BEELDENDE KUNST

Almelo..

In het Torentje, Egbert Gorterstraat, exposeert Rini Hurkmans haar installatie 'Endurance'. Tot en met 21 december.

Almere

De Paviljoens (Odeonstraat 3): in iVIVA VINEX! laten acht kunstenaars zich inspireren door de onvermoede schoonheid en potentie van de vinexwoonvorm. Het zijn Nico Bick, Justus Bottenheft/Joost Grootens, Joost van Hezewijk, William Jans, Renée Kool, Schie 2.0 (Jan Konings en Lucas Verwey). Van 25 november t/m 28 januari.

Amsterdam

De Praktijk (Lauriergracht 96): recente beelden van Niels Staal en etsen en tekeningen van Paul van Dongen. Van 25 november t/m 23 december.

Slewe Galerie (Kerkstraat 108a): schilderijen en werken op papier van Robbert-Jan Gijzen, die vorig jaar een prijs van de Koninklijke Subsidie won. Van 25 november t/m 23 december.

Galerie Nanky de Vreeze, Lange Leidsedwarsstraat 198, toont recente schilderijen van Osmo Rauhala, voor wie de schemering het juiste licht om te werken is (t/m 16 december).

W139 (Warmoesstraat 139): I.C.I. een tentoonstelling van Michael Blum, Una Henry, Krijn de Koning, Guillaume Leblon, Erik Odijk, Florian Pumhösl, Anne Marie van Splunter, Helmut Weber/Sabine Bitter en Peter Stel die allen site-specific installaties maken. Tot en met 3 december.

Stedelijk Museum: zondag houdt het museum een open dag met rondleidingen, informatie over de nieuwbouwplannen en bezoek aan de depots en restauratie-atelier; For Real toont de kunstwerken die in aanmerking komen om door het Stedelijk te worden aangekocht (t/m 10 december); een overzicht van keramische bronzen en aluminium beelden van Guido Geelen, t/m 7 januari.

Van Gogh Museum: Licht! Het industriële tijdperk 1750-1900, een tentoonstelling over kunst & wetenschap, technologie & samenleving. Uitgebreid aandacht voor de specifieke rol van kunstenaars in de evolutie van het licht (t/m 11 februari).

De nieuwe expositieruimte Heren aan de Gracht (Herengracht 572) opent met de tentoonstelling De 32 mooiste vrouwen volgens Rob Scholte op de Herengracht. Tot en met 1 januari (op afspraak).

Apeldoorn

Archipel (Vosselmanstraat 402): in Een tegoed op de vensterbank tonen 28 kunstenaars, onder wie Erik Odijk en Matthew Monahan, ieder een werk dat een cruciale rol heeft gespeeld in hun oeuvre. Van 25 november t/m 17 december.

Brummen

De voormalige Coöperatieve Bakkerij is omgedoopt tot een nieuwe galerie: Galerie Gist presenteert in een eerste tentoonstelling werk van Jacinto Zwiers. Van 26 november t/m 7 januari (opening zondag om 15 uur).

Delft

Galerie De Sigarenfabriek (Brabantse Turfmarkt 75a): recente schilderijen van Fred Hemmes, schilderijen en grafiek van Bernadette Paternotte, zeefdrukken van Jaap Koetje en keramiek van Colja de Roo (t/m 10 december).

Den Haag

Haags Gemeentemuseum: Pleidooi voor intuïtie is de eerste expositie van de nieuwe directeur Wim van Krimpen (t/m 14 januari).

Tijdens het videofestival Belgrade Direct, vanavond en vrijdagavond in 1646, het Cultuur Laboratorium (Boekhorststraat 125), worden documentaires, korte films en video's getoond van jonge filmmakers uit Belgrado; op 26 november, 2 en 3 december exposeren in 1646 onder titel Toy vier jonge Haagse schilders hun werk: Bas Visser, Piet Verhagen, Floris Schouten en Stefan de Wilde.

Dordrecht

In het Dordrechts Museum schilderkunst van Hadassah Emmerich, Harm Goslink Kuiper en Ronald Zuurmond, alle drie genomineerd voor het Wim Izaks Stipendium 2000, een aanmoedigingsprijs voor jonge schilders (25 november t/m 14 januari); hoogtepunten uit het Ikonenmuseum Recklinghausen (t/m 14 januari).

Ede

Hollandse romantici en impressionisten zijn ruim vertegenwoordigd op de najaarstentoonstelling Terugblik op twee eeuwen schilderkunst bij Kunsthandel Simonis & Buunk. Van 23 november t/m 9 december.

Eelde

Museum voor figuratieve kunst De Buitenplaats (Hoofdweg 76): De zeven van Sebens brengt werk van zes kunstenaars samen, met wie schilder Piet Sebens een sterke verwantschap voelt. Het zijn Siemen Dijkstra, Charles Donker, Peter Durieux, Ben Rikken, Hilda Snoeyer en Frans Stuurman. Ook zijn eigen werk wordt getoond. Van 26 november t/m 11 maart.

