BEELDENDE KUNST

In het Mondriaanhuis loopt van 3 juni t/m 31 augustus een tentoonstelling van drie hedendaagse constructivisten van drie generaties. Estella den Boer (85), Henk van Trigt (53) en Hans van Rhoon (38) tonen hun abstract-geometrische werk....

Amersfoort

Jan Lavies is vooral bekend geworden als ontwerper van affiches en reclameman voor auto's, zeereizen, sigaretten en vulpennen. Dit jaar wordt hij 95, voor Museum Flehite aanleiding voor een overzichtstentoonstelling van zijn werk. Tot en met 8 juni.

Amstelveen

In het Cobra Museum de expositie Jean-Clarence Lambert, Ontmoetingen met Cobra, t/m 8 juni.

Amsterdam

Onder de titel Het Naakt toont het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum deze zomer een keur aan prenten en tekeningen met het thema naakt door de eeuwen heen; van Rembrandt, Dürer, Holbein, Goltzius en Mantegna, maar ook van moderne kunstenaars als Picasso, Matisse, Degas, Gauguin, Toorop en Willink. Tot en met 3 augustus.

De tentoonstelling Wenen 1900 geeft een chronologisch overzicht van de Oostenrijkse kunst tussen 1870 en 1918. Het Van Gogh Museum heeft circa 120 schilderijen en toegepaste kunstvoorwerpen bijeengebracht van kunstenaars als Hans Makart, Egon Schiele, Oskar Kokoschka en Gustav Klimt (t/m 15 juni).

Het Joods Historisch Museum bestaat 65 jaar en viert dit met foto's van de Amerikaanse fotografe Joan Roth, die joodse gemeenschappen over de hele wereld vastlegde, en met de expositie Joods van Stof met ruim honderd textiele voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog, t/m 19 oktober.

In het Stedelijk Het Kunstvol Binnenhuis, een expositie van Nederlandse interieurkunst uit de periode 1895-1930. Tot en met 15 juni.

Voor de tentoonstelling Maritieme Meesters, Scheepvaart op tekeningen 1600-1800 heeft het Scheepvaartmuseum een selectie gemaakt uit zijn collectie zeventiende-eeuwse tekeningen. Tot en met 30 juni.

Het Amsterdam Historisch Museum vroeg Herman Gordijn 'zijn' Amsterdam uit te beelden, hetgeen heeft geleid tot een nieuwe reeks tekeningen, etsen en schilderijen waarin de hoofdstad centraal staat. Tot en met 28 september.

In de Jaski Art Gallery, Nieuwe Spiegelstraat 27-29, van 31 mei t/m 15 juli aquaprints van Corneille.

In het Stedelijk Museum Bureau, Rozenstraat 59, een tentoonstelling van Twan Janssen en Sands Murray, die zich richten op de rol van de kunstenaar in de kunstwereld.

Zes Scandinavische kunstenaars die wonen en werken in Amsterdam exposeren hun werk in W139, Warmoesstraat 139. Farewell welfare, t/m 22 juni in de achterzaal. In de voorzaal werk van Bricks & Kicks in de groepstentoonstelling Little Explorers.

De expositie in de Brakke Grond over de Vlaamse kunstenaar Jules de Bruycker (1870-1945) omvat 35 etsen, vijf tekeningen en vijf aquarellen. Tot en met 15 juni.

De sculpturen van beeldend kunstenaar Wang Du zijn zowel grappig als provocatief. De Gate Foundation viert haar nieuwe onderkomen met een tentoonstelling over Du's werk. Keizersgracht 613, tot en met 13 juni.

Galerie d'Eendt heet voortaan Galerie Ferdinand van Dieten-d'Eendt en toont werk van Noritoshi Hirakawa & Philip Reilly. Spuistraat 270, t/m 8 juni.

In galerie Artkitchen, Herengracht 160, t/m 14 juni The Faith in stencilism; cut & shoot een solo-expositie van Hugo Kaagman. De kunstenaar maakt pyrografieën, een techniek waarbij tekens in papier worden gebrand.

In Galerie Paul Andriesse nieuw werk van Thomas Struth. Prinsengracht 116, tot en met 28 juni.

Arnhem

In het Museum voor Moderne Kunst fotoinstallaties van de Amerikaanse kunstenaar Andrea Fisher. The Classification of white, t/m 15 juni.

In het Historisch Museum Het Burgerweeshuis Glans tot in het graf: een expositie van sieraden afkomstig uit de prehistorie tot de Middeleeuwen. Tot en met 10 augustus.

Bergen

Museum Kranenburgh (Hoflaan 26) heeft een selectie gemaakt uit de collectie van de verzamelaar Piet Boendermaker (1877-1947). Tot en met 28 september.

