BEELDENDE KUNST

In de Paviljoens t/m 10 augustus Aanwezig/Afwezig, Mensen in de Collectie Almere. Met werk van vele kunstenaars, onder wie Paul Huf, Tiong Ang en Marijke van Warmerdam....

Almere

Amstelveen

In het Cobra Museum de zomertentoonstelling Keerpunten en raaklijnen in de kunst na 1945 (t/m 28 september).

In het kader van de Japanweek Amstelveen toont Museum Jan van der Togt t/m 20 juli werk van acht kunstenaars die regelmatig in Japan exposeren.

Amsterdam

Het tweede deel van de bestandscatalogus van Van Gogh-tekeningen uit het bezit van het Van Gogh-Museum is klaar. Net als vorig jaar, toen het eerste deel (over de vroege tekeningen van Van Gogh) verscheen, koppelt het museum deze zomer een tentoonstelling aan de verschijning van de catalogus. 'Deel 2: Nuenen, 1883-1885', geeft een beeld van de productie van Van Gogh in het Brabantse Nuenen. De tekeningen van het Van Gogh-Museum. Deel 2: Nuenen, 1883-1885. Tot en met 12 oktober.

In het Stedelijk Museum de gelegenheidstentoonstelling Europa Rondom: werk van kunstenaars die afkomstig zijn uit één van de vijftien lidstaten van de Europese Unie, zoals Brusselmans, Raveel, Kounellis, Lehmbruck, Giacometti, Fontana en Wirkkala. Tot en met 14 augustus.

In het Koninklijk Paleis een tentoonstelling over het werk van 17de-eeuwse schilders die zich lieten inspireren door het gebouw van bouwmeester Jacob van Campen (1595-1657). Tot en met 7 september.

Onder de titel Het Naakt toont het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum deze zomer een keur aan prenten en tekeningen met het thema naakt door de eeuwen heen; van Rembrandt, Dürer, Holbein, Goltzius en Mantegna, maar ook van moderne kunstenaars als Matisse en Degas. Tot en met 3 augustus.

Het Joods Historisch Museum bestaat 65 jaar en viert dit met foto's van de Amerikaanse fotografe Joan Roth, die joodse gemeenschappen over de hele wereld vastlegde, en met de expositie Joods van Stof met ruim honderd textiele voorwerpen, t/m 19 oktober.

Acht kunstenaars zijn in het kader van de Spinoza-manifestatie uitgenodigd uit te zoeken wat het leven en/of het werk van de filosoof Benedictus Spinoza (1632-1677) betekent voor het eigen oeuvre. Het resultaat is te zien op een tentoonstelling in Arti et Amicitiae, tot en met 6 juli.

De binnentuin van De Brakke Grond is heraangelegd. Speciaal voor deze tuin hebben beeldhouwers Maria Glandorf en Bart Decq een beeld gemaakt. Tegelijkertijd loopt er van hun werk een expositie, 'Een beeld van een tuin. Drie beeldende individualisten in visueel gesprek', van 28 juni t/m 31 augustus.

In het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, een tentoonstelling van Twan Janssen en Sands Murray, die zich richten op de sociale persona van de kunstenaar, zijn rol in de kunstwereld. Tot en met 6 juli.

Het Amsterdam Historisch Museum vroeg Herman Gordijn 'zijn' Amsterdam uit te beelden, hetgeen heeft geleid tot een nieuwe reeks tekeningen, etsen en schilderijen waarin de hoofdstad centraal staat. Tot en met 28 september.

De winterkas van het Amstelpark wordt weer zomerkas op initiatief van de nieuwe Galerie Orangerie: t/m 6 juli exposeren daar Dorrit Klomp (pastel, olieverf), Loes Verbeek (brons), Neely Schaap (mixed media) en Henk Maasen (objecten), Amstelpark 5 (bij de RAI).

In de Pulitzer Art Gallery, Prinsengracht 325, van 28 juni t/m 3 september, schilderijen en werken op papier van Hunt Slonem en objecten van Claire Begheyn.

Arnhem

In het Museum voor Moderne Kunsten een overzichtstentoonstelling van de beeldhouwer Karl Iljitsj Pelgrom, die drie jaar geleden overleed. Met een groot aantal van zijn assemblages, sculpturen en tekeningen, gecombineerd met foto's, catalogi en plattegronden van zijn omgevingskunst (t/m 31 augustus). Van 28 juni t/m 5 oktober in de koepelzaal een installatie van Liet Heringa.

In kunstencentrum De Gele Rijder t/m 6 juli de derde zomerexpositie van dit jaar, met werk van Frank van der Weide, Terry Gurp, Rene Oudenhoven, Arno Arts, Janneke van Rij, Margreet Terwisga en E. Pietersen.

Bergen

Museum Kranenburgh (Hoflaan 26) heeft een selectie gemaakt uit de collectie van de verzamelaar Piet Boendermaker (1877-1947), t/m 28 september.

