BEELDENDE KUNST

Cobra-kunst en kunst in de traditie van deze beweging is te zien op de tentoonstelling Cobra en later. Met werken van Karel Appel, Corneille, Eugène Brands en Antoon Rooskens....

Alkmaar

Amsterdam

De tentoonstelling Wenen 1900 geeft een chronologisch overzicht van de Oostenrijkse kunst tussen 1870 en 1918. Met werk van onder anderen Hans Makart, Egon Schiele, Oskar Kokoschka en Gustav Klimt. In het Van Gogh Museum, t/m 15 juni.

De tentoonstelling Nabeelden van de oude meesters in Arti et Amicitae toont van vijftien hedendaagse kunstenaars werken die op de Europese kunstgeschiedenis zijn gebaseerd - geen kopieën maar vrije herscheppingen van beroemde meesterwerken van onder anderen Rembrandt en Vermeer. Deelnemende kunstenaars zijn onder anderen Ernst Voss, Rob Scholte, Mary Waters, Christina Linaris en Jan de Beus. Tot en met 18 mei.

Sculpturen van de Duitse beeldhouwer Ulrich Rückriem in het Stedelijk Museum. De beelden tonen alle thema's, vormen en werkprocessen die Rückriem hanteerde (t/m 25 mei).

Voor de tentoonstelling Maritieme Meesters, Scheepvaart op tekeningen 1600-1800 heeft het Scheepvaartmuseum een selectie gemaakt uit de collectie zeventiende-eeuwse tekeningen, t/m 30 juni.

Schilderijen van Naomi Warmer in Galerie Josine Bokhoven, Prinsengracht 154. Tot en met 13 mei.

Collages van Lidy Jacobs en Arnold Mosselman zijn te zien in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55. Tot en met 11 mei.

In zijn schilderijen, installaties, films en video's gaat Tiong Ang de discussie aan met de massamedia, met name over hun invloed om onze waarneming. Bij Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314, zijn vijf schilderijen en drie video's van Ang, t/m 28 mei.

In MonteVideo/TBA is de tentoonstelling Animalities te zien, met werk van onder anderen de kunstenaars Atushi Ogata, Ivo van Stiphout en Wolfgang Matzat. Keizersgracht 264, tot en met 31 mei.

The Ballad of John and Yoko is de titel van een tentoonstelling van werken op papier van John Lennon. In de World Art Gallery, Max Euweplein 45. Tot en met 26 mei.

Galerie d'Eendt heet voortaan Galerie Ferdinand van Dieten-d'Eendt en toont werk van Noritoshi Hirakawa & Philip Reilly. Spuistraat 270, van 2 mei tot en met 8 juni.

Arnhem

Yard is een presentatie van beeldend kunstenaars, modeontwerpers, architecten en een filmer met als leidraad de (stads)tuin. De exposanten veranderden de ruimte van het Hooghuis (Weerdjesstraat 180) in een 'stedelijk kunstreservaat' met stadsmeubilair, muurtekeningen, kleding en andere accesoires, t/m 18 mei.

In het Museum voor Moderne Kunst naast het werk van Carel Willink (tot en met 31 mei) fotoinstallaties van de in Londen woonachtige Amerikaanse kunstenaar Andrea Fisher. Belangrijk uitgangspunt van haar werk is de herinnering. The Classification of white, tot en met 15 juni.

Bergen

In het KCB (Kunstenaars Centrum Bergen) nieuw werk van Kees Admiraal, Michiel Hertroys, Peter Huijzer en Jos Kruit. Tot en met 22 mei.

Breda

De tentoonstelling Hemels Erfgoed presenteert in Museum De Ghulden Roos, Molenstraat 2, een keuze uit de bisschoppelijke collectie van het Bredaas Museum. Schilderijen, beelden, kerkelijk textiel, liturgische gebruiksvoorwerpen en reliekhouders. Tot en met 11 mei.

Museum De Beyerd presenteert werken van de Duitse kunstenaars Herbert Hamak en Norbert Prangenberg (t/m 19 mei).

