BEELDENDE KUNST

De randen van de stad, een expositie over de buitenkant van de stad in het Glazen Huis in het Amstelpark, combineert olieverven, gouaches en tekeningen van Dirck Nab en Theo de Feyter....

Amsterdam

Het Amsterdam Young Artists Circuit, Keizersgracht 166, presenteert van 18 juli t/m 14 augustus onder de titel 'Power of Young Art, Joy of Summer' werk van Esther Tielemans, Pieter Dobbelsteen en Jon Sund.

De Zaaijer, Keizersgracht 22, toont computerprints en tekeningen van de Columbiaanse kunstenaar Michel Cardena, t/m 28 juli.

Onder de noemer From the Corner of the Eye is in het Stedelijk Museum werk van veertien kunstenaars bijeengebracht, die aspecten van homoseksualiteit in hun artistieke overwegingen betrekken. 'Homokunst' mag je het werk van Albert van Westing, Catherine Opie, Tariq Alvi en Wolfgang Tillmans niet noemen, want in deze tentoonstelling geen parade van spierballen en blote torso's, maar kunst die geïnspireerd is op het begrip 'queer', t/m 23 augustus.

Stedelijk Bureau Amsterdam toont in het kader van de expositie 'From the Corner of the Eye' een nieuwe installatie van Rob Birza, waarin hij voor het eerst gebruik maakt van video, muziek en met de computer gemanipuleerde beelden. Tot en met 16 augustus.

Voor het eerst sinds de Nachtwacht van Rembrandt en de kunstcollectie van de Nederlandse Staat in 1883 uit het Trippenhuis vertrokken, zal er in dit zeventiende-eeuwse monument op Kloveniersburgwal 29 weer een tentoonstelling te zien zijn. Aanleiding is het 190-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, sinds 1812 de vaste bewoner van het Trippenhuis. Negen kunstenaars, onder wie Peter Struycken, Fiona Tan, Roger Cremers en Matt Mullican, maakten speciaal nieuw werk voor de expositie. Ze delen allen hun interesse voor en gebruik van wetenschappelijke vondsten of technieken. Wim Beeren stelde de tentoonstelling samen, t/m 16 augustus.

Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, toont werk van Rob Birza, Tom Claassen en Maria Roosen, t/m 25 juli.

Het Rijksmuseum besteedt met de tentoonstelling Van tempera naar olie aandacht aan de Venetiaanse schilderkunst, met name aan de overgang van ei- naar olieverf, en van hout naar linnen doeken, t/m 30 augustus.

Bergen

'Land bij de Zee' is de titel van een tentoonstelling in het gemeentehuis van Bergen waaraan o.a. Eric Beets, Jurriaan van Hall, Peter Klashorst en James Turrell deelnemen. Van 18 juli t/m 30 augustus.

Breda

De Nieuwe Brabantse Kunststichting, Reigerstraat 16, presenteert Different Drawings, 'tekeningen' van Marius Boender, Hella van 't Hof, Mónica de Miguel Rubio, Michel Somers, Flavio Titolo en Carien Vugts. Van 19 juli t/m 6 september.

Den Bosch

Het Noordbrabants Museum gebruikt de zomermaanden voor een retrospectief van de Brabantse kunstenaar Gerard Verdijk, en voor een tentoonstelling van Bossche kunstenaar JCJ Vanderheyden, samengesteld uit de museumcollectie. Van 18 juli t/m 6 september.

Den Haag

In de Haagse kunstkring is werk verzameld van ruim veertig internationale kunstenaars, die in het kader van de ondertekening van de vredesovereenkomst tussen Israël en Jordanië, op de eerstedags-enveloppen van de speciale vredespostzegel een kunstwerk maakten. Van 17 juli t/m 5 augustus.

Groningen

Galerie Sign, Winschoterkade 10, is deze zomer gesloten, maar in de etalge van de galerie gebeurt iets vreemds. 'Wat is hier aan de hand' is een installatie van Bert Boomsma, van 18 juli t/m 25 augustus.

Nijmegen

In het Centrum Beeldende Kunst, Oude Haven 102, is op drie verdiepingen werk tentoongesteld van kunstenaars die zich lieten inspireren door het thema souvenir. Tot en met 26 juli.

Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen toont een selectie van tekeningen en grafiek van beeldhouwers uit de periode 1880 tot heden, aangevuld met sculpturen uit de eigen collectie. Beelden op papier, t/m 23 augustus. Daar ook Engelse keramiek van 1950 tot heden, t/m 9 augustus.

Santpoort

Negen kunstenaars, onder wie Carin Carpay, Pjotr van Oorschot en Marjet Boek hebben bezit genomen van het voormalige kasteel van Brederode aan de Velserenderlaan, en tonen daar hun werk. De negen van Brederode, t/m 26 juli.

Sittard

Het Domein in Sittard neemt zijn geografische ligging in Europa uitermate serieus en fungeert t/m 23 augustus behalve als expositieruimte voor recente aanwinsten van internationale hedendaagse kunstenaars (Eric Hamelink, Rineke Dijkstra, Edward Lipsky, Mark Manders, Alfredo Jaar,e.a.), als studiecentrum voor het actuele kunstaanbod in Europa. In de tuin hobbelt tot en met zondag nog het getatoeëerde varken van de Belgische kunstenaar Wim Delvoye.

Tilburg

Faxx Podium voor Hedendaagse Kunst, presenteert tijdens de Zomersalon werk van een kleine veertig Tilburgse kunstenaars. Van 19 juli t/m 13 september.

Meer over