BEELDENDE KUNST

Almere..

In De Paviljoens van 23 oktober t/m 2 januari Eingeladen/ Uitgenodigd in het kader van het festival kunst.nrw.nl. Vijf kunstenaars uit Nordrhein-Westfalen ontwierpen een paviljoen en tonen autonoom werk op het breukvlak van beeldende kunst en architectuur.

Amersfoort

In Museum Flehite van 22 oktober t/m 5 december Nog nooit getoond II. Inwoners van Amersfoort stuurden hun beste kunstwerken in.

Amstelveen

Met de tentoonstelling Willi Baumeister en het universele onbekende in de kunst belicht het Cobra Museum de abstractietheorieën van deze Duitse kunstenaar, t/m 31 oktober.

Amsterdam

In Montevideo, Keizersgracht 264, van 23 oktober t/m 13 november het resultaat van een Masterclass voor (ex)studenten van de Kunsthochschule für Medien (KHM), het Sandberg Instituut en de Rijksacademie.

Youthquake! toont werk van pas afgestudeerde Nederlandse en Belgische kunstenaars: beeldhouwers, schilders, fotografen en tekenaars. Van 23 oktober t/m 21 november in W139, Warmoesstraat 139.

In het Van Gogh Museum tekeningen en schilderijen van Jean-François Millet, van 22 oktober t/m 9 januari.

Vijfendertig kunstenaars uit Nordrhein-Westfalen exposeren t/m 7 november schilderijen, foto's, installaties en video's op verschillende plaatsen, o.a. in Het Consortium, Oostelijke Handelskade. Tel. 06-26118950.

Het Fonds voor Beeldende Kunsten liet kunstenaars Jeanne van Heeswijk, Karin van Dam, Karin Arink en Mathilde ter Heijne een jaar lang werken in New York, Parijs, Berlijn en Japan. Ze exposeren t/m 26 november op de Brouwersgracht 276.

In Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, exposeren schilders Sophie von Hellerman en Dierk Schmidt, t/m 13 november.

Het Rijksmuseum toont t/m 9 januari prentkunst van Antoon van Dyck (1599-1641).

In het Stedelijk Museum Glad IJs, een selectie uit aankopen van de afgelopen twintig jaar, die volgens het museum model staan voor de jaren tachtig en negentig. Tot en met 9 januari.

Galerie Nine, Keizersgracht 570, bestaat tien jaar en houdt t/m 21 november een jubileumtentoonstelling. Met werk van o.a. Jef Diederen, Lei Molin, Joop Vugs, Fons Brasser, Arie Maria Rozendaal en Ronald Medema.

Museum Het Rembrandthuis:

Tot en met 9 januari Rembrandts Schatkamer, Rembrandts eigen verzameling van kunst en rariteiten.

In het Amsterdams Historisch Museum De Indruk. Kunstenaars van nu verbeelden persoonlijke geschiedenissen van ouders en grootouders in hun werk. Tot en met 2 januari.

Het Van Gogh Museum haalde zeventien werken van Van Gogh uit de collectie Gachet naar Nederland. Daarnaast stukken van Cézanne, Guillaumin, Pissarro, Monet, Renoir en Sisley in Van Cézanne tot Van Gogh, t/m 5 december.

De Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, presenteert o.a. (video)installaties en tekeningen van Monica Bonvicini, Liliana Moro en Grazia Toderi t/m 31 oktober.

Breda

In De Beyerd t/m 7 november de overzichtstentoonstelling Johan Lennarts, impressionist van het menselijk tekort. Ook met werk van tijdgenoten.

Dalfsen

In galerie Safe, Raadhuisstraat, de tentoonstelling '2,5 km tape' van Ronald de Ceuster en een permanente presentatie van het Safe depot. Tot en met 6 november.

Delft

Een aantal geestelijk gehandicapten uit Nootdorp wordt sinds een paar jaar opgeleid tot beeldend kunstenaar. Ze exposeren hun schilderijen en tekeningen in Stedelijk Museum Het Prinsenhof: Binnenste Buiten, t/m 2 januari.

