BEELDENDE KUNST

Dutch Tide is een tentoonstelling van voornamelijk schilderijen van twintig Nederlandse hedendaagse kunstenaars. Tot en met 25 oktober in het Centrum Beeldende Kunst....

Amersfoort

Amsterdam

Van Johan van der Keuken is in het Stedelijk Museum zijn zeven delen tellende project 'Lichaam en Stad' te zien, waarin hij fotografie en film combineert. Het eerste deel, 'Bolivia/Een dag in La Paz', bestaat uit een zaal met foto's onderbroken door een videoscherm waarop een filmloop wordt vertoond. Van 27 september t/m 16 november.

Spijkers, dozen, kleren, de Angolese kunstenaar Fernando Alvim gebruikt voor zijn werk vooral materialen uit zijn directe omgeving. The Gate Foundation (Keizersgracht 613) wijdt een tentoonstelling aan zijn installaties, over herinneringen aan de Angolese burgeroorlog, van 26 september t/m 19 december.

Bring your own walkman is de titel van en het advies aan bezoekers van de tentoonstelling in de Voorzaal van W139 (Warmoesstraat 139): geluiden van ongeveer 70 kunstenaars(groepen), onder wie Mike Kelley, Wolfgang Tillmans, Jamey Bair, Robert Lippock, Lucky People, Rave Generation en Trash 2000. Tot en met 12 oktober.

In het Stedelijk Museum een presentatie van schilderijen van Jürgen Partenheimer, t/m 19 oktober.

Vlaams Cultureel Centrum de Brakke Grond wijdt een retrospectief aan de Gentse schilder Jos Verdegem (1897-1957), met een accent op zijn Franse periode. In Maison Descartes (Vijzelstraat 2A) is een aantal werken rond specifieke thema's verzameld. Tot en met 2 november.

Akos Birkas en Jan van der Pol exposeren hun schilderijen in de Wetering Galerie (Lijnbaansgracht 288). Tot en met 8 oktober.

De Marokkaans-Nederlandse kunstenaar Nour-Eddine Jarram exposeert pasteltekeningen en schilderijen bij de SBK Kunstuitleen KNSM-eiland (KNSM-laan 307-309), t/m 5 oktober en t/m 31 oktober in het Soeterijntheater.

De tentoonstelling De tekeningen van het Van Gogh-Museum. Deel 2: Nuenen, 1883-1885 in het Van Gogh-Museum geeft een beeld van de productie van Van Gogh in het Brabantse Nuenen. Tot en met 12 oktober.

Arnhem

In het Museum voor Moderne Kunst een overzichtstentoonstelling van Meret Oppenheim met ruim 180 werken, van het vroege werk in de jaren dertig tot werk uit de jaren tachtig. Tot en met 23 november.

Van Peter Jordaan is een tentoonstelling te zien van werk op wand en porselein. Op twee locaties: bij Plaatsmaken (Emmastraat 73) en Galerie van den Crommenacker. Tot en met 11 oktober.

De reizende Tentententoonstelling, met bruikbare en minder bruikbare kunstzinnige tenten van onder anderen Joke Beltman, Anne van den Bosch, Jan van den Dobbelsteen en Bastienne Kramer staat op 3, 4 en 5 oktober rond de villa in Park Sonsbeek.

Assen

Suze Robertson groeide eind vorige eeuw aan de Haagse Academie uit tot een van de meest markante Nederlandse beeldend kunstenaressen. Met een enorme energie stelde ze haar leven in dienst van de Haagse School. In het Drents Museum zijn schilderijen, tekeningen, pastels en aquarellen te zien. Tot en met 23 november.

Delft

In het Stedelijk Museum Het Prinsenhof twee tentoonstellingen: over het grafmonument van Willem van Oranje, waarbij de bronzen ornamenten en beelden van het praalgraf worden getoond nu zijn rustplaats in de Nieuwe Kerk wordt gerestaureerd; en over de almanak en het dagelijks leven in Delft, tussen 1500 1700. Van 30 september t/m 11 januari 1998.

Den Haag

Hendrik, Gerardine en Julius van de Sande Bakhuyzen vormen Een Haagse schildersfamilie uit de 19de eeuw, die in de vergetelheid is geraakt. In het Haags Historisch Museum, t/m 9 november een tentoonstelling over de familie Van de Sande Bakhuyzen.

Ter gelegenheid van de oplevering van zijn 'Park in het water' bij het Hollands Spoor toont Stroom (Spui 193-195) van de kunstenaar Vito Acconci een overzicht van videowerk en installaties, t/m 10 januari; 'Park in het water' is gesitueerd rond Laakhaven/Hollands Spoor.

Dordrecht

Het is 325 jaar geleden dat de gebroeders Johan en Cornelis de Witt werden vermoord. In het Dordrechts Museum en Museum Mr. Simon van Gijn is een dubbelexpositie aan deze gebeurtenis gewijd. Met schilderijen, prenten, tekeningen en penningen. Tot en met 23 november.

Eelde

Van 24 figuratief werkende kunstenaars zijn onder de titel De Grijpbare Vorm beelden en schilderijen te zien in het Museum voor Figuratieve Kunst. Tot en met 7 november.

Enschede

'Hotel-Dieu I', zo heet de tentoonstelling in het Gemeentelijk Kunstencentrum M17 (Noorderhagen 2A) van werk van Nicolas Dings. Tot en met 11 oktober.

Haarlem

Werk van Ricardas Vaitekunas in Galerie Tanya Rumpff (Spaarnwouderstraat 74), tot en met 19 oktober.

