BEELDENDE KUNST

Amersfoort..

Amsterdam

Beelden van Leo Vroegindeweij in galerie Singel 74, Singel 74. Van 14 november t/m 18 december.

Kunst van Franck Bragigand, gemaakt van voorwerpen die bij de vuilnis werden gevonden, in galerie Van Gelder, Planciusstraat 9a. Tot en met 17 november.

Fotografische werken, film/video en dia's van Saskia Janssen in Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207a. Van 13 november t/m 11 december.

Tekeningen van Else Lenselink en Mark Chalus in Pretty Babies, Entrepotdok 65. Van 13 t/m 28 november.

In galerie The living Room, Nieuwezijds Voorburgwal 338, beelden van Har van der Put. Van 12 november t/m 9 december.

Schilderijen van Gijs Frieling in de Brummelkamp Galerie, AMC, Meibergdreef 9. Van 11 november t/m 21 december.

Virtuele rechtbank waarin cases rond seks en geweld in cyberspace worden beoordeeld in het kader van internetproject Brandon. Van 17 t/m 20 november in de Waag, Nieuwmarkt 4.

In de Appel werk van Ayse Erkmen, Ann-Sofi Sidén, Gerald van der Kaap, Johan Grimonprez, Simon Starling en Katarzyna Kozyra: Fireworks. Van 12 november t/m 3 januari.

Schilderijen en aquarellen van Kars Persoon in de Loerakker galerie, Keizersgracht 380. Van 13 november t/m 11 december.

In de Wetering Galerie van 13 november t/m 15 december werk van o.a. Roel Achterberg, Marcel van Eeden en Jus Juchtmans.

Schilderijen van Ronald Zuurmond in galerie De Praktijk, Lauriergracht 96. Van 13 november t/m 15 december.

Resultaten van de kunst.nrw.nl-masterclass in Montevideo/TBA, Keizergracht 264. Tot en met 20 november.

Tekeningen van Pieter Bijwaard, t/m 20 november in galerie De Expeditie, Leliegracht 47.

Objecten, video en prints van Sharmila Samant in de galerie Foundation for Indian Artists, Fokke Simonszstraat 10, van 13 november t/m 18 december.

Schilderijen, gouaches, collages, keramiek en sculpturen van Alphons Freijmuth in galerie Collection d'art, Keizersgracht 516. Van 14 november t/m 24 december.

Het Fonds voor Beeldende Kunsten liet kunstenaars een jaar lang werken in New York, Parijs, Berlijn en Japan. Ze exposeren t/m 26 november op de Brouwersgracht 276.

Het Rijksmuseum toont t/m 9 januari prentkunst van Antoon van Dyck (1599-1641).

In het Stedelijk Museum Glad IJs, een selectie uit aankopen van de afgelopen twintig jaar, die volgens het museum model staan voor de jaren tachtig en negentig, t/m 9 januari; tekeningen van Willem de Kooning uit de verzameling van Museum Overholland, t/m 9 januari; objecten en tekeningen van Michel Huisman, t/m 16 januari; Berend Hoekstra en Hilarius Hofstede schaffen uit naam van alle beesten de westerse beschaving af, t/m 16 januari.

Het Van Gogh Museum haalde voor zeventien werken van Van Gogh uit de collectie Gachet voor het eerst naar Nederland. Daarnaast stukken van Cézanne, Guillaumin, Pissarro, Monet, Renoir en Sisley in Van Cézanne tot Van Gogh, t/m 5 december; tekeningen en schilderijen van Jean-Francois Millet, t/m 9 januari.

Arnhem

'Ongerepeteerde grensconflicten', affiches, videopresentaties, fotocollages van Hans Ligteringen en Marie Jeanne de Rooij, t/m 21 november in Museum voor Moderne Kunst

Beetsterzwaag

Mode, sieraden en schilderijen van Maurice Spapens, Ted Noten en Emilio Kruithof van 13 november t/m 9 januari in galerie Hellinga, Hoofdstraat 70.

Den Bosch

Tentoonstelling door kunstenaarsinitiatief St. KW 14 in elf woonhuizen in de binnenstad met als thema 'het interieur': Kamerschatten. Van 12 november t/m 28 november in o.a. Clarastraat 25, tel. 073-6143411.

Den Haag

Schilderijen van Roberto C. Umpierrez van 14 november t/m 11 december in de Soho gallery, Javastraat 5.

Objecten en installaties van Fleur van den Berg in galerie Schröder, Anna Paulownastraat 54a, van 14 november t/m 19 december.

Wapke Feenstra spreekt op 17 november over inspiratie en de praktijk in café Schlemmer, Lange Houtstraat 17, om 20 uur.

Videoperformance en een presentatie over de Cranbrook Academy of Art in Detroit door Libby Clarke (VS). Op 11 november, 20.30 uur in Zeebelt, Willemstraat 7.

