BEELDENDE KUNST

Rommert Boonstra heeft op de tentoonstelling In het licht van de tijd het begrip tijd als uitgangspunt genomen. Tot en met 7 juli zijn zijn 'tijds'-fotowerken te zien in het Nederlands Goud-, Zilver-, en Klokkenmuseum in Schoonhoven....

In het Museum Beelden aan Zee in Scheveningen een overzichtstentoonstelling van de beeldhouwer Arthur Spronken. Van 24 maart tot en met 8 september.

De eerste tentoonstelling van de nieuwe directeur van Witte de With, Bartomeu Marí, bestaat uit vier afzonderlijke presentaties van werk van Yvonne Drögel-Wendel, Christoph Fink, Sigalit Landau en Ana Prada. Voorwerk 5, vanaf zaterdag, tot en met 19 mei.

Beelden van het Heilig Hart, Maria en wijwaterbakjes. In het Museum Catharijne Convent in Utrecht vanaf zaterdag een expositie over het alledaagse 'rijke Roomse leven 1900-1950'. Tot en met 30 juni.

Pronkkamers is een expositie over verzamelen en pronkzucht. Zoals zeventiende-eeuwers in kabinetten verzamelingen uitstalden, toont kunstenaar Krien Clevis in de Pronkkamer Uden een aantal eigentijdse verzamelingen. Van 24 maart tot en met 5 mei.

Tot de Tweede Wereldoorlog was aan de Olympische Spelen altijd een Kunstolympiade verboden: een expositie waarbij door de kunstenaars medailles konden worden behaald. Van de Berlijnse Kunstolypiade in 1936 werden door de nazi's veel kunstenaars uitgesloten. Zij weken uit naar de expositie 'Olympiade onder Dictatuur' in het Gemeentearchief in Amsterdam. In datzelfde archief (Amsteldijk 97) nu een reconstructie van die Olympiade uit 1936. Tot en met 19 mei.

Nog lopende exposities

Arti et Amicitiae is gedurende vier weken thinktank van nieuwe ideeën over dood, uitvaart en kunst. Midden in het Leven staan wij in de Dood is een groots opgezette manifestatie: een tentoonstelling, een boek, forumdiscussies, funeraire diners en een aangepaste aankleding van het gebouw. De vraag, waarover Arti zich buigt, luidt: kan de kunstenaar iets toevoegen aan het uitvaartgebruik? Tot en met 14 april.

Het Archeologisch en Bouwhistorisch Centrum heeft tijdens een recente opgraving het huis van de Utrechtse schilder Abraham Bloemaert teruggevonden, op de plek waar de Antwerpse architect Bob van Reeth binnenkort een nieuwbouwplan realiseert, bij de Mariaplaats. Het Centraal Museum toont 'de geest van de plek' - in de woorden van Van Reeth - in Het huis van Bloemaert. Tot en met 28 april.

De beeldend kunstenaar Merijn Bolink is een meester in het analyseren van materiaal om het vervolgens een andere toepassing te geven. Gemeentemuseum Helmond stelt zijn recente werk tot en met 19 mei tentoon.

Rotterdam on line is een grote manifestatie van tekeningen op verschillende plaatsen in Rotterdam, zoals het Museum Boijmans Van Beuningen, het Chabot Museum, het Nederlands Foto Instituut, en een groot aantal galeries waaronder Ecce, Cokkie Snoei, en Aelbrecht. Tot en met 31 maart.

Cindy Sherman speelt in haar foto's met bekende cliché's uit de beeldcultuur: filmstills, centerfolds, porno, horror, en sprookjes. Zij figureert vaak zelf in haar eigen fantasiewereld. In het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam een groot overzicht van haar werk. Tot en met 19 mei.

Het oeuvre van de Haarlemse schilder Nicolaas Berchem (1620-1683) is met vele honderden werken ongewoon groot. Het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam toont in een bescheiden presentatie uit eigen bezit een keuze uit Berchems grafiek, samen met kunstwerken die op zijn etsen en grafures zijn geïnspireerd. Tot en met 26 mei.

