BEELDENDE KUNST

De tentoonstelling Kunst uit Kazan in het Stedelijk Museum in Zutphen is verlengd tot en met 10 september...

7 curven - -1 regenboog - 1 ladder is een installatie van Jan Andriesse in Museum De Pont in Tilburg, tot en met 12 november. Tot en met 27 augustus ook nog de zomeropstelling met werken van Richter, Schütte, Kapoor.

In galerie Kunst in Den Haag tot en met 8 oktober Connected, recent werk van vijf schilders, twee beeldend kunstenaars en een fotograaf/installatiekunstenaar van Turkse afkomst. Het werk wordt in twee fases tentoongesteld. Zondag om 16 uur de opening.

Wie een dezer dagen baantjes gaat trekken in het Zuiderbad in Amsterdam zal Vlinderslag niet ontgaan. Tien beeldend kunstenaars onder wie Marlies Dekkers, Rineke Dijkstra en Peter Zegveld fantaseren over chloorwater, badhokjes en kopje-onder gaan. Opening zaterdag om 17 uur, zwemkleding verplicht. Tot en met 24 september.

In het Zuidhollands Verzetsmuseum in Gouda werk van kunstenaars die tijdens de Japanse bezetting gevangen zaten in het Kamp Tjimahi, en daar onder de moeilijkste omstandigheden hun werk voorzetten. Tot en met 29 oktober, vanaf zaterdag.

Collectioneur Dirk Hannema (1895-1984) was de laatste bewoner van kasteel Het Nijenhuis in Heino. Zaterdag om 15 uur wordt een dubbelexpositie geopend in het kasteel. Van buitenhuis tot museum belicht de geschiedenis van Het Nijenhuis. Hannema, verzamelaar toont de collectie die Hannema aangelegd heeft. Tot en met 5 november.

De tweede Lagoon-tentoonstelling in het centrum W 139 in Amsterdam (Warmoesstraat 139) heet Ill seen ill said. Tien kunstenaars onderzoeken de grenzen van de schilderkunst en het materiaal van de schilder. Tot en met 27 augustus.

Een zomerlied in 30 coupletten is een selectie uit de collectie van het Van Reekum Museum in Apeldoorn. Werk van dertig kunstenaars, onder wie Helen Frik, Klaas Gubbels, Peter Struycken en Carel Visser. Tot en met 3 september.

De videotapes en installaties van de Newyorkse kunstenaar Bill Viola, die een bizarre, maar ook serene sfeer oproepen, gaan over de condition humaine. In het Van Abbemuseum, Eindhoven, tot en met 3 september.

Het raakvlak tussen land en water vormt de inspiratiebron voor de manifestatie Kustlijn in Hoorn. Vierentwintig kunstenaars (onder wie Dennis Oppenheim, Marinus Boezem, Luc Deleu) en zes fotografen (onder wie Marlo Broekmans, Hannes Wallrafen) presenteren langs de kust en in de binnenstad hun werk. Tot en met 15 september.

Een retrospectief van de Newyorkse kunstenaar Paul Thek in het Centrum voor hedendaagse kunst Witte de With in Rotterdam. The wonderful world that almost was, tot en met 8 oktober.

Meer over