Den Bosch

Stichting Artis heeft het Londense collectief Loophole Cinema, bestaand uit film-, video-, geluids- en computerkunstenaars, uitgenodigd om t/m 28 juni een serie 'voorstellingen' te verzorgen. Dit i.s.m. de Nederlandse kunstenaars Karel Doing en Anet van de Elzen en studenten van de Akademie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. Het project Light Struck is een vervolg op 'Symposion of Shadows' uit 1996. In de grote Artis-ruimte zijn performances en installaties te zien die gebaseerd zijn op de samensmelting van geluid, beeld en schaduw.

De tentoonstelling Kinderen van alle tijden gaat over de kindercultuur in de Nederlanden vanaf de Middeleeuwen tot heden en richt zich op 'zowel kinderen als ouders, opvoeders en docenten'. Kunst en gebruiksvoorwerpen over thema's als kinderarbeid, weeskinderen en opvoeding. In het Noordbrabants Museum, tot en met 6 juli.

Den Haag

In Panaroma Mesdag t/m 27 juli de tentoonstelling G.H. Breitner: de oorsprong van het moment met schetsen, stadsgezichten en een ruime selectie van de onlangs ontdekte foto's in het Gemeentearchief van Amsterdam. 't Was bekend dat Breitner heeft meegewerkt aan het Panorama, maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat Breitner veel meer heeft geschilderd dan werd aangenomen. Voor het eerste werkte hij ook met foto's om het perspectief goed te krijgen.

Domburg

In het Marie Tak van Poortvliet Museum van 29 juni t/m 2 november een expositie over de Zeeuwse periode van schilder Ferdinand Hart Nibbrig (1866-1915).

Eindhoven

In Museum Kempenland zijn gelijktijdig twee tentoonstellingen te zien. 'L'Afrique Périphérique. Een atlas van de eilanden rondom Afrika' toont 71 kleuretsen van graficus Rolf Weijburg. Aan het op landschappen geïnspireerde werk van Gé Verhulst is de overzichtstentoonstelling Ruimtelijke evocaties gewijd. Steentjeskerk-St. Antoniusstraat 5-7, tot en met 6 juli.

Met de Celebration Party viert stichting Antarctica, een multimedia-groep, zondag van 20 tot 24 uur haar tienjarig bestaan met een groot aantal gasten (kunstenaars, architecten, musici, vormgevers e.a.). In de grote zaal van de cultuurwerkplaats 2B, Dommelstraat 2B.

Gouda

In het Verzetsmuseum van 26 juni t/m 26 oktober de tentoonstelling Eten wat de bon schaft. Voeding in Nederland 1940-1945. Bij de opening op 26 juni geeft Gerard Trienekens van de Universiteit van Utrecht een lezing over de voedselsituatie in WO II.

Groningen

In de beeldentuin Maupertuus tonen Paul Amey, Herman Bertelds, Peter Konitz en anderen t/m 31 oktober hun nieuwste beelden. In galerie Katuin t/m 3 juli werk op papier van Jef Diederen.

Haarlem

In Teylers Museum ruim tachtig affiches van de Duitse steendrukker Adolph Friedländer. Hij ontwierp grote, kleurrijke affiches voor de kermis en het circus, die tienduizenden bezoekers op de been brachten. Hooggeëerd publiek, Friedländeraffiches 1875-1925, t/m 7 september.

Ruim 90 stads- en dorpsgezichten van Cornelis Pronk zijn bijeengebracht in de tentoonstelling Pronk met pen en penseel in de Vleeshal op de Grote Markt, t/m 17 augustus.

In galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, van 27 juni t/m 20 juli schilderijen en tekeningen van Hannah Bart.

De Vishal presenteert een keuze uit de privécollectie van de Antwerpse verzamelaars Pierre Bogaerts en Veerle Swenters, bestaand uit ruim 700 werk-schoenen van toonaangevende eigentijdse kunstenaars als Baselitz, Fabre, Greenaway en Scholte. De bijbehorende catalogus heeft de vorm van een klein schoenendoosje. Shoes or no shoes?, van 28 juni t/m 4 augustus.

Harderwijk

Comité97 wil de discussie over beeldende kunst stimuleren, onder meer door het organiseren van tentoonstellingen. De eerste wordt tot en met 7 juli gehouden in de voormalige Jan van Nassaukazerne, met werk van kunstenaars als Amy Bessone, David Bade en Erik van Lieshout.

Hengelo

Ruim dertig kunstenaars reageren met de tentoonstelling Masterplan 2000 in het Badhuis (Oldenzaalsestraat 18) op het zogeheten plan van de gemeente Hengelo om de binnenstad te 'modificeren'. Tot en met 12 juli.

Leeuwarden

In het Fries Museum loopt van 28 juni t/m 30 augustus de tentoonstelling Randfiguren, met werk van Gerrit de Wilde.

