BEELDENDE KUNST

Amersfoort..

Amstelveen

Cobra Museum: Vooral de kleur, veertig recente schilderijen van Leo Schatz. In zijn oeuvre staat kleur centraal om gewaarwordingen en emoties mee uit te drukken (t/m 11 maart); het museum viert zijn vijfjarig bestaan met Het kind in Cobra, een tentoonstelling met 120 werken waarin de invloed van de kindertekening op de Cobra-beweging zichtbaar is (t/m 28 januari); sculpturen, gouaches en schilderijen van Antonietta Peeters, t/m 27 januari.

Amsterdam

Galerie Carla Koch (Prinsengracht 510 sous): nieuwe kleine glasobjecten van Richard Price, 20 januari t/m 17 februari.

De Zwitserse kunstenaar en kleurtheoreticus Müller-Emil (1934) toont zijn kleuronderzoeken bij Galerie Parade, Prinsengracht 799. Van 20 januari t/m 10 februari.

Gedurende het afgelopen jaar maakte Jaap de Ruig elke week één kort videofilmpje. De hele serie, 52 weeks, duurt zo'n twee uur en wordt vertoond in Galerie Maria Chailloux (Prinseneiland 439), van 18 januari t/m 17 februari.

Galerie de Expeditie (Leliegracht 47): Bedspreien en rookgordijn van Fransje Killaars, t/m 27 januari.

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (Rozenstraat 59): Mindset, videoverhalen van Saskia Olde Wolbers. Tot en met 28 januari.

De Nieuwe Kerk: Botten en haren van heiligen, maar ook met edelstenen versierde reliekhouders bracht voormalig directeur van het Rijksmuseum Henk van Os samen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam en in het Catharijneconvent in Utrecht. De tentoonstelling De Weg naar de Hemel toont kerkschatten uit de collecties van onder meer de Hermitage in St. Petersburg en het Metropolitan Museum in New York. In de Nieuwe Kerk ligt het accent op de internationale ontwikkeling van reliekhouders in de Middeleeuwen, t/m 22 april.

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond (Nes 45): beelden van de Vlaamse kunstenaar Johan Tahon, t/m 4 februari.

Allard Pierson Museum (Oude Turfmarkt 127: Keizers aan de Nijl is een tentoonsteling over Egypte in de Romeinse Keizertijd. Tot en met 11 maart.

Elke nacht, van zonsondergang tot zonsopgang worden projecties vertoond in het Vondelpark. Tot en met 4 februari werk van Wasco.

Museum van Loon (Keizersgracht 672): in Home is where the heArt is, een tweejaarlijkse tentoonstelling voor hedendaagse kunstenaars, werk van Franz Ackermann, Atelier van Lieshout, Otto Berchem, Maurizio Cattelan, Martin Creed, Jeroen Eisinga, Ram Katzir, Job Koelewijn, Steve McQueen, Richard Wright en Edwin Zwakman.

Stedelijk Museum: De Voorstelling, de tentoonstelling waarin Koningin Beatrix als gastconservator optreedt en driehonderd werken uit de collectie koos (t/m 4 februari); Dutch Glory, werken op papier van dertig Nederlandse kunstenaars onder wie Henk Visch, Hannah van Bart, René Daniëls, Marlene Dumas, Henri Jacobs, John Körmeling en Juul Kraijer (t/m 4 februari).

Van Gogh Museum: Licht! Het industriële tijdperk 1750-1900, een tentoonstelling over kunst & wetenschap, technologie & samenleving. Uitgebreid aandacht voor de specifieke rol van kunstenaars in de evolutie van het licht (t/m 11 februari).

Rijksmuseum: Surimono: poëzie & beeld in Japan toont ruim honderd voorbeelden van een bijzonder Japans prentgenre, waarin beeld en poëzie in één houtsnede worden gecombineerd. Tot en met 1 april; In Maurits, de tweede grote jubileumtentoonstelling van het museum in het kader van het 200-jarig bestaan, aandacht voor het hofleven, de overzeese expansie, en de betekenis van Maurits voor oorlogvoering, nationale en internationale politiek (t/m 18 maart).

Breda

De Beyerd (Boschstraat 22): A LOT (more), monochrome schilderijen, fotowerken, aquarellen en installaties van Loek Grootjans (21 januari t/m 11 maart); Het houvast van wolken, absurdistische foto's, gouaches, collages en films van Henri Plaat (21 januari t/m 11 maart).

