BEELDENDE KUNST

Schoonheid en Burgerzin, Biedermeierkunst uit Wenen 1815-1848, van 21 januari tot en met 7 mei in het Noordbrabants Museum, 's Hertogenbosch....

Kleding, sieraden en straatbeelden geven een beeld van de Groninger dracht in de achttiende en negentiende eeuw. OverDracht: van 22 januari tot en met 12 maart in het Groninger Museum.

Drie volgeplakte muren in het Amsterdams Historisch Museum tonen aankondigingen en affiches uit de periode 1915-1991 van het Olympisch Stadion in Amsterdam. Het Stadion lokt, tot en met 12 maart.

Demonen, saters en bacchanten van de Italiaanse schilder Wainer Vaccari (1949) in de Kunsthal Rotterdam, van 21 januari tot en met 12 maart.

De achttiende-eeuwse koopman, tekenaar en kunstverzamelaar Ploos van Amstel ontwikkelde een eigen techniek om tekeningen te reproduceren. Zuiver gedrukt, in het Harmoniegebouw in Groningen, biedt een overzicht van zijn werk en dat van zijn tijdgenoten. Tot en met 17 februari.

Fish Story: kleurenfoto's, dia's en teksten van de Amerikaan Allan Sekula in Witte de With, Rotterdam, van 21 januari tot en met 12 maart.

In het Haags Historisch Museum vanaf zaterdag tot en met 16 april drie exposities: Deftig Den Haag (prenten en tekeningen uit eigen bezit), Pronken met Zorgvliet (de geschiedenis van een Haags buiten) en Den Haag en de Tachtigjarige Oorlog.

Antoine Bodar spreekt woensdagavond in het Rijksmuseum Amsterdam over 'Minnend verlangen'; een lezing in het kader van de expositie Gebed in schoonheid.

Boymans-van Beuningen in Rotterdam toont tot september 1995 The Large Glass en andere werken van Duchamp.

Twintig levensgrote vrouwenbeelden van zout illustreren het begrip 'zuiverheid' op de expositie van Nicolas Dings in de Bergkerk te Deventer. Van 22 januari tot en met 5 maart.

Aquarellen en grafiek van Dirkje Kuik in Galerie Petit in Amsterdam. Tot en met 15 februari.

Piet Mondriaan in het Haags Gemeentemuseum, nog tot 30 april.

Het Centrum Beeldende Kunst in Groningen toont Kritische grafiek, prenten uit de jaren twintig van Beckmann, Dix, Grosz, Kollwitz en anderen. Tot en met 19 februari.

't Land van Paulus Potter in het Mauritshuis in Den Haag is verlengd tot en met 12 maart. Ook Hollandse schilderkunst uit de Russische Hermitage in Paleis het Loo in Apeldoorn is verlengd tot en met 12 maart.

De tentoonstelling Out of Sight in Artis, Den Bosch bestaat uit werk van Tamar de Kemp, Paul Cox, Rob Leijdekkers, Michael Bach en Lodewijk Thijssen. Tot en met 12 februari, opening zaterdag om 16 uur.

Schilderijen en werken op papier van Yi Ling, tot en met 15 februari in Klooster Dolphia te Enschede.

In de Vleeshal in Middelburg De Heelal Hoed: films van Nederlandse beeldend kunstenaars, zaterdag om 15 en 22 uur, zondag om 15 uur. Zaterdag om 14 uur lezing door Wim Beeren.

In het Centrum Beeldende Kunst in Rotterdam naast de installatie BAR van het kunstenaarsinitiatief ExpoHenK ook werk van Don van Basten, Peter Breevoort, Freek Drent, Ron van der Ende, Hans Eijkenboom, Roel Meelkop, Arjo Rozendaal en Joop Witteveen. Tot en met 8 februari.

Borduurwerk van Antoniëtta Peeters, schilderijen van Ronnie Nienhuis en een installatie van Noud van Dun in de Vishal in Haarlem. Tot en met 30 januari.

Het Domein in Sittard toont een overzicht van de Duitse expressionistische kunstenaar Felix Droese. Das Gleichmass der Unordnung, tot en met 5 februari.

In het Kunstcentrum Marktzeventien in Enschede tot en met 4 februari een tentoonstelling van Jean-Paul Franssens.

Schilderijen en tekeningen van Bouchaib Dihaj in het Soeterijn Theater in Amsterdam. Tot en met 1 februari.

Wapke Feenstra exposeert gomdrukken in het Centrum Beeldende Kunst aan de Westersingel in Rotterdam. Tot en met 29 januari.

Brutto Gusto in Rotterdam presenteert zes kunstenaars die de natuur als uitgangspunt hanteren: stoelen van takken, jasjes van bladeren. Tot en met 18 februari.

Pulitzer Art Gallery in Amsterdam toont werken op papier van Dineke Blom en installaties van Helen Frik, Leonne Hendriksen, Alexander Schabracq en Simon Watkinson in een aantal hotelkamers. Tot en met 16 februari.

De openingstentoonstelling van het Groninger Museum, Atelier Mendini '90-'94, is wegens succes verlengd tot en met 26 februari.

Ikonen, borduurwerk, handschriften en edelsmeedwerk op de expositie Byzantijnse kunst uit Roemenië, tot en met 26 februari in het Catharijneconvent Utrecht.

Het Gemeentemuseum Arnhem presenteert een overzicht van Dick Ket (1902-1940), tot en met 12 februari.

Het Museum Beelden aan Zee in Scheveningen de beeldencollecties van negen grote bedrijven. Tot en met 5 februari.

In het gerenoveerde Singer Museum in Laren tot en met 19 februari Expressionisme in Nederland 1910-1930.

Het Mobach Keramiek Museum in Utrecht is gewijd aan het kunstaardewerk dat vijf generaties Mobach hebben voortgebracht. De eerste expositie, Van Fries snijwerk tot Nieuwe Kunst, loopt tot en met 31 januari.

Kledingstoffen sterker dan staal, bouwmaterialen uit textiel en sculpturen uit glasvezelkabel zijn te zien op de uit Londen overgekomen expositie 2010 in het Nederlands Textielmuseum in Tilburg. Een omvangrijk overzicht van high-tech Textiel in beeldende kunst, design en architectuur, met werken uit Nederland, Japan, Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten. Tijdens de opening, vanmiddag om 16 uur, toont Maria Blaisse danskostuums die zij maakte voor de wereldtournee van popster Paula Abdul.

Het Kruithuis in Den Bosch brengt Mode & Sieraad; een overzicht van zestien mode- en sieraadontwerpers, onder wie Peggy Bannenberg, Dinie Besems, Linnemore Nefdt en Hans Appenzeller. Tot en met 26 maart. Ook in het Kruithuis: Jewels of Fantasy, modesieraden van de 20ste eeuw.

Gunnar Daan's plattelands-architectuur wordt belicht in het NAi, Rotterdam. Vanaf 21 januari.

De cultuurhistoricus Ole Bouman discussieert zaterdag om 14 uur in De Unie, Rotterdam, met de architectuurcritici Bart Lootsma en Joost Meuwissen. Is architectuur van belang voor 'de grote vragen van deze tijd'?

In de Arcam Galerie, Amsterdam, tot en met 4 maart De enclave als opgave; plannen voor nog te ontsluiten stedelijke gebieden.

Meer over