BEELDENDE KUNST

Almere..

In Private Room/Public Space in De Paviljoens wordt aan de hand van video-installaties, fotografie en ruimtelijk werk geïllustreerd hoe de openbare ruimte verandert. Deelnemende kunstenaars zijn Dennis Adams, Sabine Bitter & Helmut Weber, Alicia Framis, Dan Graham, Marin Kasimir, Paul Perry, Liza May Post, Femke Schaap, Gillian Wearing en Krzysztof Wodiczko, t/m 2 mei. Vrijdag wordt vanaf 14 uur een symposium gehouden over het onderwerp m.m.v. Tom van Gestel (Praktijkburo Amsterdam), Marijn van der Jagt (dramaturg en theatercritica), Eric Luten (landschapsarchitect), Arnold Reijndorp (Quality Team Almere).

Amsterdam

Op en rond de Wallen heeft W139 t/m 2 mei een 'stedelijk laboratorium' ingericht, waar twintig kunstenaars reageren op de complexe structuur van de hoerenbuurt. Midnight Walkers & Citysleepers met werk van o.a Joep van Liefland, Ann-Sofi Sidén Honoré d'O, Jens Haaning, t/m 2 mei.

Voor City Shapes in Galerie Ferdinand van Dieten d'Eendt, Spuistraat 270, onderzocht een viertal kunstenaars de invloed van het stadslandschap op de ruimtebeleving in hun hedendaagse beeldende kunst. Met werk van Hans Broek, William Engelen, Ae Kliest en Arno van der Mark, van 24 april t/m 22 mei.

Onder de titel 'Imagine if you only had hair on the outside' presenteert Galerie de Witte Voet, Kerkstraat 135, werk van Nick Renshaw, 24 april t/m 29 mei.

Great Indian Bazaar heet de installatie van de Indiase kunstenaar Vivan Sundaram, waarin hij zich liet inspireren door de Indiase markt. Van 24 april t/m 27 mei.

Foto-essemblages van Schilte & Portielje, van 24 april t/m 26 mei bij Galerie van Wijngaarden, Lijnbaansgracht 318.

In Galerie Clement, Prinsengracht 843, werk van Toon Willemsen, 24 april t/m 26 mei.

Galerie Oele, Lijnbaansgracht 314, toont nieuwe schilderijen van Olphaert den Otter, 24 april t/m 26 mei.

In Art Affairs, Lijnbaansgracht 316, sculpturen van Bernear Venet en multiple en grafiek van Francois Morellet, 24 april t/m 23 mei.

Galerie Carla Koch, Prinsengracht 510 sous, presenteert de keramische, doosachtige sculpturen van Eduard Hermans, die hij in een soort stad heeft gegroepeerd. 'Metropolis', van 24 april t/m 22 mei.

Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, toont fotowerken van Ana Mendieta, 24 april t/m 19 juni.

Theo Kuijpers (1939) werkte in de jaren zeventig veel met natuurlijke materialen, ontleend aan zijn achtergrond, het Brabants agrarisch milieu. Tijdens zijn verblijf in Australië werd de verwantschap met kunst van de Aboriginees onderstreept. Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, toont een overzicht van het werk van Kuijpers, die pas op latere leeftijd weer is gaan schilderen. Van 24 april t/m 26 mei.

Stedelijk Museum: een overzicht van 27 schilderijen en 100 aquarellen van de Ierse hedendaagse kunstenaar Felim Egan, t/m 16 mei.

Rijksmuseum: het Prentenkabinet heeft ter gelegenheid van 100 jaar Vogelbescherming zijn mooiste bladen van vogelafbeeldingen uit de kast gehaald. Vogels, t/m 27 juni; Het vlietende leven toont Japanse rolschilderingen uit het Kumamoto Museum of Art, t/m 13 juni.

Apeldoorn

In De Menselijke Maat in Archipel, Vosselmanstraat 402, zijn tekeningen van Willeke van der Meer samengebracht met beelden van Michel Scholten. Van 24 april t/m 22 mei.

Breda

De Beyerd presenteert een overzicht van de moderne landschapsschilder en -tekenaar Willem den Ouden, t/m 24 mei. Vrijdag in de Beyerd de Beyerdavond, waar zes dichters, die hebben meegewerkt aan het overzichtsboek van Willem den Ouden, werk voordragen. Het zijn Ed Leeflang, Nicolaas Matsier, K. Michel, Martin Reints, Willem van Toorn en Ad Zuiderent.

Delft

Op Exposed! in het Kunstcentrum, Kruisstraat 71, recente mediakunst van o.a. Jasper van den Brink, Gerald van der Kaap, Bill Spinhoven, Tobias Schalken, Arjan Wijgergangs en Jeroen Kooijmans. Van 24 april t/ 22 mei.

Den Bosch

Artis, Boschveldweg 471, presenteert onder de titel Speciale Aanmaak tekeningen op groot formaat van Paul Nassenstein, Ronald Cornelissen, Iris van Dongen, Batia Suter, Sahron Schlebos, Rogier Walrecht, Michiel ten Bokum en Antoine Berghs. Op Eenhoog exposeert Phoebe Maas. Van 24 april t/m 17 mei.

Den Haag

Onder de titel 'Daydream Stories' presenteert Living Stone Gallery, Hartogstraat 11, recent werk op papier van Karel Appel, 24 april t/m 26 juni.

