BEELDENDE KUNST

Amersfoort..

Amsterdam

Reuten Galerie (Fokke Simonszstraat 49): 'Homeless', fotowerken van Ine Lamers en Germaine Kruip; in het jonge gastenprogramma exposeert Eric Jan van de Geer (t/m 24 februari).

Buro Empty (willemsparkweg 17): Text: or whatever is een groepsexpositie met werk over dit thema van Ronald de Bloeme, Kick Homeijer, Noud van Dun, Leo Kogan, Peter Seyen, John Hodany, Danne van Schoonhoven en John Cees Smit (27 januari t/m 24 februari).

Amsterdam Young Artists Circuit (Keizersgracht 166): presenteert schilderijen en tekeningen van Liam Dunne en Harmjan Timmerarends (27 januari t/m 24 februari).

Ellen de Bruijne Projects (Rozengracht 207a): Stick to your own knitting is een onderzoek naar objectiviteit/ subjectiviteit in het totstandkomen van kunstwerken. Met werk van Matthias Hartmann, George Korsmit, Michiel Kluiters, Thomas Rentmeister, Wilhelm Mundt (27 januari t/m 3 maart).

De Nieuwe Kerk: De Weg naar de Hemel, (middeleeuwse) relikwieën bijeengebracht door Henk van Os (t/m 22 april). In zijn lezing van vanavond gaat Bas Heijne (NRC) in op reliekverering in deze tijd.

Stedelijk Museum: De Voorstelling, tentoonstelling waarin Koningin Beatrix als gastconservator optreedt en driehonderd werken uit de collectie koos (t/m 4 februari); Dutch Glory, werken op papier van dertig Nederlandse kunstenaars onder wie Henk Visch, Hannah van Bart, René Daniëls, Marlene Dumas, Henri Jacobs, John Körmeling en Juul Kraijer (t/m 4 februari).

Rijksmuseum: Surimono: poëzie & beeld in Japan toont ruim honderd voorbeelden van een bijzonder Japans prentgenre, waarin beeld en poëzie in één houtsnede worden gecombineerd. Tot en met 1 april; In Maurits, de tweede grote jubileumtentoonstelling van het museum in het kader van het 200-jarig bestaan, aandacht voor het hofleven, de overzeese expansie, en de betekenis van Maurits voor oorlogvoering, nationale en internationale politiek (t/m 18 maart).

Assen

Drents Museum (Brink 1): Appellation Contrôlée is een tentoonstelling met kunst uit de collectie Noord-Nederlandse figuratieve kunst van een Asser hotelier. Met werken van Paul van der Linden, Max Stokvis, Sam Drukker, Matthijs Röling, Trudy Kramer, e.a. (28 januari t/m 27 mei).

Breda

De Beyerd (Boschstraat 22): A LOT (more), monochrome schilderijen, fotowerken, aquarellen en installaties van Loek Grootjans (t/m 11 maart); Het houvast van wolken, absurdistische foto's, gouaches, collages en films van Henri Plaat (t/m 11 maart).

Den Haag

Het Paleis: museumconservatoren Mariette Josephus Jitta en Titus Eliëns bezochten 1400 huizen van Vrienden van het Gemeentemuseum, en stelden van de kunst(nijverheid) die ze daar aantroffen een tentoonstelling samen. Huiskamers? Schatkamers!, t/m 4 februari.

Mauritshuis: een overzicht van veertig schilderijen van fijnschilder Gerrit Dou (1613-1675), t/m 25 februari.

Deurne

Museum De Wieger: in Zadkine terug in Deurne zijn veertig gouaches op papier en een aantal sculpturen bijeengebracht van Zadkine. Tot en met 4 maart.

Deventer

Bergkerk (Bergkerkplein 1): dubbele betekenissen, dat is de overeenkomst tussen de stripachtige sculpturen van Paul de Reus en de taal-beeldtekeningen van Ruud de Roode. Tot en met 11 maart.

Eindhoven

Van Abbemuseum (Vonderweg 1): onder de titel Buren toont het museum hedendaagse beeldende kunst uit de eigen provincie van Thomas Bakker, Marc Bijl, Wineke gartz, Mathilde ter Heijne, Diederik Klomberg, Sjaak Langenberg, Dirk van Lieshout, Erik van Lieshout, Phoebe Maas, Steffen Maas, Laurent Malherbe, Jeroen Offerman, Paul van Osch, Alexandra Rouppe van der Voort en William Speakman. Tot en met 4 februari.

Groningen

Centrum Beeldende Kunst (Trompsingel 27): Met dank aan is een tentoonstelling met kunstwerken die tot stand kwamen met behulp van verschillende subsidies. Met bijdragen van o.a. Joost Conijn, Loek Grootjans, Juul Kraijer en A.P. Komen/Karen Murphy (28 januari t/m 11 maart).