Gorinchem

Gorcums Museum: Fourfold/Viervoudig verenigt geometrisch-abstracte kunst van Siebe Hansma, James Hugonin, George Meyrick en Gary Woodley. Van 25 november t/m 14 januari.

Groningen

Galerie Sign (Winschoterkade 10): interactieve nieuwe media van Jolie en tekeningen van Carolien Serton. Van 25 november t/m 23 december.

Leiden

Rijksmuseum van Oudheden: Farao's van de Zon een tentoonstelling over de befaamde farao Achnaton. Tot en met 18 februari.

Maastricht

Bonnefantenmuseum: overzicht van films, video's en fotosequenties, alsook sculpturen en installaties van de Zwitserse kunstenaar Roman Signer met als titel 'Roman Signer: Works 1971-2000' (t/m 28 januari); overzicht van zestig beelden van beeldsnijder Jan van Steffeswert. Tot en met 11 februari.

Nieuw Roden

In het Kunstpaviljoen (Zevenhuisterweg 4b) de Holland Papier Biënnale 2000. Met onder andere sieraden van Luis Acosta en Nynke van Amersfoort en objecten van Davy Akkerman en Susan Cutts. Tot en met 17 december.

Rotterdam

Beeldend kunstenaar Ulli Böhmelmann en choreografe Regina Magnus presenteren 'Grensgänge', een performance, op 24, 25 en 26 november bij TENT. Centrum Beeldende Kunst, Witte de Withstraat 50.

Kunsthal: Jezus in de Gouden Eeuw met ruim honderd schilderijen van Vlaamse en Hollandse meesters uit de late 16de en de 17de eeuw (t/m 7 januari).

Schiedam

Stedelijk Museum Schiedam (Hoogstraat 112): in de tiende en laatste aflevering van de tentoonstellingsreeks Unisono waarin het museum steeds een nieuwe aankoop hedendaagse kunst presenteert, is de beurt aan landschapsfotograaf Gerco de Ruijter. Tot en met 2 maart; nieuw werk van de Schiedamse kunstenaar Tony van Wassem (t/m 10 december).

Sittard

Het Domein (Kapittelstraat 6): Terrestrial toont een filminstallatie en fotowerken van Mathieu Knippenbergh, t/m 10 december; Les Amants Lunatiques, tekeningen van eigentijdse jongeren door Emmanuelle Mafille, t/m 10 december; De verzameling geeft een beeld van de nieuwe aanwinsten in de collectie hedendaagse kunst, t/m 10 december.

Tilburg

In Faxx podium voor hedendaagse kunst (Dunantstraat 1): de tentoonstelling NO, NO, BUT in het kader van 400 jaar Japans-Nederlandse betrekkingen, met vier in Nederland wonende Japanse kunstenaars Tomoko Baba, Hiroë Okubo, Yumiko Yoneda en Ayako Yoshimura. Ondermeer site-specifieke installaties en objecten (t/m 14 januari 2001).

Utrecht

Centraal Museum: Utrechtse kerkportretten van de 17de-eeuwse schilder Pieter Jansz. Saenredam (1597-1665), t/m 4 februari; Levitatie, recente tekeningen van Roland Sohier, t/m 3 december.

De Armeens-Franse beeldend kunstenaar Sarkis en theatermaker/oprichter van Mojo Berry Visser werken samen in het project een overnachting in Oud-Amelisweerd, een oud landhuis in Bunnik waar ze een associatieve wereld oproepen met beelden en klanken. In 12 sessies kunnen steeds 20 bezoekers overnachten. Op 23, 24, 25 en 30 november en op 1, 2, 7, 8, 14, 15 en 16 december. Tel. 015-2136050.

Centrum Beeldende Kunst (Breestraat 1): het werk van Oskar de Kiefte speelt zich af op het grensgebied van ontwerp en autonome kunst. Het CBK toont zijn serie fietsen waaronder de Dikke buizen fiets, en zijn Universele Produkt, een op meerdere manieren toepasbaar product. Van 25 november t/m 7 januari.

Kunstcentrum Begane Grond (Lange Nieuwstraat 2): Loosing my mind once again, thinking of endless space is de titel van een tentoonstelling over authenticiteit met werk van Marnix de Nijs, Merel van Heusden, Ron Heubner, William Angelen, Wim Salki en Zeger Reyers. Van 26 november t/m 23 december.

Velp

Kunsthuis 13 (Kastanjelaan 13): Het Groot Tekeningenfestijn brengt werk van 35, meest niet randstedelijke kunstenaars bijeen, onder wie Saskia Jetten, Ada Dispa en Tom Eijzenbach. Van 24 november t/m 26 december.

Venlo

Museum van Bommel van Dam (Deken van Oppensingel 6): een overzicht van het grafisch oeuvre van Jef van Diederen, over wiens werk onlangs ook een boek verscheen. Van 26 november t/m 28 januari.

Vlissingen

In Watertoren AK (Oranjestraat 4) werk van Jan van Munster en futuristische beelden van Ad de Jong, David Lindberg, Niels Staal en Simon Dekker. Tot en met 21 januari.

Meer over