BEELDENDE KUNST

In de Zonnehof Ver en Dichtbij, een tentoonstelling van landschappen door dertien hedendaagse kunstenaars, uitgekozen door het genootschap Arti et Amicitiae in Amsterdam....

Amersfoort

Amsterdam

Rietveld naar de Beurs: 120 (oud)studenten en docenten van de Gerrit Rietveld Academie bieden hun werk zondag en maandag tussen 12 en 18 uur te koop aan in de Beurs van Berlage. Werk van nog eens vijftig kunstenaars wordt maandagmiddag geveild in De Zaaijer, Keizersgracht 22 (kijkdag zondag van 11.30-18.30 uur).

Albert van Westing presenteert nieuw werk in galerie de Expeditie, Leliegracht 47: buitenopnames, de fotoserie 'Aan tafel' en (kleuren)studies van bloemen en het menselijk lichaam, t/m 4 juli.

Galerie Barbara Farber - Rob Jurka, Singel 28, toont foto's van

L.J.A.D. Creighton en schilderijen van Peter Hopkins, t/m 17 juni.

Torch, Lauriergracht 94, presenteert werk van Anya Janssen en Tjarda Sixma. Zij hebben met elkaar gemeen, dat ze een op foto's gebaseerde schilderkunst beoefenen. Van 30 mei t/m 27 juni.

De Indiase kunstenaar Amit Ambalal verbeeldt in zijn werk alledaagse Indiase taferelen. Galerie Foundation for Indian Artists, Fokke Simonszstraat 10, toont zijn werk van 30 mei t/m 4 juli.

Artkitchen Gallery, Herengracht 160, presenteert tekeningen en schilderijen van Jos van der Sommen, t/m 4 juli.

In Theater Frascati vanavond, vrijdag en zaterdag en van 4 t/m 6 juni om 23 uur The sublime is now van Barnett Newman en 90'Vanitas, een performance van Rob List.

De Balie vertoont zaterdag om 23 uur Goshogaoka (Japan, 1997), een film van Sharon Lockhart.

In Loerakker Galerie, Keizersgracht 380, 'zwart spuug en andere tekeningen' van Pam Emmerink en foto's die Emmerink selecteerde van Erik Hamelink, Paul Kooiker, Angela Trullinger en Albert van Westing. Tot en met 20 juni.

In Galerie Y-burg, Oostelijke Handelskade 25, Nell, t/m 30 mei.

In het kader van een uitwisseling met de Remba Gallery in West-Hollywood, toont Art Affairs, Lijnbaansgracht 316, werk van Lynn Aldrich en Steve Degroodt. Van 30 mei t/m 28 juni.

De installatie in de Gate Foundation, Keizersgracht 613, van de Afrikaanse kunstenaar Meschec Gaba is een poging om het westerse museum voor hedendaagse kunst van zijn voetstuk te halen. Van 29 mei t/m 24 juli.

The Living Room presenteert werk van Theo van de Goor, van 28 mei t/m 20 juni.

Voor Ted Noten is de ring het ultieme sieraad: van oudsher een teken van macht, status en burgelijke staat en verbondenheid. Het Exposorium van De Vrije Universiteit toont zijn sieraden, t/m 30 juni.

In het Stedelijk Museum presenteert de jonge Israëlische kunstenaar Ram Katzir zijn controversiële project Your Coloring Book - a wandering installation. Hij bewerkte foto's uit Nazi-tijd en de Tweede Wereldoorlog tot kleurplaten, die bezoekers kunnen inkleuren (t/m 14 juni). Verder in het Stedelijk een overzicht van de Duitse kunstenaar Katharina Sieverding (t/m 12 juli), de Berlijnse schilder Ernst Wilhelm Nay (1902-1968), en een overzicht van de Italiaanse kunstenares Carol Rama die in haar geboorteland een cultfiguur is (t/m 14 juni).

Het Rijksmuseum toont zijn honderd mooiste 17de-eeuwse tekeningen van Hollandse kunstenaars, t/m 12 juli. Verder besteedt het Rijksmuseum met de tentoonstelling Van tempera naar olie aandacht aan de Venetiaanse schilderkunst, met name aan de overgang van ei- naar olieverf, en van hout naar linnen doeken. Tot en met 30 augustus.

