BEELDENDE KUNST

Amstelveen..

Do-Time omvat tachtig werken vanaf 1992 van Tjibbe Hooghiemstra. Van 3 april t/m 16 mei in het Cobra Museum; een overzicht van vijftig schilderijen, gouaches en tekeningen van Jan Roëde, t/m 23 mei.

Amsterdam

In het Vakbondsmuseum, Henri Polaklaan 9, een overzicht van honderdzestig etsen, tekeningen, litho's, affiches, schilderingen, ontwerpen voor glas-in-lood, toneelkostuums en monumentale decoraties van de geëngageerde kunstenaar Richard Roland Holst (1868-1938), t/m 29 augustus.

In het Glazen Huis in het Amstelpark werk van Kees Brienen, Radboud Wanders en Mirjam Woltman. Van 3 t/m 18 april.

Galerie Serieuze Zaken, Elandsstraat 90, presenteert Chinese Whispers, werk van tien Chinese hedendaagse kunstenaars, t/m 8 mei.

Galerie Barbara Farber - Rob Jurka, Singel 28, exposeert recente schilderijen van John van 't Slot, t/m 17 april.

In Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, foto's van Andries Botha, een keramisch tableau van Harry van Dierendonck, sculpturen van Keith Edmier en Elfride Skramovsky, en vitrinekasten van Christine en Irene Hohenbüchler. In editie: werk van Jo Baer en Marlene Dumas/Andries Botha, t/m 17 april.

'Verruimde schilderkunst'. Onder die noemer presenteert Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, werk van Jannie Regnerus en Roy Villevoye, t/m 25 april.

Reuten Galerie, Fokke Simonszstraat 49, toont werk van Erzsébet Baerveldt, t/m 10 april.

Naar aanleiding van het verschijnen van een nieuwe reeks bestandscatalogi die het Amsterdams Historisch Museum uitgeeft, een tentoonstelling met achttiende-eeuwse Nederlandse tekenkunst. Uitmuntend fraay geteekend, t/m 2 mei.

Stedelijk Museum: een overzicht van 27 schilderijen en 100 aquarellen van de Ierse hedendaagse kunstenaar Felim Egan, t/m 16 mei; een tentoonstelling van vijftig schilderijen, beelden en werken op papier van Georg Baselitz, die de band die de Duitse schilder met Nederland heeft illustreren, t/m 11 april.

Rijksmuseum: het Prentenkabinet heeft ter gelegenheid van 100 jaar Vogelbescherming zijn mooiste bladen van vogelafbeeldingen uit de kast gehaald. Vogels, t/m 27 juni; Het vlietende leven toont Japanse rolschilderijngen uit het Kumamoto Museum of Art, t/m 13 juni.

Den Bosch

Het Noord-Brabants Museum presenteert Bloeiende Symbolen over bloemen in de kunst in het fin de siècle, t/m 9 mei.

Den Haag

Luxus, Boekhorststraat 99, presenteert videowerk van Rob van Herwerden en Nico Bunnik, schilderijen van Lisette Stuifzand (t/m 25 april), en werk van Gerda Hahn, 3 april t/m 30 mei.

In Museum het Paleis een overzicht van de Belgische schilder James Ensor, die vijftig jaar geleden overleed. Tot en met 9 mei.

In het Haags Gemeentemuseum een overzicht van de vroeg moderne kunstenaar Ferdinand Hodler, t/m 2 mei; grafiek van de Haagse kunstenaar Co Westerik, t/m 2 mei.

Diepenheim

Een overzicht van de Bredase kunstenaar Tom Claassen, t/m 5 mei in Kunstvereniging Diepenheim.