Benaderingen is een proefproject van de Nieuwe Brabantse Kunststichting (NBKS) dat inzicht wil geven in de manieren waarop kunstenaars te werk gaan in de openbare ruimte. Met werk van onder anderen Mirjam de Zeeuw en Q.S. Serafijn. Reigerstraat 16, van 2 mei tot en met 15 juni.

Dalfsen

Kunstenaarsinitiatief Safe wijdt een dubbeltentoonstelling aan het werk van Loes Heebink en Shlomo Schwarzberg. In de expositieruimte van Safe (een oorspronkelijke atoomschuilkelder onder het gemeentehuis) is een geluidsinstallatie opgesteld. In de gemeentehuishal staat de video-installatie. De twee werken vormen een parabel van macht en onmacht. Tot en met 10 mei.

Delft

Etsen en linosneden van Eliza Kopeü en keramiek van Bart Jaspers in Galerie Inkt, Choorstraat 29a. Tot en met 9 mei.

Den Haag

De expositie Kunst op vleugels. Rond een herenigd drieluik van Gerard David toont uit de late Middeleeuwen zowel complete drieluiken als losse zijluiken van Hollandse, Vlaamse en Duitse kunstenaars. In het Mauritshuis, tot en met 22 juni.

De Gouden Eeuw van Denemarken toont werk uit de periode 1800-1850, van onder anderen beeldhouwer Thorvaldsen en de schilders Christoffer Wilhelm Eckersberg en Constantin Hansen. In Museum Het Paleis, tot en met 19 mei.

De stad in mei. (Zelfbespiegelingen) is een 'theatersculptuur' van Johan Wagenaar, waarbij de beeldend kunstenaar het publiek op drie locaties rond de Lange Voorhout wil 'laten reflecteren op het fenomeen De Stad'. Op de Mauritskade, in de Kloosterkerk (Lange Voorhout 2-4) en in theater Zeebelt (Willemstraat 7). Van 3 tot en met 23 mei.

Kunst met een stekker, video- en mediakunst uit de jaren 90 wil het grote publiek met deze kunstdiscipline vertrouwd maken. Met installaties en videowerken van in totaal twaalf binnen- en buitenlandse kunstenaars (o.a. Kees Aafjes, Peter Bogers, Bill Spinhoven en Fiona Tan). De expositie maakt een tournee langs tien kunstuitleencentra, na Leiden is nu de beurt aan Den Haag: van 4 mei t/m 1 juni in de Artoteek (Denneweg 14a).

Schilderijen van Arthur Kempenaar hangen in Galerie Ramakers, Toussaintkade 70. Tot en met 18 mei.

Appearing Wildlife, the Footprints is een tentoonstelling over het uitstervende wild in Afrika: 24 originele voetafdrukken van onder andere olifanten, leeuwen, impala's, zebra's, giraffen en andere wilde dieren die in Afrika dreigen uit te sterven. Gemaakt door de in Afrika wonende beeldend kunstenaar Peter Westerveld. In Galerie Link, Smidswater 15. Van 6 tot en met 11 mei. De expositie wordt dinsdag om 15.30 uur geopend door Cox Habbema. Daarna is er een discussie over het verdwijnende wild.

Eindhoven

Steve McQueen is een van de weinige zwarte kunstenaars uit de nieuwe, Britse artscene die in de internationale kunstwereld furore maakt. Het Van Abbemuseum toont van hem twee zaalvullend geprojecteerde videofilms: Five Easy Pieces en Just above my head. Verder werk van Ulay/Abramociü, Erzsébet Baerveldt en Matt Mullican & Lawrence Weiner. Tot en met 15 juni.

Enschede

Herman Kruyder (1881-1935) mag worden beschouwd als een van de voornaamste vertegenwoordigers van het Nederlands expressionisme. In het Rijksmuseum Twenthe een overzichtstentoonstelling, 'Gedoemde Scheppingen' met schilderijen, aquarellen en tekeningen. Tot en met 19 mei.

