BEELDENDE KUNST

Amsterdam..

In het Nederlands Scheepvaartmuseum van 30 september 1999 t/m 7 mei 2000 de expositie Scheepvaart in de Reclame. De Vliegende Hollander, Piet Heins Zilvervloot en de shagdraaiende schipper zijn enkele van de iconen die zijn te herkennen in de verschillende reclame-uitingen.

Pretty Babies presenteert het werk van twee kunstenaars uit New York: Mike Wodkowski met werken op papier en Hoyt Brown met tekeningen, en de video 'Is anybody out there?'. Van 1 t/m 17 oktober in het Entrepotdok 65.

In Galerie R & R, Fokke Simonszstraat 49, een tentoonstelling van de schilderijen die Peter Otto maakte in het Van Doesburghuis, een beroemd atelier in Meudon bij Parijs. Tot en met 4 oktober.

Henk Lassche exposeert van 1 t/m 28 oktober olieverfschilderijen in Art Works, Herengracht 229-231. Galerie Metis, Keizersgracht 688, toont de schilderijen van Helma Pantus, van 1 t/m 23 oktober.

Schilderijen, grafiek en tekeningen van Frits Wichard Müzen en Barbara Guldenaar in Amsterdam Young Artists Circuit (AYAC's), Keizersgracht 166. Van 2 t/m 30 oktober.

Galerie Foundation for Indian Artists toont t/m 7 oktober computerkunst van de Indiase kunstenares Shukla Sawant: Pictures of the Floating World.

PS, Leidsekade 60, presenteert foto's van Ben Judd, waarin professionele naaktmodellen in huiselijke decors een haast onschuldige rol verbeelden. Tot en met 31 oktober.

De Japanse Keiko Sato maakte een installatie met een landschap uit vernietigd glas. In Galerie de Expeditie, t/m 9 oktober.

In Loerakker galerie, Keizersgracht 380 exposeert Bastienne Kramer beelden en C.A. Wertheim schilderijen/ collages.

Museum Het Rembrandthuis is weer open. Het interieur is teruggebracht in de oorspronkelijke zeventiende-eeuwse staat. Tot en met 9 januari Rembrandts Schatkamer, Rembrandts eigen verzameling van kunst en rariteiten.

Het Van Gogh Museum haalde zeventien werken van Van Gogh uit de collectie Gachet voor het eerst naar Nederland. Daarnaast stukken van Cézanne, Guillaumin, Pissarro, Monet, Renoir en Sisley in Van Cézanne tot Van Gogh, t/m 5 december.

Arti et Amicitiae, Rokin 112, toont met Utopia I - Post Haks werken uit de collectie van het Groninger Museum van o.a. Peter Struyken, Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin en Victor & Rolf. Tot en met 17 oktober.

De installaties van het 17de World Wide Video Festival zijn t/m 10 oktober te zien in het Stedelijk Museum, Montevideo, de Veemvloer, de Gate Foundation en W139.

4 takes is een reeks videoprojecties van Manon de Boer, gebaseerd op de herinnering van een vrouw aan een langdurig verblijf in Los Angeles. In Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, t/m 17 oktober.

Het Stedelijk Museum toont een overzicht van René Daniëls, tot en met 24 oktober.

Breda

In de Beyerd, Boschstraat 22, tot en met 7 november een overzichtstentoonstelling van schilderijen, tekeningen, collages, assemblages en grafiek van Johan Lennarts, impressionist van het menselijk tekort.

Delft

Han Klinkhamer exposeert tot en met 3 oktober schilderijen en tekeningen in galerie Lutz, Oude Delft 195.

Den Haag

Rembrandt thuis is een expositie van etsen, ter beschikking gesteld uit privébezit, in Sociëteit de Witte. Tot en met 9 januari.

Het Mauritshuis toont zelfportretten van Rembrandt in de tentoonstelling Rembrandt zelf. Vijfentwintig schilderijen plus dertig tekeningen en etsen. Nooit eerder waren zoveel zelfportretten van hem bij elkaar te zien. Tot en met 9 januari.

