BEELDENDE KUNST

Burning Beds, schilderijen en tekeningen van de Argentijnse kunstenaar Guillermo Kuitca in galerie Barbara Farber, Amsterdam. Tot en met 23 maart....

De beeldend kunstenaar Remco Boender exposeert zijn installaties en autonome beelden. Anatomical notes, tot en met 10 maart in galerie Het Langhuis, Goudsteeg 8, Zwolle.

De natuurkundige Abram Tsjoetnovsky begon na Stalin's dood, Russische avantgarde-kunst (1900-1930) te verzamelen. Deze particuliere collectie met werk van Malevitsj, Chagall, Filonov, Lissitzky en Rodschenko, wordt voor het eerst in West-Europa tentoongesteld in Het Paleis in Den Haag. Tot en met 23 april.

De Boshut is een video-estafette door vier kunstenaars. Van 26 februari tot en met 12 maart in galerie Maria Chailloux, Bickersgracht 208, Amsterdam.

Vanaf vandaag keramiek uit de particuliere verzameling van A.J.S. Douma in Het Paleis in Den Haag, tot en met 23 april.

Maandag begint in Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam de tentoonstelling Pyke Koch (1901 - 1991). Dit overzicht van zestig schilderijen en twintig tekeningen, is de grootste die tot nu toe van deze magisch-realist is samengebracht. Tot en met 14 mei.

In het Centraal Museum in Utrecht drie nieuwe tentoonstellingen: All about it van Fransje Killaars, Kobor Meet's Wasa van Moritz Ebinger, en Moord van Jos Bongers. Van 25 februari tot en met 16 april.

Ralph Prins houdt zondag om 14.30 uur een lezing over zijn werk in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Prins' expositie in dit museum duurt nog tot en met 7 mei.

De tentoonstelling Other Bloods bestaat uit Afro-amerikaanse moderne kunst van zes toonaangevende zwarte kunstenaars uit de Newyorkse periferie. Van 25 februari tot en met 26 maart in Arti et Amicitiae, Amsterdam.

Kosmische reizen is een tentoonstelling van de Zwitserse kunstenaar Adolf Wölfli in De Stadshof, het museum voor naïeve en outsider kunst in Zwolle. Tot en met 2 april.

Het Rijksmuseum in Amsterdam en het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden werken samen in een grote presentatie van Japanse houtsneden uit de eigen collectie. In Leiden Japanse idolen en idealen met prenten uit de periode 1700 tot 1800, in Amsterdam De mooiste Japanse prenten met houtsneden uit de periode 1800 tot 1900. Tot en met 28 mei.

Schilderijen en objecten van Charlotte Schrameyer en Patrick Willemsen in de Leidse Galerie Cellini, Relikwieën van vergankelijkheid. Tot en met 29 maart.

In het Stedelijk Museum in Amsterdam Couplet 4 met een groot overzicht van de schilderijen van Günther Förg, beelden van Sonja Ferlov Mancoba, beelden van A.R. Penck, schilderijen van Ika Huber en tekeningen van Jackson Pollock.

Commentaar op de 'snelle consumptie van tekst en beeld' door Marie José Burki, Vong Phaophanit, Rosângela Rennó en Roy Villevoye bij De Appel in de Nieuwe Spiegelstraat in Amsterdam. Tot en met 9 april.

40 jaar statuut: kunstenaars van de Nederlandse Antillen exposeren in Pulchri Studio, Den Haag. Tot en met 12 maart.

In Galerie Espace in Amsterdam schilderijen en werken op papier van Roger Raveel, tot en met 2 april.

Verstrengelingen: sculpturen van Karin Arink in Gemeentemuseum Helmond. Tot en met 26 maart.

In het Singer Museum in Laren een verkooptentoonstelling van Han Mes' schilderijen. Tot en met 19 maart.

In Gemeentemuseum Arnhem de installatie 33 Gravity van Louise Sudell (tot en met 9 april). Vandaag om 15 uur een openbare werkbespreking met Sudell.