In het Haags Gemeentemuseum een overzicht van de vroeg-moderne kunstenaar Ferdinand Hodler, t/m 2 mei. Drs Anne Tabak spreekt zondag om 14 uur over de relatie tussen het werk van Hodler en Mondriaan; grafiek van de Haagse kunstenaar Co Westerik, t/m 2 mei.

Diepenheim

Een overzicht van de Bredase kunstenaar Tom Claassen, t/m 5 mei in Kunstvereniging Diepenheim; zondag om 14.30 de vertoning van 'Een ontmoeting/Vstrecha', een videofilm die in 1997 is opgenomen naar een concept van Jan Fabre en Ilya Kabakov.

Eindhoven

Galerie Pennings, Geldropseweg 61, presenteert fotowerken van Jean Yves Cousseau en José Ferrero Villares, 24 april t/m 22 mei.

Onder de titel De verzameling presenteert het Van Abbemuseum in de oudbouw aan de Bilderdijklaan 10, de eerste van een reeks van vier tentoonstellingen uit de collectie, samengesteld door de vier naoorlogse directeuren Jan Debbaut, Rudi Fuchs, Jean Leering en Edy de Wilde. In De Verzameling: Deel 1 de aanwinsten uit de laatste beleidsperiode, die van Jan Debbaut (1988-heden), t/m 13 juni.

Enschede

In Stichting de Bank, Noorderhagen 48c, 'As things go' van Marc Nagtzaam en 'Hang-it' van Jolanda Kooijmans, 24 april t/m 22 mei.

Haarlem

Voor eeuwig bevroren is de titel van het mededogenwekkende werk van Barend Blankert (1941), die zich in de werk toegespitst heeft op de mens 'in zijn fundamentele eenzaamheid'. Van 24 april t/m 17 mei in de Vishal.

Galerie Rob de Vries, Spaarnwouderstraat 47, presenteert recente schilderijen en tekeningen van Pascale Ticheler, 23 april t/m 23 mei.

Het Teylers Museum besteedt in een kleine tentoonstelling aandacht aan de reizigers langs de Nijl, de bezoekers aan de piramiden van Gizeh en de ruïnes van Memnon, aan de hand van het boekwerk 'Description de l'Egypte', 24 april t/m 1 augustus; een overzicht van Georg Rueter (1875-1966), t/m 24 mei; zelfportretten van Co Westerik, t/m 30 mei.

Hoorn

Figuratieve schilderkunst werd en wordt vooral gedoceerd en beoefend aan de Academie Minerva in Groningen. Het Westfries Museum presenteert in een groepstentoonstelling werk van een aantal (ex)Minervagangers. Van 23 april t/m 6 juni.

Laren

Jazz, landschappen, dieren en onderwerpen uit de joodse cultuur zijn vier, steeds terugkerende thema's in het werk van Piet Klaasse, van 25 april t/m 6 juni.

Leeuwarden

In Bureau Leeuwarden, de ruimte voor actuele beeldende kunst van het Fries Museum, t/m 30 mei Installa, een installatie van Jolanda Kooijmans.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum Provisorium I, werk van de hedendaagse kunstenaars Roman Signer, Lily van der Stokker, Thomas Hirschhorn, Lara Schnitger en Patrick van Caeckenbergh, t/m 9 mei; tekeningen van Lucebert, t/m 9 mei; glaswerk uit de collectie E. Mourmans van Ettore Sottsass, t/m 30 mei; een tussenpresentatie van de collectie Limburgse kunst, die tot 2002 met geld van de DSM bijeengebracht wordt om het 100-jarig bestaan te vieren, t/m 30 mei.

Nijmegen

De Paraplufabriek organiseert vanavond samen met Doornroosje een avond waar pop en kunst samensmelten. Met bijdragen van o.a. Paul Devens, BMB con en Grootendorts & Van den Berg, IQ-loze Mietjes en Wouter van Riessen. De avond vormt de opmaat voor een tweeledige tentoonstelling in de Paraplufabriek. In Deel 1, van 23 april t/m 2 mei, werk van Rachel de Boer, Geert Mul en Valentijn Visch. Deel 2, van 3 mei t/m 16 mei, toont werk van Matthijs de Bruijne, Jan van den Dobbelsteen, Grootendorst & Van den Berg, Maurice van Tellingen.

Rotterdam

Het ruimtelijk werk van Aad Krol ademt dezelfde sfeer uit als dat van Aldo van Eyck, Herman Herzberger en Piet Blom: een stakke structuur waarachter een grote sociale betrokkenheid schuil gaat. Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, presenteert het, samen met schilderijen van Véronique Rizzo, van 25 april t/m 22 mei.

1999 is het Jaar van het Handschrift. Het Centrum Beeldende Kunst, Nieuwe Binnenweg 75, heeft een twintigtal kunstenaars verzocht een werk te vervaardigen, geïnspireerd op de geschiedenis van het alfabet. Van 28 april t/m 6 juni.

Kunsthal: penseeltekeningen van De Chinese kunstenares Jin Weihong, t/m 13 juni; Picasso, kunstenaar van de eeuw, t/m 4 juli.

Tilburg

Stichting De Pont: wandobjecten, installaties en architectuur van de Franse kunstenaar Jean Pierre Raynaud, t/m 27 juni; schilderijen en tekeningen van Bettie van Haaster, t/m 16 mei.

Venlo

Voor More than meets the eye', waarop schilderijen, foto's, objecten en videoinstallaties zijn samengebracht van Monique Camps, Theo Lenders en Ingeborg Meulendijks, verduisterde Museum Van Bommel Van Dam zijn ruimtes. Van 24 april t/m 6 juni.

Meer over