BEELDENDE KUNST

Anna Frydman exposeert schilderijen, tekeningen en objecten in het Centrum Beeldende Kunst (Breestraat 1). Frydman hanteert het tekenen als een vorm van denken....

Amersfoort

Amstelveen

In het Cobra Museum Wahlverwandtschaften - Europese schilderkunst in samenspraak, die eerder te zien was in Luxemburg. Rudi Fuchs stelde de tentoonstelling samen uit werken uit het Stedelijk Museum in Amsterdam van Dubuffet, Schoonhoven, Daniëls, Appel, Dumas e.a. Tot en met 19 april.

Tot en met 1 maart toont het prentenkabinet van het Cobra Museum vijftig druksel-improvisaties van Hendrik Nicolaas Werkman.

Amsterdam

Tekeningen en assemblages van Ronald Noorman in galerie Espace (Keizersgracht 548), 21 februari t/m 21 maart.

Recente grafiek van Jan Cremer in Galerie Clement (Prinsengracht 845), 24 februari t/m 26 maart.

Elly de Goede maakt 'wandbeelden': klassieke keramische vaasvormen zijn verwerkt in houtskooltekeningen die direct op de muur worden aangebracht. Van 21 februari t/m 18 maart in Galerie de Witte Voet (Kerkstraat 135).

Grote tekeningen van Merina Beekman in Slewe Galerie (Kerkstraat 105a), t/m 25 maart. Opening zaterdag om 17 uur.

In Galerie Fons Welters (Bloemstraat 140) sculpturen van Theo Schepens, die nauwelijks zijn afgewerkt en eerder 'modellen om een gedachte vast te houden' genoemd kunnen worden. Tot en met 14 maart.

Twee nieuwe werken en recente foto's van de jonge Britse kunstenaar Matt Collishaw bij Bloom Gallery (Bloemstraat 150). Tot en met 14 maart.

De onafhankelijken exposeren in De Zaayer (Keizersgracht 22): Jeanne Wesselius, Maartje Strik, Leo Poelmeijer, Anke Labrie, Willem Claassen, Constance Visser e.v.a. Van 21 februari t/m 10 maart.

In galerie Van Gelder & AP (Planciusstraat 9a) werk van de Britse kunstenaar David Powell, die is geobsedeerd door lichamelijke afwijkingen, en een installatie van Voebe de Gruyter. Van 21 februari (opening 17 uur) t/m 25 maart.

In het Stedelijk Museum tekeningen en beelden van Walter Pichler, van 21 februari (opening 17 uur) t/m 26 april.

Pasteltekeningen van de Indiase kunstenaar Jogen Chowdhury (1939) in Galerie Foundation for Indian Artists (Fokke Simonszstraat 10). Tot en met 19 maart.

In Galerie Singel 74 foto's, ruimtelijk werk, tekeningen en schilderijen van Piet Dieleman, van 22 februari t/m 25 maart.

Bij galerie Maria Chailloux, Prinseneiland 439, beelden van Alexander Lichtveld. 'All kinds of everything', t/m 7 maart.

In 'Meeting Point' in Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314, is werk bijeengebracht van Dennis Adams, Tiong Ang, Ricardo Brey, Gaba Meshac en Shirin Neshat. Tot en met 18 maart.

De artistieke beleving van het tijdsbegrip, dat is het thema van een tentoonstelling met werk van Suchan Kinoshita, Henk Visch en Voebe de Gruyter in galerie d'Eendt, t/m 22 maart.

Kleurenfoto's van Louis Jammes en tekeningen van Hervé di Rosa zijn tentoongesteld in Galerie Swart, Van Breestraat 23, t/m 1 maart.

Yael Davids was van jongs af aan al gefascineerd door het rollenspel. In haar werk komt dit element voortdurend terug. In het Glazen Huis, Amstelpark, op 22 februari om 14 en 15 uur de performance 'Picknick'.