Breda

Met Antoher long march presenteert stichting Fundament de eerste overzichtstentoonstelling van conceptuele en installatiekunst uit het huidige China. De zeventien deelnemende kunstenaars zijn afkomstig uit de belangrijkste kunstcentra, Peking, Shanghai, Hangzhou en Guangzhou (Kanton). In de Chassé Kazerne, van 31 mei t/m 3 augustus.

Delft

In Stedelijk Museum Het Prinsenhof wordt op 3 juni een tentoonstelling geopend over Pieter van Foreest (1521-1597), stadsarts in Delft ten tijde van Willem van Oranje. Van Foreest had de leiding over de lijkschouwing van de vermoorde prins. Tot en met 31 augustus.

Den Haag

Het Haags Historisch Museum toont uit eigen collectie de mooiste en meest bijzondere portretten uit de periode 1600-1900. Haagse gezichten 1600-1900, t/m 24 augustus.

De expositie Kunst op vleugels. Rond een herenigd drieluik van Gerard David toont uit de late Middeleeuwen zowel complete drieluiken als losse zijluiken van Hollandse, Vlaamse en Duitse kunstenaars. In het Mauritshuis, tot en met 22 juni.

Diepenheim

Kunstvereniging Diepenheim liet oud-gedeputeerde voor Zorg, Cultuur, Toerisme en Onderwijs van de provincie Overijssel, Jaap Dijkstra, ter gelegenheid van zijn afscheid een tentoonstelling samenstellen met zijn persoonlijke voorkeuren. Dat wat blijft gaat niet voorbij bevat werk van o.a. Henk Visch, Berend Strik, Wim Izaks en Paul Citroen. Grotestraat 17, t/m 11 juni. Tot en met 8 juni in de kunstvereninging ook een tentententoonstelling: 26 Kunstenaars lieten hun fantasie gaan over het begrip kampeertent.

Dordrecht

Vanaf zaterdag 31 mei is de zomertentoonstelling van Teekengenootschap Pictura te zien, die in zijn geheel gewijd is aan de winnares van de Picturaprijs Jeanne van der Horst. 'Gebouwde foto's' noemt Van der Horst haar gemanipuleerde fotowerk. Tot en met 26 juni.

Er is zelden een tentoonstelling gewijd aan het omvangrijke oeuvre van Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862). Het Dordrechts Museum toont nu 58 schilderijen, 120 prenten/tekeningen en persoonlijke bezittingen van de kunstenaar. 'B.C. Koekkoek, prins der landschapsschilders', t/m 31 augustus.

Eindhoven

Het Van Abbemuseum toont twee zaalvullend geprojecteerde videofilms van Steve McQueen: Five Easy Pieces en Just above my head. Verder werk van Ulay/Abramovié, Erzsébet Baerveldt en Matt Mullican & Lawrence Weiner. Tot en met 15 juni.

Enkhuizen

In Kunstencentrum De Twee Wezen, Westerstraat 109, een groepsexpositie met tekeningen en installaties van Wim Starkenburg, van 31 mei t/m 30 juni.

Enschede

Rijksmuseum Twenthe toont van 31 mei tot en met 31 augustus moderne en hedendaagse kunst uit de eigen collectie. Met werk van Ben Akkerman, Charl van Ark, Arno Kramer, Joseph Semah, Peter Struycken e.v.a.

Groningen

South Africa in Colour is een verkooptentoonstelling van verscheidene Zuid-Afrikaanse kunstenaars. Met onder meer olieverfschilderijen van Wilma van der Meyden en Arlene Amaler-Raviv, beeldhouwwerk van Greg Streak en native art van diverse Zuid-Afrikaanse stammen. In het Stadsparkpaviljoen, tot en met 25 juni.

In de beeldentuin Maupertuus tonen Paul Amey, Herman Bertelds, Peter Konitz e.a. van 31 mei t/m 31 oktober hun nieuwste beelden. In galerie Katuin van 31 mei t/m 3 juli werk op papier van Jef Diederen.

Haarlem

In de zomers van 1727-1731 trok tekenaar Cornelis Pronk door Noord-Holland en legde de steden en kerkdorpjes die hij tegenkwam systematisch vast. Ruim 90 stads- en dorpsgezichten zijn bijeengebracht in de tentoonstelling Pronk met pen en penseel in de Vleeshal op de Grote Markt, van 31 mei t/m 17 augustus.

De Vishal staat van 31 mei t/m 24 juni in het teken van de Lumiance Collectie. Een verzameling bijeengebracht door Harry Swaak, ex-directeur van Lumiance en grotendeels bestaand uit werken van beeldend kunstenaars uit Haarlem.