De Duitse installatiekunstenaar Lothar Hempel exposeert in Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, t/m 13 juni.

In het Joods Historisch Museum een tentoonstelling over de joodse volken in Centraal-Azië en de Kaukasus, afkomstig uit het Russisch Museum voor Etnografie in Sint-Petersburg, t/m 22 september.

Apeldoorn

'Een kunstenaar die niet gezien wordt heeft geen bestaansrecht' is een van de stellingen die op 29 mei gelanceerd worden tijdens een symposium in Archipel, Vosselmanstraat 402, ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan. Het symposium gaat vooraf aan de opening van de expositie Banket 5 met werk afkomstig uit de Niggendijker (Groningen), Artis (Den Bosch), Kunstruimte Kampen/Berlijn, Hooghuis (Arnhem), Paraplufabriek (Nijmegen) en Lokaal 01 (Breda/Antwerpen). Daaraan doen mee o.a. Xavier Houben, Marieke de Jong, Timon Schellingerhout en Rob Pas.

Arnhem

De expositie in Het Hooghuis, Vossenstraat 10, brengt werk samen van Frank Bruggeman, Liesbeth Doornbosch, Gerard Venbrux en Marjon Gemmeke, van 30 mei t/m 21 juni.

Breda

In Lokaal 01 (Kloosterlaan 138) een zelfportret van de Britse kunstenares Sarah Staton, geschilderd op eenentwintig doeken. Wim Salki kweekte in een witte plastic tunnel zestig liter maden op, die zes miljoen vliegen kunnen opleveren. De bezoeker wordt uitgenodigd de tunnel in te gaan en zich te omringen door dit huisdier. Tot en met 7 juni.

Buren

Vijf inwoners van het stadje Buren stelden hun kelder ter beschikking aan Joyce Bloem, Johan Goedhart, Marieke Bolhuis, Peter van Midden en The Missionary of Love. De installaties die zij maakten zijn variaties op het thema 'donker en licht'. Verzamelpunt is de Lambertuskerk. Op 30 mei van 11 t/m 17 uur.

Den Bosch

Artis, Boschveldweg 471, gaf zeven kunstenaars de opdracht om hun visie op de wereld te verbeelden op een podium van een halve bij twaalf meter. Werk van o.a. Jan van den Dobbelsteen, Otto Egberts en Gert Taken. Op Eenhoog 'Five Instants', waarvoor vijf kunstenaars (o.a. Erik van Lieshout en Manon Bovenkerk) materiaal uitwisselden per post. Tot en met 21 juni.

In de tuingalerij van het Noordbrabants Museum stillevens van Gerard Röling (1904-1981), in de serie Brabantse kunstenaars. Tot en met 28 juni.

Den Haag

Penseeltekeningen van naakte vrouwen van Aline Thomassen en schilderijen van Dieter Mammel bij Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, t/m 28 juni.

De machines van beeldend kunstenaar Christiaan Zwanikken zijn 'bezield'. Galerie Ramakers, Toussaintkade 70, toont Zwanikkens kinetische objecten. Maquina total, t/m 21 juni.

Eindhoven

Het Van Abbe Museum toont een overzicht van René Daniëls in het nieuwe, tijdelijk onderkomen tregenover het PSV-stadion.

Goes

Galerie van den Berge vroeg acht kunstenaars visueel verslag te doen van de titel van de tentoonstelling, Sugar Mountain. Daarnaast mocht een ieder een gast uitnodigen die op de een of andere manier in de tentoonstelling past. Tot en met 20 juni en van 2 t/m 18 juli.

Groningen

Het Groninger Museum presenteert t/m 7 juni zijn nieuwe aankopen, waaronder de olifant Body Armor van Paul Perry, foto's van Rineke Dijkstra, Larry Clark, Inez van Lamsweerde, de kruiwagenstoel van Philippe Starck en mode-ontwerpen van Viktor & Rolf.

Haarlem

I move so I Am is de nieuwe film van Gerrit van Dijk, die van 31 mei t/m 28 juni vertoond wordt in de Vleeshal van het Frans Halsmuseum.