Heerlen

In de Stadsgalerij tekeningen van beeldhouwer Henk Visch. Gedroomde mensvormen vergroeien in het platte vlak tot takken, versmelten in andere vormen of vloeien uit in abstracte betekenissen. Tot en met 9 november.

Helmond

Een dubbeltentoonstelling met computerpaintings van Elise Tak en kleurenfoto's van Philip-Lorca diCorcia t/m 9 november in het Gemeentemuseum. Beide kunstenaars refereren in hun werk aan de codes van film en begeven zich met hun werk onder meer op de scheidslijn tussen fictie en werkelijkheid.

Hoorn

De tentoonstelling Lucky Luke, de eenzame cowboy toont de relatie tussen Western-films en de populaire strip van Morris. In het Museum van de Twintigste Eeuw (Bierkade 4-4a), t/m 26 oktober.

Laren

Schilderijen en mixed mediawerken van René Frese, beelden en (licht)objecten van Marión van der Schelde en schilderijen van Erik Oldenhof, tot en met 12 oktober in The Gallery (St. Janstraat 21).

Leeuwarden

In het prentenkabinet van het Fries Museum etsen van Reinder Homan, die de natuur in Zuidwest Friesland of de aangrenzende gebieden in Groningen en Drenthe tot onderwerp hebben. Tot en met 26 oktober.

Leiden

Het Centrum Beeldende Kunst houdt vrijdag, zaterdag en zondag weer de jaarlijkse Kunstroute, waarbij de Leidse kunstenaars en galeries hun deuren openen voor het publiek. Voor meer informatie bellen met het CBK, tel. 071-5165369.

Het stripfiguur Kuifje figureert als gids op de tentoonstelling Naar Tibet met Kuifje in het Rijksmuseum voor Volkenkunde. Naast de originele tekeningen die Hergé maakte voor het stripalbum 'Kuifje in Tibet', zijn originele gebedsmolens, reliekschrijnen, rolschilderingen en dodenboeken te zien. Van 26 september tot en met 3 augustus 1998. Tegelijkertijd toont het museum foto's die Thom Hoffman eerder dit jaar in Tibet maakte.

Maastricht

Met het Bonnefanten Festival wil het Bonnefantenmuseum een 'onalledaags' beeld geven van de kunst in Limburg. Met exposities van 36 oude en jonge kunstenaars, zestien zondagen muziek, theater, dans, film, literatuur en discussies. Van 28 september t/m 1 februari 1998.

Nijmegen

Tekeningen, schilderijen en zeefdrukken van de Vlaamse cartoonist Kamagurka, van 30 september t/m 23 oktober in de Stadsschouwburg.

Otterlo

Vorig jaar besloot de Stichting Overholland, die de collectie van Museum Overholland beheert, haar verzameling werken op papier steeds in een ander museum ten toon te stellen. Werken op papier van Thierry de Cordier, Richard Serra en Robert Smithson zijn nu te zien in het Kröller-Müller Museum, onder de titel 'Ik ben de wereld'. Tot en met 27 oktober.

Rotterdam

In het kader van het R Festival wijdt Museum Boijmans Van Beuningen liefst vier tentoonstellingen aan kunst voor de jeugd: een expositie van meubels, een fotoproject rondom de opgroeiende dochter van kunstenaar Daan van Golden, een tentoonstelling die geheel is samengesteld door kinderen en foto's van kindertekeningen door van onder anderen Mike Kelley en Nan Goldin. Tot en met 7 december.

Hij maakt bedden om met meerdere vrouwen tegelijk in te slapen, strakke kasten en frivole pisbakken. Joep van Lieshout is opgeleid als beeldhouwer, maar heeft al jaren geleden met veel succes afstand gedaan van de 'autonome kunst'. Museum Boijmans Van Beuningen presenteert t/m 16 november een groot overzicht van zijn werk.

In Witte de With twee tentoonstellingen: de eerste grote solopresentatie van de Franse kunstenaar Pierre Bismuth; en Fetishimage, een tentoonstelling over beeldende kunst en poëzie, met werk van William Engelen, Carla Klein, Glen Rubsamen, Angel Vergara en Edwin Zwakman. Beide exposities lopen tot en met 26 oktober.

In de Kunsthal t/m 5 oktober de tentoonstelling Monet, Van Gogh, Picasso en vele anderen. Hoogtepunten uit een Haagse collectie. Ongeveer 120 werken uit de periode 1820-1975.

Schiedam

Onder de titel Radicaal-Beeld toont het Stedelijk Museum van negen schilders werk dat de traditionele grenzen van het tweedimensionale beeld verkennen en verleggen. Met medewerking van onder anderen Ben Akkerman, Alice Schorbach, Patrick Rohner en Thomas Emde. Tot en met 16 november.

Utrecht

Recente werken op papier van Pat Andrea zijn te zien in Galerie Quintessens (Nieuwegracht 53). Andrea's bewondering voor de strips van Hergé (Kuifje) komt in zijn werk terug. De tentoonstelling loop tot en met 29 november.

De Vlaamse kunstenaar Narcisse Tordoir schildert op kleine vierkante doekjes pictogrammen, geometrische vormen en slingerende lijnen. Hij rangschikt deze naast en boven elkaar, totdat er een mysterieus beeldverhaal ontstaat. Het Centraal Museum wijdt aan de kunstenaar een overzicht dat te zien is tot en met 26 oktober.

Venlo

Ter gelegenheid van zijn honderdste geboortejaar worden aan de Limburgse kunstenaar Charles Eyck twee tentoonstellingen gewijd. In het Limburgs Museum wordt onder meer zijn levensloop geschetst met werk dat vooral betrekking heeft op zijn privé-leven. In Museum Van Bommel Van Dam hangen zijn tekeningen. Tot en met 2 november.

Meer over