BEELDENDE KUNST

In verschillende steden..

Amstelveen

Cobra Museum voor Moderne Kunst: het museum richt de blik op Groot-Brittannië met een overzicht van de Britse schilderkunst uit de jaren vijftig. Opgenomen zijn werken van 24 kunstenaars (John Bratby, Prunella Clough, Ben Nicholson, e.v.a.). The Fifties, t/m 15 augustus; tegelijkertijd opent De Londense School, vijftien werken van hedendaagse Britse figuratieve schilders, t/m 27 juni; een overzicht van de 'nieuwe figuratieve' kunstenaar Lucassen (1939), die van 1964 tot nu toe abstracte interieurs schilderde. Tot en met 22 augustus.

Amsterdam

Tot en met 6 juni staat de Rai nog in het teken van de grootste beurs voor hedendaagse en moderne kunst van Nederland, de KunstRAI. Honderdzestig galeries geven er acte de presence.

Het Glazen Huis in het Amstelpark exposeert werk van kunstenaarsnetwerk Het Web, 5 t/m 20 juni.

Hotel Supernova heeft tijdelijk zijn intrek genomen in een leegstaand pand aan de Amstel 120E, waar het op 4 en 5 juni twee verdiepingen heeft ingericht met foto's van Floor Kuiper, Julika Radelius, André Homan, Dick Duyves, Remco Visser, een foto-installatie van Olaf Otto, een diareeks van Jane Bendix en films van Sander Blom en Mels van Zutphen.

In de nieuwe galerie Pretty Babies, Entrepotdok 65 een expositie met videokunst van Caroline Leszczinski, een installatie van Willem Kramer en beelden van Mark van Yetter, t/m 25 juni.

In de Nederlandse Bank, Westeinde 1, presenteert Hans Broek zijn Nieuwe Schilderijen, t/m 25 juni.

In galerie Barbara Farber - Rob Jurka Skulls, diverse kunstwerken geïnspireerd op schedels, t/m 26 juni.

Op de tentoonstelling Onder de hamer een deel van de verzameling schilderijen, penningen, foto's, prenten en tekeningen met Amsterdam als onderwerp uit de omvangrijke bibliotheek van David Henriques de Castro (1826-1898) die honderd jaar geleden werd geveild. Joods Historisch Museum, t/m 29 augustus.

In de Achterzaal van W139, Warmoesstraat 139, Faling/Failure, een tentoonstelling met werk van 25 kunstenaars waarin Het Falen centraal staat. Het zijn Lara Almarcegui, Emmanuelle Antille, Otto Berchem, Anna Best, Neil Chapman, Brian Dick, Jon Mikel Euba, Claudia Fontes, Franck Larcade, Matthieu Laurette, Audrey Marlhens, Mikel Marzabal, Gerardo Mosquera, Begoña Muñoz, Itziar Okariz, Owen Oppenheimer, John Otazu, Asier Perez Gonzalez, Sergio Prego, Hinrich Sachs, Noa Sadka, Manuel Saiz, Philippe Terrier-Hermann, Azucena Vieites en Vera Weisgerber. Tot en met 20 juni.

De Oude Kerk wijdt een tentoonstelling aan de Aboriginal kunstenares Emily Kame Kngwarreye, die pas op 79-jarige leeftijd begon met schilderen en op de laatste Biennale van Venetië hoge ogen gooide. Vier jaar geleden overleed ze. Tot en met 2 augustus.

Nederlands Instituut voor Mediakunst Montevideo/TBA, Keizersgracht 264, nodigt de bezoekers van de tentoonstelling 'Clues' uit, de rol van detective te spelen. Met werk van Doug Aitken, Thomas Buxó, Luisa Lambri, Liza May Post, Sean Snyder, Hannah Starkey, Alessandra Tesi en Jane & Louise Wilson, t/m 12 juni.

In Galerie Serieuze Zaken (Elandsstraat 90) t/m 15 juni werk 'uit de provincie' van Henk van den Berg (Breda), Jan Blom (Amsterdam), Tom Bogaard (Delft), Marcel Doorduin (Arnhem), Arnout Killian (Limbricht) en Marten Winters (Leeuwarden).

Stedelijk Museum: een overzicht van de postmoderne kunstenaar David Salle, t/m 13 juni.

