BEELDENDE KUNST

THE DREAMKEEPER De in Barcelona geboren kunstenares Alicia Framis (1967) maakt geen kunst die je kunt aanraken en nee, ze maakt ook geen video's....

Amersfoort

De Zonnehof staat stil bij de honderdste geboortedag van Willem Sandberg, voormalig museumdirecteur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. In een tentoonstelling, die duurt t/m 1 februari, wordt het belang van Sandberg als grafisch kunstenaar getoond.

Amstelveen

Weinig mensen weten dat schilder Willem de Kooning een korte periode (1969-1975) ook sculpturen heeft vervaardigd. Het Cobra Museum stelt acht beelden van De Kooning tentoon, samen met dertien schilderijen van verwante Amerikaanse schilders als Sam Francis, Ellsworth, Frank Stella en Cy Twombly. Tot en met 8 februari.

Amsterdam

In The Living Room (Nieuwezijds Voorburgwal 338), 'L'invitation au Voyage', werk van Nour-Eddine Jarram. Van 28 januari t/m 28 februari.

Abstracte schilderijen van Steven Aalders, t/m 14 februari bij Slewe Galerie, Kerkstraat 105a.

De Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, exposeert objecten van Hans van den Ban waaronder een loden vis, een schemerlamp met stervend boompje en een mobile, en beelden en tekeningen van Jacques Vieille, t/m 11 februari.

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft de wintermaanden uitgekozen om een grote tentoonstelling over het landschap in de achttiende en negentiende eeuw geschilderd door Nederlandse kunstenaars als Koekkoek, Weissenbruch, Mauve, Van Gogh en Mondriaan te houden. Langs velden en wegen, t/m 3 maart.

Schrijver Harry Mulisch dook in een aantal museumdepots om met het materiaal dat hij daar vond zijn eigen visie op kunst te laten zien, Zielespiegel, t/m 15 februari in het Stedelijk Museum.

In Vlaams Cultureel Centrum de Brakke Grond onder de titel Littekens werk van Philippa Edwards en Lieve Van Stappen. Edwards en Van Stappen gebruiken beide glas in hun kunstwerken en ze hebben beide het lichamelijke als onderwerp. Tot en met 22 februari.

In de Nieuwe Kerk aandacht voor de beschaving van Nubië, het rijk dat van 3500 voor tot 350 na Christus in het Nijlland ten zuiden van Egypte lag. De Zwarte Farao's, met archeologische vondsten, waaronder godenbeelden, grafgiften en de befaamde goudschat van koningin Amanisjakheto. Tot en met 1 februari.

Arnhem

Oud en nieuw in het Museum voor Moderne Kunst toont de recente aanwinsten van o.a. Carel Willink, Joop Moesman, Co Westerik en de beeldhouwer Han Wezelaar. Tot en met 28 februari.

Assen

Het Drents Museum heeft in de afgelopen 25 jaar bij zijn aankopen het accent verlegd van regionale naar meer moderne Noord-Nederlandse figuratieve kunst. De expositie Moderne Noord-Nederlandse figuratieve kunst uit eigen bezit toont het resultaat. Tot en met 1 februari.

Breda

In De Beyerd, Boschstraat 22, een overzicht van de klassieke moderne schilderijen van Jan Roeland. Tegelijkerijd begint de vierde presentatie in de serie 'Lightning', kleine tentoonstellingen met werk van jonge kunstenaars. Lightning 4 toont werk van Hilarius Hofstede. Tot en met 8 februari.

Delft

Met de tentoonstelling Poppen en maskers van de Javaanse Wayang I besteedt Volkenkundig Museum Nusantara (Sint Agathaplein 4) aandacht aan de wederzijdse relatie en culturele beïnvloeding tussen Nederland en Indonesië. Van 27 januari t/m 20 april.

Den Haag

Tijdens het stadhouderschap van Frederik Hendrik (1625-1647) was er in Nederland voor het eerst sprake van een heuse hofcultuur. In het Mauritshuis een selectie van de vijftig mooiste schilderijen die Frederik Hendrik en Amalia verzamelden. In het Haags Historisch Museum aandacht voor het hofleven in Den Haag. Beide tentoonstellingen duren t/m 29 maart.

Deventer

In de Bergkerk (Bergkerkplein 1) installaties van Theo van Keulen, van 25 januari tot en met 22 maart.

Eelde

De Buitenplaats, museum voor figuratieve kunst aan de Hoofdweg 76, wijdt een tentoonstelling aan het werk van de Amsterdamse schilder/graficus/illustrator Nicolaas Wijnberg uit de periode 1980 tot heden, t/m 8 maart.

Eindhoven

In het Van Abbemuseum vroege 'portretten' van de Belgische kunstenaar Jan Vercruysse, t/m 1 februari.

Groningen

Schilderijen van Linda Bouter, bronzen sculpturen en reliëfs van Marjolein Schaaf en tekeningen van Riet Soons zijn tentoongesteld bij het kunstgenootschap Pictura, Martinikerkhof 26, t/m 1 februari.

