BEELDENDE KUNST

'Parallelle discussie' heet de tentoonstelling met werk van Waldo Bien en Joseph Semah in het Centrum Beeldende Kunst. Van 8 november t/m 14 december....

Amersfoort

Amsterdam

AYAC's, het Amsterdam Young Artist Circuit, houdt een tentoonstelling met schilderijen van Cor Groenenberg en Milly Betten. Keizersgracht 166, van 8 november t/m 2 december.

Galerie Swart (Van Breestraat 23) toont nieuwe bronzen beelden van Joost van den Toorn. Van 8 november t/m 3 december.

Recente landschappen en stillevens van Ronald Zuurmond hangen van 8 november t/m 10 december bij galerie De Praktijk (Lauriergracht 96).

Vrieshuis Amerika (Oostelijke Handelskade 25) houdt in de maand november elk weekeinde 's avonds een kunstmanifestatie met werken van Ko Aarts, Klaas Mast, Rudi van de Wint jr., Nathalie Stiphout, Peter Klashorst, Jacek Nichs, Ernst Laeven en Peter Terhorst. Het project begint op 7, 8 en 9 november.

Kali is een hindoegodin, een bestrijder van het kwaad en een beschermende moederfiguur. Met 'Kali, monster en moeder' tonen negen Indiase kunstenaars hun fascinatie en artistieke visie op deze goddelijkheid. In het Tropenmuseum, van 6 november t/m 1 februari. Verder recent grafisch werk van de Nederlands-Mexicaanse kunstenaar Jan Hendrix, tot en met 18 januari.

De Appel presenteert een overzicht van de Chinese kunstenaar Huang Yong Ping, die al sinds acht jaar in Parijs woont en werkt. Tot en met 4 januari.

In het Rijksmuseum een presentatie van de eigen collectie Chinees porselein, naar aanleiding van de verschijning van de bestandscatalogus. Tot eind juni '98.

Hij werd de 'Delacroix van de beeldhouwkunst' genoemd, maar ook 'voor driekwart minstens gek'. De Franse kunstenaar Auguste Préault (1809-1879) hoorde in de eerste helft van de negentiende eeuw tot de toonaangevendste kunstenaars van zijn land. In het Van Gogh Museum een tentoonstelling over dit enfant terrible van de beeldhouwkunst, t/m 11 januari.

In het Stedelijk Museum (t/m 30 november) Sandberg, grafisch ontwerper en museumpionier, een eerbetoon aan de voormalige museumdirecteur Willem Sandberg. In het Stedelijk tevens (t/m 23 november) gedichten van Wislawa Szymborska, vormgegeven door Wojtek Freundenreich, en recente sculpturen van Royden Rabinowitch (t/m 30 november). Ook videokunst van de Mexicaan Gabriel Orozco (t/m 14 december). Verder een overzicht van het poëtische en existentiële werk sinds 1988 van Walter Dahn, een leerling van Joseph Beuys. Dahn maakt sculpturen, objecten, schilderijen, tekeningen, foto's en video's. Another Time, Another Place, t/m 23 november.

Galerie Fons Welters presenteert nieuw borduurwerk en voor het eerst ook foto's van Berend Strik. Striks werk wordt getoond samen met werk van architectenbureau One Architecture (Matthijs Bouw en Joost Meuwissen).

Tekeningen van Jan Luyken (1649-1712) in het Amsterdams Historisch Museum, t/m 4 januari.

De Zwarte Farao's in De Nieuwe Kerk, t/m 1 februari.

Spijkers, dozen, kleren, de Angolese kunstenaar Fernando Alvim gebruikt voor zijn werk vooral materialen uit zijn directe omgeving. The Gate Foundation (Keizersgracht 613) wijdt een tentoonstelling aan zijn installaties, over herinneringen aan de Angolese burgeroorlog, t/m 19 december.

Berg en Dal

De tentoonstelling Ujamaa (Swahili voor samenwerking) toont een twintigtal kunstwerken van voornamelijk jonge kunstenaars uit Mozambique, Uganda, Zuid-Afrika, Botswana, Angola en Nederland. In het Afrika Museum, tot en met 30 december.

Breda

Lighting 3 is de derde in een reeks tentoonstellingen van werk van jonge kunstenaars. Deze keer: schilderijen van Michael Kirkham. In De Beyerd (Boschstraat 22), t/m 23 november.

In Lokaal 01 (Kloosterlaan 138) werk van Diederik Klomberg, Ellen Augustynen en Arie Huisman. Van 7 november t/m 7 december.