In het Haags Historisch Museum Me, myself & I. Hedendaagse zelfbeelden van zeven internationale kunstenaars onder wie Gilbert & George, Sigurdur Gudmundsson, Sarah Lucas en Philip Akkerman. Tot en met 9 januari 2000.

Messages in stone - Indonesische steensculpturen is een tentoonstelling van 50 monolitische sculpturen uit Sumatra, de kleine Soenda-eilanden en Nias uit de collectie van het Barbier-Mueller Museum in Genève. Tot en met 16 januari.

Dieren

Op 2 en 3 oktober wordt in het TV Toys museum, Wilhelminaweg 21, het Science Fiction & Fantasy festival gehouden. Met film, theater, een expositie over Jules Verne en een beurs waarin alles op het gebied van science fiction te koop is.

Drachten

In museum Smallingerland de expositie Video Yo, videotapes en stills van internationale kunstenaars. Van 1 oktober t/m 7 mei. Daarnaast toont het museum de nieuwe aanwinsten, t/m 21 november.

Emmen

Canvas is een tentoonstelling van acht hedendaagse Vlaamse schilders, o.a. Raphael Buedts, Ignace de Vos en Roger Raveel. Tot en met 7 november in het Bruggebouw van het Centrum Beeldende Kunst.

Finsterwolde

De Chinese kunstenaars Lu Luo en Zhuang Hong Yi laten van 3 t/m 17 oktober hun werk zien in Galerie de Boer - Waalkens, Hoofdweg 39.

Groningen

Het Groninger Museum: Haks was here. 5 jaar Groninger Museum. De eigen collectie eigentijdse kunst en design met werk van Keith Haring, Inez van Lamsweerde, Georg Baselitz en Anton Corbijn. Tot en met 4 juni 2000; De kleuren van Struycken, een overzicht van het oeuvre van computerkunstenaar Peter Struycken, tot en met 5 december.

Haarlem

Please help us preserve them is een postertentoonstelling van Ade Darmawan in galerie De Schone Kunsten, Zocherstraat 1d. Tot en met 23 oktober.

In galerie Gerhard Hofland de tentoonstelling Koeien! van Eugène Brands, t/m 3 oktober.

Corinne Bonsma exposeert t/m 3 oktober schilderijen en tekeningen in galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74.

Heino

De Hannema-de Stuers fundatie in Kasteel Het Nijenhuis toont werk van dichter en kunstcriticus Guillaume Apollinaire (1880-1918), die woordvoerder was van de Parijse avantgarde aan het begin van deze eeuw, en dat van de kunstenaars waarover hij schreef zoals Picasso, Picabia, Duchamp, Léger en Chagall. Tot en met 7 november.

Helmond

De terugkeer van schoonheid in de hedendaagse kunst is een tentoonstelling in het Gemeentemuseum van vijftien kunstenaars die niet willen dat kunst alleen draait om theorie, concept en proces. Zij streven onvoorwaardelijk naar schoonheid. Met o.a. Pierre et Gilles, Pipilotti Rist, Fiona Tan en Vanessa Beecroft. Van 2 oktober t/m 9 januari.

Hoorn

In Sandberg 2, Korte Achterstraat 2a, de groepstentoonstelling Poppen, geen poppen met werk van acht kunstenaars, onder wie Florian Göttke, Peter Hallberg en Rogier Walrecht. Van 30 september t/m 17 oktober.

Leeuwarden

Fries Museum: Buro Leeuwarden presenteert t/m 31 oktober schilderijen uit 1998-1999 van Jurriaan Molenaar in de tentoonstelling Odyssee 2000; het prentenkabinet Knecht-Drenth toont een selectie uit de grafiek van Henk Visch, t/m 31 oktober; schilderijen, gouaches en tekeningen van Gerrit Benner, van 3 oktober t/m 12 december.

