BEELDENDE KUNST

Amersfoort..

Armando Museum (de Elleboogkerk): Armando, Vormen en herinnering is een tentoonstelling met werk van Armando, samengesteld aan de hand van het gelijknamige boek van Ernst van Alphen, die hierin een nieuwe visie op het werk van Armando toont. Tot en met 18 maart 2001.

Amsterdam

Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, presenteert 'How did you dare to scratch my white delicate chest?', nieuw werk van de in New York woonachtige Nederlandse kunstenaar Berend Strik. Tot en met 21 oktober.

Pretty Babies is op visite bij Parel, Tilanusstraat 40, en exposeert daar een installatie die aan een zwemband doet denken. Van 29 september t/m 1 oktober. Opening vrijdag om 20 uur.

In het Machinegebouw van de Westergasfabriek exposeert Anouk de Groot haar bronzen beelden en sculpturen van hout en keramiek, Hannie Duizings fotowerken en Barbara Damen haar mobiel kijkdoosmuseum. Van 30 september t/m 10 oktober, opening 29 september om 20 uur.

Onder de titel InnerCity Wally presenteren negen kunstenaars diaprojecties in de nachtelijke binnenstad van Amsterdam. Ze begeven zich in het spanningsveld tussen intimiteit en openbaarheid. Niels Staal begint op het Rokin, van 28 september t/m 17 oktober. Daarna volgen Peter Stel (in de Nes, 19 oktober t/m 7 november), Odette Muijsers (Haarlemmerstraat, 9 t/m 28 november), Florian Göttke (Valkenburgerstraat, 30 november t/m 19 december), Owen Oppenheimer (Bijenkorf, 21 december t/m 9 januari), Arnold Weel (Nes, 11 t/m 30 januari), Pépé Smit (Haarlemmerstraat, 1 t/m 20 februari), Jop Horst (Beijenkorf, 22 februari t/m 13 maart), Carmen Freudenthal & Ellen Verhagen (Rokin, 15 maart t/m 3 april).

Leven met letters is een overzicht van de graficus/kunstenaar Joshua Reichert in het Joods Historisch Museum, t/m 10 december.

In de Typo Gallery Amsterdam, Groenburgwal 63, ter gelegenheid van het overzicht van Joshua Reichert, een tentoonstelling die de verwantschap aantoont tussen Werkman, Sandberg, Grieshaber, Reichert en Spieker. Tot en met 3 december.

Galerie Paul Andriesse toont het nieuw werk van beeldend kunstenaar/filmmaker Fiona Tan. Tot en met 14 oktober.

Stedelijk Museum: Cold Fusion is een overzicht van Rob Birza (t/m 26 november); Nachttekeningen uit Zelfportret als gebouw, recente werken op papier van Marc Manders in Kabinet Overholland. Tot en met 15 oktober; schilderijen en prenten van A.R. Penck, en etsen, litho's en houtsneden van Asger Jorn, t/m 12 november; recente aanwinst van Gilbert & George, nieuwe schilderijen van Jörg Immendorff en beelden van Roos Theuws, t/m 19 november.

Rijksmuseum: Rembrandt in alle staten toont 200 etsen van Rembrandt (t/m 8 oktober).

Arnhem

Klaar van der Lippe ageert tegen het resultaatgerichte economisch systeem, dat oprukt in de kunsten en dat het kunstenaarsschap bedreigt. Neem de tijd, t/m 8 oktober in het Hooghuis, Vossenstraat 10.

Assen

Met de manifestatie Vaarttwee opent DeFKa, het departement voor Filosofie en Kunst aan de Vaart 2, op 1 oktober een nieuwe ruimte voor exposities en lezingen. 'Vaarttwee' toont werk van o.a. Alice Bakker, Adri krijgsman, Hendrik Planting en Lizette Veenhuizen. Van 1 t/m 21 oktober.

Breda

De Beyerd (Boschstraat 22): Held op stokken, de kunst van het vogelverschrikken voert de bezoeker met schilderijen, foto's, tekeningen, film, prenten, installaties en muziek, mee naar de wondere wereld van de vogelverschrikkers. Tot en met 12 november (www.go.to/heldopstokken.nl).

Lokaal 01, Kloosterlaan 138, laat de dichter spreken. Met bijdragen van Arif Algan, Federico D'Orazio, Jeroen Eisinga, Hatice Gûleryüz, Caroline Kortenhorst, Rob Sweere en Jerome Symons. Van 29 september t/m 22 oktober.

Den Bosch

Noordbrabants Museum: De Gruyter; geschiedenis van een kruideniersimperium is een nostalgische tentoonstelling over het befaamde kruideniersimperium. Van 30 september t/m 14 janauari.

Den Haag

Met de manifestatie 'Studio Scarabee en nieuw mediatheater' brengen de Haagse Kunstkring en Theater Zeebelt een eerbetoon aan kunstenaar Adri Boon. Boon was van 1965 tot 1983 de spil van theatergezelschap Studio Scarabee, dat beeldend theater voortbracht. In de Haagse Kunstkring t/m 23 oktober een tentoonstelling over het gezelschap; in Theater Zeebelt (de voormalige standplaats van Studio Scarabee) van zaterdag 30 september 00.01 uur tot zondag 1 oktober 23.59 uur 'Postcards to heaven', een productie van Theo Wesselo (www.postcardstoheaven); op 13 en 14 oktober eigentijds mediatheater van pj roggeband.

Gemeentemuseum: een omvangrijke opstelling van grafiek en tekeningen van de Nederlandse graficus M.C. Escher (1898-1972), t/m 8 oktober.

