BEELDENDE KUNST

De geschiedenis van landgoed Kernhem, gelegen aan de noordkant van Ede, gaat vermoedelijk terug tot in de prehistorie. Er zijn sporen die er op wijzen dat in die tijd op Kernhem de zon aanbeden werd....

In aansluiting op de veelomvattende expositie Manifesta I in Rotterdam, tot en met 18 augustus Collision: een tentoonstelling waar het publiek met de auto doorheen rijdt. Een drive-in-museum voor schilderijen van veertig kunstenaars in de voormalige werkplaats van de Holland Amerika Lijn op de Rotterdamse Wilhelminapier. Waar Manifesta I Europese kunstenaars laat zien in Rotterdamse instituten, wil Collision aan Rotterdamse kunstenaars een tentoonstellingsplek bieden buiten die instituten. Tot en met 18 augustus, open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur.

Nog lopende exposities

De tentoonstelling Joep Nicolas, kunstenaar tussen twee werelden in galerie Quintessens, Nieuwegracht 53 in Utrecht is verlengd tot en met 3 oktober. Nicolas, die net als Mondriaan aan het begin van de WO II zijn toevlucht zocht in New York, maakte figuratieve schilderijen, glas-in-lood en werken op papier.

In CBK in Leiden tot en met 31 augustus een selectie van werk van drie beeldend kunstenaars die onlangs de academies verlaten hebben: Magda Zimmerman, Marcel Etten en Erwin Hart-

suiker.

Het Amsterdams Beeldhouwers Kollektief presenteert de expositie Hortus et statuae in de Hortus Botanicus in Amsterdam. Werk van onder anderen Jo Frijns, Hanneke de Munck, Godelief Smulders en Tom Wagenaar.

Oorspronkelijk waren de uit marmer gehakte figuren van de Griekse en Romeinse beeldhouwers niet zo bleek. Nadat archeologen aan het begin van de negentiende eeuw ontdekten dat ze juist rijkelijk van kleur waren voorzien, brak in de beeldhouwkunst een spannende periode aan. Kunstenaars versierden hun beelden ineens met alle mogelijke pigmenten, ook met zilver en goud, edelstenen en glas. Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft honderd 'vergeten' Beelden in Kleur opgediept, van kunstenaars als Camille Claudel, Paul Gauguin, Pablo Picasso en Auguste Rodin. Ook pronkt er de levensgrote Tinted Venus van John Gibson. Beelden in Kleur, tot en met 17 november.

Het Afrika Museum in Berg en Dal presenteert ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan Geest(en)Kracht, Vodun uit West-Afrika, een tentoonstelling waarin aan de hand van kunst- en gebruiksvoorwerpen de wortels van de Voodoo-traditie worden blootgelegd. Tot en met 31 december.

Kunststichting Touche reikt ieder jaar een geldprijs uit aan drie jonge kunstenaars. Centraal Museum Utrecht stelde aan de winnaars van de laatste drie jaar, negen in getal, een zaal ter beschikking waarvoor ze nieuw werk ontwikkelden. De Negen van Touche: Federico d'Orazio, Mark Manders, Fransje Killaars, Karin Arink, Krijn de Koning, Mariek van Diemen, Moritz Ebinger, Marieke van Warmerdam en Sylvie Zijlmans. Tot en met 11 augustus. Zondag houden Mark Manders om 14 uur en Sylvie Zijlmans om 15 uur een lezing over hun werk. Op 11 augustus achtereenvolgens Karin Arink en Mariek van Diemen.

Het Rijksmuseum in Amsterdam toont met Disegni een selectie uit zijn collectie Italiaanse tekeningen. Naast indrukwekkende werken van de belangrijkste meesters van de Italiaanse renaissance, Rafaël, Michelangelo en Titiaan, ook studiebladen van Piero di Cosimo, Andrea del Sarto, Correggio en Giorgio Vasari. Tot en met 4 augustus.

De expositie Hybrids in De Appel in Amsterdam toont hybride fantasieën van kunstenaars, zelfs perversiteiten. Het confronteert de wetenschap van nu met de maniëristische kunst van vier eeuwen geleden, de tijd van de curiositeitenkabinetten. Met een computer is het mogelijk je eigen monster te creëren. Tot en met 18 augustus.

Op verzoek van Rudi Fuchs dook Gerrit Komrij in de depots van het Stedelijk Museum in Amsterdam op zoek naar werken die zelden geëxposeerd worden. Hij koos met name schilderijen uit het begin van deze eeuw, 'alles wat ik graag boven mijn bed zou willen hangen'. De expositie Kijken is bekeken worden duurt tot en met 25 augustus.

De tentoonstelling Collectie Willem Neutelings in het Bonnefanten Museum in Maastricht duurt tot en met 15 september. De collectie is een van de rijkste privéverzamelingen laat-Middeleeuwse beeldhouwkunst en kunstnijverheid in de wereld.

Meer over