BEELDENDE KUNST

Amersfoort..

Amstelveen

Cobra Museum: Corneille bezocht vorig jaar met fotograaf Nico Koster Cuba. Corneille in Cuba is de weerslag van die reis, aan de hand van vijftig foto's van Koster en een aantal getekende zwartwitportretten van Corneille, t/m 21 mei; een overzicht van schilderijen, dichtkunst en erotische illustraties van Anton Martineau, 'mascotte' van de Cobrabeweging, t/m 14 mei.

Amsterdam

Dirk Breed schildert sterk vereenvoudigde polderlandschappen in hallucinerend rood en blauw, en plaatst die tegen een achtergrond van vaak donkere, dreigende luchten. Van 30 april t/m 27 mei in Gallery Nine, Keizersgracht 570.

De tentoonstelling Off shore toont schilderijen van Ko Aarts waarbij land en zee centraal staan. Galerie Maria Chailloux, Prinseneiland 439, 28 april t/m 20 mei.

Galerie van Wijngaarden, Lijnbaansgracht 318, toont portretten van Patricia Spoelders, t/m 20 mei.

In De Nederlandsche Bank, Westeinde 1, t/m 19 mei tekeningen van Natasja Kensmil.

Harrie Visser schilderde koeien, Jef Gysen schilderde mensen. Samen zijn ze van 30 april t/m 31 mei te zien in Galerie Jos Art, KNSM-laan 291.

In Shores Spaces, het kunstenaars initiatief aan de Sint Annenstraat 28hs dat zich geheel wijdt aan Amerikaanse eigentijdse kunst, werk van drie buitenlandse kunstenaars die zich vestigden in New York. De schilderijen van de Turkse Susan Batu en de foto's van Nederlander Chiel van Zelst en Duitse Svenja Kaufmann hebben tijd als thema. Color of Time, 28 april t/m 27 mei.

Zondag afterpartykunst op het Museumplein. Ruben La Cruz en Karolien Helweg maken van 8.00 tot 19.00 uur een continu veranderend kunstwerk van het op koninginnedag achtergelaten afval op het dak van de parkeergarage van het Museumplein.

In Mauerschau-de andere kant van de wand dertien visies op 'de muur'. Tot en met 30 april in Loods 6, KNSM-laan 289. Vanavond houdt Leo van Hee een lezing over 'de wand als protagonist in de cinema'.

'The Membrane - And why I don't Mind Bad-Mooded People' luidt de titel van de tentoonstelling van sculpturaal werk van Urs Fischer in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, t/m 28 mei.

Centraal in de expositie Venster op het Oosten in het Scheepvaartmuseum staan een dagboek van de Nederlandse diplomaat/koopman Dirk de Graeff van Polsbroek en fotoalbums met beelden van Japan uit de roerige periode 1850-1870. Tot en met 29 oktober.

Stedelijk Museum: beelden van Hubert Kiecol, t/m 12 juni; Museum Overholland presenteert onder de vleugels van het Stedelijk Museum een selectie van (zelf)portretten van hedendaagse kunstenaars als Philip Akkerman, Georg Baselitz, Louise Bourgeois, Bruce Nauman, en nog vele anderen. Face to Face, t/m 18 juni.

In het Joods Historisch Museum Monument voor de levenden, een ruimtelijk schilderij van Eli Content; tegelijkertijd worden recente schilderijen, werken op papier en kunstenaarsalbums van Content getoond. Tot en met 17 september.

In SHe'll survive in Montevideo, Keizersgracht 264, tonen veertien Duitse mediakunstenaars afkomstig van de Staatliche Hochschule für Gestaltung hun werk. Tot en met 6 mei.

In de gerestaureerde panden van het Bijbels Museum, de Cromhouthuizen, t/m 25 juni plafondschilderingen van Jacob de Wit uit 1718 en 1750.

In het kader van de herdenking van 400 jaar relaties Nederland-Japan Japanse verwondering, met werk van Shiba Kõkan (1747-1818), een van de Japanse kunstenaars die in de ban raakte van het Westen. In het Amsterdams Historisch Museum, t/m 4 juni.

In de nieuwe tentoonstellingsvleugel van het Van Gogh Museum: Jugendstil in woord en beeld - geïllustreerde dichtkunst rond 1900. Een tentoonstelling met boeken en tijdschriften vervaardigd door Duitse en Oostenrijkse Jugendstilkunstenaars, t/m 7 mei.

Rijksmuseum: Glorie van de Gouden eeuw, de Nederlandse topstukken uit de 17de eeuw: schilderijen, beeldhouwkunst en kunstnijverheid, t/m 17 september; tekeningen en prenten, t/m 16 juli; collectie van het Koninklijk Museum ten tijde van Lodewijk Napoleon, t/m 25 juni.