Dordrecht

Paul Andriesse putte als gastconservator voor de tentoonstelling in Art Primeur uit vijf jaar afstudeerwerk van Nederlandse kunstacademies. Tot en met 22 april in

Teekengenootschap Pictura, Voorstraat 190. In Art Primeur 99 in het Centrum Beeldende Kunst, iets verderop aan de Voorstraat 180, is de nieuwe lichting (examenjaar 1998) verzameld, naar een selectie van o.a. Chris Dercon (Boijmans Van Beuningen) en Cokkie Snoei (Galerie Cokkie Snoei). Tot en met 11 april.

Eelde

Museum voor figuratieve kunst De Buitenplaats presenteert werk van de Nederlandse schilder Hermann Markard, t/m 6 juni.

Eindhoven

Onder de titel De verzameling presenteert het Van Abbemuseum in de oudbouw aan de Bilderdijklaan 10, de eerste van vier tentoonstellingen uit de collectie, samengesteld door de vier naoorlogse directeuren Jan Debbaut, Rudi Fuchs, Jean Leering en Edy de Wilde. In De Verzameling: Deel 1 de aanwinsten uit de laatste beleidsperiode, die van Jan Debbaut (1988-heden), t/m 13 juni.

Op het tijdelijke adres van het Van Abbemuseum aan de Vonderweg 1: Cinéma Cinéma - Contemporary Art and the Cinematic Experience belicht de rol die het medium film speelt in het werk van een aantal jonge, hedendaagse kunstenaars als Pierre Huyghe, Fiona Banner, Douglas Gordon en Pierre Bismuth, Eija-Lisa Ahtila, Julie Becker en Sharon Lockhart. Tot en met 24 mei.

Haarlem

In de Verweyhal een groot overzicht van kunstenaar Wim de Haan, vooral bekend geworden door zijn experimenten met materialen als zand, jute, touw, hout en as. Van 3 april t/m 20 juni.

In de Fietsznfabriek, Houtmarkt 7a, de traditionele Pa's Meubelshow, waarbij een twintigtal kunstenaars zich liet leiden door het thema stoel. Van 3 t/m 5 april, van 12 tot 19 uur, opening vrijdag om 20 uur.

Tekeningen van Piet Tuytel in De Vishal, Grote Markt 20, t/m 19 april. Tegelijkertijd in de kleine zaal werk van Tonneke Sengers.

In de Vleeshal Aardse paradijzen II, de tuin in de Nederlandse kunst met werk van oa. Gogh, Toorop, Kruyder en Willink, t/m 30 mei.

Goes

Galerie Van den Berge, Wijngaardstraat 3, toont schilderijen van Cécile Verwaaijen en 'Visiting hour' van Thorvaldur Thorsteinsson, 3 april t/m 8 mei.

Gorinchem

De stoel is onderwerp van een tentoonstelling in het Gorcums Museum, waar kunstwerken getoond worden van Pieter Holstein, Klaas Gubbels, Anja Krause en Pieter Engels, t/m 18 april.

Groningen

Groninger Museum: abstracte tekenkunst uit de jaren vijftig en zestig (van Jordens tot Tissing en van Ouborg tot Struycken), tot en met 25 april.

Heerlen

Gotische reflecties in de Stadsgallerij Heerlen brengt hedendaagse kunstwerken bijeen waarin gotische kathedralen centraal staan. Met werk van Jan de Beus, Martinus Boezem, Mynke Buskens, Jan Dibbets, Roland Fischer, Toine Horvers, Marc Mulders, Pjotr Müller, t/m 23 mei.

Laren

In het Singer Museum een overzicht van honderd schilderijen van de veelschilder Jan Sluijters (1881-1957), t/m 25 april.

Leeuwarden

In het Fries Museum, Turfmarkt 11, Mesdag en de zee, schilderijen en tekeningen van H.W. Mesdag (1831-1915), t/m 6 juni; recent werk van Siree van der Velde, t/m 11 april.

In Museum het Princessehof een expositie over leven en werk van de Nederlandse graficus M.C. Escher. Het museum was ooit het ouderlijk huis van Escher, waar hij op 17 juni 1898 werd geboren; t/m 18 april.