In MonteVideo/TBA (Keizersgracht 264) Bull's Eye, installaties van Femke Schaap, Bart Dijkman, Jeroen Kooymans, Petr Zubek, Marjan Laaper en Karin Bosch. Tot en met 7 maart.

In The Living Room (Nieuwezijds Voorburgwal 338) onder de titel 'L'invitation au Voyage' werk van Nour-Eddine Jarram, t/m 28 februari.

The Gate Foundation (Keizersgracht 613) toont recent werk van Julia Ventura, t/m 7 maart.

De belofte luidt de titel van een installatie van mediakunstenares Michal Shabtay, de openingstentoonstelling van het jubileumprogramma in het Joods Historisch Museum ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de staat Israël. Tot en met 29 maart.

Galerie Oele, Lijnbaansgracht 314, toont nieuwe werken van Esther Jiskoot, t/m 18 maart.

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft de wintermaanden uitgekozen om een grote tentoonstelling over het landschap in de achttiende en negentiende eeuw geschilderd door Nederlandse kunstenaars als Koekkoek, Weissenbruch, Mauve, Van Gogh en Mondriaan te houden. Langs velden en wegen, t/m 3 maart.

Apeldoorn

Je Maintiendrai is de tweede aflevering in de serie Het Banket in Archipel (Vosselmanstraat 402). Met installaties van Arno Coenen, René Bosma en Klaartje Pander (die schilder- en computerkunst combineert), 3D-panelen van Gijs van der Schoot en een billboard met een reuze zak patat van Cor Groenenberg. Tot en met 15 maart.

Benin/Benin tussen gisteren/morgen is een tentoonstelling in het Van Reekummuseum met hedendaagse kunst uit Benin van Calixte Dakpogan, Théodore Dakpogan, Amidou, Kifouli & Lassi Dossou, Romuald Hazoumé, Cyprien Tokoudagba en Zinsou. Tot en met 3 mei, opening zaterdag om 16 uur.

Arnhem

De jonge Nederlandse kunstenaar Kiki Lamers (1964) schilderde aanvankelijk vooral zichzelf: zittend in bad, naakt gehurkt of verstrengeld in een erotische omarming. De laatste jaren maakt ze ook kinderportretten die eenzelfde sfeer van verstilling en vervreemding uitstralen. In het Museum voor Moderne Kunst een tentoonstelling met werk van Lamers. Tot en met 4 mei.

In de serie 'Lengte, Breedte, Diepte' in De Gele Rijder - twaalf interculturele ontmoetingen tussen steeds drie beeldend kunstenaars - nu de beurt aan Herman Lamers, Wim Salki en Lee Eun Young. Lamers toont zijn videoinstallatie 'De Waarheid', Salki maakt installaties en Young presenteert onder meer objecten en tekeningen. Tot en met 1 maart.

Breda

In De Beyerd beginnen zondag vier tentoonstellingen: 'Door de wind getekend, door het licht gekleurd', schilderijen van Job Hansen (1899-1960); 'Ontbladering', een installatie van Menashe Kadisman; 'Vista', foto's van Michel Szulc-Krzyzanowski en 'Reis in Japan', een vijftig meter lange tekening van Raffi Kaiser. Alle vier exposities duren t/m 19 april.

Dalfsen

In galerie Safe, Raadhuisstraat t/o Eshuis, Hotel-Dieu III, een derde presentatie van Nicolas Dings.

Den Haag

In grafiekwinkel Inkt (Prinsegracht 20-24) zeefdrukken van Kantcho Kanev, droge naald-etsen van Krin Rinsema en etsen en collages van Marianne Zult. Van 22 februari t/m 20 maart.

Witte vlag - Rode vlag, 'symbolen van agressie', is een tentoonstelling van Onno Dirker bij Stroom hcbk (Toussaintkade 55). Van 20 februari t/m 4 april, opening vanavond om 17 uur.

Nieuwe schilderijen van Erik Pape, 'Entre chien et loup', t/m 8 maart bij galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6.

