BEELDENDE KUNST

Almere..

Amersfoort

In het Armando Museum, in de Elleboogkerk, 'De Verzameling': twintig grote schilderijen en een grote, bronzen sculptuur van Armando, die de vaste collectie van het museum vormen.

Amstelveen

Met de tentoonstelling Willi Baumeister en het universele onbekende in de kunst belicht het Cobra Museum de abstractietheorieën van deze Duitse kunstenaar, t/m 31 oktober; Cobra Ceramics toont keramiek van Cobrakunstenaars als Appel, Corneille en Constant, t/m 26 september.

Amsterdam

Galerie Torch, Lauriergracht 94, viert het 15-jarig bestaan met werk van Margi Geerlinks en Anuschka Blommers & Niels Schumm. Geerlinks gebruikt de computer om een onverwachte draai aan de werkelijkheid te geven. Blommers en Schumm staken hun familie en vrienden in de laatste mode en portretteerden hen. Van 4 september t/m 2 oktober.

Here in het Consortium, Oostelijke Handelskade 29, toont kleurenfotografie en vilten objecten van Mieke Marx en een beeld van Matt Mitchell. Van 4 t/m 26 september.

Evenals voorgaande jaren opent Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, het seizoen met Start: een persoonlijke keuze uit de eindexamenpresentaties van de verschillende Nederlandse kunstacademies. Werk van Eylem Aladogan, Rûne van der Cruijsen, Sara van der Heide, Paul Hendrikse en Janco Volk. Van 4 september t/m 9 oktober.

Buro Empty, Willemsparkweg 17, exposeert werk van Paul Baartmans, 4 t/m 19 september.

Dode parkieten en geraniums komen veelvuldig terug in de stillevens van Robert Wevers. Van 4 september t/m 6 oktober worden ze geëxposeerd bij de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288.

De reeks videoprojecties 4 Takes van Manon de Boer in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam is gebaseerd op de herinnering van een vrouw aan een langdurig verblijf in Los Angeles. Van 5 september t/m 17 oktober.

ArtKitchen, Herengracht 160, presenteert een solotentoonstelling van Marjolijn Mandersloot, wier beelden/sculpturen zich kenmerken door een 'poëtische verbeelding van het alledaagse'. Van 5 september t/m 24 oktober.

In Galerie de Expeditie, Leliegracht 47 een installatie van Keiki Sato, 4 september t/m 9 oktober.

Galerie Singel 74, heeft nieuw werk in huis van Hans van der Pennen en Joost Hoekstra, 5 september t/m 2 oktober.

Galerie Rob Jurka, Singel 28, presenteert nieuwe fotowerken van Jean-Marc Spaans, 5 september t/m 16 oktober.

Remy Jungerman toont zijn werk bij Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314, 8 september t/m 6 oktober.

Geometrisch-abstracte schilderijen en landschapsfoto's van Arie Maria Rozendaal worden geëxposeerd bij Gallery Nine, Keizersgracht 570, van 4 september t/m 3 oktober.

Ingeborg Meulendijks en Krien Clevis lieten zich inspireren door de 17de-eeuwse vertrekken en de collectie van Museum Amstelkring, Ons' Lieve Heer op Solder aan de Oudezijds Voorburgwal 40. Sacred Secrets, van 6 september t/m 21 november.

'Smokescreen' is een filminstallatie van Fiona Tan op basis van een jaren dertig-documentaire over Oost-Indische archipel. Tot en met 21 oktober in de Balie.

'De reconstructie van de neus' is een work-in-progress van beeldend kunstenaar Manel Esparbé i Gasca, een 'sensorische' opera met onder meer kunstwerken van Frans Oosterhof en Melle Hammer, diawerken van Peter Cuypers en kostuums van Klaar van der Lippe. Van 28 augustus t/m 5 september in De Balie.

Een sprookjesbos van kleurrijke papiermaché-beelden van de Ethiopische kunstenaar Mickaël Bethe-Selassie in het Tropenmuseum. Tot en met 2 januari.

