BEELDENDE KUNST

Het Centraal Museum in Utrecht brengt in de serie Takes, Take Two met werk van Marlene Dumas, Floor van Keulen, Thomas Huber, Wineke van Muiswinkel, Niels Staal, Jos Vulto, Magnus Wallin, Aernout Mik en 'Themes in Painting'....

In de Stallen van het Centraal Museum in Utrecht een presentatie van schilderijen uit de eigen collectie Oude Schilderkunst. De Stallen vormen voor deze gelegenheid een schitterend gouden decor. Van 31 augustus tot en met 17 november.

De Schotse kunstenaar Callum Innes exposeert in Slewe Galerie (Kerkstraat 105a) in Amsterdam. Van 31 augustus tot en met 6 oktober.

Zeven kunstenaars realiseerden in, op of aan zes schaftketen een kunstproject, waarbij ze verschillende invalshoeken kozen. De keten gaan op reis: Schafttijd begint zaterdag bij Schouwburg De Meerse op het Raadhuisplein in Hoofddorp, waar de keten tot en met 5 september dagelijks vanaf 13 uur tot zonsondergang te bekijken zijn. Daarna in De Kaag, Rijsenhout, Nieuw Vennep, Zwanenburg, Vijfhuizen, Badhoevedorp en tot slot op 5 en 6 oktober op Schiphol.

In Vlaardingen houden een kleine dertig kunstenaars zaterdag en zondag Open Atelier. Informatie en overzichtstentoonstelling in galerie Pervelle (Fransenstraat 25).

Schilderijen van Bert Wortelboer, keramiek van Loes Koster, materieschilderijen van Gitty Jatzek en beelden van Marjolein Koese, van 1 september tot en met 13 oktober in galerie Maya Wildevuur in Hooghalen.

Erik Fens is verzamelaar en kunstenaar, verzamelen ziet hij als een kunstvorm. Beter mee verlegen dan om verlegen is het motto van zijn tentoonstelling in het Kunstenaarscentrum Bergen. Tot en met 19 september.

Schilderijen van Branka Perosevi in Galerie Kunstuitkijk (Menstraat 19-21) in Deventer. Welcome to paradise, tot en met 12 oktober. Opening om 16 uur.

In het kunstenaarsinitiatief Niggendijker (Hofstraat 21) in Groningen van 1 tot en met 22 september werk van Arthur Elsenaar, Josephine Jasperse, Lara Schnitger en Christiaan Zwanikken.

Beelden van Eja Siepman van den Berg van 3 tot en met 29 september in Galerie Wijk, Parktuin Oosterhouw in Leens.

Stoneprints van Jörg Immendorff in galerie Eewal (Breestraat 1) in Amersfoort, van 31 augustus tot en met 22 september.

Cor Dera gebruikt afbeeldingen van plant en dier als ikonen, religieus in de zin van 'verbinding'. Nature is een 'ikonostase', een wand vol afbeeldingen, in Torch (Lauriergracht 94) in Amsterdam. Van 31 augustus tot en met 28 september.

Nog lopende exposities

Collectie Afrika in de Kunsthal in Rotterdam is een hommage aan de pure kunst met een paar honderd kunstwerken uit de Afrika-collectie van het Museum voor Volkenkunde in Rotterdam. Aanleiding is de schenking van de privé-verzameling van het echtpaar Sanders-Sanders. Het museum verwierf in één klap zestig uitzonderlijke maskers, sculpturen, zetels en gebruiksvoorwerpen. Tot en met 10 november.

Tiepolo in Holland in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam bestaat uit ruim zestig tekeningen, bijna zestig etsen en een tiental schilderijen. De meeste komen uit de eigen collectie, uit het Prentenkabinet van het Rijksmuseum of uit de vermaarde collectie van Frits Lugt. Ze zijn, op een na, van de hand van Giambattista Tiepolo - de Tiepolo - of van die van zijn zoon Domenico; één is van zijn zoon Lorenzo. Tot en met 20 oktober.

De eerste kunstwerken die in het pas ontdekte Amerika door Europeanen zijn gemaakt, waren aquarellen. Militairen, wetenschappers en avonturiers gebruikten driehonderd jaar lang de aquareltechniek om de nieuwe wereld in beeld te brengen. The Great American Watercolour! in het Amsterdamse Rijksmuseum toont tot en met 27 oktober aquarellen van onder anderen Homer, Singer Sargent en Hopper.

In Vrieshuis Amerika, het alternatieve culturele centrum in het voormalige pakhuis aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam, brengt vanavond om 21 uur de Summer of 96: een vaste expositie die, afgestemd op de verdere invulling van de avond, elke week van opstelling verandert. Daarnaast zijn er performances, korte films en geluidsstukken.

Rob & Rob noemen kunstenaars Rob Birza en Rob Scholte het eenmalige samenwerkingsverband dat ze zijn aangegaan voor de tentoonstelling Attitudes II in de Stadsgalerij in Heerlen. Tot en met 27 oktober.

Meer over