Arnhem

Het Nederlands Openluchtmuseum geeft in de tentoonstelling De Amerikaanse Droom in Nederland 1944-1969 een beeld van bewondering voor en verguizing van de VS in deze periode. De magie van Amerika in het nuchtere naoorlogse Nederland wordt getoond aan de hand van speelfilms, juke-boxen, auto's, barbies en televisiefragmenten van J.F. Kennedy, Martin Luther King en Vietnam. Van 2 mei t/m 29 oktober.

Breda

Ruim driehonderd grafische werken van Marc Chagall, de meeste geïnspireerd op de Griekse mythologie, de Bijbel, de Fabels van La Fontaine en Daphne & Cloé, t/m 14 mei in de Grote Kerk.

Delft

In galerie De Sigarenfabriek, Brabantse Turfmarkt 75a, schilderijen en grafiek van Wolfgang Hollaar en Arthur Oolderink, plastische vormgeving van Daniëlle Sloots, schilderijen van Esther Zitman en keramiek van Elt de Boer. Tot en met 14 mei.

Den Bosch

Langs de oevers van het binnenstadsriviertje De Groote Stroom de tentoonstelling Floating Time 2000. Tien beeldend kunstenaars plaatsten er in totaal twintig keramische sculpturen die nagenoeg alleen per boot te bezichtigen zijn. Van 29 april t/m 29 oktober. Informatie: 073-6147217.

Het Noordbrabants Museum staat in het teken van Meesters van het Zuiden - barokschilders rondom Rubens. Naast werken van Rubens, Van Dyck en Jordaens, ook schilderijen van hun leerlingen, t/m 7 mei.

Den Haag

Never look back, een tentoonstelling van dertig jaar grafisch werk van Klaas Gubbels, toont litho's, zeefdrukken en houtdrukken van de kunstenaar. Tot en met 28 mei in de Artoteek, Denneweg 14a.

Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, presenteert werken op papier en schilderijen van Uwe Poth en werken op papier van Gabriëlle van de Laak, van 28 april t/m 31 mei.

In de reeks signalementen van Haagse beeldende kunstenaars de tentoonstelling 2d/3d II, met schilderijen van Thomas Ankum en Elsa Hartjesveld en ruimtelijk werk van Marius Quee. Galerie de Vrije Academie, Paviljoensgracht 20-24, t/m 19 mei.

Jan Hendrik Weissenbruch - Voorbij de Haagse School in het Gemeentemuseum. Met meer dan 120 werken, waaronder 60 aquarellen, van deze boeiende landschapsschilder van de Haagse school, t/m 21 mei.

Deventer

De Belg Guido Vrolix balanceert in zijn schilderijen op de rand van de afgrond en becommentarieert zo de geschiedenis van de falende mens. Tot en met 28 mei in galerie ProMemoria, Grote kerkhof 24.

Eindhoven

Gert 26 toont dit weekeinde in De Fabriek, Baarsstraat 38, zijn Car'o'van, een combinatie tussen een caravan en en auto, en zestig schilderijen waarop dat mobiel een hoofdrol speelt.

In het kader van de manifestatie Soundscape White Lady in De Witte Dame, Emmasingel 20, de tentoonstelling Machines Sonores van geluidskunstenaar Frédéric le Junter, van 2 t/m 31 mei.

Van Abbemuseum: Primal gestures, minor roles, tentoonstelling van Arnout Mik. Video's, foto's en objecten in een door Mik gecreëerde omgeving, t/m 7 mei.

Groningen

In het Centrum Beeldende Kunst, Trompsingel 27, pleit Eduard Bezembinder voor een 'eerherstel voor grafisch afval' via schilderijen van dierfiguren, geometrische vormen, mensen en woorden, van 29 april t/m 28 mei.

In het Groninger Museum t/m 4 juni Haks was here! 5 jaar Groninger Museum, de collectie eigentijdse kunst en design. Met werk van Keith Haring, Inez van Lamsweerde, Georg Baselitz en Anton Corbijn.

Haarlem

De Vishal (Grote Markt 20) toont het werk van Luuk Wilmering, die foto's, tekeningen, brieven en peultjes combineert in een werk over vriendschap, van 29 april t/m 22 mei.

Galerie Gerhard Hofland, Burgwal 2, presenteert drie loden schilderijen en twee series werk op papier van de Duitse kunstenaar Güther Förg, t/m 28 mei.

Kuifje in het verre oosten is een tentoonstelling over de beroemde stripheld van Hergé (George Remi, 1907-1983), toegespitst op het album 'De blauwe lotus'. Tot en met 12 juni in de Vleeshal, Grote Markt.