In galerie Klerkx & Van Heerden, Turfmarkt 22, van 29 mei t/m 5 juli schilderijen en een sculptuur van Christien Peursum.

Heerlen

Stadsgalerij Heerlen heeft ruim veertig, deels niet eerder tentoongestelde werken bijeengebracht van de Duitse dadaïstische kunstenaar Kurt Schwitters (1887-1948). Tot en met 8 juni.

Laren

Het Singer Museum wijdt een overzichtstentoonstelling aan de Franse schilder Henri Le Sidaner (1862-1939). Tot en met 22 juni.

Leiden

In Museum Boerhaave is vanaf vrijdag de tentoonstelling Het Groene Goud, botanische kennis & gewin te zien. Over de historische betekenis van planten en plantaardige produkten. Tot en met 19 oktober.

De tentoonstelling Gewapend met goud in het Koninklijk Prentenkabinet loopt tot en met 26 oktober.

De expositie Sluiers Ontsluierd in het Rijksmuseum voor Volkenkunde loopt tot eind augustus.

In het Rijksmuseum van Oudheden is tot eind 1998 de tentoonstelling Mummies! te zien.

Maastricht

Het Bonnefantenmuseum toont een overzicht van grafisch ontwerper Jacques Janssen. Janssen is vooral bekend van zijn boekomslagen voor uitgeverij Van Gennep en Atheneum Polak & Van Gennep. Als dichter en tekenaar is Janssen minder bekend. Tot en met 7 september.

Rotterdam

Elke dag van het vorige jaar maakte de Amerikaanse kunstenaar Robert Longo een tekening. Al deze tekeningen - 366 in totaal en in eenvoudig zwart-wit - zijn in de Kunsthal te zien. Het 'Magellan-project' toont Amerikaanse helden, massale politieke, muzikale en sportieve bijeenkomsten, en beelden uit films en advertenties, maar ook anekdotes uit het persoonlijke leven van Longo, t/m 3 augustus.

Piet Mondriaan schilderde tot ongeveer 1920 vooral landschappen, en experimenteerde veelvuldig met het impressionisme, luminisme en kubisme. Uit de collectie van het Haags Gemeentemuseum zijn er in De Kunsthal 150 bijeengebracht. Tot en met 8 juni.

Sittard

De beelden van Michel Huisman zijn te typeren als apparaten die kunnen bewegen of geluid produceren. Het Stedelijk Museum toont deze beelden en zijn grafische werk tot en met 29 juni, onder de titel 'De titel, de nacht en het Afscheid'.

Tilburg

Visioenen in textiel is de titel van een tentoonstelling over draadschilderijen van Mexicaanse Huichol-indianen, van 31 mei t/m 31 augustus in het Textielmuseum. De schilderijen zijn afkomstig uit de privéverzameling van Ralf Schumann.

De Pont, stichting voor hedendaagse kunst, toont microstructuren van Arnulf Reiner (tot en met 31 augustus). Wilhelminapark 1.

Utrecht

In het kader van het Festival aan de Werf t/m 31 mei een groot aantal beeldende kunst-projecten. In het Koetshuis van de Winkel van Sinkel (ingang Vinkenburgerstraat 19) 'Hijas sin hijas' (Dochters zonder dochters) van Alicia Framis en 'Mapping out narcotic finger movements' van Stephen Shanabrook. In het Annie M.G. Schmidthuis (Biltstraat 166) 'multi-language version Atlantis/Atlantic/Atlantik' van Pierre Huyghe, 'De Strijd' van Ann Petterson en 'School Pictures' van Tiong Ang en Roy Villevoye. In Huis a/d Werf (v/h De Utrechtse School), Boorstraat 107, 'Atemwende (for Paul Celan)' van Dean Inkster. Donderdag en vrijdag van 16 tot 21 uur, zaterdag en zondag van 14 tot 21 uur.

In het Centraal Museum de tentoonstelling De Bruiloftsreportage, samengesteld uit de collectie hedendaagse tekeningen van de Provincie Utrecht. Met werk van o.a. Constant, Marcel van Eeden, Erika Visser en Sylvie Zijlmans (t/m 29 juni).

Veere

In de Grote Kerk van 31 mei tot en met 29 juni de tentoonstelling 'Geverfde vrijheid', schilderijen van Hetty van der Linden.

Venlo

Museum Van Bommel Van Dam wijdt een overzichtstentoonstelling aan het werk van beeldhouwer Piet Killaars. Tot en met 8 juni.

Zwolle

Gestold strijdtoneel is een tentoonstelling met beelden van Cornelius Rogge. Met extra aandacht voor zijn 'porseleinkasten'; kleine keramische figuren worden afgewisseld met schetsen en tekeningen. In Stedelijk Museum Zwolle, t/m 22 juni.

Meer over