BEELDENDE KUNST

Een overzicht van Alphons Freijmuth in het Cobra Museum, tot en met 1 november...

Amstelveen

Amsterdam

De tand des tijds in de Zuidvleugel van het Rijksmuseum toont een vijftigtal japonnen, hoeden, schoenen, en de mogelijkheden om deze voorwerpen te conserveren, 19 september t/m 21 maart; etsen van de 17de-eeuwse kunstenaar Jacques Bellange, t/m 18 oktober.

In het Stedelijk Museum een groot overzicht van de Amerikaanse videokunstenaar Bill Viola (t/m 29 november); Gotische Mädchen is de titel van een serie van 49 tekeningen van Georg Baselitz, t/m 18 oktober.

Amsterdam Young Artists Circuit, Keizersgracht 166, presenteert schilderijen van Martin Reukauf, 19 september t/m 17 oktober.

'Wanneer ik een vlieg aan een van mijn huisspinnen voer, trek ik eerst een vleugel uit, zodat de vlieg niet weg kan vliegen. Dat is gewoon een kwestie van samenwerken.' Werk van Jaap Ruig in Galerie Maria Chailloux, Prinseneiland 439: een videoinstallatie van een gevecht tussen een kever en een mens, 144 portretten van dode muizen, en een stalen constructie die langzaam overwoekerd wordt door spinnenwebben, t/m 4 oktober.

Mobiliteit en de vrijheid die dat geeft is het thema op de groepsexpositie Auto/Mobiel in De Veemvloer, Van Diemenstraat 410, t/m 31 oktober.

Stichting Beeldende Kunst toont in de centrum-vestiging, Nieuwe Herengracht 23, werk van Theo Schuurman, t/m 29 september.

In het kader van het World Wide Video Festival: The exploded City omvat een videoinstallatie van Keith Piper en vier videowerken van Nilton Moreira da Silva, van 18 t/m 21 september in de Gate Foundation.

De ateliers op het Wilhelmina Gasthuistterrein bestaan 10 jaar en houden open huis, op 18, 19 en 20 september. In het Gasthuistheater is een programma met performances, theater, dans en muziek. In de WG-Expozaal is een overzicht ingericht.

Galerie Novanta Nove, Keizersgracht 717, toont olieverfschilderijen van Cristine Crebas en zilverwerk van Groep G. 7, een kunstenaarsgroep uit Kopenhagen. Van 19 september t/m 17 oktober.

Galerie Carla Koch, Prinsengracht 510, presenteert keramiek van de Belgische kunstenaar Rik Vandewege, 19 september t/m 17 oktober.

Een aantal moderne kunstenaars 'bewonen' tot en met 4 oktober de kamers van Museum van Loon, Keizersgracht 672. Dat zijn onder anderen Viktor & Rolf, Aernout Mik en Liza May Post.

De Praktijk toont werken van Bas Meerman en Bas Louter, t/m 30 september.

Den Haag

Landschappen 'op bijna klassieke wijze' van Wout Berger, t/m 22 oktober in Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29.

Deventer

In het Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3-5, schilderijen van de Afghaanse kunstenaar Najib Rastagar, die in 1991 deels verlamd raakte bij een raketaanval en vanaf dat moment met zijn andere hand moest leren schilderen. Van 19 september t/m 30 november.

Diepenheim

Beelden en tekeningen op groot formaat van Helen Frik, 19 september t/m 4 november in Kunstvereniging Diepenheim.

Dordrecht

Sculpturen van stof van Hil Driessen, in Intermezzo, t/m 4 oktober.

Eindhoven

Het Zwitserse kunstenaarsduo Biefer/Zgraggen toont in De Fabriek, Baarsstraat 38, 'instant kunst uit een spuitbus' in de vorm van een landschap. Van 20 t/m 27 september, tussen 14 en 18 uur.

Gorredijk

Schilderijen van Jurriaan van Hall in galerie Hoogenbosch, t/m 4 oktober.

Groningen

In het Centrum Beeldende Kunst t/m 11 oktober grafiek, schilderijen en kleinplastiek van Susanne Dittler.

In het Groninger Museum (t/m 25 oktober) en het Centrum Beeldende Kunst (t/m 1 november) oud en nieuw werk van Siep van den Berg.

Haarlem

Portretten van de romantische, geïdealiseerde dood en de doodstrijd, van het lijden en het verdriet, maar ook van macht en vroomheid, zijn in het Teylers Museum samengebracht onder de titel Naar het lijk, een tentoonstelling over het Nederlandse doodsportret in de afgelopen vijfhonderd jaar. Van 19 september t/m 29 november.

Heemstede

Zes visies op een beeldenpark rond het Oude Slot worden zondag om 16 uur gepresenteerd in het Oude Slot. Met bijdragen van Michael van Gessel, Francine Houben, Bart Kelholt, John Körmeling, Pjotr Müller en Hanshan Roebers. Tot en met 18 oktober.

Hilversum

Flip Side heet de gezamelijke tentoonstelling in Exedra, Langestraat 52, van Saskia Janssen en Owen Oppenheimer. Flip Side betekent B-kant, of in bredere zin de schaduwkant van het leven, waardoor beide kunstenaressen gefascineerd zijn, t/m 11 oktober.

