BEELDENDE KUNST

Het Cobra Museum is de laatste standplaats van Een pen voor de vrijheid, de reizende tentoonstelling van tachtig tekeningen en karikaturen van de tekenaar Fritz Behrendt....

Amstelveen

Amsterdam

De Appel presenteert een overzicht van de Chinese kunstenaar Huang Yong Ping die al sinds acht jaar in Parijs woont en werkt. Van 31 oktober t/ 4 januari.

De expositie Ruimte Teken bestaat uit autonome tekeningen van de beeldhouwers Gijs Asselmann, Karin van Dam, Tom Heerschop, Mike Rekers, Isik Tüzüner en Ton Zwerver. In de Veemvloer, t/m 9 november.

In W139 (Warmoesstraat 139) een presentatie van kunst uit Los Angeles. De titel, CA 90001-185, verwijst naar de postcode van LA. Met werk van Slater Bradley, Richard Hawkins, Garret Keith, Charles Labelle, Cynthia Philips, Patty Wickman e.a. Van 1 november t/m 7 december, opening 31 oktober om 21 uur.

Moving perspectives, nieuwe schilderijen van Harold Schouten in Metis, Keizersgracht 688. Tot en met 22 november, opening vandaag om 16 uur.

In het Rijksmuseum een presentatie van de eigen collectie Chinees porselein, naar aanleiding van de verschijning van de bestandscatalogus. Zaterdag om 11.30 uur geeft de auteur, Christiaan J.A. Jörg een lezing. De tentoonstelling duurt tot eind juni '98.

Werken op papier en objecten van Tjibbe Hooghiemstra van 2 november t/m 7 december in Galerie Espace, Keizersgracht 548.

Het werk van Auguste Préault (1809-1879), voornamelijk in brons, was fel omstreden vanwege de onconventionele en vaak gewelddadige onderwerpskeuze. In het Van Gogh Museum een tentoonstelling over dit enfant terrible van de beeldhouwkunst waaronder zijn belangrijke werken, t/m 11 januari.

Nieuwe tekeningen van Sigurdur Gudmundsson in Another Place, Planciusstraat 9a, t/m 19 november.

De tentoonstelling die Saskia van Stein voor de Bloom Gallery, Bloemstraat 150, inrichtte, heet 'Onaf', een titel die niet alleen verwijst naar haar prille status van jong kunstenaar maar ook naar wat zij met haar werk beoogt. Stein bekleedde de galerie met piepschuim en een ding lijkt zeker, de bezoeker stapt met piepschuim aan de broekspijpen weer naar buiten. Tot en met 8 november.

In het Stedelijk Museum (t/m 30 november) Sandberg, grafisch ontwerper en museumpionier, een eerbetoon aan de voormalige museumdirecteur Willem Sandberg. In het Stedelijk tevens (t/m 23 november) gedichten van Wislawa Szymborska, vormgegeven door Wojtek Freundenreich, en recente sculpturen van Royden Rabinowitch (t/m 30 november). Verder een overzicht van het poëtische en exisentiële werk sinds 1988 van Walter Dahn, een leerling van Joseph Beuys. Dahn maakt sculpturen, objecten, schilderijen, tekeningen, foto's en video's. Another Time, Another Place, t/m 23 november.

Whistler en Holland: etsen van Whistler en van kunstenaar die door hem zijn geïnspireerd, t/m 9 november in het Rijksmuseum.

Bij galerie Louise Smit, Prinsengracht 615, werk van Felieke van der Leest, t/m 15 november.

In 'Radical Painting' toont galerie Art Affairs, Lijnbaansgracht 316, werk van zeven kunstenaars die elk meer bezig zijn met schilderen zelf dan met het resultaat 'an sich'. Zo heeft Herbert Hamak een geheim procédé van transparant bindmiddel, en schildert Kuno Gonschior de vibratie van kleur. Tot en met 16 november.

Toen Anneke Oele in 1995 het werk zag dat het Stedelijk Museum had gekocht van Ricardas Vaitekunas en Vygantas Paukste wilde ze een tentoonstelling wijden aan deze twee Litouwse kunstenaars. Vroege en recente werken, t/m 12 november in Galerie Oele, Lijnbaansgracht 314.

De bronzen sculpturen van Bart Kelholt doen nog het meest denken aan opgegraven fundamenten, met steeds dezelfde afmetingen maar met wisselende grondpatronen. Tot en met 9 november in Gallery Nine, Keizersgracht 570.

Assen

In het Drents Museum schilderijen, tekeningen, pastels en aquarellen van Suze Robertson, t/m 23 november.

Breda

Lighting 3 is de derde in een reeks tentoonstellingen van jonge kunstenaars. Tot en met 23 november in De Beyerd schilderijen van Michael Kirkham.

Den Bosch

In Artis (Boschveldweg 471) Het ultieme huis, een tentoonstelling van Theo van Meerendonk, gebaseerd op zijn alter ego: een eenzame verwarde man op zoek naar een schuilplaats in een bedreigende wereld. Van 1 t/m 30 november.

Op 2 november is het tien jaar geleden dat het Noordbrabants Museum zijn poorten opende in het voormalig Gouvernement aan de Verwersstraat. Dit jubileum wordt onder meer gevierd met de presentatie van vijf belangrijke aanwinsten, schilderijen van Jacob Jordaens, Jan Sluijters, een 17de-eeuws wandtapijt en twee beeldjes van Walter Pompe. Van 1 november t/m 11 januari.