Rijksmuseum: het Prentenkabinet heeft ter gelegenheid van 100 jaar Vogelbescherming zijn mooiste bladen van vogelafbeeldingen uit de kast gehaald. Vogels, t/m 27 juni; Het vlietende leven toont Japanse rolschilderingen uit het Kumamoto Museum of Art, t/m 13 juni.

Bergen

De Groninger kunstkring De Ploeg staat centraal op een tentoonstelling in Museum Kranenburgh, die werd samengesteld door Henk van Os, voormalig directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Tot en met 19 september.

Breda

De Beyerd toont een overzicht van schilder/fotograaf Teun Hocks, t/m 18 juli; recente grafiet- en olieverfschilderijen van Christopher Cook, t/m 18 juli.

Op de vuilnisbelt bij Bavel #1 Tales of the Tip, een project van Chen Zhen, de eerste in een reeks van vier. Hierna volgen Berend Strik & One Architecture (12 juni t/m 11 juli), Job Koelewijn (25 juli t/m 22 augustus) en Biefer & Zgraggen (4 september t/m 3 oktober). Wat er met de afvalberg moet gebeuren op de langere termijn, daarover lieten zeven andere kunstenaars hun gedachten gaan. De conceptplannen van Vito Acconci, Maurizio Cattelan & Frazione Di Tempo, Carsten Höller, Suchan Kinoshita, Aernout Mik, Hervé Paraponaris en Berend Strik & One Architecture zijn op grote billboards langs de vuilnisbelt te bezichtigen, t/m 3 oktober.

In Lokaal 01 een groepstentoonstelling met Peter van Houten, Liliane Vertessen, Geir Tore Holm en Osnat Weiss, t/m 27 juni.

Den Haag

De natuur is wat de negen kunstenaars uit Benin, Bhutan, Costa Rica en Nederland op de tentoonsteling Art Work Nature met elkaar verbindt. Een presentatie van de Gate Foundation bij Pulchri Studio, van 5 juni t/m 1 augustus; voorts in Pulchri Studio tekeningen en schilderijen van Jan Vegter en Ed Valk, 5 t/m 28 juni; olieverfschilderijen en aquarellen van Jan van Spronsen en Lies Was, t/m 28 juni.

In het Haags Historisch Museum de tentoonstelling Weegschaal & zwaard, over de verbeelding van recht en gerechtigheid in de kunst. De tentoonstelling wordt gehouden ter gelegenheid van 200 jaar rechtspraak. Tot en met 13 juni.

Haags Gemeentemuseum: de sprookjesachtige tekeniningen en aquarellen van de Nederlandse kunstenaar Henri Plaat, t/m 5 juli.

Deventer

Vrolik Kerkhof is de titel van een tentoonstelling van de Rotterdamse kunstenaar Michiel Paravas, t/m 20 juni in de Bergkerk.

Eindhoven

Onder de titel De verzameling presenteert het Van Abbemuseum in de oudbouw aan de Bilderdijklaan 10, de eerste van een reeks van vier tentoonstellingen uit de collectie, samengesteld door de vier naoorlogse directeuren Jan Debbaut, Rudi Fuchs, Jean Leering en Edy de Wilde. In De Verzameling: Deel 1 de aanwinsten uit de laatste beleidsperiode, die van Jan Debbaut (1988-heden), t/m 13 juni.

Groningen

Groninger Museum: acteur Henk van Ulsen maakte een selectie uit de collectie. Kijkdagen, t/m 20 juni.

In Galerie Sign tekeningen en schilderijen van Peter van der Weele, t/m 12 juni.

Haarlem

Teylers Museum presenteert deze zomer zijn hoogtepunten uit het tekeningenbezit. Kunst voor kunstenaars, 5 juni t/m 29 augustus.

In de Verweyhal een groot overzicht van kunstenaar Wim de Haan, vooral bekend geworden door zijn experimenten met materialen als zand, jute, touw, hout en as. Tot en met 20 juni.

Hattem

Een overzicht van honderd schilderijen van Jan Voerman senior (1857-1941) en zoon Jan Voerman junior (1890-1976) in het Voerman Museum Hattem, t/m 31 augustus.

Heerlen

De tentoonstelling Löss belicht de Limburgse schilderkunst van 1945 tot heden. Tot en met 22 augustus.

Helmond

De basis voor de collectie hedendaagse kunst van het Gemeentemuseum wordt gevormd door werken uit de Nieuwe Figuratie. Shoot toont een selectie daaruit. Tot en met 3 oktober.