Haarlem

Braaf Binnenhuis, geschilderd huiselijk leven rond 1800 is een kleine presentatie van schilderijen en aquarellen uit de Biedermeier-periode. Werk van o.a. Wijbrand Hendriks en Joseph Adolf Schmetterling. Tot en met 15 februari in het Frans Halsmuseum.

Helmond

Gemeentemuseum Helmond presenteert een internationale groepstentoonstelling over de 'post-industriële stad' of The Global City. Met foto's, video's, installaties en een site op Internet geven kunstenaars hun commentaar, t/m 22 maart.

Kampen

Tien jonge kunstenaars exposeren hun werk in Kunstruimte Kampen, Engelenbergplantsoen 5a onder wie Martina Florians, Harmen Sliep, Christine Hooft en Robert Novák, t/m 8 februari.

Leiden

In het Rijksmuseum voor Oudheden Who's Afraid of Ancient Blue?, met beelden uit Egypte en de klassieke wereld in een azuurblauw decor; Antiek Toerisme: een reis langs het mooiste van het Rijksmuseum van Oudheden is een 'grand tour' langs de mooiste verzamelgebieden van het museum die gevat zijn onder titels als 'religie', 'schrift' en 'dagelijks leven'; Mummies! met 33 Egyptische mensen- en dierenmummies, 375 objecten, filmfragmenten en computerprogramma's. Tot eind 1998.

Maastricht

Een dubbeltentoonstelling aan de Belgische grens: de kunstenaars die deelenemen aan (P)reservations treden buiten het (veilige) 'reservaat' van de kunst en gaan een kruisbestuiving aan met de wetenschap. In het voormalige Bonnefantenmuseum (Entre-Deux gebouw, Dominikanerplein 5) en in het Provinciaal Museum (Zuivelmarkt 33) in Hasselt werk van Mark Dion, Henrik Hakansson, Suchan Kinoshita, Florence Manlik, Honoré d'O, Paul Perry en Mike Tyler. Tot en met 15 februari.

Nijmegen

De tentoonstelling Destillaat in Extrapool, 2e Walstraat 5, omvat werk van vijftien jonge kunstenaars, onder wie Anouk de Groot, Erik van Lieshout, Koen Vandenput, Engel Horting en Martine Berkenbosch. Zaterdag en zondag van 13 tot 19 uur.

Otterlo

Het Kröller-Müller heeft de tentoonstelling Experiment en ruimte met werk van de vier Spaanse beeldhouwers Picasso, González, Miró en Chillida verlengd tot en met 1 februari.

Rotterdam

In Museum Boijmans Van Beuningen Max Ernst in beeld: beelden die de surrealistische kunstenaar maakte vanaf het begin van de jaren dertig tot aan 1974, t/m 8 maart. Voorts onder meer: tekeningen en prenten uit de Italiaanse Hoog-Renaissance (1480-1550), t/m 15 maart; en 'De Meester van de kleine landschappen' over het landschap in de 16de eeuw, t/m 15 maart.

De presentatie in het Chabot Museum van het werk van Kirchner, de grote Duitse expressionist en oprichter van de kunstenaarsgroep 'Die Brücke', is verlengd t/m 1 februari.

Tijdens het Internationaal Filmfestival Rotterdam toont Museum Boijmans Van Beuningen de filminstallatie 'untitled (The Belgium Affair) van Lidwien van de Ven. Van 24 januari t/m 8 februari. In dezelfde periode wordt van Steve McQueen de film 'Deadpan' vertoond.

Schiedam

In het kader van 'Unisono', de reeks tentoonstellingen van jonge kunstenaars in het Stedelijk Museum (Hoogstraat 112), video's en video-installaties van eddie d.. Van 24 januari t/m 8 maart.

Sittard

Stedelijk Museum Het Domein toont t/m 29 maart olieverven van Christof Yvoré en aquarellen, werken op papier en objecten van Koen Broucke. Van Anouk Gielen liggen in het kabinet 'monumentale foto's', t/m 25 februari.

Tilburg

De Amerikaanse kunstenares Roni Horn trok zes weken door IJsland en fotografeerde daar steeds dezelfde vrouw, badend in warmwaterbronnen. De foto's vormen de basis voor haar installatie 'You are the weather'. In museum De Pont, t/m 3 mei.

Utrecht

In galerie Quintesses, Nieuwe Gracht 53, werk van de Algerijnse kunstenares Valentine Prax (1897-1981), uit de periode 1925-1960 (t/m 4 april).

In de Nicolaïkerk naast het Centraal Museum Het stenen geheugen, waarin 25 jaar archeologie en bouwhistorie van de stad wordt belicht.

Case Study House sluit haar expositiecyclus af met de tentoonstelling ''t luie End', die een ontmoeting beoogt tussen architectuur, theater, kunsttheorie en geluid. Met bijdragen van onder anderen Erik Weeda en Gerardjan Rijnders. Kerkstraat 21, van 24 januari t/m 22 februari.

Meer over