BEELDENDE KUNST
In de Paviljoens t/m 10 augustus Aanwezig/Afwezig, Mensen in de Collectie Almere. Met werk van o.a. Paul Huf, Tiong Ang en Marijke van Warmerdam....
Almere
Amsterdam
Onder de titel Poste Restante toont Arti et Amicitiae kunst van leden, uitsluitend per post verzonden, t/m 3 augustus.
De tentoonstelling De tekeningen van het Van Gogh-Museum. Deel 2: Nuenen, 1883-1885 in het Van Gogh-Museum geeft een beeld van de productie van Van Gogh in het Brabantse Nuenen, t/m 12 oktober.
In het Stedelijk Museum een tentoonstelling uit de eigen collectie: Europa Rondom toont werk van kunstenaars die afkomstig zijn uit één van de vijftien lidstaten van de Europese Unie. Werk van o.a. Brusselmans, Raveel, Kounellis, Fontana en Wirkkala. Tot en met 14 augustus.
In het Koninklijk Paleis een tentoonstelling over het werk van 17de-eeuwse schilders die zich lieten inspireren door het gebouw van bouwmeester Jacob van Campen (1595-1657). Tot en met 7 september.
Onder de titel Het Naakt toont het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum nog t/m 3 augustus prenten en tekeningen van Rembrandt, Dürer, Holbein, Goltzius en Mantegna, maar ook van Matisse en Degas.
In het Joods Historisch Museum de expositie Joods van Stof met ruim honderd textiele voorwerpen, t/m 19 oktober.
In artoteek Oost, 3e Oosterparkstraat 201, van 1 t/m 30 augustus Kunst met een stekker, video- en mediakunst uit de jaren negetig i.s.m. Federatie Kunstuitleen en Montevideo/TBA. Met installaties van Kees Aafjes, Peter Bogers, Fiona Tan en Bill Spinhoven.
De laatste wisseltentoonstelling in de huidige behuizing van het Verzetsmuseum is verlengd tot en met 31 augustus: Niet mooi maar fel toont de politieke prenten van Andries Frederiks.
Arnhem
In het Museum voor Moderne Kunsten een overzichtstentoonstelling van de beeldhouwer Karl Iljitsj Pelgrom, die drie jaar geleden overleed (t/m 31 augustus).
Cuijck
In Kunstcentrum Artifex van 1 t/m 30 augustus schilderingen op zijde en doek van Yen-Ming.
Den Bosch
Met Zomergasten toont het Noordbrabants Museum zijn bijzondere aanwinsten hedendaagse kunst, waaronder werken van Tom Claassen, Paul van Dijk, Stijn Peeters en Frank van den Broeck. Tot en met 31 augustus.
Den Haag
Out of Drawers: werk van Marlies Appel, Frank van den Broeck, Paul Klemann, Lucassen, Zoltin Peeter, Joseph Semahen e.a. uit eigen collectie, in Galerie Nouvelles Images, t/m 27 augustus.
Het Haags Historisch Museum toont uit eigen collectie de mooiste en meest bijzondere portretten uit de periode 1600-1900. Haagse gezichten 1600-1900, t/m 24 augustus.
Dordrecht
Het Dordrechts Museum toont nu 58 schilderijen, 120 prenten/tekeningen en persoonlijke bezittingen van Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862). 'B.C. Koekkoek, prins der landschapsschilders', t/m 31 augustus.
Eelde
In De Buitenplaats, het museum voor figuratieve kunst, tot en met 7 september een overzichtstentoonstelling van Matthijs Röling.
Eindhoven
In het Van Abbemuseum loopt tot en met 14 september de tentoonstelling Mike Kelley (Een selectie van werken 1985-1996). 'Adolescentenkunst' noemt de Amerikaanse kunstenaar zijn werk.
Haarlem
In Teylers Museum ruim tachtig affiches van de Duitse steendrukker Adolph Friedländer. Hooggeëerd publiek, Friedländeraffiches 1875-1925, tot en met 7 september.
Laren
Het Singer Museum toont t/m 31 augustus hoogtepunten uit de eigen collectie, waaronder werken van Ferdinand Hart Nibbrig, Herman Kruyder, Jan Steen en Auguste Rodin.
Leiden
In het Rijksmuseum voor Oudheden twee tentoonstellingen: !Actie Romein! is een 'multi-zintuigelijke kennismaking' met de Romeinen, met name voor kinderen; Mysterie van Matilo: Romeinen in Leiden gaat over de Romeinen in Leiden en Zuid-Holland. Ook het bijzondere bronzen ruitermasker 'Gordon', vorig jaar in Leiden-Roomburg opgegraven, maakt deel uit van deze laatste expositie.
De expositie Sluiers Ontsluierd in het Rijksmuseum voor Volkenkunde loopt tot eind augustus.
Maastricht
In het Pathétheater tonen derdejaars studenten architectuur van de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht t/m 13 augustus hun filmhelden in een kast, onder de titel Gekaste helden.
Nijmegen
In de Commanderie loopt t/m 31 augustus de tentoonstelling Een reis langs de Niederrhein, bestaand uit stads- en dorpsgezichten uit het Duits-Nederlandse grensgebied.
Rotterdam
In het Schielandshuis presenteert de Atlas Van Stolk t/m 12 oktober de expositie Vier eeuwen eten. Prenten en tekeningen geven een beeld van eten in alledaagse en bijzondere omstandigheden, van 1560 tot 1970.
In Museum Boijmans Van Beuningen de tentoonstelling Moves - Schaken en kaarten met het museum, samengesteld door de Franse filosoof en kunsthistoricus Hubert Damisch. Daarnaast presenteert Boijmans t/m 17 augustus kleding van de controversiële Belgische modeontwerper Martin Margiela.
In de Kunsthal t/m 14 september de tentoonstelling Meret Oppenheim ontmoet Man Ray. Verder t/m 5 oktober de tentoonstelling Monet, Van Gogh, Picasso en vele anderen. Hoogtepunten uit een Haagse collectie.
2000 jaar Zijderoute: Schatten uit Oezbekistan laat de rijke cultuur zien van een gebied dat Europa en Azië eeuwenlang met elkaar verbond. Zijden mantels, gouden sieraden, keramiek en foto- en filmmateriaal. In het Museum voor Volkenkunde, tot en met 10 augustus.
Sittard
Stedelijk Museum Het Domein toont recente aankopen, 'gedroomd werk' en werk dat al in bezit is van anderen. Hora Est of de denkfout van Diederik, t/m 31 augustus.
Tilburg
De Pont, stichting voor hedendaagse kunst, toont microstructuren van Arnulf Reiner t/m 31 augustus, Wilhelminapark 1. Verder is de Tuin van John Körmeling te zien.
Utrecht
De kunstenaars Charley Toorop, Gerrit Rietveld en Pyke Koch vertonen nauwelijks meer overeenkomsten dan dat ze tijdgenoten zijn en enigzins bevriend waren. Het Centraal Museum brengt werk van de drie bijeen. Tot en met 31 augustus. Verder de tentoonstelling In Beeld over de rol van de opdrachtgever in de beeldhouwkunst (t/m 7 september).
Zeist
Slot Zeist heeft olieverven, tekeningen en aquarellen bijeengebracht van Jan Voerman voor de tentoonstelling De Wolkenbouwer Jan Voerman 1857-1941, t/m 31 augustus.