Acht galeriehouders uit Amsterdam, Den Haag, Haarlem, Rotterdam en Slootdorp presenteren in Galerie Nouvelles Images (Westeinde 22) 8 jonge kunstenaars: Elspeht Diederix, Gerhard de Groot, Philippine Hoegen, Hilarius Hofstede, Martin Hopman, Jurriaan Molenaar, Alexandra Rouppe van der Voort en Niels Staal. Tot en met 4 maart.

Eelde

De Buitenplaats (Hoofdweg 76), wijdt een tentoonstelling aan de Amsterdamse schilder/graficus/illustrator Nicolaas Wijnberg, t/m 8 maart.

Gorcum

Vita Brevis - Ars Longa (Het leven is kort, de kunst is lang) is een project van Evelyn Jansen, Ton Kraayeveld en Marita Staf. Ze maakten alle drie twee zeefdrukken en nodigden Judith Herzberg uit daar twee gedichten aan toe te voegen. Tot en met 5 april in het Gorcums Museum.

Haarlem

A little bit of tear let me down (spoiled my act as a clown), is een liedje van Burl Ives over (ongewenste) emoties bij afscheid. Het vormt het thema van een groepstentoonstelling in galerie Rob de Vries (Spaarnwouderstraat 47) waaraan o.a. Marnix Kwakernaak, Mariette Linders, Charly van Rest en Jan Roeland meewerken. Tot en met 1 maart.

Maassluis

In het Gemeentemuseum 'somber' werk van Jeanne Bieruma Oosting, afkomstig uit de nalatenschap van de in 1994 overleden schilderes/graficus. Tot en met 29 maart.

Middelburg

Martina Florians exposeert in Metro S (Kuiperspoort 22). Tot en met 28 februari.

Nijmegen

Schilderijen en tekeningen van Marjolijn van den Assem in het Museum Commanderie van Sint-Jan. Tot en met 1 maart.

Purmerend

In Museum Waterland keramische beelden van Karen Santen uit de periode 1990 tot nu. Van 20 februari t/m 29 maart.

Rotterdam

In De Bloemenwinkel van Geer Pouls (Nieuwe Binnenweg 162b) Babyshower and Adult Tattoos van Carolien Smit. Tot en met 11 april.

In De Unie vrijdagavond video's van de New-Yorkse kunstenares Alex Bag, die steeds haar eigen grote tv-familie creeërt: Untitled fall uit 1995 en The artist's mind uit 1996.

'Geschreven tekeningen' van Toine Horvers bestaat uit tekeningen die hij maakte naar afbeeldingen uit de anatomische atlas. Van 19 februari t/m 25 maart in Galerij Erasmus (Universiteit, complex Hoboken, Dr. Molewaterplein 50).

Honderd kattenkoppen van de 19de-eeuwse schilderes Henriëtte Ronner-Knip, t/m 26 april in de Kunsthal.

Schiedam

In het kader van Unisono, de reeks tentoonstellingen met werk van jonge kunstenaars, in het Stedelijk Museum (Hoogstraat 112) video van eddie d. (t/m 8 maart); eveneens in het Stedelijk Museum Het uitzicht van de duif, een documentaire tentoonstelling over de gelijknamige grafiekmap van Vijftiger Jan Elburg en Cobra-schilder Constant.

Sittard

In Het Kunstcentrum (Leyenbroekerweg 113a) een presentatie van de Nederlandse kunstenaars Erik J. de Jong en Jos Berkers, en Jusuf Hadzifejzovic uit Bosnië. Alle drie werken ze met gevonden materialen. Tot en met 1 maart.

Uden

Huub Kortekaas, Cecilia Vissers, Carola van Wijk & Els Hopmans. Vier kunstenaars die vanaf 1990 in Uden opdrachten voor een beeld in de openbare ruimte kregen, exposeren recente werken in de Pronkkamer. Buitenste binnen, t/m 15 maart.

Meer over