BEELDENDE KUNST

Almelo..

In het Torentje, Egbert Gorterstraat, exposeert Rini Hurkmans haar installatie 'Endurance', van 21 september t/m 21 december.

Amersfoort

Armando Museum (de Elleboogkerk): Armando, Vormen en herinnering is een tentoonstelling met werk van Armando , samengesteld aan de hand van het gelijknamige boek van Ernst van Alphen, die hierin een nieuwe visie op het werk van Armando toont. Tot en met 18 maart 2001.

Amsterdam

Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, presenteert 'How did you dare to scratch my white delicate chest?', nieuw werk van de in New York woonachtige Nederlandse kunstenaar Berend Strik. Van 23 september t/m 21 oktober.

It is strange to be so many women bij Ellen de Bruijne Projects & Diana Stigter, Rozengracht 207a, verenigt werk van zes vrouwelijke kunstenaars: Claudie de Cleen, Amie Dicke, Ksenia Galiaeva, Begona Munoz, Chantal Spit en Nicky Zwaan. Van 23 september t/m 28 oktober.

Leven met letters is een overzicht van de graficus/kunstenaar Joshua Reichert in het Joods Historisch Museum, 22 september t/m 10 december.

In de Typo Gallery Amsterdam, Groenburgwal 63, t.g.v. het overzicht van Joshua Reichert, een tentoonstelling die de verwantschap aantoont tussen Werkman, Sandberg, Grieshaber, Reichert en Spieker. Van 22 september t/m 3 december.

Galerie Paul Andriesse toont het nieuw werk van beeldend kunstenaar/ filmmaker Fiona Tan, t/m 14 oktober.

Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, presenteert 'Birkenau I', het omstreden, monumentale schilderij uit de serie '5 Schilderijen over geweld' van Ronald Ophuis; in de achterruimte een fotoinstallatie van Han de Vries. Tot en met 4 oktober.

Stedelijk Museum: nachttekeningen uit Zelfportret als gebouw, recente werken op papier van Marc Manders in Kabinet Overholland (tot en met 15 oktober); schilderijen en prenten van A.R. Penck, en etsen, litho's en houtsneden van Asger Jorn, t/m 12 november; recente aanwinst van Gilbert & George, nieuwe schilderijen van Jörg Immendorff en beelden van Roos Theuws, t/m 19 november.

Rijksmuseum: Rembrandt in alle staten toont 200 etsen van Rembrandt (t/m 8 oktober).

Arnhem

Op 24 september traditiegetrouw de Arnhemse galeriewandeling. Aanmelden bij GBK: tel. 026-3511300.

Klaar van der Lippe ageert tegen het resultaatgerichte economisch systeem, dat oprukt in de kunsten en dat het kunstenaarsschap bedreigt. Neem de tijd, t/m 8 oktober in het Hooghuis, Vossenstraat 10.

Assen

De ING Collectie bestaat overwegend uit figuratief werk van 20ste-eeuwse Nederlandse kunstenaars als Carel Willink, Pyke Koch, Kees Verwey en Henk Helmantel. In de Abdijkerk en de Spiegelenbergzalen van het Drents Museum een keuze uit die collectie. Van 26 september t/m 14 januari.

Breda

De Beyerd (Boschstraat 22): Held op stokken, de kunst van het vogelverschrikken voert de bezoeker met schilderijen, foto's, tekeningen, film, prenten, installaties en muziek, mee naar de wondere wereld van de vogelverschrikkers. Van 24 september t/m 12 november

(www.go.to/heldopstokken.nl).

Culemborg

Het thema van het cultureel festival Lek Art 2000, dat van 22 t/m 24 september wordt gehouden in en om Culemborg, is water. Centrum van de manifestatie is de Grote of Sint-Barbarakerk, waar de tentoonstelling Denkend aan Holland...is ingericht met werken uit de collectie van Stedelijk Museum Schiedam. Verder is er een kunstroute uitgezet, en zijn er theater- en muziekvoorstellingen, kampvuren en een concert met 170 zangers en 150 muzikanten. Tel. 0345-531252 (www.lekart.nl).

Den Haag

Met de manifestatie 'Studio Scarabee en nieuw mediatheater' brengen de Haagse Kunstkring en Theater Zeebelt een eerbetoon aan kunstenaar Adri Boon. Boon was van 1965 tot 1983 de spil was van theatergezelschap Studio Scarabee, dat beeldend theater voorbracht. In de Haagse Kunstkring van 22 september t/m 23 oktober een tentoonstelling over het gezelschap; in Theater Zeebelt (de voormalige standplaats van Studio Scarabee) eigentijds mediatheater van pj roggeband (13 en 14 oktober) en Theo Wesselo (30 september van 00.01 uur tot 23.59 uur).

Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, viert haar 40-jarig bestaan met drie tentoonstellingen: '40 jaar Nouvelles Images, Part I, II en III'. In het eerste deel exposeren o.a. Armando, René van den Broek, Anne Feddema, Auke de Vries en Eduard Wind. Tot en met 11 oktober.

Gemeentemuseum: een omvangrijke opstelling van grafiek en tekeningen van de Nederlandse graficus M.C. Escher (1898-1972), t/m 8 oktober.

Diepenheim

Kunstvereniging Diepenheim viert het 10-jarig bestaan met een jubileumtentoonstelling. De afgelopen tien jaar exposeerden een veertigtal leden van de vereniging. Voor het jubileum kozen zij ieder een kunstenaar uit de volgende generatie uit, die t/m 1 oktober in Diepenheim hun werk presenteren.

