BEELDENDE KUNST

Amsterdam..

The Living Room (Fokke Simonszstraat 10): werk van Bert de Beul, Theo van de Goor, Henk Olijve en Mark Outjers (21 februari t/m 22 maart).

Galerie Serieuze Zaken (Elandsstraat 90): Available light, strandfoto's van Massimo Vitali (17 februari t/m 21 maart).

Slewe Galerie (Kerkstraat 105a): nieuwe schilderijen van Joris Geurts, van wie tegelijkertijd een monografie wordt gepresenteerd en een cd met drie muzikale composities van zijn hand (17 februari t/m 24 maart); t/m 11 maart exposeert Geurts nog in het Noordbrabants Museum in Den Bosch - zondag om 16 uur vindt daar om 16 uur een uitvoering van deze composities plaats.

Wetering Galerie (Lijnbaansgracht 288): tekeningen van Marcel van Eeden (17 februari t/m 28 maart).

Torch (Lauriergracht 94): Vers is de titel van de tentoonstelling van Marisca Voskamp (17 februari t/m 17 maart).

De Parel (Tilanusstraat 40): Multiple meervoud brengt oplagewerk bijeen van dertien kunstenaars, onder wie Driessens/Verstappen, Yvonne Fontijne, Else van der Burgt en Thomas Wildner (18 februari t/m 17 maart).

Stedelijk Museum: zo'n tweehonderd schilderijen, tekeningen en werken op papier uit de in totaal ongeveer 1600 werken tellende collectie Chardzjiëv, t/m 6 mei.

Rijksmuseum: Surimono: poëzie & beeld in Japan toont ruim honderd voorbeelden van een bijzonder Japans prentgenre, waarin beeld en poëzie in één houtsnede worden gecombineerd. Tot en met 1 april; In Maurits, de tweede grote jubileumtentoonstelling van het museum in het kader van het 200-jarig bestaan, aandacht voor het hofleven, de overzeese expansie, en de betekenis van Maurits voor oorlogvoering, nationale en internationale politiek (t/m 18 maart).

Bergen op Zoom

Het Markiezenhof: Eigen aard, veertig schilderijen van de hedendaagse schilder Hetty van den Goorbergh (t/m 25 maart).

Delft

Galerie De Sigarenfabriek (Brabantse Turfmarkt 75a): tekeningen en schilderijen van Yu Jié Chou, Charlotte le Fèvre en Chung-Hsi Han, schilderijen van Heleen van Kampen en ruimtelijke werken van Evert Rodenwijk (15 februari t/m 4 maart).

Den Haag

Stroom (Toussaintkade 55): #31 (RGB) is een installatie van bewegend licht van Gerard Holthuis en Joost Rekveld (18 februari t/m 24 maart).

Galerie Ramakers (Toussaintkade 51): Christiaan Zwanikken toont zijn Kinetic sculptures (18 februari t/m 18 maart).

Museon (Stadhouderslaan 41): Beestenbende, de kunst van het opzetten toont ruim 500 dieren uit de collectie (van 16 februari t/m 16 april).

Galerie Maurits van de Laar (Herdersstraat 6): werk op papier van Hans van der Pennen en schilderijen van Henk Speth (18 februari t/m 18 maart).

Haags Gemeentemuseum: een overzicht van veertig schilderijen van de Britse figuratieve kunstenaar Francis Bacon (1909-1992), plus foto's en tekeningen uit het atelier van Bacon. Tot en met 13 mei (www.bacon.nl); voor The Beauty of Intimacy - Lens and Paper putte gastconservator Carel Balth uit één van de belangrijkste Engelse verzamelingen hedendaagse kunst. Die van het Britse bankiers echtpaar George en Angie Loudon (t/m 15 april).

Mauritshuis: veertig schilderijen van fijnschilder Gerrit Dou (1613-1675), t/m 25 februari.

Deventer

Tachtig beeldend kunstenaars uit Deventer en omgeving presenteren zich in het Kunstenlab (Laboratoriumplein 1) en het Kunstpaleis (Grote Kerkhof 1), 17 februari t/m 25 maart. In het laatste weekeinde stellen vijftig kunstenaars hun atelier open voor publiek. Tel. 0570-611848.

Gorinchem

Gorcums Museum (Grote markt 17): Kromme krokodil, outsiders in de kunst is een tentoonstelling met werk van kunstenaars met een verstandelijke handicap, die een aangepaste kunstopleiding volgden in Galerie/Atelier Herenplaats in Rotterdam (t/m 18 maart).