Het Teylers Museum: De eeuw van Michelangelo, honderd tekeningen van Michelangelo, Rafaël, Correggio, Titiaan en Veronese uit eigen bezit, t/m 18 juni.

Heesbeen/Heusden

Hiroë Okubo legt in haar kunst een verbinding tussen conventionele ambachtelijke technieken en high-tech. Van 28 april t/m 13 mei stelt zij haar atelierwoning (Grotestraat 53) open voor publiek en presenteert zij digi-space among sheep and cows, vrijdag t/m zondag 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak (0416-665215).

Hoorn

Een tentoonstelling gewijd aan het oeuvre van Johannes Christiaan Karel Klinkenberg (1852-1924), die vooral naam heeft gemaakt met het verbeelden van Hollandse steden rond 1900. Westfries Museum, t/m 7 mei.

Leeuwarden

Fries Museum: tekeningen van aangrijpende gebeurtenissen door Ronald Ophuis, t/m 28 mei; tekeningen, aquarellen en gouaches van Léon Spilliaert (1881-1946), t/m 21 mei; een selectie uit het werk van de Friese schilder en graficus Lode Pemmelaar, t/m 21 mei; fotowerken van Miloushka Bokma, die verwijzen naar de wereld van mode en styling, t/m 28 mei.

Tijd is een 'keramische tuin' van Remko Posthuma, t/m 28 mei in de Princessehof.

Maastricht

Bonnefantenmuseum: Rondom Dürer schetst met vijftig tekeningen en zo'n driehonderd prenten een beeld van de periode uit de Renaissance waarin tekenaar en graficus Albrecht Dürer een sleutelrol speelde, t/m 11 juni; in Samenscholing werk van Raymond Cuijpers, Stan Klamer, Mathilde ter Heijne, Erwin Driessen, Maria Verstappen, Norbert Grunschel, Fransje Killaars en Roy Villevoye, acht voormalige studenten van de Maastrichtse Academie voor Beeldende Kunsten; Collectie Limburg II, t/m 14 mei, is een doorsnede van de Limburgse beeldende kunst van de 20ste eeuw, t/m 14 mei; vijf grote doeken van Toon Verhoef, t/m 28 mei.

Nijmegen

Memory is een installatie van Ingrid van der Veen, waarin een videoprojectie een belangrijke rol speelt. Tot en met 28 mei in Beam, Pijkestraat 4.

Otterlo

Kröller Müller Museum: een overzicht van het late werk van schilder, dichter en architect Theo van Doesburg (1923-1931), oprichter van De Stijl, t/m 18 juni (zie ook Utrecht).

Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen: zelfportretten en architectuurschilderijen van Carel Willink (1900-1983), t.g.v. Willinks 100ste geboortedag, t/m 12 juni.

De Kunsthal: Overal is Duckstad is een gezinstentoonstelling over het beroemde geslacht van de Ducks, t/m 3 september; Rondom Porto is de opmaat tot het jaar 2001, waarin Porto en Rotterdam culturele hoofdsteden zijn. De tentoonstelling biedt een overzicht van de culturele geschiedenis van de Portugese stad Porto. Tot en met 28 mei; een overzicht van het expressionistische werk van Leo Gestel (1881-1941) uit de collectie van het Instituut Collectie Nederland, t/m 4 juni; Kunstgerechten, Japanse food samples van kunststof, keramiek en plastic, t/m 28 mei.

Scheveningen

Museum Beelden aan Zee toont t/m 31 juli Afrikaanse en Europese sculpturen.

Spanbroek

Vanwege de 100ste geboortedag van Carel Willink (1900-1983) brengt het Frisia Museum een overzicht van zijn magisch realistische schilderijen en tekeningen, t/m 2 juli.

Tilburg

In De Verschijning, Lancierstraat 42, de geluidssculptuur SITE[wasteland] van Justin Bennett, van 29 april t/m 31 mei.

Utrecht

Centraal Museum: drie madonna's van Jan van Scorel: 'Madonna met kind' 'Madonna met wilde rozen' en de Madonna uit de collectie van de Russische Kartinaja Galeria, t/m 2 juli; een overzicht van het vroege werk (1922) van schilder, dichter en architect Theo van Doesburg, t/m 18 juni (zie ook Otterlo).

Velp

Acht Rhedense beeldend kunstenaars exposeren complete series werk in Kunsthuis 13, Kastanjelaan 13. Van 29 april t/m 28 mei.

Vlissingen

In de Watertoren AK, Rijksweg A58 afslag Oost-Souburg, een expositie van Jans Muskee, Sigmund de Jong en Jolande Traa, t/m 11 juni; in W3 Galeries, Oranjestraat 4, schilderijen van Sybille Pattscheck en Dave Meijer, t/m 18 juni.

Meer over