Bergen

Museum Kranenburgh Bergen (Hoflaan 26): David Kouwenaar, een portret is een tentoonstelling over deze Bergense schilder, die dit jaar tachtig wordt. Van 20 januari t/m 13 mei; Besnyö in Bergen, over het werk van de 90-jarige fotografe Eva Besnyö, is verlengd t/m 13 mei.

Den Haag

Haags Gemeentemuseum: Pleidooi voor intuïtie, de eerste expositie van directeur Wim van Krimpen, is verlengd tot en met 1 april; Het oor streelt het oog, over muziek in Japanse Prentkunst loopt t/m 28 januari; tekeningen uit de periode 1995-2000 van Arno Kramer, t/m 9 februari.

Het Paleis: museumconservatoren Mariette Josephus Jitta en Titus Eliëns bezochten 1400 huizen van Vrienden van het Gemeentemuseum, en stelden van de kunst(nijverheid) die ze daar aantroffen een tentoonstelling samen. Huiskamers? Schatkamers!, t/m 4 februari.

Mauritshuis: een overzicht van veertig schilderijen van fijnschilder Gerrit Dou (1613-1675), t/m 25 februari.

Deventer

Bergkerk (Bergkerkplein 1): dubbele betekenissen, dat is de overeenkomst tussen de stripachtige sculpturen van Paul de Reus en de taal-beeldtekeningen van Ruud de Roode. Tot en met 11 maart.

Eindhoven

Museum Kempenland (Steentjeskerk, St. Antoniusstraat 5): de tentoonstelling Tussen realisme en impressionisme, aquarellen van meesters van de Haagse School, is verlengd t/m 11 maart.

Van Abbemuseum (Vonderweg 1): onder de titel Buren toont het museum hedendaagse beeldende kunst uit de eigen provincie van Thomas Bakker, Marc Bijl, Wineke gartz, Mathilde ter Heijne, Diederik Klomberg, Sjaak Langenberg, Dirk van Lieshout, Erik van Lieshout, Phoebe Maas, Steffen Maas, Laurent Malherbe, Jeroen Offerman, Paul van Osch, Alexandra Rouppe van der Voort en William Speakman. Tot en met 4 februari.

Groningen

Groninger Museum: drukwerk uit de reeksen 'Hot printing', 'Zuidzee-eiland' en 'Vrouwen-eiland' van Hendrik Nicolaas Werkman (t/m 13 mei); een overzicht van schilderijen die Wobbe Alkema na de Tweede Wereldoorlog maakte, plus een selectie van zijn werk op papier uit de jaren twintig (t/m 13 mei); een overzicht van de Groninger schilder Martin Tissing (t/m 13 mei); een overzicht van beelden van Merijn Bolink (t/m 15 april); een overzicht van mode fotografie van Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, t/m 25 maart; RedRibbonArt, elf werken van o.a. Erwin Olaf, Mendini, Claudy Jongstra, Teun Hocks en Cornelie Tollens, t/m 11 februari.

Haarlem

Voor de manifestatie Whitelight op en rond de Grote Markt verruilen 25 kunstenaars tijdelijk hun atelierruimte voor een etalage. Onder hen Jop Horst, Dana Wyse, Marcus Weber & Thaddäus Hüppi en Martin Riebeek. Tot en met 13 februari.

Teylers Museum: Een kijk op Suriname, tekeningen en diorama's van Gerrit Schouten, t/m 18 maart; alledaagse taferelen van de Haagse tekenaar Marcel van Eeden (t/m 28 januari).

Hoorn

Sandberg 2 (Weeshuistuin 4): Rob Vrijen presenteert onder de titel Tumor; een onderzoek naar beter worden werk van Timo Baerwaldt, Nathalie Bruys, Anne Verhoijsen en Dimitri Germain. Van 18 januari t/m 4 februari.

Huizen

Het Schoutenhuis (Achterbaan 82): in Eeuwige Jeugd zijn honderd kinderportretten bijeengebracht van fotografen als Kors van Bennekom, Eva Besnyö, Leo Divendal, Ed van der Elsken en Jacob Olie. Van 20 januari t/m 5 mei.

Laren

Singer Museum: Camille Claudel 1864-1943 toont vijftig bronzen sculpturen, tekeningen en olieverven van de Franse beeldhouwster Camille Claudel, leerling van Auguste Rodin (van 20 januari t/m 22 april); I Paint I Write I Paint, recent werk van Jan Cremer(t/m 18 februari),

Leeuwarden

Bureau Leeuwarden (Turfmarkt 10): drie installaties en performances van de in Nederland wonende, Israëlische kunstenares Yael Davids, t/m 18 februari. Performance op 2 februari, 20-21 uur.

