BEELDENDE KUNST

Naar aanleiding van het Straattheaterfestival dat van 10 t/m 14 september in Almere plaatsvindt, maakten vijf theatervormgevers installaties naar Shakespeares 'Tempest', Storm....

Almere

Amstelveen

Het Amstelpark viert zijn vijfentwintigjarig bestaan met de manifestatie CultuurNatuur. Zes kunstenaars maakten twaalf vermakelijke bouwwerken, zogenaamde follies. Tot en met 7 september.

FIn het Cobra Museum de zomertentoonstelling Keerpunten en raaklijnen in de kunst na 1945 (t/m 28 september).

Amsterdam

De beroemde schilder en etser James McNeill Whistler bezocht tussen 1863 en 1903 verschillende keren Nederland. Hij logeerde in Amsterdam, Dordrecht en op Walcheren. Het bezoek inspireerde hem tot een groot aantal etsen en schilderijen, die het Rijksmuseum tentoonstelt samen met werk van kunstenaars die door hem zijn geïnspireerd. Whistler en Holland, t/m 9 november.

In Montevideo, Keizergracht 264 is onder de noemer Video Plaza videowerk van zo'n vijftig kunstenaars te zien. Bekende namen (Nam June Paik, Gary Hill, Nan Hoover e.a.) maar ook jong talent (Fiona Tan, Jozef van der Heijden). Tot en met 3 september.

Het Stedelijk Museum wijdt een kleine tentoonstelling ter nagedachtenis aan Roland Topor die dit jaar overleed. Tot en met 7 september.

Het Bijbels Museum heeft haar zomertentoonstelling ingericht met werk van 28 Duitse kunstenaars in wiens werk het Christusbeeld centraal staat. Reliek mens, t/m 28 september.

Deventer

Ruimtelijk werk van Tom Claassen is te zien in de Bergkerk (Bergkerkplein 1), t/m 7 september.

Enschede

The Gods must be crazy is een grote media kunstmanifestatie, zaterdag in de Grote Kerk. Van twaalf uur 's middags tot middernacht zullen 24 kunstenaars uit binnen- en buitenland installaties en grootbeeldprojectis vertonen met gebruikmaking van de nieuwe media. Medewerking verlenen Bill Spinhoven, Christiaan Zwanikken, Harco Haagsma, Eddie D, het collectief A.I.M., Sluik/ Kurpershoek, De Cooperatie, Micha Klein, Danielle Kwaaitaal, Remko Scha en vele anderen.

Finsterwolde

Zondag om 14 uur worden de koeien-tekeningen en -schilderijen geveild die een dertigtal kunstenaars afgelopen week in Finsterwolde heeft gemaakt, op uitnodiging van boer Waalkens. In zijn galerie aan de Hoofdweg (nr 39); zondag vanaf 10 uur bezichtiging van de werken.

Nijmegen

In de Commanderie loopt t/m 31 augustus de tentoonstelling Een reis langs de Niederrhein, bestaand uit stads- en dorpsgezichten uit het Duits-Nederlandse grensgebied.

Ommen

Op Camping de Roos aan de Beerzerweg nr 10 van 22 augustus t/m 7 september (van 9 tot 21 uur) de reizende Tentententoonstelling, georganiseerd door Artis uit Den Bosch. Met bruikbare en minder bruikbare kunstzinnige tenten van Joke Beltman, Anne van den Bosch, Jan van den Dobbelsteen, Bastienne Kramer, Pieter Baan Müller, Michiel Voet, Jan Vos en anderen.

Oost-Souburg

In de Watertoren H.K. t/m 9 september een installatie van Mark Philips, een video van David Claerbout en foto's van Niels Donckers.

Rotterdam

In het Centrum Beeldende Kunst (Nieuwe Binnenweg 75) t/m 7 september Industrieel landschap, een installatie van Freek Drent en Ron van der Ende.

Museum Boijmans Van Beuningen presenteeert een nieuwe installatie van Bruce Nauman. Untitled (Fifteen pairs of hands) is een witbronzen sculptuur, afgietsels van zijn eigen handen, t/m 26 oktober.

In Museum Boijmans Van Beuningen de tentoonstelling Inktvraat. De titel is ontleend aan het chemische proces dat papier aantast waarop met ijzergallusinkt is gewerkt. Tekeningen van Rembrandt, Guernoci, Claude Lorrain en Van Gogh worden erdoor bedreigd. Tot en met 7 september.

In de Kunsthal t/m 5 oktober de tentoonstelling Monet, Van Gogh, Picasso en vele anderen. Hoogtepunten uit een Haagse collectie.

Ook in De Kunsthal de tentoonstelling De wereld van Charles Burki. Uitvindingen en ontwerpen uit de toekomst van gisteren. De expositie omvat vooral illustraties, ontwerptekeningen, redesigns, pin-ups en cartoons die hij in de jaren vijftig en zestig maakte. Tot en met 31 augustus.

Utrecht

De tentoonstelling Transit in Casco (Oudegracht 366) biedt 'conversation pieces' van Hinrich Sachs (Hamburg), Guillaume Paris (Parijs), Yvonne Le Grand (Amsterdam), Asier Perez Gonzalez (Bilbao). Tot en met 21 september, opening zaterdag om 17 uur.

De tentoonstelling In Beeld in het Centraal Museum toont de rol van de opdrachtgever in de beeldhouwkunst aan de hand van een aantal topstukken uit de eigen collectie (t/m 7 september).

Vianen

Drie dagen heerst in Vianen Kunstkoorts: op 22, 23 en 24 augustus is er een wandelroute langs tien tentoonstellingen en dertien 'vestibule-exposities'. Onder meer in het Stedelijk Museum, de Nederlands Hervormde Kerk, het Stadhuis, de Kunstuitleen. Informatie tel. 0347-370200.

Meer over