BEELDENDE KUNST

Krijn Giezen ontwierp een plan tot zuivering van de Haagse Beek. Ian Hamilton Finlay, Herman de Vries en Remko Scha reageerden daarop met een kunstwerk....

In De Appel in Amsterdam Jetztzeit, de presentaties van zeven Oostenrijkse kunstenaars die ieder een niet-Oostenrijkse collega hebben uitgenodigd. Met werk van Franz West, Matta Wagnest, Heimo Zobernig, Peter Kogler en anderen. Tot en met 29 januari, opening vanavond om 18 uur.

Ter gelegenheid van de toekenning van de Erasmusprijs aan Sigmar Polke toont het Stedelijk Museum in Amsterdam Goya: Die Alten van Polke, een cyclus van fotowerken uit de periode 1982-1990. Tot en met 15 januari.

Rotterdam, de jaren zestig in Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam toont werk van Rotterdamse kunstenaars uit de jaren zestig, onder wie Woody van Amen, Toni Burgering, Wim Gijzen, Daan van Golden en Jan van Munster. Tot en met 29 januari. Opening zaterdag om 14.30 uur.

Teleac begint zondag op Nederland 2 een serie van twaalf uitzendingen over 'Nederlandse kunst vanaf 1900'. Boymans-van Beuningen in Rotterdam, Kröller-Müller in Otterlo, Gemeentemuseum Arnhem, Het Paleis in Den Haag en Stedelijk Museum in Amsterdam richten een zaal in met werk dat wordt behandeld in de tv-serie.

In het Nijmeegs Museum Commanderie van Sint Jan een grote tentoonstelling met grafiek uit Duitsland, Van Max Liebermann tot George Grosz. Van 26 november tot en met 8 januari.

Aan Borduren 2000 in het Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden werkten mee: Connie Dekker, Christine en Irene Hohenbüchler, Arnoud Holleman, Antoniëtta Peeters, Berend Strik, Anna Verweij-Verschuure en Colette Whiten. Van 26 november tot en met 6 maart.

Het Gemeentemuseum Arnhem presenteert een overzicht van Dick Ket (1902-1940). Samen met de catalogus, gebaseerd op het proefschrift van Alied Ottevanger, zal deze tentoonstelling een nieuw licht op Kets oeuvre moeten werpen. Tot en met 12 februari. Opening zaterdag om 15 uur.

Kunsthuis 13 in het Gelderse Velp viert zijn 10-jarig bestaan met een hommage door twaalf genodigden, onder wie Gögös, Schulte, Zurné, Tebbe, Vijgen, De Blauw, Van Krieken en anderen. Tot en met 26 december, vanaf vandaag.

In Arti et Amicitiae in Amsterdam tot en met 11 december de grafiekmap . . . . 10 jaar later, het vervolg op de map Twaalf zeefdrukken met werk van Blom, Commandeur, Scholte, Vlugt, Dumas, Visch en anderen.

In het gerenoveerde Singer Museum in Laren tot en met 19 februari Expressionisme in Nederland 1910-1930.

In het Stedelijk Museum in Amsterdam een groot overzicht van George Hendrik Breitner (1857-1923): schilderijen, tekeningen, aquarellen en foto's. Tot en met 5 februari.

De Stadsgalerij Heerlen toont De eigen collectie met werk van Philip Akkerman, Rob Birza, Kees Smits, Berend Hoekstra, Toon Teeken en Marlene Dumas. Tot en met 16 januari.

Nieuwe schilderijen van Kees Smits in Slewe Galerie in Amsterdam, tot en met 31 december.

General Idea's exposeert Infetions, een overzicht van mediaprojecten over Aids, verlies en leegte. Tot en met 15 januari in World Wide Video Centre, Den Haag.

Videofilmpjes van achtentwintig kunstenaars in Casco, Utrecht. Tot en met 4 december.

Een installatie van Marian Smit en Karolien Helweg, beelden en schilderijen van Fredy Wolf-Wubben en schilderijen van Toon Truyens, tot en met 15 januari in de Watertoren, Vlissingen.

Grafiek Nu in de Nieuwe Kerk in Amsterdam toont werk van 115 Nederlandse grafici en 15 buitenlandse kunstenaars, tot en met 7 december.

In het Rijksmuseum in Amsterdam een overzicht van de gebeeldhouwde portretten van Jan Baptist Xavery (1697-1742). Tot en met 11 december.

De Utrechtse Parade in het Centraal Museum in Utrecht, het grote overzicht van vijf eeuwen schilderijen, zilver, meubels, kostuums, beelden en architectuurontwerpen van Utrechtse meesters, is verlengd tot en met 31 december.

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch belicht met Heimwee naar de klassieken de neoclassistische beeldhouwkunst in Nederland. Tot en met 8 januari.

In het Mondriaanhuis te Amersfoort een documentaire tentoonstelling over het leven en werk van Piet Mondriaan, Mondriaan: de mens, zijn ideeën, het werk. Tot en met 29 april.

Over leven in Sarajevo is een zwart-wit fotodocumentaire van de Amerikaanse schrijver en fotograaf Edward Serotta. In het Joods Historisch Museum in Amsterdam, tot en met 29 januari, vanaf vandaag.

Donderdag 1 december is Wereld Aids Dag. In de USVA Fotogalerie in Groningen opent vanavond om 18 uur de tentoonstelling Aids and the Family van Carel van Hees. In het gemeentehuis van het Drentse Norg vanaf zaterdag 16 uur Nieuwe helden van Frits de Ridder en in De Lawei in Drachten vanaf dinsdag foto's van Erwin Olaf, Han Singels en Carel van Hees.

Schrijver Ton van Reen selecteerde 45 foto's die Cas Oorthuys in Limburg maakte en schreef daar een kort verhaal of dialoog bij. Zoeker op Limburg is van 26 november tot en met 26 maart in het Limburgs Museum in Venlo te zien.

Aan de tentoonstelling Een fotografisch beeld werken negen kunstenaars mee die zich laten beïnvloeden door het medium fotografie. S-ruimte, Catharijnesingel 60 in Utrecht. Tot en met 11 december.

In de Rotterdamse Kunsthal tot en met 4 december Het Hollands Interieur, kleurenfotografie van Theo Baart.

Meer over