Delft

In galerie de Zaal, Koornmarkt 4, aquarellen van Arie Berkulin en keramiek van Gert Germeraad, t/m 16 november.

In Het Prinsenhof een tentoonstelling over het grafmonument van Willem van Oranje, waarbij de bronzen ornamenten en beelden van het praalgraf worden getoond, t/m 11 januari.

Galerie De Sigarenfabriek (Brabantse Turfmarkt 75A) exposeert nieuw werk van Ton de Bruin, Hélène Doornebal, Marjolijn de Regt en Egon Viebre. Van 6 t/m 23 november.

Diepenheim

Signs at Large in Kunstvereniging Diepenheim stelt 'het driedimensionale in relatie tot de tekening' aan de orde. Met werk van Paul van Dijk, Dick Donker, Maryan Geluk Arno Kramer, Ton Slits en Roland Sohier. Tot en met 23 november.

Dordrecht

Het Dordrechts Museum heeft Margit Rijnaard uitgenodigd om in zijn grote tentoonstellingszaal een installatie te maken, geënt op het toegenomen belang van de fysieke ervaring van het kunstwerk. Tot en met 16 november.

Eindhoven

In Galerie Pennings (Geldropseweg 61b) exposeert Patrick Bailly-Maître-Grand onder meer foto's van soepborden met vetvlekken die verwijzen naar de sculpturen van Jean Arp, en 'Les Mouches Millimétrées': vliegen op millimeterpapier. Tot en met 5 december.

Franeker

Het begraven van de doden, het verzorgen van de zieken, het kleden van de behoeftigen. Drie van de zeven werken van barmhartigheid waardoor de kunstenaar Nicolas Dings zich heeft laten inspireren voor zijn installaties Hotel Dieu, vanaf zaterdag in 't Coopmanshûs. De tentoonstelling duurt tot en met 13 december.

Gorinchem

Systematiek, kleurverlopen, structuren en vervormingsprocessen, dat zijn de componenten voor 'systematische composities' van beeldend kunstenaar Arie Brinkman. Tot en met 11 januari in het Gorcums Museum.

Leiden

Lak Galerie (Cleveringaplaats 1) toont tekeningen van Martijn te Winkel en lino's en tekeningen van VAnessa Jane Phaff. Van 9 november t/m 13 december.

In het Centrum Beeldende Kunst (Hooglandse Kerkgracht 19/21) vullen twaalf kunstenaars de ruimte met werken die zijn geïnspireerd op sprookjes. 'Er was eens een sprookje. . .', van 8 november t/m 7 december.

Het stripfiguur Kuifje figureert als gids op de tentoonstelling Naar Tibet met Kuifje in het Rijksmuseum voor Volkenkunde. Naast de originele tekeningen die Hergé maakte voor het stripalbum 'Kuifje in Tibet', zijn originele gebedsmolens, reliekschrijnen, rolschilderingen en dodenboeken te zien. Samen moeten ze inzicht geven in het landschap, het klimaat, de cultuur en de geschiedenis van Tibet. Tot en met 3 augustus 1998. Tegelijkertijd toont het museum foto's die Thom Hoffman eerder dit jaar in Tibet maakte.

In het Rijksmuseum voor Oudheden Who's Afraid of Ancient Blue?, met beelden uit Egypte en de klassieke wereld in een azuurblauw decor; Antiek Toerisme: een reis langs het mooiste van het Rijksmuseum van Oudheden is een 'grand tour' langs de mooiste verzamelgebieden van het museum die gevat zijn onder titels als 'religie', 'schrift' en 'dagelijks leven'; Mummies! met 33 Egyptische mensen- en dierenmummies, 375 objecten, filmfragmenten en computerprogramma's. Tot eind 1998.

Middelburg

Een tentoonstelling van Dora García in De Vleeshal, t/m 14 december.

In Metro S (Kuiperspoort 22) de tentoonstelling 'Spin-Off', met werk van Harry Vandevliet. Van 8 t/m 23 november.

Nijmegen

In het prentenkabinet van Museum Commanderie van Sint Jan een tentoonstelling over de Nijmeegse 'grote rechtsgeleerde' Gerard Noodt, die 350 jaar geleden werd geboren. Documenten en geschriften. Van 8 november t/m 14 december.

Oss

Met de tentoonstelling 'Parcours de Tocht' en het gelijknamige boek geeft kunstenaar Henri Jacobs een indruk van de schilderijen en tekeningen die hij de afgelopen twaalf jaar heeft gemaakt. Aanvankelijk stond voor Jacobs het menselijk lichaam nog centraal, later bestaat zijn werk voor een groot deel uit geperforeerde doeken, oppervlakken van druipende goud- en zilververf, soms gecombineerd met spiegels. In Museum Jan Cunen, t/m 7 december.