Eindhoven

Van Abbe Museum (Vonderweg 1): met Twisted - Urban and Visionary Landscapes in Contemporary Painting wil het museum hedendaagse schilderkunst laten zien die niet naar de realiteit verwijst, maar naar een door de media gefilterde werkelijkheid. Met werk van o.a. Hans Broek, Chris Finley, Dexter Dalwood, Michael Raedecker, David Thorpe en Sharon Ellis. Tot en met 26 november.

In Eindhoven wordt dit en volgend weekeinde voor de derde keer de Atelierroute uitgezet. 140 Beeldend kunstenaars, vomgevers en architecten nemen deel. Centraal informatiepunt is De Krabbedans, Willemstraat 10. Tel. 040-2979555 óf 040-2570014 (www.atelierroute.nl).

Enkhuizen

Recente illustraties van vormgevers Frans van Leeuwen en Bertolt Zalm, die samen het bureau The Image Farm runnen, worden tentoongesteld in kunstcentrum De Twee Wezen, Westerstraat 109. Van 30 september t/m 5 november.

Groningen

Stichting Circuit en Stichting Oude Groninger Kerken werken samen in een reeks tentoonstellingen in kerken in de omgeving. In de kerk van Niezijl exposeert Harro Nikkels bronzen dierfiguren, in de kerk van Visvliet barokke beelden van Trudi van den Berg en schilderijen van Anne Feddema, in de kerk van Den Ham grafiek van Antje Veldstra, in de kerk van Niehove ruimtelijk werk van Pyr Bosma en tekeningen en schilderijen van Marianne Polfliet, in de kerk van Gamwerd monumentale schilderijen van David van Kampen en tot slot in de kerk van Feerwerd op reclame gebaseerde schilderijen van Gabriëlle Kroese. Tot en met 8 oktober. Tel. 050-3143330.

Haarlem

Hoe ontwikkelt een voormalig industrieterrein zich tot een levendig cultureel bedrijvencomplex. In deel 2 van het vierluik Plan Z toont Nieuwe Vide (Minckelersweg 6) van 28 september t/m 1 oktober de visie van Melvin, Heidi van der Woude, Pietsjanke Fokkema, Hanneke van Buitenen, Karla Hoeben, Judith Dekker en Volja. Opening 29 september om 20 uur: 'Utopia, een avond van onbegrensde mogelijkheden' met bijdragen van o.a. architect Kas Oosterhuis en Melvin.

Heemstede

Honderd kleine tekeningen van Jan Sierhuis en vijf recente beelden van Maja van Hall bij Galerie Bleeker, Bleekersvaartweg 18, van 1 oktober t/m 5 november.

Hengelo

Kunstcentrum Hengelo (Industriestraat 17a): in het eerste deel van de tentoonstellingenserie Theo Wolvencamp en Tijdgenoten, is werk bijeengebracht van de Deense CoBrA-kunstenaars Else Alfelt, Mogens Balle, Ejler Bille, Sonja Ferlov, Henry Heerup, Egill Jacobsen, Asger Jorn, Erik Ortvad, Carl-Henning Pederson en Erik Thommesen. Van 1 t/m 29 oktober.

In de Stadhuishal werk van Rob Birza, Benoit Hermans en Rik Meijers, alledrie genomineerd voor de Wolvecampprijs 2000, een tweejaarlijkse prijs voor de schilderkunst. Vrijdag wordt bekend gemaakt wie het geldbedrag van fl 40.000,- mee naar huis neemt. Het werk wordt t/m eind oktober geëxposeerd.

Nijmegen

Het CBK Nijmegen is al het hele jaar omgebouwd tot hotel, waar maandelijks andere kunst vertoeft. In oktober biedt het hotel plaats aan het werk van o.a. Ilap, Esther Bruggink, Carina Diepens, Keiko Sato, Timo Martijn Baerwaldt, Geert Dekkers en Anne van den Bosch. In de lounge werk van Bossmann en Plaats Maken.

Museum het Valkhof (Kelfkensbos 59): onder de titel Transformaties - Transformationen exposeren de in Stuttgart werkende kunstenaars Herbert Egl, Camill Leberer en Platino hun schilderijen, objecten en fotowerken. Van 30 september t/m 26 november.

Rotterdam

'I hope you will accept our sincere apologies for what happened.' aCn (anonymous Companyname) biedt zijn excuses aan in Room, tijdelijk in De Nieuwe Blauwen aan de Vredenoordlaan 18. Een tentoonstelling met werk van o.a. Bing Ie, Jeroen Jongeleen, Florian Wüst, Nicolas Spratt, Dane Mitchell, Wouter van Riessen en De Jongens (Mark Manders en Matthijs van den Bosch). Van 30 september t/m 14 oktober.

Kunsthal: Koloniale art deco toont houtsculpturen uit Bali uit de periode 1930-1942 (van 30 september t/m 14 januari); een overzicht van de Rotterdamse kunstenaar/ontwerper/fotograaf Henk Elenga, medeoprichter van het bureau Hard Werken en destijds als creative director betrokken bij de opzet van het blad Blvd (t/m 2 december); Jezus in de Gouden Eeuw met ruim honderd schilderijen van Vlaamse en Hollandse meesters uit de late 16de en de 17de eeuw (t/m 7 januari).

Tilburg

Stichting De Pont: 200 tekeningen en 50 aquarellen van de Duitse kunstenaar Gerhard Richter, t/m 8 oktober.

Venlo

Museum van Bommel van Dam (Deken van Oppensingel 6): sculpturen en tekeningen van de aan Cobra verwante kunstenaar Shinkichi Tajiri (Los Angeles, 1923). Tajiri, die afstamt van de aristocratische klasse van de Japanse samoerai, liet zich in zijn recente werk inspireren door de 47 Ronin, een beroemde Japanse legende over deze krijgers. Ronin, t/m 5 november.

Meer over