BEELDENDE KUNST

Een kennismaking met Charley Toorop, t/m 14 juni in het Stedelijk Museum, bestaat uit schilderijen van Toorop en van haar zoon Edgar Fernhout, foto's van Eva Besnyö over de kring rond Toorop en de documentaire 'De wil is alles' van Kiki Amsberg en Paul van den Wildenberg....

Alkmaar

Almere

De drie kunstenaars die werk presenteren in De Paviljoens hebben een verschillende culturele achtergrond. In Zweet stellen zij de taal van het menselijk lichaam centraal. De installaties van Angelica De Maria, Eleni Tzatzalos en Lody Inge Daniëls worden tentoongesteld, tegelijkertijd met fotowerken van Theo Derksen en de nieuwe aanwinsten van de stadscollectie van Almere. Van 22 mei t/m 21 juni.

Amstelveen

Schilderijen en grafiek van Rob Scholte in Museum Jan van der Togt, t/m 14 juni.

Amsterdam

Maria Pask maakte voor W139, Warmoesstraat 139, een film over haar tweelingzusje. Een pornofilm zoals in eerste instantie de bedoeling was, werd het niet. Wel een film over schaamte. Van 23 mei t/m 14 juni in de Achterzaal. In de Voorzaal drie videowerken van Wouter Verhoeven en Bas van den Hurk.

In het Stedelijk Museum presenteert de jonge Israëlische kunstenaar Ram Katzir zijn controversiële project Your Coloring Book - a wandering installation. Hij bewerkte foto's uit Nazi-tijd en de Tweede Wereldoorlog tot kleurplaten, die bezoekers kunnen inkleuren (t/m 14 juni). Verder in het Stedelijk een overzicht van de Duitse kunstenaar Katharina Sieverding (t/m 12 juli), de Berlijnse schilder Ernst Wilhelm Nay (1902-1968), en een overzicht van de Italiaanse kunstenares Carol Rama die in haar geboorteland een cultfiguur is (t/m 14 juni).

Matthew Monahan's figuratieve olieverftekeningen zijn geen afbeeldingen maar uitbeeldingen waarin de menselijke figuur centraal staat. Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, exposeert zijn werk. Tot en met 30 mei.

Het Rijksmuseum bezit een verzameling 17de-eeuwse tekeningen die tot de belangrijkste in de wereld behoort. Dit kwetsbare en zelden getoond bezit wordt de komende jaren integraal gepubliceerd in een reeks bestandscatalogi. Ter gelegenheid van de verschijning van het eerste deel is een tentoonstelling georganiseerd met de honderd mooiste tekeningen van Hollandse kunstenaars uit de eerste helft van de Gouden Eeuw, t/m 12 juli. Verder besteedt het Rijksmuseum met de tentoonstelling Van tempera naar olie aandacht aan de Venetiaanse schilderkunst, met name aan de overgang van ei- naar olieverf, en van hout naar linnen doeken. Tot en met 30 augustus.

De Appel presenteert onder de titel Seamless nieuw werk van o.a. Massimo Bartolini, Jessica Bronson, Inez van Lamsweerde/Vinoodh Matadin en Taro Shinoda. 'Seamless' staat voor een wit landschap waarin grenzen tussen werkelijkheid en kunstmatigheid vervagen. 'Seamless' biedt koud comfort en een ongemakkelijke vredigheid. Tot en met 1 juni.

In het Koninklijk Paleis een tentoonstelling over de gevolgen van de Vrede van Munster, Een vredesmonument na tachtig jaar oorlog (t/m 6 september).

Arnhem

Pentekeningen en schilderijen van Mariës Hendriks, t/m 20 juni in Galerie van den Crommenacker, Utrechtsestraat 67.

Apeldoorn

Mesótica is in tentoonstelling van hedendaagse kunst uit Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexico en Nicaragua. Van 20 mei t/m 16 augustus in het Van Reekum Museum.

Bergen op Zoom

De overzichtstentoonstelling van de Vlaamse kunstenaar Jozef van Ruyssevelt (1941-1985) in Het Markiezenhof is verlengd t/m 25 oktober.

Breda

Postcards from Black America in De Beyerd toont een 'zwarte Renaissance' in de Amerikaane cultuur. Met meer dan zeventig schilderijen, tekeningen, video's, foto's en affiches van kunstenaars als Jean-Michel Basquiat, Renee Cox, Colin Chase en Carrie Mae Weems. Tot en met 21 juni.