Rotterdam

In het Chabot Museum een presentatie van het werk van Kirchner, de grote Duitse expressionist en oprichter van de kunstenaarsgroep 'Die Brücke'. Met schilderijen, beelden, tekeningen, prenten en foto's uit alle perioden van zijn leven. Tot en met 18 januari.

Ruimtelijk werk van Paul de Kort en Charl van Ark, in Phoebus (Eendrachtsweg 61) tot en met 23 november.

In de reeks tentoontellingen All in the family in galerie Cokkie Snoei het werk van Bart en Barend van Hoek. Het werk van zowel vader als zoon is erotisch getint. De schetsen van beelden van Bart van Hoek evolueerden tot op zichzelf staande prenten, erotisch van aard. De schilderijen van Barend van Hoek lijken in eerste instantie te draaien om de erotische gedachten van 'Jan en alleman'. Tot en met 16 november, Mauritsweg 55.

Volgens de kunstenaar Jeroen Joosen schiet het traditionele zelfportret te kort om de menselijke identiteit weer te geven. Daarom heeft hij zich op zijn zelfportretten ontdaan van zijn hoofd en knipt hij de foto's vervolgens in stukken, op zoek naar een nieuwe beeldtaal. Zelfportret, geen gezicht toont het resultaat aan de hand van schetsen, tekeningen, schilderingen, videotape en performances. Ook is een ouder werk van Joosen te zien, de installatie Voorstel voor een laboratorium, tot en met 16 november.

In Museum Boijmans Van Beuningen liefst vier tentoonstellingen met kunst voor de jeugd: een expositie van meubels, een fotoproject rondom de opgroeiende dochter van kunstenaar Daan van Golden, een tentoonstelling met kunst die is gekozen door kinderen en foto's van kindertekeningen van onder anderen Mike Kelley en Nan Goldin. Tot en met 7 december.

In Tuincentrum Born + Bink (Van Beuningenstraat 22) installaties, gedichten, foto's en beelden van 18 kunstenaars, onder wie Silvia B., J.H.J van Melis, Corrie de Boer, Gert Rietveld en Noëlle Cuppens. Voor onbepaalde tijd.

In de Kunsthal de Haagse School (t/m 18 januari) en Brancusi, Tzara en de Roemeense avant-garde, dat aan de hand van foto's, tijdschriften, boeken, tekeningen en enkele schilderijen een beeld schetst van de Roemeense avant-garde, t/m 16 november.

Hij maakt bedden om met meerdere vrouwen tegelijk in te slapen, strakke kasten en frivole pisbakken. Joep van Lieshout is opgeleid als beeldhouwer, maar heeft al jaren geleden met veel succes afstand gedaan van de 'autonome kunst'. Museum Boijmans Van Beuningen presenteert als eerste museum een groot overzicht van zijn werk. 'Atelier van Lieshout', t/m 16 november.

Tilburg

In een overzicht van zijn werk in De Pont toont de Italiaanse Arte Povera-kunstenaar Giuseppe Penone beelden en tekeningen uit de afgelopen zeven jaar, die alle als basis de vertakkingen van een stam hebben, t/m 8 februari. Verder in de Pont recente schilderijen van Robert Zandvliet, t/m 4 januari 1998.

De onvermoede creatieve mogelijkheden van het kopieerapparaat komen aan bod tijdens een programma van lezingen, workshops en een tentoonstelling van copy-art in het Scryption. Natuurlijk staan er kopieerapparaten waarop de bezoeker zelf ook aan de slag kan. Vier kunstenaars maakten werk voor aan de wand van het voormalige PTT Gebouw aan de Spoorlaan dat werd uitvergroot tot 7 bij 11 meter. Tot en met 1 maart.

In het Nederlands Textielmuseum 'kunstdekens', European Art Quilts, t/m 18 januari.

Utrecht

'Beste Vriend! Vuile ploert' heet de tentoonstelling van werken op papier van de Utrechts belangrijkste surrealist Johannes Moesman. In het Centraal Museum, van 8 november t/m 4 januari. Cineast Claas Hille maakte een film over de kunstenaar. Die wordt op 8 en 9 november om 15 uur vertoond.

Case Study House houdt een tentoonstelling met twee versies, op twee locaties: Green 1.01 (in Kerkstraat 21) en Green 2.0 (in Lange Nieuwstraat 2). Met werk van onder anderen Raoul Bunschoten, Jacobien de Rooij en Erik Weeda. Van 9 november t/m 13 december.

Meer over