BEELDENDE KUNST

In het kader van de herdenking van de bevrijding van Nederland toont het Stedelijk Museum in Amsterdam werk van dertien hedendaagse Canadese kunstenaars, onder wie Stan Douglas, Bill Burns en Jeff Wall....

Vanaf zaterdag toont Museum Kranenburg in Bergen Zij waren anders, een keuze uit de vernieuwende, indertijd als provocerend ervaren kunst in Bergen uit de jaren '50 en '60. Met werk van David Kouwenaar, Jaap Mooy, Georges Ides en Arnold Reemer.

Beeldend kunstenaar Rienke Enghard knipte alle tekeningen die ze tijdens haar vier jaar durende reis door Azië maakte in vieren. Nederlandse en Aziatische kunstenaars maakten van deze brokstukken nieuwe werk. Het resultaat, Weather Report, is vanaf morgen te zien in De Waag in Leiden.

Nog lopende exposities

De Italiaanse schilder, etser en schrijver Giorgio Morandi (1890-1964) had zijn leven lang voldoende aan twee onderwerpen: het landschap en het stilleven. Hij leidde een teruggetrokken bestaan en weigerde hardnekkig deel te nemen aan grote tentoonstellingen. In de Rotterdamse Kunsthal meer dan zestig aquarellen van Morandi. Tot en met 2 juli.

Eveneens in de Kunsthal in Rotterdam Gegoten en gesmeerd, een keuze uit tien eeuwen Westafrikaanse metaalkunst. Tot en met 25 juni.

Karin Arink, Michel François, Paul Perry en Henk Visch nemen deel aan de expositie Infections, in park Wolfslaar in Breda. Tot en met 7 juli.

Smartlappen, draaiorgels, en Delftsblauwe windmolens: de één vindt het prachtig, de ander rilt bij het idee. Op de tentoonstelling Smaak en wansmaak in het Nationaal Museum in Utrecht, mag de bezoeker zelf oordelen. Tot en met 17 september.

In het Stedelijk Museum in Roermond de tentoonstelling Nostalgie en begeren van de schilder Joég Remé, die zich liet inspireren door onder anderen Francesca, Picasso, en Schlemmer. Een indringend kleurgebruik is kenmerkend voor de schilderijen van Remé. Tot en met 11 juni.

In het Afrika Museum in Berg en Dal de tentoonstelling Poppen - spel en ritueel, over de betekenis van poppen in Afrikaanse samenlevingen. Tot en met 30 september.

De Engelse beeldhouwer Anish Kapoor (1954, Bombay India) toont sculpturen in hout en steen en een aantal installaties in De Pont in Tilburg. Tot en met 2 juli.

Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam toont een tiental aluminium sculpturen van de Amerikaanse kunstenares Cady Noland, die zich laat inspireren door afbraak en verval in het Amerikaanse systeem. Tot en met 11 juni.

Lost Property is een 'cross-over' tentoonstelling waarbij kunstenaars uit Londen in Amsterdam, en Amsterdamse kunstenaars in Londen exposeren. Tot en met 29 mei in W 139, Amsterdam en van 9 juni tot en met 7 juli in Great Western Studios, Londen. In de voorzaal Trill, een projekt van Marnix de Gijs en Geert Mul. Met onder meer op 26 mei een eenmalige demonstratie van een trilmachine, waarmee het hele gebouw in trilling kan worden gebracht.

In Zelfbeschikking stellen acht beeldend kunstenaars begrippen als identiteit en lichaam ter discussie. Met installaties van Inez van Lamsweerde, Claudia Plank en Hans Werner Poschauko, de Belg Eric Duyckaerts, de Canadese Catharine Richards, de Brit Roshini Kempadoo, de Franse Marylene Negro, de Turkse Hale Tenger. Tot en met 11 juni in het Gemeentemuseum Arnhem.

In Museum Jan Cunen in Oss gaat Villa Constance in op het gebouw als voormalige villa. Met werken van Geert van de Camp, Herman Lamers en Lidwien van de Ven. Tot en met 18 juni.

Het Tropenmuseum in Amsterdam toont impressionistische schilderijen van Indische schilders. Met werk van Max Fleischer, Leo Eland en Charles Sayers. Tot en met 27 augustus.

In Van bloem tot bloem zijn schilderijen en grafiek samengebracht die geïnspireerd zijn op namen van bloemen. Tot en met 10 juni in galerie Blom, Joh. de Wittstraat 43 in Dordrecht.

In Gemeentemuseum Arnhem een overzichtstentoonstelling van Gijs Jacobs van den Hof (1889-1965), die vanaf de jaren twintig gold als dé beeldhouwer van Arnhem - hij maakte onder meer het oorlogsmonument naast de Eusebiuskerk. Tot en met 18 juni.

In de Watertoren te Oost-Souburg een videosculptuur in de reinwaterkelder van Bob Pingen, een neonsculptuur van Willem Speekenbrink en beelden van Bernaar Leenders. Tot en met 18 juni.

Museum Het Catharina Gasthuis in Gouda toont hedendaagse kunst uit Tanzania. Sana Za Kisasa Za Tanzania, tot en met 5 juni.

In museum Het Kruithuis in Den Bosch twee exposities: Juxtaposed, schilderijen in een dubbelexpositie van de Amerikaan Elridge Rawls en de Duitser Herbert Warmuth en Items for ever, sculpturale sieraden van Carel Visser. Tot en met 5 juni.

Tot en met 11 juni toont Het Domein in Sittard tekeningen, schilderijen en sculpturen van A.R. Penck uit de periode 1962-1990.

De kunstcollectie die het verzamelaars-echtpaar Groeneveld aan het Singer Museum in Laren heeft geschonken is daar te zien tot en met 18 juni.

In de Verweyhal van het Frans Hals Museum in Haarlem geschilderde portretten van Kees Verwey en gebeeldhouwde koppen van Charlotte van Pallandt. Tot en met 27 augustus.

Meer over