BEELDENDE KUNST

Amsterdam..

In galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116. installaties van Jan van de Pavert en Ann Lislegaard. Van 5 december t/m 19 januari.

Steendrukken van Guido Vlottes t/m 5 januari in Pakhuis Wilhelmina, Oostelijke Handelskade 29 sous.

Schilderijen van Islam Zein Al-Abdeen in galerie Fi Beiti, Prinsengracht 157-huis. Tot en met 18 december.

In museum Amstelkring, Oude Zijdsvoorburgwal 40, werken uit de collectie van Clemens Merkelbach van Enkhuizen: Ave Maria, van 9 december t/m 25 maart.

In Megabitches, Van der Hoopstraat 45, fotografisch werk van Willem Wits: 'I'll be seeing you', dat tot stand kwam d.m.v. digital imaging. Tot en met 31 december.

In galerie The living Room, Nieuwezijds Voorburgwal 338, beelden van Har van der Put. Tot en met 9 december.

In De Appel werk van Ayse Erkmen, Ann-Sofi Sidén, Gerald van der Kaap, Johan Grimonprez, Simon Starling en Katarzyna Kozyra: Fireworks. Tot en met 3 januari.

Objecten, video en prints van Sharmila Samant in galerie Foundation for Indian Artists, Fokke Simonszstraat 10, t/m 18 december.

Stedelijk Museum: dertig tekeningen van Willem de Kooning uit de verzameling van Museum Overholland, t/m 9 januari; objecten en tekeningen van Michel Huisman, t/m 16 januari.

In het Van Gogh Museum tekeningen en schilderijen van Jean-Francois Millet, t/m 9 januari.

Het Rijksmuseum toont t/m 9 januari prentkunst van Antoon van Dyck (1599-1641).

In het Stedelijk Museum Glad IJs, een selectie uit aankopen van de afgelopen twintig jaar, die volgens het museum model staan voor de jaren tachtig en negentig. Tot en met 9 januari.

In het Amsterdams Historisch Museum De Indruk. Kunstenaars van nu verbeelden persoonlijke geschiedenissen van ouders en grootouders in hun werk. Tot en met 2 januari.

Arnhem

'Magie en zakelijkheid'. Realistische schilderkunst in Nederland 1925-1945 in het Museum voor Moderne Kunst, met werk van o.a. Charley Toorop, Dick Ket, Carel Willink en Pyke Koch, t/m 7 februari.

Delft

Een aantal geestelijk gehandicapten uit Nootdorp wordt sinds een paar jaar opgeleid tot beeldend kunstenaar. Ze exposeren in Stedelijk Museum Het Prinsenhof: Binnenste Buiten, t/m 2 januari.

Den Bosch

In de Muzerije, Hinthamerstraat 74, werk van Marja van Putten en Wim Vonk, t/m 2 januari.

Den Haag

Grafiek, schilderijen, keramiek en meubelen van Theo van Hoytema, t/m 6 februari in het gemeentemuseum.

Het Mauritshuis toont zelfportretten van Rembrandt in Rembrandt zelf. Vijfentwintig schilderijen plus tekeningen en etsen, t/m 9 januari

Eindhoven

Veertien interventies in de openbare ruimte in de Black Box (de Witte Dame), Emmasingel 20, van 3 t/m 11 december.

Food for thought in De Witte Dame, Emmasingel 20, is multimediakunst uit China, t/m 12 december.

Van Abbemuseum, t/m 9 januari: de aanwinsten uit de beleidsperiode van Edy de Wilde (museumdirecteur van 1946-1963); korte films en diawerken van Ger van Elk, schilderijen van Michael Raedecker (winnaar van de John Moores Prijs) en een serie etsen van Nono Reinhold.

Groningen

In Maupertuus, van 4 december t/m 22 januari schilderijen van Hugo Kaagman, begonnen als graffitikunstenaar.

Mediakunst van Nederlandse kunstenaars, o.a. Bill Spinhoven, Jasper van den Brink en Tobias Schalken, t/m 12 december in het CBK.

Het Groninger Museum: t/m 4 juni Haks was here! 5 jaar Groninger Museum, de eigen collectie eigentijdse kunst en design. Met werk van Keith Haring, Inez van Lamsweerde, Georg Baselitz en Anton Corbijn.