Rijksmuseum: voor Het Nederlandse stilleven - 1550-1720 zijn in de Zuidvleugel bruiklenen uit de gehele wereld samengebracht, t/m 19 september; Kunst, kennis en commercie. De kunsthandel Van Wisselingh is een tentoonstelling over deze belangrijke kunsthandel aan het begin van deze eeuw, t/m 3 oktober.

Apeldoorn Rewind-fast forward.ZA, de tentoonstelling over actuele kunst in Zuid-Afrika in het Van Reekum Museum is verlengd t/m 3 oktober.

Arnhem

De in 1995 overleden Rotterdamse kunstenaar Harry Boom (1945-1995) heeft een enorm oeuvre van 2000 werken nagelaten. Het Museum voor Moderne Kunst toont een deel. Jongendromen, van 3 september t/m 31 oktober.

Breda

Tales of the Tip, art on garbage: de vierde en tevens laatste tijdelijke ingreep in de voormalige vuilstort bij Bavel is van de Zwitserse kunstenaar Biefer/Zgraggen. Na vijftien jaar werk en negentig openingen van tentoonstellingen besluit dit kunstenaarsduo alle kunst die het ooit geproduceerd heeft tot afval te verklaren, te dumpen en te begraven. Van 4 september t/m 3 oktober. Verder op billboard nog steeds de zeven visies (van o.a. Aernout Mik en Berend Strik) over wat in de toekomst met het gebied moet gebeuren. Tot en met 3 oktober.

Den Bosch

Vier kunstenaars, waaronder Roland Sohier en Edward Pien maakten installaties in de ruimte van Artis: Love to show with you, 4 september t/m 3 oktober.

Den Haag

In het Gemeentemuseum een tentoonstelling met zelfportretten van Philip Akkerman, winnaar van de Ouborg Prijs, t/m 17 oktober.

Olieverfschilderijen van Albert de Villeroux en objecten van Glenn Priester bij Soho gallery, Javastraat 5, t/m 17 september.

Gemeentemuseum: een kleine tentoonstelling van een veertigtal werken op papier van M.C.Escher en zijn leermeester S.J. Jessurun de Mesquita. Tot en met 17 oktober.

Schilderijen van Dora Dolz in Seasons Galleries, van 5 september t/m 10 oktober.

M & A Contemporary Art Gallery brengt schilderijen van Carol Salt, Cornelis Blüm en beelden van Helena Martina, 8 september t/m 3 oktober.

Schilderijen en tekeningen van Marcel Reijerman in Galerie van Kranendonk met als thema De reis die ik nooit maakte. Van 5 september t/m 14 oktober.

Eindhoven

SOH 3 is de titel van een filminstallatie van de Nederlandse kunstenaar Alex Vermeulen, een 'fysieke en mentale beleving van het stadsleven' die vanaf 4 september in het Van Abbemuseum staat opgesteld. SOH staat voor States of Humanity, een omvangrijk project waarvan twee delen eerder in het MUHKA in Antwerpen en Montevideo/TBA waren te zien. Tot en met 24 oktober; in de serie over aankopen door de vier voorgaande museumdirecteuren is het vanaf 4 september de beurt aan Jean Leerling, die zorgde voor nieuwe aanwinsten in de periode 1964-1973. Tot en met 31 oktober.

Groningen

In het Coop Himmelb(l)au paviljoen van het Groninger Museum foto's van de skatecultuur door Larry Clark en live optredens door Groninger skateboarders op een baan in het paviljoen, tot en met 3 oktober.

Haarlem

Het Teylers Museum exposeert vanaf 4 september tekeningen van Armando, n.a.v. diens 70ste verjaardag. Tot en met 28 november.

De Vishal, Grote Markt 20, toont zo'n vijftig tekeningen van verschillende kunstenaars uit de privéverzameling van Armando, 4 september t/m 4 oktober.

Heerlen

De Stadsgalerij toont 232 werken van de schilder en graficus Aad de Haas, van 4 september t/m 21 november.