Leiden

Verzameld Werk in De Lakenhal toont recent werk van elf kunstenaars samen met de aanwinsten van het museum uit 1997 en 1998. Met o.a. de schilderijen van Gijs Frieling, genomineerd voor de Prix de Rome, en tekeningen van Eric Schreurs, bekend van de strip Klepzeiker. Tot en met 21 november.

Maastricht

Marres, een nieuw centrum voor beeldende kunst (Capucijnenstraat 98) houdt een expositie over De onzichtbare stad. Vijftien kunstenaars laten zien hoe zij de stad ervaren. De expositie duurt tot en met 31 oktober.

Nijmegen

Museum Het Valkhof toont tot en met 14 november moderne kunst: Nederlandse schilderijen, tekeningen en beeldhouwkunst van na 1960, met speciale aandacht voor pop art. Daarnaast maakte Geert Jan van Oostende in de projectruimte voor moderne kunst een speciale installatie.

Ooststellingwerf

De manifestatie Kunst op basis van verhalen in het Stellingwerfs duurt t/m 3 oktober. Installaties van acht kunstenaars (Nederland, VS, Engeland, België) die verband hebben met de Stellingwerver cultuur.

Otterlo

Het Kröller-Müller stelt alle 300 schilderijen en werken op papier uit eigen bezit van de Hollandse impressionist Isaac Israels ten toon, tot en met 2 januari.

Rotterdam

Martin van Vreden toont zijn installatie Velum bij Geer Pouls, Nieuwe Binnenweg 160a, t/m 23 oktober.

Boijmans Van Beuningen toont t/m 9 januari schilders uit de Gouden Eeuw als Cornelis Holsteyn en Jacob Backer in de tentoonstelling Hollands Classicisme: het andere gezicht van de Gouden Eeuw.

In de Kunsthal de documentaire-tentoonstelling Zeppelin. Luchtbel of luchtballon. Met zowel aandacht voor de historie van luchtschepen als voor Nederlandse projecten voor de (nabije) toekomst. Tot en met 12 december.

Historisch Museum Rotterdam: de tentoonstelling Van Nederlands-Indië naar Indonesië toont politieke prenten, foto's en affiches rond de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië in 1949, t/m 31 oktober; t/m 17 oktober schilderijen en tekeningen uit de oorspronkelijke collectie van mr. F.J.O. Boijmans.

In Boijmans Van Beuningen tevens t/m 14 november de installatie Speurtocht naar een horizon van Ger van Elk.

Witte de With toont drie grote werken van Muntadas, die zich richt op de veranderende relatie tussen kunst en massamedia, t/m 7 november.

Meer dan 100 schilderijen, 50 aquarellen, pastels, tekeningen en 50 schetsboeken van Isaac Israels in de Kunsthal: Isaac Israels (1865-1934) Hollands impressionist. Tot en met 9 januari.

Intracorp is een project van Cell dat in het teken staat van de medicalisering van het menselijk lichaam. Een aantal kunstenaars geeft zijn visie op deze ontwikkeling in de poliklinieken van het Sint Clara Ziekenhuis. Met onder meer installaties rond het thema 'bloed' in de wachtkamer, door Herwig Türk.

Tilburg

In Museum De Pont een overzicht van het werk van Marc Mulders. Hij maakt collages en schildert symbolen van lijden, die in de traditie staan van de hoop op een beter leven. Tot en met 9 januari.

Utrecht

In de tentoonstelling Uitgenodigd worden prenten getoond van tien kunstenaars in het Grafisch Atelier, Plompetorengracht 4. Tot en met 8 oktober.

In Huis a/d Werf, Boorstraat 107, de videovoorstelling L.A. Stories - 3 variations van Manon de Boer, van 6 t/m 9 oktober.

Venray

In het Odapark de visie van Belgische kunstenaars op de wereld, t/m 29 oktober.

Meer over