BEELDENDE KUNST

Almere..

In De Paviljoens De Tussenstand, aanwinsten en opdrachten uit de periode 1995 tot 2000 (t/m 1 april).

Amsterdam

Cobra (Museum voor Moderne Kunst): overzicht van schilderijen van Eugène Brands (16 maart t/m 3 juni).

Arti et Amicitiae (Rokin 112): Zo o Skoop is een tentoonstelling waarin een aantal kunstenaars ('uitvinders van deze tijd') het gebied verkennen waar 'het onzichtbare zichtbaar wordt'. Werk van o.a. Claudia Cillessen, Jop Horst, Dylan Graham, José Vonk en Albert Wulffers (16 maart t/m 16 april).

Galerie Fons Welters (Bloemstraat 140): de installaties van Daniel Roth vertellen een vreemd, detective-achtig verhaal (17 maart t/m 28 april).

Galerie Josine Bokhoven (Prinsengracht 154): pasteuze olieverfschilderijen van Marie José Robben (t/m 10 april).

De Praktijk (Lauriergracht 96): 'Smell of Desert', schilderijen op groot-formaat van Houcine Bouchiba; in de achterruimte 'Deep in the heart of darkest America', werk op papier van Lise Haller Baggesen (t/m 14 april).

Amsterdam Young Artists Circuit (Keizersgracht 166): 'If I wouldn't have found you, I wouldn't have sought you', schilderijen van Maite Abella-Grau (t/m 1 april).

W139 (Warmoesstraat 139): in Schoon hanteren zeven kunstenaars een welbepaalde ordening, die verwarring zaait. Met werk van Lilian Eliëns, Graham Little, Jurriaan Molenaar, Matt Mullican, Han Schuil, Machiel van Soest en Narcisse Tordoir (t/m 1 april).

De Nieuwe Kerk: De Weg naar de Hemel, kerkschatten uit de collecties van onder meer de Hermitage in St. Petersburg en het Metropolitan Museum in New York, samengebracht door Jan van Os (zie ook het Catharijneconvent in Utrecht). Tot en met 22 april.

Helden, hoezo?, een tentoonstelling in het Scheepvaartmuseum waarin heldhaftige en romantische heldenverhalen over zeeoorlogen tegen het licht worden gehouden (t/m 13 mei).

Stedelijk Museum: in aflevering negen van de serie 'Kabinet Overholland' werken op papier van Davor Vrankic (t/m 22 april); De Analogie van het Oog is een tentoonstelling met uiteenlopend werk van JCJ Vanderheyden, vanaf de jaren zestig tot nu (t/m 13 mei); groot retrospectief van de Amerikaanse kunstenaar/acteur/regisseur Dennis Hopper. Voor de gelegenheid wordt ook een ruime selectie Amerikaanse kunst uit de collectie getoond (t/m 16 april); een tentoonstelling van zo'n tweehonderd schilderijen, tekeningen en werken op papier uit de in totaal ongeveer 1600 werken tellende collectie Chardzjiëv, t/m 6 mei.

Van Gogh Museum: Impressionisme. De vrijheid van de losse toets, 75 echte impressionistische schilderijen van Monet, Morisot, Pissarro, Renoir, Sisley en Van Gogh (t/m 20 mei).

Rijksmuseum: onlangs is 'De Heilige Maagschap' van de 15de-eeuwse schilder Geertgen tot Sint Jans gerestaureerd en nu weer voor publiek toegankelijk (t/m 29 april); Surimono: poëzie & beeld in Japan toont ruim honderd voorbeelden van een bijzonder Japans prentgenre, waarin beeld en poëzie in één houtsnede worden gecombineerd (t/m 1 april).

Apeldoorn

Archipel (Vosselmanstraat 402): in Luchtvaart 1 keert Aleksander Komarov de luchtvaartwereld binnenstebuiten en creëert zijn eigen transitruimte (17 maart t/m 15 april). Zaterdag om 16 uur voert Komarov een performance uit.