Leiden

Vandaag worden in het Rijksmuseum voor Oudheden twee tentoonstellingen geopend. !Actie Romein! is een 'multi-zintuigelijke kennismaking' met de Romeinen, met name voor kinderen. Mysterie van Matilo: Romeinen in Leiden gaat over de Romeinen in Leiden en Zuid-Holland. Ook het bijzondere bronzen ruitermasker 'Gordon', vorig jaar in Leiden-Roomburg opgegraven, maakt deel uit van deze laatste expositie.

Maastricht

Het Bonnefantenmuseum toont een overzicht van grafisch ontwerper Jacques Janssen, die ook tekenaar en dichter is. Tot en met 7 september.

Nieuwegein

In het gebouw van de Zwolsche Algemeene, Buizerdlaan 12, i.s.m. de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders een groepsexpositie van 17 kunstenaars.

Rotterdam

In Museum Boijmans Van Beuningen de tentoonstelling Inktvraat. De titel is ontleend aan het chemische proces dat papier aantast waarop met ijzergallusinkt is gewerkt. Tekeningen van Rembrandt, Guernoci, Claude Lorrain en Van Gogh worden erdoor bedreigd. De expositie toont voorbeelden van inktvraat uit Nederlandse musea, archieven en bibliotheken. Tegelijkertijd Ingevuld en opgelost?, een expositie over behoudsprojecten van moderne kunst. Tot en met 7 september.

Ook in Museum Boijmans Van Beuningen de tentoonstelling Moves - Schaken en kaarten met het museum, samengesteld door de Franse filosoof en kunsthistoricus Hubert Damisch. De gastconservator nam het schaak- en kaartspel als uitgangspunt voor een keuze uit de eigen collectie van het museum. Daarnaast presenteert Boijmans t/m 17 augustus kleding van de controversiële Belgische modeontwerper Martin Margiela.

In de Kunsthal t/m 5 oktober de tentoonstelling Monet, Van Gogh, Picasso en vele anderen. Hoogtepunten uit een Haagse collectie. Ongeveer 120 werken uit de periode 1820-1975 afkomstig van het Haags Gemeentemuseum, dat gesloten is wegens verbouwing.

Bij V2, Eendrachtsstraat 10, van 27 juni t/m 13 juli Machine Aesthetics, een tentoonstelling met werk van Nicolas A. Baginsky, Martin Schitter en Gebhard Sengmüller, vrijdag voorafgegaan door een performance. Zaterdag een Kunstenaars Workshop over het gebruik van machines in de beeldende kunst en de esthetiek van het machinale, zondag diverse presentaties en performances en maandag een seminar over theorie en praktijk van hedendaagse mediakunst.

Scheveningen

In Museum Scheveningen van 27 juni t/m 27 september De wonderlijke vissenwereld van Adriaen Coenen, een verslag van 'het Visboeck, 1578'. Een overzicht van het leven en werk van deze 16de-eeuwse Scheveninger schout, schepen, visgroothandelaar, schrijver en kunstenaar. Zijn 400 pagina's tellende Visboeck en het kleinere Walvisboeck zijn nooit gepubliceerd, maar bevatten fraaie illustraties en beschrijvingen over vissen en andere zeewezens.

Sittard

Sittard staat van 26 t/m 29 juni in het teken van Beeld '97: in parken en op een aantal pleinen worden ruim 200 beelden en installaties geëxposeerd van 75 kunstenaars uit zeven Europese landen.

Utrecht

In het Centraal Museum t/m 24 augustus Krassen en strepen, tekeningen en prenten. Oude kunst uit eigen bezit, met werk van Hendrick Goudt, Jan Saenredam, Jacob Matham en Jacques de Gheyn II.

In galerie Quitessens, Nieuwegracht 53, t/m 12 september (juli gesloten) werken op papier van Sam Drukker, tekeningen, aquarellen en pastels.

Venlo

Museum Van Bommel Van Dam presenteert t/m 31 augustus een overzicht van collages van Sam Middleton uit de periode 1957-1997, 'Jazz voor de ogen'.

Vlissingen

Das Glauben, das Wissen und der Zweifel is een tentoonstelling van Bettina Gruber, David Smithson en Ulrich Tillmann. Met sculpturen, beelden, foto's en installaties, in Watertoren HK, t/m 6 juli.

Zeist

Slot Zeist heeft circa 70 werken in olieverf, tekeningen en aquarellen (in bruikleen van particulieren en grote musea) bijeengebracht van Jan Voerman, vermaard om zijn IJssellandschappen met hoge luchten en imposante wolkenpartijen. De titel van de tentoonstelling luidt De Wolkenbouwer Jan Voerman 1857-1941, zoals kunsthistorici uit Voermans dagen de schilder karakteriseerden. Van 29 juni t/m 31 augustus.

Meer over