Tengenenge is een dorp in Zimbabwe waar veel beeldhouwers vandaan komen. Tientallen beelden van hen worden tentoongesteld op de manifestatie Tengenenge Verplaatst, op de campus van de Universiteit Twente. Ook zijn er workshops waar twee Tengenengers hun kennis aan anderen willen overdragen. Drienerlolaan 5, van 3 mei tot en met 1 juli.

Gilze

Voor de wind is een tentoonstelling van het werk van zes kunstenaars uit Irak, Iran, Georgië en Palestina die als vluchteling in Nederland verblijven. In opvangcentrum Prinsenbos, Prinsenbos 2, van 4 mei t/m 16 juni.

Gouda

De Stadsgalerie toont figuratief, symbolisch, abstract, expressief en realistisch werk van tien Spaanse kunstenaars (o.a. Dora Catarineu, Antonio Ballester, Manuel Barnuevo en Nicolaë de Maya). Achter de kerk 10, van 3 tot en met 25 mei.

Haarlem

Een van de meest waardevolle collecties zeventiende-eeuwse tekeningen in Nederland is nu te zien in het Teylers Museum. Met onder meer werk van Rembrandt, Jan van Goyen en Jacob van Ruysdael. Tot en met 25 mei.

In de Vleeshal van Museum Frans Hals de tentoonstelling Visuele Verrukkingen, met fotowerken en videoinstallaties van zeven Haarlemse kunstenaars, onder wie Jacqueline Bieze, Margreet Bouman en Jan Willem Post. Tot en met 19 mei.

Schilderijen van Corinne Bonsma zijn te zien in Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74. Van 1 tot en met 25 mei.

Heerlen

In Stadsgalerij Heerlen een tentoonstelling van de Duitse dadaïstische kunstenaar Kurt Schwitters (1887-1948). In zijn collages, reliëfs en schilderijen verwees hij regelmatig naar Nederland, onder meer met krantenknipsels, vervoersbewijzen en chocoladeverpakkingen. Tot en met 8 juni.

Kampen

De tentoonstelling Kunst tussen 1940 en 1975 gaat over het werk van Kampense kunstenaars uit die periode, onder anderen Gerrit Hondius, Wobbe Alkema en Henk Poeder. In het Stedelijk Museum, tot en met 14 juni.

Leiden

De tentoonstelling Gewapend met goud gaat over gouden sieraden, wapens, geld, geschenken en andere kostbare voorwerpen uit de vroege Middeleeuwen die in de Nederlandse bodem zijn gevonden. In het Koninklijk Prentenkabinet, tot en met 26 oktober.

In De Lakenhal ruim vijftig schilderijen, aquarellen, tekeningen en etsen van de Leidse beeldend kunstenaar Chris van der Windt (1877-1952), een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Leidse School. Tot en met 26 mei.

In het Rijksmuseum van Oudheden is de tentoonstelling Mummies! te zien. Aan de hand van 33 Egyptische mensen- en dierenmummies, 375 objecten, filmfragmenten en computerprogramma's wordt getracht een beeld te scheppen van de Egyptische beleving van leven en dood. Tot eind 1998.

Het Centrum Beeldende Kunst (Hooglandse Kerkgracht 19) presenteert een selectie van de kunstwerken die tussen 1981 en 1996 in de

collectie van de kunstuitleen werden opgenomen, onder de titel Momentopname, van 2 mei tot en met 14 juni.

Maastricht

Galerie Wanda Reiff (Rechtstraat 43) liet Felix Droese een expositie samenstellen met werken waarvan de prijzen variëren van vijf tot achttienduizend Mark. Het object van vijf mark is een geldbiljet waarop iemand de tekst 'Dafür gab Ich meine Unschuld' schreef. Droese kreeg het in 1980 als wisselgeld terug. Tot en met 31 mei.

In de Bonbonnière (Achter de Comedie 1) tot en met 29 juni de nieuwe videoperformance van Lydia Schouten, een 'poëtische tape over de geheime gevoelens en verlangens van mensen op zoek naar de zin van het bestaan'.

