BEELDENDE KUNST

Amstelveen..

Amsterdam

'Smokescreen' is de titel van de filminstallatie die Fiona Tan maakte op basis van een jaren dertig-documentaire over Oost-Indische archipel. Van 27 augustus t/m 21 oktober in de Balie.

'De reconstructie van de neus' is een work-in-progress van beeldend kunstenaar Manel Esparbé i Gasca, een 'sensorische' opera met onder meer kunstwerken van Frans Oosterhof en Melle Hammer, diawerken van Peter Cuypers en kostuums van Klaar van der Lippe. Van 28 augustus t/m 5 september in De Balie.

Pleidooi voor het alledaagse is een installatie van nieuwe producten en prototypes, ontworpen door Dick van Hoff en Aukje Peters vanuit de gedachte dat het design van alledaagse voorwerpen meer betrokkenheid van de gebruiker zou moeten krijgen. Galerie Binnen, Keizersgracht 82, toont de installatie, 31 augustus t/m 9 oktober.

Bij AYAC (Amsterdam Young Artists Circuit), Keizersgracht 166, schilderijen, foto's en video/film van Nanda Smits, Loes Aarts, Sopo Bazgadze en Harm Goslink Kuiper. Van 28 augustus t/m 25 september.

Vernieuwd Van Gogh t/m 5 september in het Van Gogh Museum. De opening van de nieuwe vleugel wordt luister bijgezet met een tentoonstelling over Theo van Gogh, de broer van Vincent die kunstverzamelaar en -handelaar was. Werken van o.a. Corot, Gauguin, Degas, Monet, Pisarro en Renoir.

Rijksmuseum: voor Het Nederlandse stilleven - 1550-1720 zijn in de Zuidvleugel bruiklenen uit de gehele wereld samengebracht, t/m 19 september; Kunst, kennis en commercie. De kunsthandel Van Wisselingh is een tentoonstelling over deze belangrijke kunsthandel aan het begin van deze eeuw, t/m 3 oktober.

Den Haag

Gemeentemuseum: een kleine tentoonstelling van een veertigtal werken op papier van M.C.Escher en zijn leermeester S.J. Jessurun de Mesquita. Tot en met 17 oktober.

Nieuwe werken op papier van Jerry Keizer en Ronald Noorman, en beelden, werken op papier en schilderijen van Armando, van 28 augustus t/m 29 september bij Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22.

Domburg

Schilderijen en aquarellen van Johnny Beerens in het Marie Tak van Poortvliet Museum. Danza della Terra, t/m 7 november.

Dordrecht

Een keuze uit tekeningen, schilderijen en objecten van Gerard Verdijk, van 28 augustus t/m 17 oktober in het Dordrechts Museum; een overzicht aan kunstenaar Willy Sluiter, t/m 17 oktober.

Leiden

Dageraad van de Moderne Kunst in Museum De Lakenhal toont de opkomst van de moderne kunst aan de hand van werk van Van Doesburg, Bremmer, Brouwer, Toorop, Van Gogh en Nijland. Tot en met 29 augustus.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum Het gelijk van de achterkant: van 25 schilderijen uit de collectie wordt nu eens niet de voorkant maar de achterkant getoond, t/m 28 november; een overzicht van Armando's figuratieve bronzen beelden (periode 1988-1999), t/m 12 september; een overzicht van schilderijen (1991-1998) en 8mm-filmpjes (1982-1985) van Luc Tuymans, t/m 5 september.

Millingen aan de Rijn

Stoelen zijn het thema op de kunstroute die van 28 augustus t/m 5 september is uitgezet op de dijk van Kekerdom en Keeken. Route verkrijgbaar bij De Gelderse Poort in Millingen en Informatiecentrum De Millingerwaard in Kekerdom.

Rotterdam

De schilder, graficus en fotograaf Luuk Scholten vervaardigde in de periode 1991-1996 een serie kleurenhoutsneden die een blik bieden op plaatsen waar Van Gogh heeft gewerkt. Van Gogh opnieuw in het Rotterdams Centrum voor Beeldende Kunsten, t/m 31 augustus.

In Witte de With 'cityscapes' van Fortuyn/O'Brien. Irene Fortuyn fotografeerde stadsbeelden in Rotterdam, Valenciennes, Parijs en Londen, en voorzag deze van zogeheten citysongs, een mix van stadsgeluiden. In Witte de With in Rotterdam contrasteert Fortuyn die 'buitenbeelden' met 'binnenbeelden' van weelderige interieurs. House and Garden. Fortuyn/O'Brien, t/m 29 augustus.

Museum Boijmans Van Beuningen: met 150 jaar Museum Boijmans Van Beuningen besteedt het museum aandacht aan de particuliere verzamelaars die de collectie groot hebben gemaakt, t/m 29 augustus.

Kunsthal: Terugblik 99-89 toont het beste van de Willem de Kooning Academie-studenten die afstudeerden in de periode 1989-1999. Van 28 augustus t/m 10 oktober.

Utrecht

In Museum Catharijneconvent zijn van 27 augustus t/m 14 november Russische ikonen en miniaturen bijeengebracht uit de 15de en 16de eeuw.

Meer over