Hilversum

Exedra, Langestraat 52, presenteert deepSurface - the universual image, een animatie-installatie van Lars Spuybroek en zijn architectenbureau Nox, t/m 13 juni.

Leiden

Dageraad van de Moderne Kunst in Museum De Lakenhal toont de opkomst van de moderne kunst in Nederland, aan de hand van werk van Van Doesburg, Bremmer, Brouwer, Toorop, Van Gogh en Nijland. Tot en met 29 augustus.

Lisserbroek

Op Landgoed De Olmenhorst vormt een grote boomgaard het decor voor Transformatie, een tentoonstelling waarin eenentwintig kunstenaars reageren op de snel verstedelijkte omgeving van de Haarlemmermeer. Tot en met 15 juni.

Maastricht

Bonnefantenmuseum: een overzicht van schilderijen (1991-1998) en 8mm-filmpjes (1982-1985) van Luc Tuymans, t/m 5 september.

Nijmegen

Tijdsbestek in het Centrum Beeldende Kunst Nijmegen brengt werk bijeen van Fiona Tan, Erzsébet Baerveldt, Jos van Gessel, Mouchette, Hans van der Linde en Boudewijn Corstiaensen, dat zich op de een of andere manier verhoudt tot tijd, t/m 27 juni.

Otterlo

In het Kröller Müller Museum een overzicht van de beeldhouwkunst van 1960 tot nu (t/m 8 augustus); het vroege werk van Marinus Boezem, t/m 27 juni (meer van Marinus Boezem in De Paviljoens in Almere, t/m 27 juni, en in De Vleeshal in Middelburg, t/m 20 juni).

Rotterdam

Beelden en tekeningen van Rob Verf en nieuw werk van Jeroen Allart bij MK Expositieruimte, Witte de Withstraat 53, 4 t/m 27 juni.

De Keulse kunstenares Inge Prokot schildert een encyclopedie in beelden, in nauw verband met tekstpassages uit literatuur. Het Goethe-Institut, Westersingel 9, toont werk van haar waarin zij zich door Goethe liet leiden. Van 5 juni t/m 9 juli.

De Kunsthal: Balinees modernisme is de verzamelnaam waaronder de kunst die in de jaren twintig en dertig op Bali ontstond, bijeengebracht is, t/m 22 augustus; de Chinese kunstenares Jin Weihong maakt penseeltekeningen volgens de Chinese traditie, alleen haar onderwerp, het naakt, was lange tijd taboe in de Chinese kunst, t/m 13 juni; Picasso, kunstenaar van de eeuw, t/m 4 juli in De Kunsthal.

In Witte de With de visie van elf kunstenaars, waaronder Matthew Geller (VS), Laura Emsley (ZA), Roland Herzog (S), Luc Harings (NL) en Ursula Rogg (D), op het thema Space, t/m 20 juni.

Museum Boijmans Van Beuningen: met 150 jaar Museum Boijmans Van Beuningen besteedt het museum uitgebreid aandacht aan de particuliere verzamelaars die de collectie groot hebben gemaakt, t/m 29 augustus; een kleine documentaire presentatie over de Nederlandse schilder J.B. Jongkind (1819-1891) in het kader van AIR Southbound. Jongkind tekenden en schilderde veel in de Hoeksche Waard, t/m 13 juni.

Tilburg

Stichting De Pont: wandobjecten, installaties en architectuur van de Franse kunstenaar Jean Pierre Raynaud, t/m 27 juni.

In Faxx, podium van hedendaagse kunst aan de Dunantstraat 1, worden een aantal prikkelende concepten getoond over gecombineerd wonen en werken. Deelnemers zijn o.a. Jan van Munster, Bram van der Meij en John Körmeling. Van 4 juni t/m 4 juli.

Zaandam

Zaanse schilderkunst 1600-1950 werpt een licht op het kunstklimaat in deze streek door de eeuwen heen. Tot en met 29 augustus in het Zaans Museum, Schansend 7.

Zutphen

Museum Henriette Polak toont een selectie uit de collectie van de ING, t/m 27 juni.

Zwolle

In de Broerenkerk (t/m 23 juni) en in het Stedelijk Museum (t/m 27 juni) beelden en tekeningen van Auke de Vries.

Meer over