BEELDENDE KUNST

Uit de Schatkamer van de verzamelaar, in het Mauritshuis in Den Haag, toont vanaf 10 oktober 35 Hollandse zeventiende-eeuwse meesters uit Nederlands particulier bezit....

Voor het eerst een tentoonstelling over de kunst en cultuur van de Zuidoost-Molukken. Vergeten Eilanden, in het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden, bestaat uit vaak nooit eerder geëxposeerde voorouderbeelden, sieraden, handgeweven stoffen en karakteristiek aardewerk. Tot en met 25 augustus 1996.

Vandaag, zaterdag en zondag in Dordrecht (Nicolaas Beetsstraat) het audiovisuele kunstwerk Venster Vertellen van Hieke Pars, een installatie waarin bewoners van de Beetsstraat laten zien wat voor hen waardevol is.

Tekeningen van Rosemin Hendriks in de Loerakker Galerie in Amsterdam. Opening zaterdag om 16 uur. Tot en met 5 november.

Schilderijen van Rob Mhlman in het Stedelijk Museum Vlissingen. Tot en met 19 november.

In de Vishal in Haarlem vanaf zaterdag Verboden toegang voor onbevoegden, een expositie over 'de kunstenaar als ontdekkingsreiziger' van Annemarie Nibbering en Luuk Wilmering. Tot en met 30 oktober.

De beschilderde doodskisten van Ellen Jansen symboliseren de vergankelijkheid, en zijn daarom maar heel kort te bezichtigen: alleen op zaterdag en zondag, in de Vondelkerk in Amsterdam.

In Kasteel Groeneveld in Baarn schilderijen, aquarellen en tekeningen van Bob ten Hoope. Naakten, landschappen, caféscènes en stillevens. Opening zaterdag, tot en met 18 december.

De combinatie van concrete letters en westerse abstracte kunst betekende een nieuwe weg in de moderne kunst in Noord-Afrika. In het Tropenmuseum in Amsterdam vanaf 12 oktober werk van vijf hedendaagse, gerenommeerde Arabische kunstenaars. Tot en met 7 januari 1996.

Nog lopende exposities

Met Pop Art - Topstukken uit de Collectie Nederland in de Kunsthal in Rotterdam zijn meer dan honderd pop-art kunstwerken verzameld. Met werk van Warhol, Oldenburg, Lichtenstein, Dine en Christo. Tot en met 11 november.

In kasteel Nijenhuis in Heino tot en met 5 november een tentoonstelling van de collectie die de laatste bewoner en kunstverzamelaar Dirk Hannema (1895-1984) in zijn bezit had.

In het Fries Museum in Leeuwarden de overzichtstentoonstelling Salut au monde over het Friese landschap. Tot en met 19 november.

De Beyerd in Breda presenteert een groot overzicht van het werk van illustrator Peter Vos, ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag. Tot en met 5 november.

De tentoonstelling van Leo Schatz in het Joods Historisch Museum in Amsterdam, is een terugblik op een schilderscarrière van een halve eeuw. Schatz schildert eenzame figuren in oneindige ruimtes, op doek gezet in zachte en verfijnde tinten. Tot en met 3 december.

In samenwerking met het Leidse Rijksmuseum voor Volkenkunde organiseert de Rotterdamse Kunsthal De schat van Lombok. Nederlanders maakten, ruim honderd jaar geleden, in de oorlog tegen Indië een kapitale schat buit. Tot en met 10 december.

Voor het eerst is buiten het Duits taalgebied een expositie te zien van werk van Franz von Stuck. Eros & Pathos, tot en met 21 januari 1996 in het Amsterdamse Rijksmuseum Vincent van Gogh, geeft met vijftig schilderijen, vijftien soms manshoge sculpturen en enkele meubels een overzicht van zijn oeuvre.

Het Rotterdamse Chabot Museum exposeert tekeningen, grafiek en sculpturen van de vijftig jaar geleden overleden Duitse kunstenares Käthe Kollwitz. Een aantal van de getoonde tekeningen is pas onlangs herontdekt en is nog zelden tentoongesteld. Tot en met 7 januari 1996.

De eerste koperen ketels die de indianen van de Europeanen kregen, werden in stukken gehakt en gebruikt als amuletten. Hoe doodgewone Europese voorwerpen in handen van de indianen een totaal andere vorm en functie konden krijgen, toont One Man's Trash is Another Man's Treasure in het Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam. Tot en met 7 januari 1996.

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan presenteert het Stedelijk Museum in Amsterdam drie exposities: Goed modern werk bestaat uit de collectie Regnault, Wild Walls toont de jongste generatie kunstenaars en in 100 jaar evoceert het museum momenten en incidenten uit de geschiedenis van het Stedelijk aan de hand van catalogi, foto's en affiches. Tot en met 29 oktober.

Witte schemering is een tentoonstelling van pop-art schilderijen en tekeningen uit de periode 1965-1971 van Jacob Zekveld in Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam. Tot en met 22 oktober.

Meer over