Haarlem

In de Vleeshal van 4 december t/m 4 januari Snoepgoed, werk van Jaap Ploos van Amstel, André Eysackers, Helmuth van Galen, Jan Polak e.a.

Zwarte kunst in het Teylers Museum is een selectie van Engelse en Nederlandse mezzotinten uit de 17e t/m 19e eeuw, tot en met 30 januari.

Hilversum

In Exedra, Langestraat 52, 'Spiderman': schilderijen en installaties van Stijn Kriele en Klaas Kloosterboer. Tot en met 10 januari.

Kampen

Tachtig etsen van de Spaanse kunstenaar Francisco Goya: 'Los Desastres de la Guerra', in Stedelijk Museum Kampen, t/m 30 december.

Leeuwarden

Fries Museum: t/m 2 januari beelden van Gerard Groenewoud en Tilly Buij; t/m 22 januari collages van Isa Genzken, waarin foto's uit pornotijdschriften zijn verwerkt; fotowerken van Martine Stig, t/m 12 december; schilderijen, gouaches en tekeningen van Gerrit Benner, t/m 12 december.

Leiden

Werk van hedendaagse kunstenaars, o.a. Halil Altindere en Ebru Oszeçem, uit Turkije in het Centrum Beeldende Kunst, van 3 december t/m 16 januari: Hiç bir Yerden.

Maastricht

In het Centrum Beeldende Kunst Marres, Capucijnenstraat 98, de installatie 'Home-land' van Jozef Legrand, t/m 24 december. Daarnaast werken van Lois Weinberger en een flotationtank van Mike Tyler.

In het Bonnefantenmuseum een internationale tentoonstelling waarin het thema Smaak van verschillende kanten wordt belicht. Tot en met 13 februari.

Middelburg

Fotowerken en werken op papier van Barbara Jean in het museum van De Drukkerij, Markt 51. Van 3 december t/m 6 januari.

Nijmegen

Installatie 'Innocent India' van Bart Drost in Museum Het Valkhof, tot en met 9 januari.

Purmerend

In museum Waterland, Kaasmarkt 16, de tentoonstelling Millennium. Meer dan zestig kunstenaars, lid van de vereniging Museum Waterland (o.a. Guido Goedheer, Peter Louman en Miep Spee) exposeren werk van het afgelopen jaar. Van 3 december t/m 30 januari.

Rijswijk

In Museum Rijswijk schilderijen en werken op papier van vijf Irakese kunstenaars, tot en met 12 december: Versluierde taal.

Rotterdam

In Noname, Hoogstraat 32, t/m 19 december installaties en schilderijen van Pascal Bernier, waarin hij onder meer opgezette dieren gebruikt: 'a pop nightmare'.

In Room, Benthuizerstraat 96, werk van Martijn Renier en Alexander Roozen, t/m 18 december.

Striptentoonstelling van Jeroen Funke en kijkkasten van Ilse Meijerink in Blik Kunstbemiddeling, Oostzeedijk Beneden 193. Tot en met 30 januari.

Witte de With probeert in Stimuli met klassiek moderne en hedendaagse werken de toeschouwer in toestand van hypnose, extase, trance of shock te brengen. Met Marcel Duchamp, Piero Manzoni e.a. Tot en met 13 februari.

Boijmans Van Beuningen: t/m 9 januari schilders uit de Gouden Eeuw als Cornelis Holsteyn en Jacob Backer in de tentoonstelling Hollands Classicisme.

Sittard

In museum Het Domein tot en met 9 januari beelden en installaties van de Engelse kunstenaar Edward Lipski.

Utrecht

In galerie Quintessens, Nieuwe Gracht 53, schilderijen en werken op papier van ontwerpersduo Ravage: Clemens Rameckers en Arnold van Geuns, tot en met 19 december.

Venray

Derde deeltentoonstelling van De wereld volgens... België is tot en met 31 december in het Odapark aan de Merseloseweg te zien. Berlinde de Bruyckere, Peter Buggenhout en Ulrike Bolenz exposeren beelden in het park.

Woerden

In het Stadsmuseum grafiek uit de laatste 25 jaar van Co Westerik, t/m 9 januari.

Meer over