Hilversum

Green: een wandeling met Exedra langs zes bijzondere tuinen in de villawijken van Hilversum. Negen beeldend kunstenaars en zes grafisch ontwerpers maakten creaties voor de tuinen. Vertrek van Exedra, Langestraat 52. Opening op 4 september in Pinetum Blijdestein, Van der Lindenlaan 125. Tot en met 31 oktober.

Laren

Het Singer Museum presenteert voor de derde keer een toonaangevende bedrijfscollectie, die van het Belgische Gemeentekrediet. De verzameling omvat werk van Belgische en in België werkzame kunstenaars uit de periode 1880-1930: Ensor, Spilliaert, Van de Woestyne, e.v.a. Tot en met 26 september.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum Het gelijk van de achterkant: van 25 schilderijen uit de collectie wordt nu eens niet de voorkant maar de achterkant getoond, t/m 28 november; een overzicht van Armando's figuratieve bronzen beelden (periode 1988-1999), t/m 12 september.

Millingen aan de Rijn

Stoelen zijn het thema op de kunstroute die van 28 augustus t/m 5 september is uitgezet op de dijk tussen Kekerdom en Keeken. Route onder meer verkrijgbaar bij De Gelderse Poort in Millingen en informatiecentrum De Millingerwaard in Kekerdom.

Nijmegen

In het autobiopin-project van Peter Cleutjens fotograferen camera's zichzelf. Het Centrum Beeldende Kunst Nijmegen, Oude Haven 102, presenteert het, t/m 26 september.

In tal van winkels in de binnenstad is kunst te vinden. Het thema van de manifestatie Beeldende kunst in de etalage 1999 is Le grand Finale!. Bij de winkels, waaronder de Hema, V & D, boekhandel De Feeks en bij het Centrum Beeldende Kunst is een plattegrond verkrijgbaar, t/m 12 september.

Rotterdam

Van 4 t/m 9 september wordt in het Oostenrijkse Linz het festival Ars Electronica gehouden, een jaarlijks festival 'voor kunst, technologie en samenleving'. Voor het eerst is het festival, dat dit jaar 'life science' als thema draagt, via een video-conferencing verbinding live te volgen bij de Rotterdamse V2 Organisatie. Informatie: 010-2067272 of www.aec.at.

Twee Israëlische kunstenaars, Gil Nader en Moti Porat, laten het publiek naar hun huis komen: Housewarming in de Gil & Moti Homegallery, Witte de Withstraat 44-I. Met een video van Robin van 't Haar. Van 5 september t/m 24 oktober.

Gezamenlijke tentoonstelling vanaf 5 september van kunstenaars over het millennium, Towards the end of the century, in negen Rotterdamse expositieruimtes, o.a. Cokkie Snoei, Delta en Salle de Bains. Opening om 14.30 uur in de Pauluskerk door ds. Hans Visser. Tot en met 3 oktober.

Sittard

Muurschilderingen van Jessica Diamond, geïnspireerd op de oosterse wijsheden van het Taoïsme, van 4 september t/m 31 oktober in Museum Het Domein; van 4 september t/m 3 oktober fotografie, tekeningen en een internetproject.

Utrecht

Voor Panorama 2000, een manifestatie met een kleine twintig kunstwerken in de openbare ruimte, werd de Domtoren het centrale punt van een tentoonstelling die alleen 'op niveau' is te overzien. Deelnemende kunstenaars zijn onder meer Dennis Adams, Atelier van Lieshout, Tom Claassen, Carsten Höller, Theo Jansen, Ilya Kabakov, Aernout Mik, Job Koelewijn, John Körmeling, Wim T. Schippers, Roy Villevoye. Tot en met 3 oktober, ook 's avonds.

In Begane Grond, Lange Nieuwstraat 2, exposeren zeven Litouwse en drie Nederlandse kunstenaars hun werk in NL-LT van 5 september t/m 10 oktober.

Meer over