BEELDENDE KUNST

Als derde onderdeel van het project 'De Vier Jaargetijden' toont Aernout Mik de video-installatie 'Zomer' in het vijfde paviljoen van ACHK-De Paviljoens, Odeonstraat 5....

Almere

Amersfoort

'Het dier als metafoor' is een internationale tentoonstelling met werk van onder anderen Mark Dion, Joseph Beuys, Ted Noten, Wim T. Schippers en Edward Lipski. In De Zonnehof, t/m 4 oktober.

Amsterdam

De Zaaijer, Keizersgracht 22, toont computerprints en tekeningen van de Columbiaanse kunstenaar Michel Cardena, t/m 28 juli.

Stedelijk Bureau Amsterdam toont in het kader van de expositie 'From the Corner of the Eye' een nieuwe installatie van Rob Birza, waarin hij voor het eerst gebruik maakt van video, muziek en met de computer gemanipuleerde beelden. Tot en met 16 augustus.

Onder de noemer From the Corner of the Eye zijn in het Stedelijk Museum veertien (inter)nationale kunstenaars bijeengebracht, die aspecten van homoseksualiteit in hun artistieke overwegingen betrekken. 'Homokunst' mag je het werk van Albert van Westing, Catherine Opie, Tariq Alvi en Wolfgang Tillmans niet noemen, want in deze tentoonstelling geen parade van spierballen en blote torso's, geen kunst die een illustratie is van homoseksueel verlangen, maar kunst die geïnspireerd is op het begrip 'queer'. Tot en met 23 augustus.

Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, toont werk van Rob Birza, Tom Claassen en Maria Roosen, t/m 25 juli.

MonteVideo/TBA, Keizergracht 264, wijdt een solotentoonstelling aan het werk van Jeroen Kooijmans, winnaar van de NPS Cultuurprijs. Tot en met 18 juli.

Het Stedelijk Museum wijdt een overzicht aan de reliëfs van Ad Dekkers. Dekkers behoort tot de generatie kunstenaars die na het kleurrijke geweld van Cobra het zocht in witte reliëfs, t/m 23 augustus.

In het Stedelijk Museum een overzicht van de Duitse kunstenaar Katharina Sieverding (t/m 12 juli).

Het Rijksmuseum toont zijn honderd mooiste 17de-eeuwse tekeningen van Hollandse kunstenaars, tot en met zondag. Verder besteedt het Rijksmuseum met de tentoonstelling Van tempera naar olie aandacht aan de Venetiaanse schilderkunst, met name aan de overgang van ei- naar olieverf, en van hout naar linnen doeken. Tot en met 30 augustus.

Arnhem

Kunst uit Afrika, het zwarte continent is de naam van een omvangrijke collectie Afrikaanse maskers, beelden, muziekinstrumenten, sieraden en gebruiksvoorwerpen in de Eusebiuskerk. Verder: traditionele verhalen uit Afrika van een Senegalese storyteller en hedendaagse kunst van koningszoon Toyin Loye. Tot en met 13 september.

Den Haag

De laatste week van de beeldenparade op het Lange Voorhout met beelden van beroemde kunstenaars als Rodin, Maillol, Zadkine en Dubuffet. In Het Paleis tegelijkertijd een tentoonstelling met de 'pioniers van de moderne beeldhouwkunst' als Degas, Lipchitz en Baljeu, afkomstig uit de collectie van het Haags Gemeentemuseum. Tot en met 14 juli.

Groningen

De tentoonstelling De Ploeg: variaties in kleur, verf en vorm geeft een chronologisch beeld van de ontwikkeling van de moderne kunst van 1920 tot 1960. Daartoe hoorden schilders als Jan Wiegers, Dijkstra, Altink, Hendrik de Vries en Henk Melgers. Tot en met 6 september in het Groninger Museum.

Haarlem

De Haarlemse schilder Kees Verwey (1900-1995) heeft zich zijn hele leven verbonden gevoeld met zijn leermeester Henri Boot (1877-1963). Het Frans Halsmuseum besteedt aandacht aan de relatie tussen Verwey en Boot met een tentoonstelling van ongeveer honderd schilderijen en enkele aquarellen en tekeningen. Tot en met 13 september.

's Heerenberg

Tussen Spanje en Oranje is een tentoonstelling over de familiebetrekkingen tussen Bergh en Oranje en de Tachtigjarige Oorlog. Als stadhouder van Gelderland koos Willem van den Bergh, die de zus van Willem van Oranje had getrouwd, de kant van Spanje. Dit verstoorde de familieverhoudingen niet helemaal. Kleinzoon Hendrik van den Bergh schaarde zich later weer bij de troepen van Oranje. Tot en met 27 september.

Middelburg

Onder de titel 'Lay down' toont De Vleeshal werk van Atelier van Lieshout en Fransje Killaars, t/m 23 augustus.

Otterlo

Het Kröller-Müller Museum heeft zijn beeldentuin gerestaureerd en heropend. Dit jaar krijgt het werk van vrouwelijke kunstenaars extra aandacht. Tot en met 23 augustus.

Rotterdam

Vierhonderd jaar betrekkingen met Japan wordt in de Kunsthal herdacht met een tweetal exposities: t/m 6 september is de vitrine ingericht met keramiek van de Japanner Yasokichi Tokuda; t/m 26 juli toont de Kunsthal ook hedendaagse Japanse posters.

Museum Boymans Van Beuningen wijdt een overzicht aan 19de-eeuwse kunst uit de eigen collecties kunstnijverheid en schilderkunst, t/m 6 september.

In galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, werk van Jeffrey Blondes, Adrienne Gaha en Tim Maguire. Tot en met 12 juli.

Rijswijk

In Museum Rijswijk opnieuw een Holland Papier Biënnale met werken van zestien internationale kunstenaars, die papierpulp op heel verschillende manieren gebruiken. Van de ijle cirkels van Naomi Kobayashi tot en met de metershoge kunstenaarsboeken van Eeva Liisa Isomaa. Tot en met 6 september.

Scheveningen

Sculptures without a hero toont de drie belangrijkste groepen beelden van Karel Appel, t/m 23 augustus in Museum Beelden aan Zee.

Meer over