In de vijfde aflevering van de serie Lightning, kleine presentaties van jonge kunstenaars in de Beyerd, Warenzolder van Tomoko Baba. Tot en met 21 juni.

Delft

350 jaar Vrede van Munster: in het Legermuseum t/m 3 januari 1999 Van Maurits naar Munster. Tactiek en triomf van het Staatse leger en in Het Prinsenhof Beelden van een strijd. Oorlog en kunst voor de Vrede van Munster 1621-1648.

In het Volkenkundig Museum Nusantara het tweede deel van de expositie Poppen en Maskers van de Javaanse Wayang. Dit keer ligt de nadruk op narren, monsters en demonen. Tot en met 9 augustus.

Den Haag

Wat voor weer zou het zijn in Den Haag? Onder deze titel presenteert het Haags centrum voor beeldende kunst Stroom, Spui 193, deze zomer vijf tentoonstellingen met werk van Haagse kunstenaars. De stad en openbaarheid is het thema dat de kunstwerken verbindt. In deel 1 schilderijen van Erik Batstra, grafiek van Wim Bettenhausen, schilderijen van Bill Bogaarts, schilderijen/collages van René de Haan en objecten van Yumiko Yoneda. Tot en met 6 juni.

Het Lange Voorhout treedt de komende twee maanden in de voetsporen van de Champs Elysées in Parijs met een beeldenparade van kunstenaars als Rodin, Maillol, Zadkine en Dubuffet. In Het Paleis tegelijkertijd een tentoonstelling met de 'pioniers van de moderne beeldhouwkunst' als Degas, Lipchitz en Baljeu, afkomstig uit de collectie van het Haags Gemeentemuseum, t/m 14 juli.

Eindhoven

Tien jaar nadat René Daniëls een hersenbloeding kreeg, wijdt het Van Abbe Museum een overzichtstentoonstelling aan hem. De kunstenaar liet sinds het eind van de jaren zeventig in binnen- en buitenland van zich spreken met adembenemend geschilderde, mysterieuze en poëtische doeken en tekeningen waarin hij figuratie met abstractie combineerde. Tot en met 30 augustus in het 'oude' Van Abbemuseum en in het nieuwe, tijdelijke onderkomen van het museum tegenover het PSV-stadion.

Enschede

Het Gemeentelijk Kunstcentrum M17 (Noorderhagen 2a) presenteert de kunstaankopen 1996-1997, tot 10 juni.

Groningen

Het Groninger Museum presenteert t/m 7 juni zijn nieuwe aankopen, waaronder de olifant Body Armor van Paul Perry, foto's van Rineke Dijkstra, Larry Clark, Inez van Lamsweerde, de kruiwagenstoel van Philippe Starck en mode-ontwerpen van Viktor & Rolf.

Haarlem

Het Teylersmuseum wijdt een tentoonstelling aan de aquarellen en handingekleurde bloem- en insectenboeken van schilderes en natuurvorser Maria Sibylla Merian ter gelegenheid van haar 350ste geboortedag. Het museum toont het werk in samenhang met dat van tijdgenoten Hoefnagel, Gheyn, Flegel, Marrel en Ruysch. Tot en met 31 mei.

Heemstede

In en om Het Oude Slot de thematentoonstlling Wagenpark, met werk van dertig beeldend kunstenaars over auto's in de kunst. Met werk van o.a. John Körmeling, William Moore en Jeroen Kooijmans (winnaar NPS-Cultuurprijs), tot en met 28 juni.

Heerlen

Paul Faber, Afrika-conservator van het Tropenmuseum in Amsterdam, bracht voor de tentoonstelling 'Body and Soul' werk bijeen van drie Afrikaanse kunstenaars. Het zijn de Nigeriaanse beeldhouwster Sokari Douglas-Camp, de Ghanese schilder Kwesi Owusu-Ankomah en de Angolees Miguel Petchkovsky. Tot en met 14 juni.

Hilversum

De beelden van Maddy Arkesteyn lijken op het eerste gezicht niet meer te zijn dan verzamelingen van zand, zeil, touw, emmers, autobanden en conservenblikjes. Bij nadere bestudering blijken het zorvuldig georkestreerde landschappen. Exedra, Langestraat 52, toont haar werk, t/m 7 juni.