Bergen

Museum Kranenburgh Bergen (Hoflaan 26): David Kouwenaar, een portret is een tentoonstelling over deze Bergense schilder, die dit jaar tachtig wordt. Tot en met 13 mei; Besnyö in Bergen, over het werk van de 90-jarige fotografe Eva Besnyö, is verlengd t/m 13 mei.

Den Haag

Pulchri Studio (Lange Voorhout 15): boekobjecten en schilderijen van Zhanhong Liao en assemblages en kleurpotloodtekeningen van Odette Saulnier (t/m 29 maart).

Seasons Galleries (Toussaintkade 70): schilderijen van Eric de Nie (18 maart t/m 15 april).

Haags Historisch Museum (Korte Vijverberg 7): zestig tekeningen uit de collectie van het Haagse kunsthandelaars-echtpaar Saam en Lily Nijstad-Einhorn. Grenzeloos goed, t/m 27 mei.

Galerie Nouvelles Images (Westeinde 22): beelden en tekeningen van Joseph Semah (t/m 4 april).

Stroom (Toussaintkade 55): #31 (RGB) is een installatie van bewegend licht van Gerard Holthuis en Joost Rekveld (t/m 24 maart).

Louis Couperus Museum (Javastraat 17): Couperus inspireert... beeldend kunstenaars toont werk van leden van Pulchri, geïnspireerd op Couperus' boeken, met werk van o.a. Fioen Blaisse, Peter Donkersloot en Jan Wolkers. Tot en met 1 april.

Haags Gemeentemuseum: veertig schilderijen van de Britse figuratieve kunstenaar Francis Bacon (1909-1992), plus foto's en tekeningen uit het atelier van Bacon. Tot en met 13 mei (www.bacon.nl); voor The Beauty of Intimacy - Lens and Paper putte gastconservator Carel Balth uit één van de belangrijkste Engelse verzamelingen hedendaagse kunst: die van het Britse bankiers echtpaar George en Angie Loudon (t/m 15 april); Pleidooi voor intuïtie, eerste expositie van directeur Wim van Krimpen (t/m 1 april).

Deventer

Tachtig beeldend kunstenaars uit Deventer en omgeving presenteren zich in het Kunstenlab (Laboratoriumplein 1) en het Kunstpaleis (Grote Kerkhof 1), t/m 25 maart. In het laatste weekeinde stellen vijftig kunstenaars hun atelier open voor publiek. Tel. 0570-611848.

Eindhoven

Van Abbe Museum (aan de Vonderweg): een solo-tentoonstelling van Pierre Huyghe voor wie het overdoen van gebeurtenissen een terugkerend thema is (t/m 6 mei); recente monochrome schilderijen van Ben Akkerman (t/m 6 mei).

Enschede

De Tweede Fase-opleiding Dutch Art Institute (op de Campus Universiteit Twente) houdt open dagen op 16 en 17 maart. Alle ateliers van de studenten zijn die dagen opengesteld voor publiek (www.dutchartinstitute.nl).

Groningen

Groninger Museum: zeven monumentale werken van de in China geboren kunstenaar Zhuang Hong Yi (t/m 10 juni); drukwerk uit de reeksen 'Hot printing', 'Zuidzee-eiland' en 'Vrouwen-eiland' van Hendrik Nicolaas Werkman (tot en met 13 mei); een overzicht van schilderijen die Wobbe Alkema na de Tweede Wereldoorlog maakte, plus een selectie van zijn werk op papier uit de jaren twintig (t/m 13 mei); een overzicht van de Groninger schilder Martin Tissing (t/m 13 mei); beelden van Merijn Bolink (tot en met 15 april); modefotografie van Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, tot en met 25 maart; een overzicht uit de periode 1998-2000 van het spraakmakende modeduo Victor & Rolf, t/m 25 maart.