Kortenhoef

Zeven kunstenaars (Mari Boeyen, Nicolas Dings, Tineke Smith, Krien Clevis, Moritz Ebinger, Peter Vermeulen en Peter Schoutsen) lieten zich voor de tentoonstelling Misericordia inspireren door een eeuwenoud thema, de Werken van Barmhartigheid. Van 20 september t/m 25 oktober in het oude kerkje van Kortenhoef.

Leeuwarden

Leidraad voor de expositie In het spoor van Italië in het Fries Museum is de belangstelling die de Noordelingen de de afgelopen eeuwen gehad hebben voor de kunst en cultuur van Italië. Getoond worden beeldhouwwerken, schilderijen, tekeningen en aquarellen van o.a. Wybrand de Geest, Lourens Alma Tadema en Maurits Cornelis Escher. Om te laten zien dat ook hedendaagse kunstenaars nog inspiratie opdoen in Italië, trekken de Friese schilders Douwe Elias en Pieter Pander door Italië en sturen ze werk op, dat ook de tentoonstelling te zien is. Van 19 september t/m 29 november.

Bureau Leeuwarden, de actuele kunst-ruimte van het Fries Museum presenteert tekeningen van Michael Tedja. Lift, van 18 september t/m 1 november.

Rotterdam

In Museum Boijmans Van Beuningen een samenwerkingsverband tussen de Australische ontwerper Marc Newson en de internationaal furore makende Belgische mode-ontwerper Walter van Beirendonck, t/m 15 november; Egyptomania, over de invloed van de Egyptische oudheid op de West-Europese kunst, t/m 1 november; De perfecte zinloosheid van de onmogelijke ruimte: een overzicht van het werk van de Italiaanse architect en graficus Giovanni Battista Piranesi (1720-1778), t/m 25 oktober.

In de Kunsthal een overzicht van de honderd jaar geleden geboren kunstenaar M.C. Escher, t/m 6 december; The Best of '93/'98 biedt een keuze uit het werk van studenten van de Willem de Kooning Academie, t/m 31 oktober; foto's van de jong gestorven Amerikaanse Francesca Woodman, t/m 15 november.

Negen Rotterdamse galeries (o.a. Cokkie Snoei en Fotomania) hebben zich verbonden in de manifestatie When summer has almost gone met werk van jonge 'kunst'-fotografen, t/m 25 september.

In het Chabotmuseum De Nieuw Amsterdam - een varend kunstwerk, over dit passagiersschip van de Holland Amerika Lijn, waaraan zestig architecten en kunstenaars werkten onder wie Brinkman & Van der Vlugt, Wijdeveld, Gispen. Van 19 september t/m 10 januari.

Galeriehouder Ron Mandos opent zondag zijn deuren. Hij stelden ruimtes van zijn huis ter beschikking aan kunstenaars en ontwerpers. Zo richtten Jan Melis (o.a Droog Design) en Ben Oostrum een kamer in, op de benedenverdieping olieverven van Norman Beirle, in het opkamertje tekeningen van Gerard de Bruyne, Annelies de Greef bedrukte wanden van een kamer met haar grafisch werk, en tot slot toont de galerie nieuw, vrij werk van reclamefotografen Cats & Withoos, t/m 1 november in galerie Ron Mandos, Rodenrijselaan 24.

In het Maritiem Museum 'Prins Hendrik' Nederlanders in Nagasaki - Japanse prenten in de negentiende eeuw, over Nederlanders in Japan sinds 1600, (t/m 1 november).

Sittard

Tot en met 5 oktober in het Domein tekeningen van Juul Kraijer en t/m 11 oktober Paradise Lost, foto's en video's van de Finse Heli Rekula.

Tilburg

Bij Stichting de Pont twee installaties van de Britse Tacita Dean (19 september t/m 17 januari), en de helse, hallucinerende tekeningen van Rob Birza (t/m 18 oktober).

Bij Stichting de Pont t/m 3 januari schilderijen van de Franse schilder Bernard Frize (Parijs, 1949).

Uden

Over de grens en weer terug in Pronkkamer Uden toont werken van een vijftal 'reizende' kunstenaars: fotowerken van Korrie Besems, objecten en houtsneden van Koos Boermans, schilderijen van José Heerkens en Theo Kuijpers en schilderijen , zeefdrukken en tekeningen van Hans Landsaat, t/m 22 november.

Utrecht

Willy-Nilly in expositieruimte Moira, Wolvenstraat 10, is een installatie van Muriel Malchus, tot en met 4 oktober.

De Utrechtse Aarde, een samenwerkingsverband van zo'n twintig Utrechtse keramisten viert het eerste lustrum met een keramiekroute (19 en 20 september) en twee tentoonstellingen (19 september t/m 11 oktober). Routebeschrijving is verkrijgbaar bij het Universiteitsmuseum (ingang Nieuwegracht) en galerie Keramisch Atelier, Brigittenstraat 12.

Zwolle

In het Stedelijk Museum van 22 september t/m 25 oktober werken op papier van Louis van Doornum.

Meer over