Kampen

De beelden van Huub Vinkens vertonen mankementen of refereren aan een functie die ze absoluut niet kunnen uitoefenen. Kunstruimte Kampen, Engelenbergplantsoen 5a, presenteert zijn werk, t/m 14 juni.

Kortenhoef

Stichting Kunst aan de Dijk presenteert in het Oude Kerkje een tentoonstelling van Brabantse Fauvisten. Onder deze naam gaat een aantal Belgische en Nederlandse schilders schuil die rond de Eerste Wereldoorlog in een kunstenaarskolonie in het Vlaamse Lindebeek rigoureus afrekenden met het aardse palet, en zich bekeerden tot een bont coloriet, zoals hun Franse collega-fauvisten dat deden. Van 25 mei t/m 6 juni.

Leeuwarden

Het Fries Museum toont in het prentenkabinet een keuze uit het werk van Albert Jan de Haan (1939-1991), afkomstig uit de nalatenschap van de kunstenaar. Tot en met 28 juni.

Oud-Beijerland

De Rotterdamse kunstenaar Paul Cox zal het gemeentehuis van Oud-Beijerland verrijken met een 'dynamisch en interactief groepsportret'. Iedereen die het gebouw betreedt, burgers en bestuurders, zal voortaan het gebouw sieren. Voorlopig gaat het om een proefopstelling. Tot en met 16 juli.

Rotterdam

Recente schilderijen van Ronald de Bloeme in Galerie Delta (Oude Binnenweg 113). Pathfinder, t/m 30 mei.

Museum Boijmans Van Beuningen voltooide onlangs een bestandscatalogus van zijn collectie genre-schilderkunst, tafereeltjes uit de 17de en 18de eeuw. Ter gelegenheid daarvan heeft het museum zijn zeventig mooiste stukken uit het depot gehaald. Daaronder is werk van Jan Steen, Gerard Dou, Emanuel de Witte, Adriaen van Ostade en Aelbert Cuyp. Tot en met 28 juni.

De Franse schilder Francis Picabia was 'stijlloos', dwz hij heeft alle stijlen wel zo'n beetje uitgeprobeerd en toegepast. In 1918 stond Picabia in de voorhoede van de Parijse dada-beweging. Museum Boijmans Van Beuningen toont een overzicht van zijn late schilderijen. Daarnaast wordt in een kleinere expositie werk getoond van kunstenaars die door Picabia beïnvloed zijn, zoals Andy Warhol, David Hockney en Sigmar Polke, t/m 31 mei.

Scheveningen

De beelden van Karel Appel zijn niet vaak in Europa te zien geweest. Sculptures without a hero toont de drie belangrijkste groepen beelden van Appel. Beelden van Karel Appel, t/m 23 augustus in Museum Beelden aan Zee.

Sittard

Krien Clevis heeft een fascinatie voor verzamelen, geworteld in een diep verlangen naar eeuwigheid. Het Domein in Sittard toont haar foto's, samen met een beeld en/of installatie van Wim Caus, t/m 14 juni.

Tilburg

Bij Stichting De Pont een overzicht van late, utopische, ironische en afschrikwekkende beelden en modellen, en werken op papier van de Duitse kunstenaar Thomas Schütte (1954). Tot en met 21 juni.

Vlissingen

In de Watertoren HK Vlissingen zes solopresentaties van hedendaagse kunstenaars: Dwight Harold Marica, Ramses Anuar de Haas, Peter Morrens, Juul Sadee, Eveline van Duyl en Kees de Valk. Tot en met 7 juni.

Zwolle

Tientallen voetjes van papier vormen een installatie van de Koreaanse kunstenaar Myung-Seop Hong (1948) in het Stedelijk Museum. Hij werkt met het contrast tussen zachte en harde elementen, tussen de binnen- en de buitenwereld. Zo kwetsbaar als de papieren voeten in feite zijn zo stevig en nadrukkelijk lijken ze zich neer te zetten. De Koreaan Kwang-Ho Cheong (1959) maakt transparante, fragiele vormen van koperdraad: vormen uit de natuur, zoals bladeren, maar ook vazen en potten. Een soort 'non-sculptuur', die leegte laat zien in plaats van substantie. Tot en met 14 juni.

Meer over