Haarlem

Galerie Tanya Rumpff (Spaarnwouderstraat 74): 'Between you and me', werk van Paul Goede, Herbert Hamak en Wilhelm Mundt (t/m 1 april).

Frans Halsmuseum (Groot Heiligland 62): een overzichtstentoonstelling van Henk van Woerden. Vaarwel Paradijs t/m 6 mei.

Teylers Museum: prenten uit de periode 1580-1780 die Ovidius' Metamorphosen verbeelden (t/m 10 juni).

Heerlen

Stadsgalerij Heerlen (Raadhuisplein 19): als vierde in de reeks duotentoonstellingen over de grenzen van de schilderkunst een confrontatie tussen kunstenaars David Bade en Twan Janssen. Tot en met 25 maart.

Hoorn

Westfries Museum (Rode Steen 1): een overzicht van de Limburgse schilder Leender van Dijk (1939). Van 17 maart t/m 22 april.

Sandberg 2 (Mariakapel, Korte Achterstraat 2a): waar sommige kunstenaars alleen hun werk laten zien, of iets van zichzelf, toont Gijs Müller zichzelf als werk: hij is the medium ánd the message (www.uwnieuwstevriend.nl). Van 15 maart t/m 1 april.

Laren

Singer Museum: een verkooptentoonstelling van schilderijen, pastels, tapisserieën en keramiek van de Franse Pierre Boncompain (t/m 1 april); Camille Claudel 1864-1943, vijftig bronzen sculpturen, tekeningen en olieverven van Camille Claudel, leerling van Auguste Rodin (t/m 22 april).

Leeuwarden

Fries Museum: in Pijlers toont het museum zijn aankopen van Friese kunstenaars in relatie tot ander werk van die kunstenaars. Met werk van Henk Bleeker, Machiel Braaksma, Machteld van Buren, Anne Feddema, Tjibbe Hooghiemstra, Claudy Jongstra, Zoltin Peeter, Freark van van der Wal, Ramon van de Werken, Marten Winters, e.a. Tot en met 10 juni; Uit de doeken is een selectie schilderijen, aangevuld met kleding en accessoires die op het doek te zien zijn (t/m eind augustus); Jacobus Sibrandi Mancadan (1602-1680) is dé Friese landschapsschilder uit de Gouden Eeuw. Een overzicht t/m 8 april.

Buro Leeuwarden (Turfmarkt 11): t/m 8 april 'Genesis', een serie nieuwe werken van Gillion Grantsaan.

Leiden

Naturalis (Darwinweg): een overzicht van dierillustrator Joseph Wolf (1820-1899), t/m 16 april.

De Lakenhal: een overzicht van Harm Kamerlingh Onnes (1893-1985), een zoekend modernist begin vorge eeuw, t/m 3 juni); De Leidse Fijnschilders uit Dresden, t/m 22 april; Van Ontwerp naar Prent, veertig zeldzame ontwerptekeningen van Nederlandse meesters uit de periode 1550-1700 zoals Goltzius, Bloemaert en De Gheyn, naast de prent of de boekillustratie die er naderhand naar is vervaardigd (t/m 15 april).

Maastricht

De veertiende editie van de Tefaf, de Europese kunst-en antiekbeurs in het MECC, telt zo'n 30 duizend kunstvoorwerpen, aangeboden door een kleine twee honderd internationale kunsthandelaren (t/m 18 maart).

Nijmegen

De Vierde Dimensie (Galerie voor hedendaagse kunst en architectuur, Zevenbergseweg 12): schilderijen van de Finse Ilkka Pärni (18 maart t/m 13 mei).

Beam (Pijkestraat 4): de Nijmeegse kunstenaar Geert-Jan van Oostende woont en werkt al jaren aan de overkant van Beam. Voor De Overkant is hij de straat overgestoken en toont hij werk uit zijn atelier. Op 17 en 18 maart en op 24 en 25 maart (13 tot 17 uur).