Heerlen

Paul Faber, Afrika-conservator van het Tropenmuseum in Amsterdam, bracht voor de tentoonstelling 'Body and Soul' werk bijeen van drie Afrikaanse kunstenaars, de Nigeriaanse beeldhouwster Sokari Douglas-Camp, de Ghanese schilder Kwesi Owusu-Ankomah en de Angolees Miguel Petchkovsky. Tot en met 14 juni.

Leiden

Het stokje van de Zuid-Hollandse Kunstestafette 1998, die dit jaar het thema 'Mooi versus mentaliteit' in het vaandel draagt, is aangekomen in het Leidse Centrum Beeldende Kunst. Deelnemers zijn o.a. Lydia Schouten, Mariek van der Lippe en Harold Schouten. Van 30 mei t/m 14 juni.

Naarden

Je had de Bata Voetbalclub, Bata Tennisclub, de Bata Lagere School, Bata-architectuur in het Batadorp (bij Best), en niet te vergeten Bata-schoenen. Het Comenius Museum wijdt een tentoonstelling aan de geschiedenis van deze schoenenfabrikant, die behalve om zijn goede, 'betrouwbare' schoenen bekend stond om zijn sociale, paternalisische houding ten aanzien van zijn werknemers. Van 30 mei t/m 20 september.

Nijmegen

De mini-eventuals in de filmmanifestatie Next of Kinema in Extrapool, Tweede Walstraat 5, zijn in hun kleinschaligheid een afspiegeling van hedendaagse multimediakunst. Tot en met 20 juni. Tegelijkertijd loopt de manifestatie Slipstream: vijf beeldend kunstenaars (Pierre Bismuth, Dora Garcia, Robert Suermondt, Peter Stel en Erik Wesselo) werd gevraagd een voor-, pauze- of nafilmpjes te maken, die t/m 21 juni in het reguliere filmprogramma in Cinemariënburg vertoond worden.

Rotterdam

Het Centrum Beeldende Kunst, Binnenweg 75, presenteert Vrijwillig verblijf, een installatie van Peter Soneta, t/m 14 juni.

Tekortkomingen van het menselijk lichaam staan centraal bij de tentoonstelling PRUTSWERK!, veertig klachten aan de schepper in het Natuurmuseum. Columns van Midas Dekkers worden geïllustreerd met objecten en foto's uit het museum. Eén van de klachten: 'Waarom krijgen we het al benauwd op een keukentrapje?'. Tot en met 28 juni.

Museum Boijmans Van Beuningen voltooide onlangs een bestandscatalogus van zijn collectie genre-schilderkunst, tafereeltjes uit de 17de en 18de eeuw. Ter gelegenheid daarvan heeft het museum zijn zeventig mooiste stukken uit depot gehaald. Daaronder is werk van Jan Steen, Gerard Dou, Emanuel de Witte, Adriaen van Ostade en Aelbert Cuyp. Tot en met 28 juni.

Scheveningen

De beelden van Karel Appel zijn niet vaak in Europa te zien geweest. Sculptures without a hero toont de drie belangrijkste groepen beelden van Appel, t/m 23 augustus in Museum Beelden aan Zee.

Tilburg

Bij Stichting De Pont een overzicht van late utopische, ironische en afschrikwekkende beelden en modellen, en werken op papier van de Duitse kunstenaar Thomas Schütte (1954), t/m 21 juni.

Utrecht

Op het Festival a/d Werf ook veel beeldende kunst. De Zwitserse curator Moritz Küng benaderde o.a. Stan Douglas, Barbara Visser en Bruce Nauman voor de tentoonstelling Altered States. De titel verwijst naar de bewustzijnstoestand waarin je terecht komt voordat je door slaap wordt overmeesterd (t/m 31 mei). In Showrooms in de studio's van Huis a/d Werf, Boorstraat 107 - de eerste in een reeks overkoepelende tentoonstellingen die Küng organiseert - zijn drie muurschilderingen te zien van Christian Denzler, Walter Obholzer en Willem Oorebeek.

Flatland Galerie, Lange Nieuwestraat 7, presenteert 'Ugo Rondinone - Boombox, 1998' (t/m 31 mei) en 'Zwart krijt' van Hessel Miedema (t/m 20 juni).

Meer over