Middelburg

E causa ignota is een tentoonstelling met werk van Anja Swint. In Metro S, Kuiperspoort 22, tot en met 17 mei.

In De Vleeshal is van Kendell Geers werk te zien dat het midden houdt tussen schilder- en videokunst. Onder de titel Memento Mori, tot en met 18 mei.

Rotterdam

Van de vroege werken van Piet Mondriaan heeft het Haags Gemeentemuseum er in De Kunsthal 150 bijeengebracht. Tot en met 8 juni.

Nederlands 'meest gewenste' en 'meest ongewenste' schilderij, gemaakt door het New Yorkse kunstenaarsduo Komar & Melamid, is te zien in de Kunsthal. Ook worden met een dertigtal kunstwerken de ideeën verbeeld van de cultuurwoordvoerders van de grote politieke partijen. The People's Choice, tot en met 18 mei.

Voor de Argentijnse kunstenaar David Lamelas (1946) is kunst communicatie. In Witte de With de eerste Europese overzichtstentoonstelling 'A new Refutation of Time'. Met foto's, films en media-installaties. Tot en met 25 mei.

Galerie Delta Rotterdam bestaat 35 jaar en daarom heeft De Kunsthal meer dan honderd werken bijeengebracht die de galerie ooit verkocht. Onder meer werk van Karel Appel, Willem de Kooning, Jean Michel Basquiat en Andy Warhol. Tot en met 15 juni.

In Museum Boijmans het wereldberoemde, macabere fotowerk Dead Troops Walk, van de Canadese kunstenaar Jeff Wall, die het werk in langdurige bruikleen gaf.

2000 jaar Zijderoute: Schatten uit Oezbekistan laat de rijke cultuur zien van een gebied dat Europa en Azië eeuwenlang met elkaar verbond. Zijden mantels, gouden sieraden, keramiek en foto- en filmmateriaal. In het Museum voor Volkenkunde, tot en met 10 augustus.

Scheveningen

Met kop en schouders is een tentoonstelling van portretten uit de collectie van Museum Beelden aan Zee, Harteveltstraat/Boulevard. Tot en met 1 juni.

Schilderijen van Joris Geurts zijn tot en met 11 mei te zien bij Art & Project, Nieuwesluizerweg 42.

Spanbroek

In het Frisia Museum voor magisch realisme, Spanbroekerweg 162, de tentoonstelling De school van het Magisch Realisme, met ongeveer vijftig werken van Carel Willink maar ook van Wim Schuhmacher, Raoul Hynckes, Pycke Koch en Dick Ket. Tot en met 30 juni.

Tilburg

In Faxx, podium voor hedendaagse kunst (Dunantstraat 1), lopen vier projecten: een installatie van Hans Muller, schilderijen en objecten van Marjolein Landman, een presentatie van Nieuwe Media, werk van de Turkse 'nomadisch kunstenaar' Sarkis. Te zien tot en met 11 mei.

Utrecht

De overzichtstentoonstelling van kunstenaar-ontwerper-liedjesschrijver annex toneel-, tv- en radiomaker Wim T. Schippers in het Centraal Museum is verlengd tot en met 19 mei.

Ook in het Centraal Museum de tentoonstelling De Bruiloftsreportage, samengesteld uit de collectie hedendaagse tekeningen van de Provincie Utrecht. Met werk van onder anderen Constant, Marcel van Eeden, Erika Visser en Sylvie Zijlmans. Van 3 mei tot en met 29 juni.

De tentoonstelling Vier eeuwen domineesland toont geschilderde en gegraveerde portretten, foto's en geluidsfragmenten van het domineesleven in Nederland van de afgelopen vierhonderd jaar. In Museum Catharijneconvent, tot en met 17 augustus.

Werk van de jonge Brit David Miles (1970) is te zien in Casco, Oudegracht 366. Tot en met 17 mei.

Venlo

In Museum Van Bommel Van Dam een overzichtstentoonstelling van het werk van de beeldhouwer Piet Killaars. Voor het eerst toont hij de definitieve vorm van zijn 'Innercirkel'. Tot en met 8 juni.

Meer over