Den Bosch

Britse beeldhouwkunst: beelden, tekeningen en schaalmodellen van hedendaagse beeldhouwers, van 23 oktober t/m 16 januari in het Noordbrabants museum.

Den Haag

Galerie Soho, Javastraat 5, exposeert t/m 12 november schilderijen en glaspanelen van Erik Hazelhoff Roelfzema.

Multimediatentoonstelling met o.a. Gerald van der Kaap en Bill Spinhoven: Exposed!. Tot en met 31 oktober in Artoteek Den Haag, Denneweg 14a.

Rembrandt Thuis is een expositie van etsen, ter beschikking gesteld uit privébezit, in Sociëteit de Witte. Tot en met 9 januari.

Het Mauritshuis toont zelfportretten van Rembrandt in de tentoonstelling Rembrandt zelf. Vijfentwintig schilderijen plus dertig tekeningen en etsen. Tot en met 9 januari

In het Haags Historisch Museum Me, myself & I. Hedendaagse zelfbeelden van zeven internationale kunstenaars als Gilbert & George, Sigurdur Gudmundsson, Sarah Lucas, Philip Akkerman en Liza May Post, t/m 9 januari.

Diepenheim

Hollow Sorrow is een tentoonstelling van werken van Pieter Laurens Mol. Tot en met 3 november. Op 24 oktober, 16 uur, geeft Mol een rondleiding door zijn tentoonstelling.

Domburg

Johnny Beerens exposeert landschappen (schilderijen en aquarellen) in het Marie Tak van Poortvliet Museum. Danze della terra, t/m 7 november.

Dordrecht

Hic bir Yerden: hedendaagse kunst uit Turkije t/m 13 november in het Centrum Beeldende Kunst, Voorstraat 180.

Eindhoven

In het Van Abbemuseum de aankopen van museumdirecteur Jean Leering uit de periode 1964-1973, t/m 31 oktober.

Franeker

Fons Hoiting exposeert schilderijen t/m 13 november in 't Coopmanshûs, Voorstraat 49.

Gouda

Schilderijen en werken op papier van Marjolijn van den Assem in het museum Catharina Gasthuis, van 25 oktober t/m 9 januari.

Groningen

Het Groninger Museum: t/m 5 december De kleuren van Struycken, een overzicht van het oeuvre van computerkunstenaar Peter Struycken in het Groninger Museum.

Haarlem

De Verweyhal toont t/m 21 november Ik hoop dat ik stoor, beeldend werk van Cobrakunstenaar Jan Elburg in een overzichtstentoonstelling.

Heemstede

In galerie De Bleeker, Bleekersvaartweg 18, materieschilderijen en werken op papier van Jan Elburg, t/m 21 november.

Leeuwarden

Fries Museum: Buro Leeuwarden presenteert t/m 31 oktober schilderijen uit 1998-1999 van Jurriaan Molenaar in de tentoonstelling Odyssee 2000; de expositie Good Morning Herbert van Berend Strik, t/m 12 december; fotowerken van Martine Stig, t/m 12 december; schilderijen, gouaches en tekeningen van Gerrit Benner, t/m 12 december; de tentoonstelling Nanne Ottema (1874-1955), een kleurrijk verzamelaar in het Fries Museum en in museum Het Princessehof, een verzameling van Chinees porselein tot wandelstokken, van uurwerken tot schilderijen. Tot en met 9 januari 2000.

Leiden

In het Rijksmuseum van Oudheden Who's afraid of ancient blue?, Egyptische grafbeelden, Romeinse torso's en andere beeldhouwkunst. Tot einde 1999.

Kunst uit het 19de-eeuwse Japan uit drie Leidse musea wordt getoond door museum Naturalis, onder de titel Museum Dejima. Tot en met 12 maart.

Maastricht

Homework is een expositie in een woonhuis aan de Wilhelminasingel 119, van Han Rameckers. De dialoog tussen het banale wonen en 'verheven' kunst is het doel van deze expositie. Op 23, 24, 30 en 31 oktober.