Groningen

Groninger Museum: drukwerk uit de reeksen 'Hot printing', 'Zuidzee-eiland' en 'Vrouwen-eiland' van Hendrik Nicolaas Werkman (t/m 13 mei); een overzicht van schilderijen die Wobbe Alkema na de Tweede Wereldoorlog maakte, plus een selectie van zijn werk op papier uit de jaren twintig (t/m 13 mei); een overzicht van de Groninger schilder Martin Tissing (t/m 13 mei); beelden van Merijn Bolink (t/m 15 april); modefotografie van Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, t/m 25 maart; een overzicht uit de periode 1998-2000 van het spraakmakende modeduo Victor & Rolf, t/m 25 maart.

Hoorn

Sandberg 2 (in de Mariakapel aan de Korte Achterstraat 2a): Über Dinge und Räume is een installatie van Stephanie Kratz (15 februari t/m 4 maart).

Laren

Singer Museum: Camille Claudel 1864-1943 toont vijftig bronzen sculpturen, tekeningen en olieverven van de Franse beeldhouwster Camille Claudel, leerling van Auguste Rodin (t/m 22 april).

Leiden

Naturalis: een overzicht van dierillustrator Joseph Wolf (1820-1899), t/m 16 april.

Projectatelier Leiden (Kunstcentrum Haagweg 4): Wintersleeper is een installatie van Astrid Honold in de 185 m² grote oude schoolzaal van het centrum (15 t/m 18 februari).

Maastricht

Joke Robaard presenteert No hortus is conclusus, deel II, het eerste project in een reeks van drie in het centrum beeldende kunst Marres (Capucijnenstraat 98) over de tuin (t/m 18 maart). Vrijdag houdt Tom Conley (filosoof/vertaler van Gilles Deleuze) om 17 uur een lezing over Deleuze.

Middelburg

De Vleeshal: The leisure society is een tentoonstelling over het fenomeen vrijetijdsbesteding (t/m 11 maart); Reizigers, meisjes en een verstrikte bok is een tentoonstelling van Janpeter Muilwijk in De Kabinetten van de Vleeshal (t/m 18 maart).

Rotterdam

Calypso 2001 (Mauritsweg 5): Marlies Dekkers is de vierde Reus van Rotterdam, en mocht ze een programma samenstellen. Vanavond figureert ze in een talkshow, en een 'filosofie-les' waarin Dekkers relatie met Bataille en Erasmus uit de doeken wordt gedaan. Op 16 februari actualiteiten i.s.m. Radio Rijnmond en op 17 februari presenteert ze haar Spring-Summer collectie 2001 en de Fall-Winter collectie 2001/2002; na afloop een 'Undressed'-party met dj's, films en video.

Voorts in Calypso 2001 Porto Rotterdam - Rotterdam Porto, Werken van 25 Portugese kunstenaars op acht locaties: Cokkie Snoei, Galerie Delta, Galerie Liesbeth Lips, Galerie Ron Mandos, MKgalerie.nl, Phoebus, Ram en Ram Foundation. Tot en met 11 maart.

Kunsthal: Meesterlijk verzameld omvat vijf eeuwen Europese schilderkunst, uit de collectie van Gustav Rau (t/m 16 april); Annette Meyer presenteert haar BodywrappInc, t/m 6 mei.

Tilburg

In het Groenwoudpand, een voormalige winkelcentrum aan de Veldhovenring 102, heeft kunstinitiatief Pneuma zijn intrek genomen. Behalve dat Pneuma ateliersruimte biedt, worden ook tentoonstellingen georganiseerd. Van 18 februari t/m 25 maart exposeren Frank van Lieshout en Frans van Amelsfort (za en zo van 14 tot 19 uur).

Utrecht

Centraal Museum: in de projectkamer van het museum de installatie Badezimmer van David Bade (t/m 18 maart); een overzicht van Dick Bruna (t/m eind juni).

Velp

Kunsthuis 13 (Kastanjelaan 13): de tentoonstelling Raakvlakken is een onderzoek naar de overeenkomsten en verschillen tussen de houtdrukken van Kassiël Gerrits, de landschappen van John Hartjes en de objecten van Andrea Stötzer (16 februari t/m 18 maart).

Venlo

Museum van Bommel van Dam: Bad Girls and Rubber, schilderkunst, video- en geluidsinstallaties van de Duitse kunstenares Martina Jess. Sery C. bracht met rubberpasta loshangende huiden, ruwe muren en uitstulpingen in het museum aan (t/m 26 maart).

Meer over