Dordrecht

Rosemin Hendriks, Wouter van Riessen en Aafke Bennema worden als verwante kunstenaars bestempeld. Voor Helder in het Dordrechts Museum kozen ze ieder een expositiepartner uit waarmee zíj zich verwant voelen. Het zijn respectievelijk Juul Kraijer, Leif Trenkler en Klaasje Vroon. Helder, van 24 september t/m 19 november.

Eindhoven

Van Abbe Museum (Vonderweg 1): met Twisted - Urban and Visionary Landscapes in Contemporary Painting wil het museum hedendaagse schilderkunst laten zien die niet naar de realiteit verwijst, maar naar een door de media aangestuurde werkelijkheid. Met werk van o.a. Hans Broek, Chris Finley, Dexter Dalwood, Michael Raedecker, David Thorpe en Sharon Ellis. Van 23 september t/m 26 november.

Groningen

Groninger Museum: 'Emotional detox: The Seven Deadly Sins', een overzicht van de de Britse kunstenaar Marc Quinn, t/m 31 oktober.

Niggendijker (Hofstraat 21) opent zaterdag weer de deuren met een feestelijke tentoonstelling. Met bijdragen van o.a. Channel Zero, Wopke Oldenburger, Marco Theunissen en Evelyn Marsman. ANY, van 24 september t/m 8 oktober.

Haarlem

In deel 1 van plan Z, een vierluik over hoe het voormalig industrieterrein EBH ontwikkeld kan worden tot een cultureel bedrijvencomplex, exposeren Margreet Kramer, Guda Koster, John Poelgeest, Karla Hoeben, Henk Klok, Frans van Tartwijk en Martijn Lucas Smit. Van 21 t/m 24 september in Nieuwe Vide, Minckelersweg 6. Tijdens de opening op 22 september om 20 uur een debat over het thema 'kunstgeld en geldkunst'.

Galerie Rob de Vries, Spaarnwouderstraat 47, toont een keuze uit schilderijen en tekeningen van Armando, van 22 september t/m 8 oktober.

Heerlen

Stadsgalerij Heerlen (Raadhuisplein 19): 82,65% verf; een keuze uit de aanwinsten 1991-2000 is een afspiegeling van de collectie schilderkunst, zoals die de afgelopen tien jaar is aangelegd. Van 23 september t/m 3 december.

Nagele

'Dolores, je weet dat je familie niet voor is' heet de tentoonstelling met werk van Jacobien de Rooij in Museum Nagele, Ring 23, van 24 september t/m 31 oktober.

Nijmegen

Wat hebben hedendaagse kunstenaars nog met iemand als Friedrich Nietzsche. De Paraplufabriek, Van Oldenbarneveltstraat 63a, vroeg vijf jonge kunstenaars (Hester Scheurwater, Marnix Goossens, Eric van de Pas, Lin de Mol en Koen Delaere) een werk te maken n.a.v. Nietzsche's gedicht Ecco homo. Van 21 september t/m 15 oktober.

Rotterdam

TENT. Centrum Beeldende Kunst (Witte de Withstraat 50): zeven Zwitserse kunstenaars die wonen en werken in Nederland, exposeren hun werk. Moritz Ebinger, Judith Glaus, Ursula Metzler, Sabine Mooibroek, Regula Maria Müller, Batia Suter en Elaine Vis. Van 27 september t/m 15 oktober.

Kunsthal: een overzicht van de Rotterdamse kunstenaar/ontwerper/fotograaf Henk Elenga, medeoprichter van het bureau Hard Werken en destijds als creative director betrokken bij de opzet van het blad Blvd (t/m 2 december); Jezus in de Gouden Eeuw met ruim honderd schilderijen van Vlaamse en Hollandse meesters uit de late 16de en de 17de eeuw (t/m 7 januari) .

Tilburg

Stichting De Pont: 200 tekeningen en 50 aquarellen van de Duitse kunstenaar Gerhard Richter, t/m 8 oktober.

Toonbos (Gilzerbaan 149): Nachtbloeiers is een nachtelijke buitententoonstelling van Stichting Kunst Mondiaal met bijdragen van tien kunstenaars onder wie Nicolas Dings, Ad van Buuren en Dragan Aleksic. Ieder donderdag wordt er een bossoiree gehouden met performances, lezingen of films. Tot en met 22 oktober. Informatie tel. 013-54364472 of via VVV Tilburg tel. 0900-2020815.

Veere

In de deel 3 van Godsgeschenken in de Grote Kerk, werk van Gerrie Starreveld, Jan van der Veer, Wout Herfkens en Coen Vernooij. Van 26 september t/m 29 oktober.

Venray

Het Odapark wordt in de toekomst misschien een centrum voor moderne beeldende kunst. Boegbeeld is dan Big Mirror, een monumentale spiegel van achttien meter hoog van de Tsjechische kunstenaar Ales Vesely. De plannen worden geëxposeerd aan de Merseloseweg 117, t/m 3 december.

Zutphen

Museum Henriette Polak (Zaadmarkt 88): Het hoogste wit omvat aquarellen van Henri de Haas, een belangrijke vernieuwer in de Nederlandse aquarelleerkunst. Van 26 september t/m 26 november.

Zwolle

StORZ is een initiatief van Zwolse kunstenaars in Het Langhuis (Goudsteeg 8) dat interactie tot stand wil brengen tussen beeldende kunst ruimtelijke ordening. Vanaf 24 september is Het Langhuis drie weken lang het zenuwcentrum van StORZ, waar iedereen ideeën en plannen kan indienen. Bijvoorbeeld het StORZ-plan voor een bouwbesluit- en welstandsvrije wijk. Opening zondag om 16 uur.

Meer over