In de Rotterdamse Kunsthal een groot overzicht van pop-artkunstenaar Tom Wesselmann. Tot en met 26 maart.

In museum Boymans-van Beuningen tot en met 19 maart Unholy Alliance van Michaël Snitker.

De grote overzichtstentoonstelling Piet Mondriaan 1872-1944 in het Haags Gemeentemuseum duurt tot en met 30 april.

China's Verre Verleden, in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, toont spectaculaire archeologische vondsten uit de provincie Hunan. Tot en met 18 april.

Het museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam toont zijn collectie Nederlandse portretten uit de 17de eeuw, naar aanleiding van de verschijning van een nieuwe bestandscatalogus. Tot en met 7 april.

Michael Venezia (Gerrit Rietveld) Günter Umberg is een tentoonstelling in De Zonnehof in Amersfoort, waar Venezia en Umberg zich lieten inspireren door de architectuur van Rietveld. Tot en met 19 maart.

De internationale kunstmanifestatie (Alter) Ego Documents in Amsterdam biedt autobiografisch foto- en videowerk van meer dan twintig internationale kunstenaars. In W 139, Montevideo/ Time Based Arts, galerie Paul Andriesse, Torch, De Praktijk, Galerie 21/2 x 41/2, de Melkweg, Suzanne Biederberg Gallery en Amsterdams Centrum voor Fotografie. Tot en met 5 maart.

In Museum Kranenburgh in Bergen Lucebert, een eerbetoon. Tot en met 23 april.

Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam toont tot september The Large Glass en andere werken van Duchamp.

In de Elleboogkerk in Amersfoort begint vandaag een tentoonstellng van Cindy Marler, samengesteld uit de series Amsterdam Angels, Girls' School en Extraordinary Stories en nieuw werk. Tot en met 26 maart.

Het Rijksinstituut voor Visserijonderzoek toont zijn historische foto's uit de periode 1900-1935 in het Visserijmuseum in Vlaardingen. Tot en met 31 mei.

In Cultureel Centrum de Vest in Alkmaar De vele gezichten van Alkmaar, zwart-wit foto's van Alkmaarse fotografen. Tot en met 12 maart.

Fotograaf Jan Voster geeft vanavond om 20 uur in Studio AVS in Utrecht een lezing over 'Het landschap als cultureel fenomeen'.

In Galerie Fotomania in Rotterdam Veel nieuwe foto's van Henze Boekhout, tot en met 12 maart.

Liesbeth Gritter en Gert Gering exposeren in Foto Galerie Objektief in Enschede, tot en met 4 maart.

Foto's uit de collectie van Albert Hotz, een Nederlandse zakenman die zich eind vorig eeuw in Perzië vestigde, tot en met 4 maart in de Leidse Universiteitsbibliotheek.

Foto's van Charles Breijer uit de oorlogsjaren '40-'45 in het Zuidhollands Verzetsmuseum te Gouda. Tot en met 2 april.

In de Kunsthal Rotterdam Unterwelten: de fotograaf Peter Seidel daalde op tal van plaatsen af in de ingewanden van de aarde om deze fotografisch vast te leggen. Tot en met 17 april.

Hapag-Lloyd 100 jaar scheepvaart in posters is een expositie van zestig originele scheepvaartaffiches in het Maritiem Museum in Rotterdam, van 25 februari tot en met 23 april.

Glasgalerie Sandersveen in Elp houdt een verkoopexpositie van glaswerken van Willem Heessen, Bernard Heessen en Yvonne Trossèl, van 26 februari tot en met 10 maart.

Museum Scryption in Tilburg duikt in de herkomst van onze letters: 'A is een Koetje dat staat op zijn kop'. Tot en met 18 juni.

In museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam 50 stoelen, aanwinsten uit de collectie industriële vormgeving. Tot en met 26 maart.

In en uit balans in het Haags Gemeentemuseum toont abstracte kledingontwerpen uit de periode 1975 tot 1995, van Issey Miyake, Claudie Berbée en anderen. Tot en met 30 april.

Meer over