Fries Museum: Jacobus Sibrandi Mancadan (1602-1680) is dé Friese landschapsschilder uit de Gouden Eeuw. Een overzicht van Mancadan, 20 januari t/m 8 april; 'Seltsames Wohlbefinden' en 'Besonderes Vergnügen' zijn titels van foto's van de Duitse Daniela Steinfeld, die zichzelf fotografeert (t/m 18 februari); in zijn nieuwe werk creëert Harmen Abma ruimtelijke tekeningen door installatiedraad te knopen aan betonvlechtwerk (t/m 18 februari); Alles in de wind zijn portretten van Emo Verkerk (t/m 18 februari).

Leiden

LAK Galerie (Cleveringaplaats 1): schilderijen en foto's van Matthys Mark van Katwijk (1973), t/m 16 februari.

Rijksmuseum van Oudheden: Farao's van de Zon isi een tentoonstelling over de befaamde farao Achnaton. Tot en met 18 februari.

Maastricht

Bonnefantenmuseum: overzicht van films, video's en fotosequenties, alsook sculpturen en installaties van de Zwitserse kunstenaar Roman Signer met als titel 'Roman Signer: Works 1971-2000' (t/m 28 januari); overzicht van zestig beelden van beeldsnijder Jan van Steffeswert. Tot en met 11 februari.

Nijmegen

Kunstenaarsinitiatief Paraplufabriek (Van Oldenbarneveltstraat 63a): Zweefmeisjes en Polderklei. Eduard Genee verbouwde de fabriek tot woest achterland, Mariska van Gelder toont in een huiskamersetting drie generaties familieportretten. Van 21 januari t/m 18 februari.

Rotterdam

Kunsthal: Meesterlijk verzameld omvat vijf eeuwen Europese schilderkunst, uit de collectie van Gustav Rau (20 januari t/m 16 april).

ROEM (Zwaanshals 317): installaties van Gerard Bovenberg en Mieke Zwamborn, en een tekstpresentatie van Jan Rothuizen, de eerste van zeven beeldend kunstenaars die in Roem het beeld laten voor wat het is en zich alleen nog maar van tekst mogen bedienen. Van 21 januari t/m 3 februari.

TENT. Centrum Beeldende Kunst Rotterdam (Witte de Withstraat 50) onder meer schilderijen van Farida Laan, animaties van Han Hoogerbrugge, tekeningen van Lina Kramer.

Centrum voor hedendaagse kunst Witte de With (Witte de Withstraat 50) in het kader van Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad en het International Filmfestival Rotterdam: de installaties van Manfred Pernice verwijzen naar concrete resten van verkeersstromen, goederentransporten en consumptiepatronen; Anarrations toont werk van Anneke A. de Boer, Fow Pyng Hu, Gabriel Lester en Pia Wergius.

Sittard

Het Domein (Kapittelstraat 6): 'Interiors' zijn foto- en videowerken van van Sara Blokland (20 januari t/m 18 februari).

Uden

Pronkkamer Uden (Mondriaanplein 16): in de reeks van vier tentoonstellingen waarin steeds een Brabants kunstenaarsduo wordt belicht, toont Pronkkamer Uden beelden en schilderijen van Marjolijn Mandersloot & Jos van der Sommen (20 januari t/m 25 maart).

Utrecht

Centraal Museum: in de projectkamer van het museum de installatie Badezimmer van David Bade (t/m 18 maart); Utrechtse kerkportretten van de 17de-eeuwse schilder Pieter Jansz. Saenredam (1597-1665), t/m 4 februari; een overzicht van Dick Bruna (t/m eind juni).

Museum Catharijneconvent: Als onderdeel van De weg naar de hemel, de grootscheepse tentoonstelling over reliekverering (waarvan het andere deel in De Nieuwe Kerk in Amsterdam is te zien) richt het Catharijneconvent zich op relikwieên in de Lage Landen, t/m 22 april.

Venlo

Museum van Bommel van Dam (Deken van Oppensingel 6): een overzicht van het grafisch oeuvre van Jef van Diederen. Tot en met 28 januari.

Venray

Odapark (Merseloseweg 117): in de eerste aflevering van De wereld volgens... exposeren vier Duitse kunstenaars: Chiharu Shiota een installatie, Hede Bühl, Stephan Balkenhol en Reinhard Buxel sculpturen. Van 21 januari t/m 1 april.

Meer over