Den Haag

Reizen op papier is een tentoonstelling van Albrecht Genin, die tijdens zijn reizen, nadat zijn schetsboek vol was, bestaande boekjes en landkaarten ging beschilderen. Van 2 november t/m 20 december.

Einde Eeuw Tableau Vivant in Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, toont werk van veertien kunstenaars die meedingen naar de NBM-Amstelland/Pulchri Prijs 1997. Genomineerd zijn o.a. Rob Birza, George Meertens, Koen Vermeule, t/m 9 november.

Deurne

Kunstenaar Ans Verdijk keek rond in het depot van Museum de Wieger en maakte een tentoonstelling met materiaal hieruit, gecombineerd met eigen werk (sculpturen, sieraden). A. Verdijk in W-depot, 2 november t/m 25 januari.

Diepenheim

Signs at Large in Kunstvereniging Diepenheim stelt 'het driedimensionale in relatie tot de tekening' aan de orde. Met werk van Paul van Dijk, Dick Donker, Maryan Geluk Arno Kramer, Ton Slits en Roland Sohier. Van 1 t/m 23 november.

Eindhoven

In Galerie Pennings (Geldropseweg 61b) exposeert Patrick Bailly-Maître-Grand onder meer foto's van soepborden met vetvlekken die verwijzen naar de sculpturen van Jean Arp, en 'Les Mouches Millimétrées': vliegen op millimeterpapier. Van 1 november t/m 5 december.

Groningen

Als vierde in de reeks tentoonstellingen die het Groninger Museum wijdt aan het werk van leden van kunstenaarsvereniging De Ploeg, t/m 23 november Job Hansen, door de wind getekend, door het licht gekleurd.

Heerlen

In de Stadsgalerij tekeningen van beeldhouwer Henk Visch. Gedroomde mensvormen vergroeien in het platte vlak tot takken, versmelten in andere vormen of vloeien uit in abstracte betekenissen. Tot en met 9 november.

Helmond

Een dubbeltentoonstelling met computerpaintings van Elise Tak en kleurenfoto's van Philip-Lorca

diCorcia t/m 9 november in het Gemeentemuseum. Beide kunstenaars refereren in hun werk aan de codes van film en begeven zich met hun werk onder meer op de scheidslijn tussen fictie en werkelijkheid.

Hoorn

Bijna elke cartoonist heeft wel eens een grap met Sinterklaas uitgehaald. De expositie Sinterklaas Kartoentje bestaat uit een honderdtal Sinterklaas-cartoons met tekeningen van Jan Kruis, Kamagurka, Peter van Straaten, Jaap Vegter en anderen. Van 1 november t/m 7 december in het Museum van de Twintigste Eeuw.

Middelburg

Een tentoonstelling van Dora García in De Vleeshal, 3 november t/m 14 december.

Rotterdam

In het Chabot Museum een presentatie van het werk van Kirchner, de grote Duitse expressionist en oprichter van de kunstenaarsgroep 'Die Brücke'. Met schilderijen, beelden, tekeningen, prenten en foto's uit alle perioden van zijn leven. Tot en met 18 januari. Vanavond om 19.30 uur in het Goethe Institut een lezing over Kirchner door Gabriele Lohberg, 'Der Tanz zwischen den Frauen'.

Ruimtelijk werk van Paul de Kort en Charl van Ark, in Phoebus, Eendrachtsweg 61, t/m 23 november.

In de reeks tentoonstellingen All in the family in galerie Cokkie Snoei, het werk van Bart en Barend van Hoek. Het werk van zowel vader als zoon is erotisch getint. De schetsen van beelden van Bart van Hoek evolueerden tot op zichzelf staande prenten, erotisch van aard. De schilderijen van Barend van Hoek lijken in eerste instantie te draaien om de erotische gedachten van 'Jan en alleman'. Tot en met 16 november, Mauritsweg 55.

De Kunsthal bestaat 5 jaar, en viert dat met een overzicht schilderijen van de Haagse School, t/m 18 januari.

Nog t/m 16 november in het Museum Boijmans Van Beuningen bedden, kasten, campers en frivole pisbakken van Joep van Lieshout.

Schiedam

Onder de titel Radicaal-Beeld toont het Stedelijk Museum Schiedam van negen schilders werk dat de traditionele grenzen van het tweedimensionale beeld verkennen en verleggen. Met medewerking van onder anderen Ben Akkerman, Alice Schorbach, Patrick Rohner en Thomas Emde. Tot en met 16 november.

Sittard

In Kunstcentrum Sittard werk van Gerrit Zebeda, Ed Gebski en Ellen Ligteringen, t/m 16 november.

Uden

In het Museum voor Religieuze Kunst (Vorstenburg 1) toont de expositie Sanctus, Met heiligen het jaar rond de devotie die Brabanders en Limburgers aan de dag legden (en soms nu nog leggen) voor zestien heiligen. Met prentjes, magische spreuken, brandmerken, relieken en foto's. Tot en met 30 november. De tentoonstelling hangt samen met exposities in het Utrechtse Museum Catharijneconvent en het Haagse Museum van het Boek/Museum Meermanno Westreenianum over heiligen in Nederland.

Utrecht

In de Nicolaïkerk naast het Centraal Museum Het stenen geheugen, waarin 25 jaar archeologie en bouwhistorie van de stad wordt belicht.

Werken op papier van Pat Andrea in Galerie Quintessens (Nieuwegracht 53). Andrea's bewondering voor de strips van Hergé komt in zijn werk terug, (t/m 29 november).

Meer over