Een selectie van moderne beeldhouwkunst uit Nederlandse bedrijfscollecties in MalieBeeld, Bezuidenhoutseweg 12, van 12 november t/m 31 januari.

Het Mauritshuis toont zelfportretten van Rembrandt in de tentoonstelling Rembrandt zelf, t/m 9 januari

Eindhoven

Van Abbemuseum, 13 november t/m 9 januari: de aanwinsten uit de beleidsperiode van Edy de Wilde (museumdirecteur van 1946-1963). Deel vier in de serie met naoorlogse directeuren. Met werk van o.a. Charley Toorop; in dezelfde periode korte films en diawerken van Ger van Elk, schilderijen van Michael Raedecker en een serie etsen van Nono Reinhold.

Enschede

Gothic art in de Akademie voor Beeldende Kunst, Hallenweg 5. Van 12 t/m 25 november.

Groningen

Overzichtstentoonstelling van Jan Montyn in galerie Naber, Korreweg 50. Van 13 november t/m 24 december.

Gérald van der Kaap selecteerde videokunst, ook van eigen hand, en toont de films op 12 november, 20.30 uur in galerie Niggendijker, Hofstraat 21.

Het Groninger Museum: t/m 4 juni Haks was here! 5 jaar Groninger Museum, de eigen collectie eigentijdse kunst en design. Met werk van Keith Haring, Inez van Lamsweerde, Georg Baselitz en Anton Corbijn; t/m 5 december De kleuren van Struycken, een overzicht van het oeuvre van computerkunstenaar Peter Struycken in het Groninger Museum.

Haarlem

De Vishal, Grote Markt 20, van 13 november t/m 6 december: werk van Inge Evers, computerwerken en fotocollages van Suzanne de Wit, foto's van Jocelyne Moreau.

Hattem

Schilderijen van Jan Voerman (sr. en jr.) in Voerman Museum Hattem, Achterstraat 46/48. Tot en met 31 december.

Heerlen

Werk dat in het Glaspaleis tot stand kwam in galerie Signe, Akerstraat 82a. Van 14 november t/m 12 december.

Hengelo

Schilderijen, objecten en videoperformances en stereografie van Ellen Rodenberg, Siert Dallinga, Liesbeth Gritter en De Realisten in Kunstcentrum Hengelo, Industriestraat 17a. Van 13 november t/m 17 december.

Kampen

In de Kunstruimte levert Saskia van der Put op 13 november de achtste bijdrage aan het estafettekunstwerk, vanaf 16 uur en op 14 november vanaf 13.30 uur.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum de internationale tentoonstelling waarin het thema Smaak van verschillende kanten wordt belicht. Met o.a. Ettore Sottsass, Malcolm McLaren, en Lidewij Edelkoort. Tot en met 13 februari.

Oss

In museum Jan Cunen, Molenstraat 65, werk van landschapsschilder van de Haagse school Jan Hendrik Weissenbruch, t/m 6 februari.

Otterlo

Schilderijen en werken op papier van Isaac Israels, t/m 2 januari in het Kröller-Müller Museum.

Rijswijk

In Museum Rijswijk schilderijen en werken op papier van vijf Irakese kunstenaars, van 13 november t/m 12 december: Versluierde taal.

Rotterdam

Iris Hoppe plaatste monitors in de ramen die het dagelijks leven opnamen en tonen van de bewoners van de Witte de Withstraat. Daarnaast een installatie, video en film in galerie Gil & Moti, Witte de Withstraat 44-I. Van 13 november t/m 19 december.

Foto's van Werner Reiterer en werk van William Engelen van 13 november t/m19 december in de MK Expositieruimte, Witte de Withstraat 53.

Die or communicate, statement van studenten autonoom van de Willem de Kooning Academie in galerie De Illusie, Van Oldenbarneveltstraat 116, t/m 26 november.

Boijmans Van Beuningen: t/m 9 januari schilders uit de Gouden Eeuw als Cornelis Holsteyn en Jacob Backer in de tentoonstelling Hollands Classicisme.

Scheveningen

Beelden en landschapsprojecten van Gerhard Lentink in Museum Beelden aan Zee, tot en met 16 januari.

Schiedam

Tekeningen en films van Ansuya Blom in het Stedelijk Museum, van 13 november tot en met 23 januari.

Uden

Tekeningen van Han Klinkhamer en porselein van Henk Wolvers in Pronkkamer Uden, van 13 november t/m 9 januari.

Zutphen

In museum Henriette Polak, Zaadmarkt 88, van 16 november t/m 13 februari 'Drie realisten toen en nu': Nicolaas Wijnberg, Hans van Norden en Theo Kurpershoek.

Meer over