In het Bonnefantenmuseum een internationale tentoonstelling waarin het thema Smaak van verschillende kanten wordt belicht. Met presentaties van o.a. Ettore Sottsass, Malcolm McLaren, Lidewij Edelkoort, Ted Polhemus en Anthon Beeke, t/m 13 februari.

Nagele

Selectie uit het werk van afgestudeerden van de Gerrit Rietveld Academie en de Academie Minerva in Museum Nagele: Trefpunt (1), van 24 oktober t/m 5 december.

Nijmegen

Een installatie van Moniek Rutten in Beam, Pijkestraat 4, van 24 oktober t/m 21 november.

Museum Het Valkhof toont tot en met 14 november Nederlandse schilderijen, tekeningen en beeldhouwkunst van na 1960, met speciale aandacht voor pop art. Daarnaast maakte Geert Jan van Oostende een installatie in de projectruimte moderne kunst.

Purmerend

In museum Waterland, Kaasmarkt 16, van 22 oktober t/m 28 november, schilderijen van de onlangs overleden Jaap Hillenius.

Rotterdam

In V2 een interactieve installatie van de Duitse kunstenaars David en Ulrike Gabriel: 'Memory'. Op 24 oktober, 14 uur, spreken ze over hun werk.

Michiyoshi Deguchi exposeert van 22 oktober t/m 31 oktober in TENT., in het kader van Puddles, een uitwisselingsproject tussen Japan en Nederland.

Harold Linker en Floriaan Went exposeren van 22 oktober t/m 13 november in Room, Benthuizerstraat 96.

Kunstenaars uit Nordrhein-Westfalen exposeren t/m 7 november in galeries Cokkie Snoei en MK Expositieruimte in het kader van kunst.nrw.nl.

In Zuiderlicht II werk van kunstenaars, vormgevers, architecten en fotografen uit Rotterdam-Zuid. Met de expositie wordt geprobeerd een brug te slaan tussen kunstenaars en bedrijfsleven. In het Oude Tramhuis op de Kop van Zuid, t/m 31 oktober.

Boijmans Van Beuningen: t/m 9 januari schilders uit de Gouden Eeuw als Cornelis Holsteyn en Jacob Backer in de tentoonstelling Hollands Classicisme; t/m 14 november de installatie Speurtocht naar een horizon van Ger van Elk.

In de Kunsthal de documentaire-tentoonstelling Zeppelin. Luchtbel of luchtballon, t/m 12 december; werk van Isaac Israels (1865-1934) Hollands impressionist, t/m 9 januari.

Witte de With toont drie grote werken van Muntadas, t/m 7 november.

Schiedam

In het Stedelijk Museum toont Twan Janssen zijn werk, t/m 31 oktober.

Tilburg

In het Duvelhok, St. Josephstraat 133, exposeren Marcel Daelmans en Patrick van Schijndel schilderijen en een installatie. Van 25 oktober t/m 19 november.

Utrecht

In Museum Catharijneconvent zijn t/m 14 november Russische ikonen en miniaturen bijeengebracht uit de 15de en 16de eeuw.

Velp

Rashid en Judith Krebbekx exposeren schilderijen in Kunsthuis 13, Kastanjelaan 13. Tot en met 7 november.

Venlo

Borderline PILOT - the audience from a distance is een tentoonstelling over het publiek, een onderzoek naar het publiek en een expositie met het publiek. In Museum Van Bommel van Dam, Deken van Oppensingel 6. Tot en met 14 november.

Venray

In het Odapark de visie van Belgische kunstenaars op de wereld, t/m 29 oktober.

Vlissingen

In W#AK Aktuele Kunst t/m 14 november werk van o.a. Jus Juchtmans en Henric Borsten.

Zwolle

Dertien kunstenaars exposeren stoelen in De Stoel van de kunstenaar, van 23 oktober t/m 5 december in het Stedelijk Museum.

Meer over