Museum het Valkhof (Kelfkensbos 59): is de centrale verzamelplaats voor de Biënnale Gelderland. 'This is how it feels' heet de vijfde aflevering, die is samengesteld door de Duitse beeldend kunstenaar en tentoonstellingsmaker Gerd Borkelmann (t/m 13 mei).

De Paraplufabriek (Van Oldenbarneveltstraat 63a): in de serie Opponenten de tentoonstelling Verre en Nabije Ontmoetingen, video's en schilderijen van João Onofre en schilderijen van Raymond Cuypers (t/m 1 april).

Oss

Museum Jan Cunen (Molenstraat 65): Uit de verf komen (at ease) confronteert hedendaags werk met 19de-eeuwse werken van o.a. Andreas Schelfhout en Willem de Zwart. Met schilderijen van Nan Groot Antink en fotografische werken van Albert van Westing (t/m 3 juni); Duizend en éen nacht, zeven kunstkamers van David bade, Lisa Couwenbergh, Kees de Goede, Gudo Lippens, Mai van Oers, C.A. Wertheim en Jaap Noordermeer (tot eind juli).

Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen: Mobile Wall System een overzicht van bruiklenen en schenkingen die het Museum de afgelopen jaren heeft gekregen, terwijl er een aankoopstop bestond (t/m 6 mei).

Witte de With (Witte de Withstraat 50): in Wild Zone onderzoeken Carsten Nicolai, L.A. Raeven, Jennifer Tee, Raimond Wouda het begrip ruimte (t/m 15 april); een museumbibliotheek van de Afrikaanse kunstenaar Meschac Gaba (t/m 15 april).

Kunsthal: Meesterlijk verzameld omvat vijf eeuwen Europese schilderkunst, uit de collectie van Gustav Rau (t/m 16 april); Annette Meyer presenteert haar BodywrappInc, t/m 6 mei.

Sittard

Het Domein (Kapittelstraat 6): Quiet I'm trying to think here, tekeningen en objecten van Henk Eberson (t/m 25 maart); Thoughts unsaid, then forgotten zijn films, foto's, installaties en documentatie van de in 1975 waarschijnlijk verdronken kunstenaar Bas Jan Ader (t/m 25 maart); Bekijk het! bestaat uit Maaslandse beelden uit de collectie, tot en met 4 juni.

Tilburg

Stichting De Pont: een overzicht van het werk van 'Neêrlands beroemdste concept-kunstenaar' Jan Dibbets uit de afgelopen tien jaar (tot en met 17 juni).

Utrecht

Utrecht is een museum rijker: het Aboriginal Art Museum (Oude Gracht 156), het eerste museum in Europa dat zich volledig aan de kunst van de oorspronkelijke bewoners van Australië wijdt. Het museum bijt het spits af met de tentoonstelling 'De Ontmoeting', die is onderverdeeld naar de onderling verschillende kunstuitingen van de Australische regio's Arnhem Land, Kimberley, Melville Island en het woestijngebied (t/m 2 september).

Centraal Museum: een overzicht van de illustraties en het grafisch werk van Dick Bruna (tot eind juni).

Museum Catharijneconvent: De weg naar de hemel, tentoonstelling over reliekverering (waarvan het andere deel in De Nieuwe Kerk in Amsterdam is te zien) met relikwieën uit de Lage Landen, t/m 22 april.

Zeist

Het Slot Zeist: voor My castle is my home werden dertien kunstenaars uitgenodigd een werk te maken danwel een bestaand werk tijdelijk af te staan. Het zijn Bastienne Kramer, Mary Waters, Regula Muller, Bob Negrijn, Jurgen Beij, Zeger Rijers, Geer Puls, Robin Winters, Erzsebeth Baerveld, Gert Eussen, Gea Hosper, Hans Pruyn en Isabel Ferrand (t/m 25 maart).

Meer over