Groninger Museum: drukwerk uit de reeksen 'Hot printing', 'Zuidzee-eiland' en 'Vrouwen-eiland' van Hendrik Nicolaas Werkman (t/m 13 mei); een overzicht van schilderijen die Wobbe Alkema na de Tweede Wereldoorlog maakte, plus een selectie van zijn werk op papier uit de jaren twintig (t/m 13 mei); een overzicht van de Groninger schilder Martin Tissing (t/m 13 mei); presentatie van beelden van Merijn Bolink (t/m 15 april); expositie van modefotografie van Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, t/m 25 maart; een overzicht uit de periode 1998-2000 van het spraakmakende modeduo Victor & Rolf, t/m 25 maart; RedRibbonArt, werk van o.a. Erwin Olaf, Teun Hocks, Claudy Jongstra, Mendini en Cornelie Tollens, t/m 11 februari.

Iedere laatste zondag van de maand rijdt een bus langs plm. vijftig door de stad verspreid staande kunstwerken van o.a. Willem Valk, Wladimir de Vries, Hans Mes, Jan Wolkers, Erwin Olaf en Hans van Bentem. Aanmelden: tel. 050-3090757 (www.kunstexcursie.nl).

Leeuwarden

Bureau Leeuwarden (Turfmarkt 10): drie installaties en drie performances van de in Nederland wonende, Israëlische kunstenares Yael Davids, t/m 18 februari. Performance: 2 februari, 20-21u.

Fries Museum: Jacobus Sibrandi Mancadan (1602-1680) is dé Friese landschapsschilder uit de Gouden Eeuw. Een overzicht van Mancadan, t/m 8 april; 'Seltsames Wohlbefinden' en 'Besonderes Vergnügen' zijn titels van foto's van de Duitse Daniela Steinfeld, die zichzelf fotografeert (t/m 18 februari); in zijn nieuwe werk creëert Harmen Abma ruimtelijke tekeningen door installatiedraad te knopen aan betonvlechtwerk (t/m 18 februari); Alles in de wind zijn portretten van Emo Verkerk (t/m 18 februari). Vanavond spreekt David Stroband over de rolt van het portret in de Nederlandse kunst in de jaren tachtig en negentig.

Nijmegen

Extrapool (2e Walstraat 5): Rogier Walrecht maakte voor Tarra een performance in een decor van tekeningen, koelkasten en lichaamsdelen, zaterdag om 21 uur.

Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen: Exploding Cinema toont vijftien werken van zeventien internationale kunstenaars/cineasten waaronder 'Demonstrators', een nieuw werk van Aernout Mik (t/m 4 februari).

Witte de With (Witte de Withstraat 50): Thomas Y. Levin (docent filosofie en cultuur- en mediatheorie aan de Princeton University) houdt vanavond om 20 uur een presentatie over heterochronicity, meervoudige tijd in éen beeld. Dit fenomeen werd eerder toegepast in films als 'Who framed Roger Rabbit?' en 'The Nutty Professor'.

De laatste 'Wiretap' in de serie 'Machine Times', zondag om 14 uur in V2, onderzoekt de rol van de dood in de digitale cultuur. Presentaties door Birgit Richard (D, docent nieuwe media Universiteit van Frankfurt), Jamie King (GB, redacteur technologie- en cultuurmagazine Mute), Sam Ashley (USA, zanger), Jens Brand (D, beeldend kunstenaar). Moderator is Paul Perry (NL, kunstenaar).

Kunsthal: Meesterlijk verzameld omvat vijf eeuwen Europese schilderkunst, uit de collectie van Gustav Rau (t/m 16 april).

Utrecht

Centraal Museum: in de projectkamer van het museum de installatie Badezimmer van David Bade (t/m 18 maart); Utrechtse kerkportretten van de 17de-eeuwse schilder Pieter Jansz. Saenredam (1597-1665), t/m 4 februari; een overzicht van Dick Bruna (t/m eind juni).

Museum Catharijneconvent: Als onderdeel van De weg naar de hemel, de grootscheepse tentoonstelling over reliekverering (waarvan het andere deel in De Nieuwe Kerk in Amsterdam is te zien) richt het Catharijneconvent zich op relikwieên in de Lage Landen, t/m 22 april.

De Vloer (Helling 7): Circus Maximus & LAB presenteren vrijdag om 22 uur Live Visual, 'vernieuwende' vj-presentaties van achtereenvolgens Alt 139, Barkode en S.I.M.C.A. 3000.

Velp

Kunsthuis 13 (Kastanjelaan 13): leden van de Noordelijke Hoogdrukkers, een collectief van grafici uit de drie noordelijke provincies, exposeren werk. Het zijn Bert Heemstede, Siemen Dijkstra, Elly Huizinga, Sonja Leutholff, Saskia van Onck en Marjatta Ranta (t/m 11 februari).

Meer over