BEELDENDE KUNST

In het Stedelijk Museum Schiedam een overzicht van het grafisch werk van Bram van Velde, uit de periode 1923 tot 1981....

Zaterdag begint in museum Aemstelle in Amstelveen de tentoonstelling Wolvecamp, werken op papier. Tekeningen, gouaches, werken in gemengde techniek en krijttekeningen van 1948 tot 1992. Tot en met 15 januari.

Schilders uit Vlaanderen en Nederland presenteren zich op de tentoonstelling Tussen nachtegaal en leeuwerik in het Vlaams Cultureel Centrum in Amsterdam. Met werk van Bert De Beul, Jean-Marie Bijtebier, Marc De Blieck, Peter de Graaff, Elly Strik, Robert Suermondt en Dirk DeVos. Vanavond om 19.30 uur in De Brakke Grond een discussie over de schilderkunst.

In de achterzaal van W139 in Amsterdam maken Arro van Sen en Meinbert van Soest dagelijks tekeningen naar aanleiding van nieuwsfoto's die het ANP per laserfax aanvoert. De resultaten zijn tot en met 1 januari te zien van 15 tot 18 uur. In de voorzaal van W139 (god help) The beast in me, een groepstentoonstelling samengesteld door Niek de Jong.

Ter gelegenheid van de toekenning van de grote Oeuvreprijs 1994 aan Constant is er in het Chabot Museum in Rotterdam een 'selectief overzicht' van zijn werk te zien. Tot en met 26 februari, opening vanmiddag om 17 uur. In Boymans-van Beuningen werk van de winnaars Otto Treumann en Helmut Salden en in de Kunsthal foto's van winnares Eva Besnyö.

Met Beelden uit een bisschopsstad toont het Centraal Museum in Utrecht meer dan 90 stukken uit de eigen collectie. Van 10 december tot en met 19 februari.

In Gemeentemuseum Arnhem een overzicht van de Engelse constructivistische kunstenares Marlow Moss (1890-1958), die veel affiniteit had met het werk van Mondriaan. Bij de opening, zaterdag om 15.00 uur, zal Pure Dance Company Living Ingredient uitvoeren, dat is geïnspireerd op het werk van Moss. Ruimte, beweging en licht duurt tot en met 5 februari.

Kunstenaarsboeken in marmer en hardsteen in galerie Resy Muijsers in Tilburg. Tot en met 31 december.

Het Amsterdamse Spiegelkwartier houdt zondag vanaf 11 uur open huis: veertig exposities bij antiquairs en galeries.

Beelden en ontwerpen van de Haarlemse beeldhouwer H.A. van den Eijnde (1869-1939) in het Drents Museum in Assen, tot en met 1 januari.

In de 'videotrap' van het Stedelijk Museum in Amsterdam de film Blue van Derek Jarman in het kader van het aids-project Commitment (tot en met 8 januari).

Het Tropenmuseum in Amsterdam toont kleding, sieraden, versierde gebruiksvoorwerpen en ander materiaal van de berg- en steppevolken uit Centraal-Azië, de Nomaden (tot en met 20 augustus 1995).

In het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden een tentoonstelling over Djenné in Mali, 'de mooiste stad van Afrika'. Tot en met 27 augustus 1995.

In het Kröller-Müller Museum in Otterlo opnieuw een overzicht van een kunstenaar uit de Stijl-groep, Theo van Doesburg. Het gaat om een zeventigtal werken: tekeningen, ontwerpen, gouaches, schilderijen en glas-in-loodramen, uit de eigen collectie. Tot en met 17 april.

In het Amsterdams Historisch Museum tot en met 29 januari 300 jaar Amsterdams reclamedrukwerk, een selectie uit de verzameling van Werner Löwenhardt.

De Amerikaanse kunstenaar Dan Flavin ontwierp speciaal voor De Zonnehof in Amersfoort een lichtinstallatie, zíjn bijdrage aan het Mondriaanjaar. Tot en met 22 januari. Op 20 december gaat Flavin in debat met Peter Struycken en Carl Blotkamp.

Een unieke collectie privé-devotiekunst verzamelde Henk van Os voor zijn tentoonstelling Gebed in Schoonheid in het Rijksmuseum in Amsterdam. Tot en met 26 februari.

In Lokaal 01 in Breda exposeren Danielle L., Franca B., Henk K. en Hubert L. Tot en met 24 december.

In de Librije in Zwolle objecten van Jan Leeuwis en schilderijen van Daniel Bodner. Tot en met 31 december.

In Ardi Poels Galerie in Maastricht tot en met 31 december werk van Ger van Elk.

In het Stedelijk Museum Roermond Stroomgebied met schilderijen van Dré Houben en Petrie Klinckhamers en werk van de vormgevers Philippe Kersten, Jos Laugs en Maurice Mentjes. Tot en met 15 januari.

Cycli in de Bergkerk in Deventer bestaat uit vloerbeelden en kleurpanelen van Mathilde Cuijpers en Paul de Kort. Tot en met 8 januari.

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Cornelis le Mair organiseert Museum Kempenland in Eindhoven een overzichtstentoonstelling van zijn 'hedendaags zeventiende eeuwse' schilderijen. Tot en met 29 januari.

Krijn Giezen ontwierp een plan tot zuivering van de Haagse Beek. Ian Hamilton Finlay, Herman de Vries en Remko Scha reageerden daarop met een kunstwerk. Tot en met 28 januari in Stroom hcbk in Den Haag.

In De Appel in Amsterdam Jetztzeit, de presentaties van zeven Oostenrijkse kunstenaars die ieder een niet-Oostenrijkse collega hebben uitgenodigd. Met werk van Franz West, Matta Wagnest, Heimo Zobernig, Peter Kogler en anderen. Tot en met 29 januari.

In het Stedelijk Museum in Amsterdam een groot overzicht van George Hendrik Breitner (1857-1923): schilderijen, tekeningen, aquarellen en foto's. Tot en met 5 februari.

General Idea's exposeert Infetions, een overzicht van mediaprojecten over Aids, verlies en leegte. Tot en met 15 januari in World Wide Video Centre, Den Haag.

Een installatie van Marian Smit en Karolien Helweg, beelden en schilderijen van Fredy Wolf-Wubben en schilderijen van Toon Truyens, tot en met 15 januari in de Watertoren, Vlissingen.

In Gemeentemuseum Het Rondeel in Rhenen schilderijen, gouaches en vroege beelden van Jan Wolkers, tot en met 28 januari.

In het Mauritshuis in Den Haag een overzichts-tentoonstelling van Paulus Potter (1625-'54). Tot en met 5 februari.

Gezichten van de Gouden Eeuw is een overzicht van het Nederlandse portret in de zeventiende eeuw. Tot en met 22 januari in Kunsthal Rotterdam.

In het Dordrechts Museum tot en met 5 maart Lataster; ook in Galerie Blom in Dordrecht schilderijen, tekeningen en grafiek van Ger Lataster. Tot en met 8 januari.

In het Centraal Museum in Utrecht Droomtekeningen van de Utrechtse kunstenaar Paul Klemann. Tot en met 8 januari.

Met Multiple Choice toont het Van Reekum Museum in Apeldoorn een deel van de eigen collectie, gekozen door vijf 'gastconservatoren'. Tot en met 8 januari.

Meer over