BEELDENDE KUNST

De expositie Masks, mirrors of culture in galerie House of Asia in Rotterdam zet oude, authentieke makers tegenover hedendaagse maskers van Nederlandse kunstenaars....

The Reel World, honderd jaar filmpostergeschiedenis is eerder dit jaar te zien geweest in de Rotterdamse Kunsthal. Museum Van Bommel Van Dam in Venlo heeft nu het overzicht in huis. Tot en met 15 september, vanaf vandaag.

Beeldend kunstenaar Twan Janssen beschrijft in Solo het wel en wee van een beginnend kunstenaar. Solo bestaat uit een toneelstuk (dat tevens in boekvorm verschijnt), het decor van het toneelstuk en de vijf sculpturen die het stuk opvoeren. Tot en met 1 september in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem, vanaf zaterdag.

Het Bonnefanten Museum in Maastricht presenteert in de Wiebengahal vanaf zaterdag drie grote sculpturen van de Amerikaanse kunstenaar Carl Andre. Tot en met eind maart. De tentoonstelling Collectie Willem Neutelings, een van de rijkste privécollecties laat-Middeleeuwse beeldhouwkunst en kunstnijverheid, heeft het Bonnefanten verlengd tot en met 15 september.

Nog lopende exposities

De reizende tentoonstelling Should I stay, should I go? speelt in op de drastisch toegenomen mobiliteit heden ten dage. Elf kunstenaars bouwden caravans om tot kunstwerken. Van 21 tot en met 28 juli staan ze in Alkmaar.

In het Haags Gemeentemuseum Van Monet tot Matisse, een tentoonstelling van werken van Franse Meesters uit het Moskouse Poesjkin Museum die eerder dit jaar in Milaan duizenden bezoekers trok. Een groot deel van de werken maakten deel uit van de collecties van de Russische verzamelaars Iwan Morosow en Sergei Sjtsjoekin. 51 van de zestig getoonde schilderijen zijn voor het eerst in Nederland te zien. Tot en met 13 oktober.

Als iemand goed, opvallend en vernieuwend werk maakt, verdient het een plek in het museum, punt uit. Deze voor een Nederlands museum vrij revolutionaire opvatting, draagt scheidend directeur Frans Haks uit in het Groninger Museum met de tentoonstelling Dick Bruna/Paul Huf, The smell of success. Tot en met 1 september.

Aan de dubbeltentoonstelling Under Capricorn - The world over die tegelijkertijd in Nieuw-Zeeland en in het Stedelijk Museum Amsterdam te zien is, doen zowel kunstenaars mee die zich al langere tijd op het gebied van de nieuwe media bewegen (Bill Viola, Gerald van der Kaap, Erik Hobijn, Laurie Anderson en 'aartsvader' Nam June Paik) als 'traditionele' kunstenaars (Ger van Elk, James Lee Byars). Thema is 'Global Village', want dat is de wereld door de computernetwerken en geavanceerde telecommunicatie geworden volgens sommigen. Tot en met 18 augustus.

Een overzicht van de Belgische fin-de-siècle-kunstenaar Leon Spilliaert in het Paleis in Den Haag. Tot en met 1 september.

In Musis Sacrum in Arnhem tot en met 5 september grafisch werk van Picasso. Met ruim driehonderd van zijn 'vergeten' werken.

Op verzoek van Rudi Fuchs dook Gerrit Komrij in de depots van het Stedelijk Museum in Amsterdam op zoek naar werken die zelden of nooit geëxposeerd worden. Hij koos met name schilderijen uit het begin van deze eeuw, 'alles wat ik graag boven mijn bed zou willen hangen.' Kijken is bekeken worden, tot en met 25 augustus.

De nieuwe Europese biënnale Manifesta! presenteert zich op een tiental lokaties in en rond het Museumpark en de Witte de Withstraat in Rotterdam. 72 kunstenaars uit 25 Europese landen tonen hun grenzeloze manifestaties. De biënnale bezint zich op thema's als emigratie en communicatie en weerspiegelt de zoektocht naar een culturele identiteit. De bezoeker mag neerploffen in één van de zitzakken voor de van censuur bevrijde films die Douglas Gordon vertoont, maar hij kan ook meedoen aan een 'reisspel' van Maria Eichhorn, 'virtueel winkelen' in de Bijenkorf of luisteren naar een kanarie-concert in Witte de With. Tot en met

19 augustus.

De expositie Hybrids in De Appel in Amsterdam toont hybride fantasieën van kunstenaars, zelfs perversiteiten. Het confronteert de wetenschap van nu met de maniëristische kunst van vier eeuwen geleden, de tijd van de curiositeitenkabinetten. Met een computer is het mogelijk je eigen monster te creëren. Tot en met 18 augustus.

In het CBK in Emmen een solo-expositie van geluidskunstenaar Nico Parlevliet. Parl-Potpourri, tot en met 1 september.

Meer over