Maastricht

Hedendaagsche Limburgsche Kunst (Haags Gemeentemuseum, 1937) is een reconstructie van de tentoonstelling van Limburgse kunst, zoals die ruim zestig jaar geleden in het Haags Gemeentemuseum was te zien. Tot en met 25 april in Museum Spaans Gouvernement aan het Vrijthof.

In het Bonnefantenmuseum Provisorium I, met werk van de hedendaagse kunstenaar Roman Signer, Lily van der Stokker, Thomas Hirschhorn, Lara Schnitger en Patrick van Caeckenbergh, t/m 9 mei; tekeningen van Lucebert, t/m 9 mei; glaswerk uit de collectie E. Mourmans van Ettore Sottsass, t/m 30 mei; een tussenpresentatie van de collectie Limburgse kunst, die tot 2002 met geld van de DSM wordt aangelegd om het 120-jarig bestaan te vieren, t/m 30 mei.

Middelburg

Onder de titel Holland Kindergarten Japan Bondage presenteert Camiel van Winkel in de Vleeshal werk van Liza May Post, Aernout Mik, Mascha de Vries, Thom Puckey, Harm Hajonides, Berend Strik en Jans Muskee, t/m 2 mei.

Roermond

Galerie Wansink, Neerstraat 76, heeft recente schilderijen en objecten met het thema 'tafels en stoelen' van kunstenaar Klaas Gubbels in huis, t/m 25 april.

Rotterdam

De Chinese kunstenares Jin Weihong maakt penseeltekeningen volgens de Chinese traditie, alleen haar onderwerp was lange tijd taboe in de Chinese kunst: het naakt. De Kunsthal toont haar werk, van 3 april t/m 13 juni; Picasso, kunstenaar van de eeuw, t/m 4 juli.

Schiedam

Het Stedelijk Museum toont een deel uit de collectie van Wout en Han Altena-Boswinkel, die onlangs aan het museum geschonken werd. De collectie bestaat uit dertienhonderd Nederlandse kunstwerken uit de laatste veertig jaar. Tot en met 16 mei.

Tilburg

Stichting De Pont: wandobjecten, installaties en architectuur van de Franse kunstenaar Jean Pierre Raynaud, t/m 27 juni; schilderijen en tekeningen van Bettie van Haatster, t/m 16 mei.

In De Verschijning, Lancierstraat 42, wandschilderingen van Rob Krijn. 'Verdwijning', t/m 18 april.

In het Nederlands Textielmuseum, Goirkestraat 96, Soft Sculptures, 'zachte' beelden van Lidy Jacobs, Nico Parlevliet, Femke van Heerikhuizen en Harry Boom; voorts solotentoonstellingen van Wilma Kuil en Karin Arink, t/m 18 april.

Utrecht

Casco, Oudegracht 366, toont het project Karlskrona2 van Superflex. Karlskrona2 is een virtuele replica van de Zweedse havenstad Karlskrona. Tot en met 18 april.

Venlo

Museum Van Bommel Van Dam toont beelden van Arie Berkulin en schilderijen van Theo Kuijpers, t/m 11 april.

Vlissingen

De Watertoren exposeert film, video, fotografie en mixed media van Jasper Goedman, sculpturen van Raymond Minnen, schilderijen van Jan van Asbeck, installaties van Peter Vermeulen, en een serie werken van Bo de Jong, t/m 2 mei.

Voorburg

Het Huygensmuseum Hofwijck presenteert schilderijen, aquarellen en tekeningen van Co Westerik, t/m 4 juli.

Zaandam

Zaanse schilderkunst 1600-1950 werpt een licht op het kunstklimaat in deze streek door de eeuwen heen. Tot en met 29 augustus in het Zaans Museum, Schansend 7.

Zwolle

Galerie Het Langhuis, Goudsteeg 8, presenteert onder de titel In gebruik werk van Vicente Fita, Rick van der Linden, Karel Polen en Menno Veldhuis, t/m 29 april.

Meer over