BEELDENDE KUNST

Warm of Koud in het Haags Centrum voor Beeldende Kunst Stroom toont wat Stroom de afgelopen vijf jaar aan projekten in de openbare ruimte heeft gerealiseerd....

Museum Het Catharina Gasthuis in Gouda toont hedendaagse kunst uit Tanzania. Sana Za Kisasa Za Tanzania, tot en met 5 juni.

Het prentenkabinet van Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam heeft een bijzondere collectie tekeningen uit de tweede helft van de negentiende eeuw in huis. Met werk van Jongkind, Toorop, Van Gogh, Breitner en Israels. Tot en met 9 juli.

Met Pop Art - Topstukken uit de Collectie Nederland in de Kunsthal in Rotterdam zijn voor het eerst meer dan honderd pop-art kunstwerken verzameld. Met werk van Andy Warhol, Claes Oldenburg, Roy Lichtenstein, Jim Dine en Christo. De tentoonstelling is ingericht naar een ontwerp van Mecanoo-architekt Erick van Egeraat.

In de Kunstuitleen in Tilburg vanaf 9 april Tekenen III, de derde tentoonstelling rond het thema tekenen. In het Tilburgse Centrum voor Beeldende Kunst begint die dag ook het vierde deel, Tekenen IV. Tot en met 4 mei.

In Het Kruithuis in Den Bosch beginnen zaterdag twee exposities: Juxtaposed, schilderijen in een dubbelexpositie van de Amerikaan Elridge Rawls en de Duitser Herbert Warmuth en Items for ever, sculpturale sieraden van Carel Visser. Tot en met 5 juni.

In Zelfbeschikking stellen acht beeldend kunstenaars begrippen als identiteit en lichaam ter discussie. Met installaties van Inez van Lamsweerde, Claudia Plank en Hans Werner Poschauko, de Belg Eric Duyckaerts, de Canadese Catharine Richards, de Brit Roshini Kempadoo, de Franse Marylene Negro, de Turkse Hale Tenger. Van 8 april tot en met 11 juni in het Gemeentemuseum Arnhem.

U hoeft niet te klappen is een tentoonstelling naar aanleiding van het vijftienjarig bestaan van Stichting Plint die verantwoordelijk is voor uitgaven waarin de combinatie van beeldende kunst en poëzie, beeld en tekst centraal staan. Van 8 april tot en met 7 mei in De Paviljoens in Almere-Stad.

Het Centrum voor Beeldende Kunst in Leiden toont van 7 april tot en met 7 mei een deel van haar kunstuitleencollectie. Met werk van Peer Veneman, Bertien van Manen, Harald Vlugt, Erik Andriesse en Ton van Summeren.

In de Stelling Gallery aan de Kruisstraat 1B in Leiden vanaf zondag een dubbelexpositie van de Australiër John Nixon (een installatie) en het kunstenaarscollectief Ministry Of Public Works (The persistance Of Memory-Further Works).

Zwart Wit: Armando, Schoonhoven en Carel Visser exposeren van 9 tot en met 29 april in de Art-Index Galerie, Jacob Obrechtstraat 55 in Amsterdam.

Nog lopende exposities

Het beschilderen, bewerken en anderszins betrekken van de lijst op het schilderij is geen nieuw verschijnsel. Vanaf de helft van de vorige eeuw experimenteerden kunstenaars daarmee. Het Van Goghmuseum in Amsterdam wist een aantal combinaties bijeen te krijgen. In Perfect Harmony toont topstukken van Klimt, Böcklin, Britse Pre-Rafaëlieten, Khnopff en Whistler. Tot en met 25 juni.

Kunsthandel Van Duijvendijk & Brouwer, Nieuwe Spiegelstraat in Amsterdam toont aquarellen van Nederlandse en Franse meesters uit de 19de en 20ste eeuw. Tot en met 15 april.

Galerie Lumen Travo in Amsterdam toont tot en met 3 mei Insist To Exist, schilderijen van de Indonesische kunstenaar Tiong Ang.

Bij galerie Ziegler in Groningen exposeert Allard Budding zijn wandschilderingen Paint System repetition 5, tot en met 30 april.

Inhakend op de honderdste verjaardag van de cinema heeft Witte de With in Rotterdam Jef Cornelis, sinds 1964 televisieregisseur bij de BRTN, gevraagd om als gastconservator een expositie in te richten. Call It Sleep tot en met 14 mei. Met werk van Ensor, Magritte, Nauman en Panamarenko.

Galerie Barbara Farber in Amsterdam toont schilderijen van Tony Scherman. Tot en met 19 april.

De Ramgalerie, Hoornbrekersstraat 8 in Rotterdam toont een installatie van Belgisch architect en beeldend kunstenaar Luc Deleu, In 80 dagen rond de wereld. Tot en met 7 mei.

In De maan is rond staan zeventig figuratieve en abstracte werken centraal van negen Nederlandse, na-oorlogse kunstenaars. Met werk van Constant, Ad Dekkers, Alphons Freymuth en Jan Roeland. Tot en met 11 juni in museum De Wieger in Deurne.

Galerie de la Tour vroeg een illuster gezelschap van hedendaagse kunstenaars, waaronder Christopher Wool, Bank of Reality en Haim Steinbach, hun 'personal heroes' op papier te zetten. Tot en met 23 april, Prinsengracht 282, Amsterdam.

In het Stedelijk Museum in Amsterdam tot en met 23 april een expositie ingericht naar aanleiding van het vijfentwintig jarig bestaan van galerie Art & Pro, De Amsterdamse Jaren 1968-1989. Met werk van Sol LeWitt, Stanley Brouwn, Tony Gragg en vele anderen.

In de Beyerd in Breda The Cascades Sculptures, zeven beelden van staal van de pionier van de moderne beeldhouwkunst Anthony Caro. In galerie Josine Bokhoven in Amsterdam worden recente sculpturen van Caro tentoongesteld. Tot en met 17 april.

In het NS Station Maastricht exposeren veertien kunstenaars uit Nederland, België, Duitsland en Engeland werk onder de noemer De koffer van de celibatair. Met ondermeer werk van Aernout Mik, Fransje Killaars en Job Koelewijn. Tot en met 30 april.

De Engelse beeldhouwer Anish Kapoor (1954, Bombay India) toont sculpturen in hout en steen en een aantal instalaties in De Pont in Tilburg. Tot en met 2 juli.

Meer over