Het Museum voor Volkenkunde in Rotterdam, dat hedendaagse Afrikaanse kunst verzamelt, laat de laatste aanwinsten zien op de expositie Nieuwe beelden, aanwinsten Afrikaanse kunst. Spectaculaire doodskisten uit Ghana, werk van Bushmenkunstenaars, en beelden van Zuidafrikaanse Venda-kunstenaars. Tot en met 21 april.

Ter gelegenheid van de opening van de nieuwe vleugel in het Haarlemse Teylers Museum een expositie van de Italiaanse schilder en tekenaar Giorgio Morandi. Morandi schilderde zelden mensen. Hij maakte landschappen en stillevens waarin de contouren vervagen, een 'meditatieve atmosfeer'. Tot en met 12 mei.

Tussen 1631 en 1635 werkte Rembrandt nauw samen met de Leidse kunstenaar Jan van Vliet. Hij bracht schilderijen van Rembrandt in prent, maakte etsen naar ontwerp van Rembrandt en voltooide zelfs zijn prenten. Rembrandt & Van Vliet tot en met 5 mei in het Amsterdamse Rembrandthuis gaat in op die samenwerking.

In het Noordbrabants Museum in Den Bosch Uit Koninklijk Bezit, meer dan zeshonderd objecten uit de verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau. Van etsen en tekeningen van Rembrandt en Rubens tot een perkamenten familieverdrag uit de dertiende eeuw. Tot en met 30 april.

In Thailand overtreft het aantal Boeddha-beelden ruimschoots het aantal inwoners. Een aantal van de mooiste, sereenste of monumentaalste exemplaren uit Thaise musea zijn nu te zien in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. De Boeddha's van Siam, tot en met 15 april.

In Het Paleis in Den Haag zijn meer dan honderd Afrikaanse maskers te zien uit de wereldberoemde verzameling van het Parijse Musée de l'Homme. Een gemaskerde is geen theaterfiguur, die zich verschuilt achter een masker, maar een vertegenwoordiger uit de geestenwereld. De maskerade als een heilig offer. In Het Paleis ook werk van de Senegalese schilder Iba Ndiaye. Tot en met 31 maart.

Het Kröller-Müller Museum in Otterlo wijdt een expositie aan het werk van de Zwitserse kunstenaar Rémy Zaugg, onder anderen bekend vanwege zijn deelname aan de manifestatie Sonsbeek 93. The Work's unfolding is een totaalkunstwerk waarin Zaugg schilderijen van Cézanne en Van Gogh omringt met eigen werk. Tot en met 5 mei. Eveneens in het museum Onderweg in het landschap, tekeningen uit de eigen collectie van de 17de tot de 19de eeuw.

In het middeleeuwse Museum Klooster in Ter Apel, in het zuidelijkste puntje van Groningen, is een expositie van ikonen ingericht. De meer dan honderd oude en nieuwe ikonen werpen een licht op de symboolwaarde. Hemelsrood, het landschap van de ikoon, tot en met 2 juni.

Ter gelegenheid van de grote Vermeer-tentoonstelling in het Haagse Mauritshuis in het Delftse Museum Het Prinsenhof Delftse meesters, schilderijen van Vermeers vermoedelijke leermeester Carel Fabritius, Pieter de Hooch en Daniël Vosmaer. In het Haags Historisch Museum De Hollandse samenleving in de tijd van Vermeer en het museum Meermanno-Westreenianum De wereld der geleerdheid rond Vermeer; in Panorama Mesdag brengt de in Rusland geboren kunstenaar Israël Zohar een hommage aan Vermeer. Hij maakt geen imitaties maar zinspeelt in zijn schilderijen op het werk van de schilder. Alle genoemde exposities lopen tot en met 2 juni.

Schilderijen, tekeningen en aquarellen van Co Westerik in galerie Fenna de Vries (Eendrachtsplein 18) in Rotterdam. Tot en met 1 april.

Meer over