BEELDENDE KUNST

In het Cobra Museum de zomertentoonstelling Keerpunten en raaklijnen in de kunst na 1945 (t/m 28 september)...

Amstelveen

Amsterdam

De beroemde schilder en etser James McNeill Whistler bezocht tussen 1863 en 1903 verschillende keren Nederland. Hij logeerde in Amsterdam, Dordrecht en op Walcheren. Het bezoek inspireerde hem tot een groot aantal etsen en schilderijen, die het Rijksmuseum tentoonstelt samen met werk van kunstenaars die door hem zijn geïnspireerd. Whistler en Holland, 16 augustus t/m 9 november.

In Montevideo, Keizergracht 264 is onder de noemer Video Plaza videowerk van zo'n vijftig kunstenaars te zien. Bekende namen (Nam June Paik, Gary Hill, Nan Hoover e.a.) maar ook jong talent (Fiona Tan, Jozef van der Heijden). Tot en met 3 september.

Arti et Amicitiae presenteert de Stadscollectie Den Haag met werk van o.a. Richard Brouwer, Marjan Schoenmakers, Marjolijn van der Mey, Justin Bennett, en Rob Knijn. Tot en met 31 augustus.

Het Stedelijk Museum wijdt een kleine tentoonstelling ter nagedachtenis aan Roland Topor die dit jaar overleed. Te zien zijn stukken uit de eigen collectie en particuliere verzamelingen uit Amsterdam en omgeving. Topor werd vooral bekend in Frankrijk door zijn macabere tekeningen en zwartgallige cartoons. Tot en met 7 september.

In het Koninklijk Paleis een tentoonstelling over het werk van 17de-eeuwse schilders die zich lieten inspireren door het gebouw van bouwmeester Jacob van Campen (1595-1657). Tot en met 7 september.

Het Amsterdam Historisch Museum vroeg Herman Gordijn 'zijn' Amsterdam uit te beelden, hetgeen heeft geleid tot een nieuwe reeks tekeningen, etsen en schilderijen. Tot en met 28 september.

Arnhem

Bij Sonsbeek & Art Design, Tellegenlaan 3, een grote zomerexpositie over Marc Chagall, bestaand uit ruim 300 grafische werken. Tot en met 28 september.

In de Eusebiuskerk t/m 17 september een grote overzichtstentoonstelling van Aborignal-kunst uit Australië. Met ruim duizend schilderijen en gebruiksvoorwerpen als grafpalen, boomerangs en draagschalen uit Arnhem Land, de woestijn en Kimberley.

Dordrecht

Op 20 augustus is het 325 jaar geleden dat de gebroeders Johan en Cornelis de Witt werden vermoord. De moord op Johan en Cornelis de Witt in het Rampjaar 1672. Achtergronden en feiten is een dubbelexpositie in het Dordrechts Museum (schilderijen) en museum Mr. Simon van Gijn (prenten, tekeningen, penningen). Van 20 augustus t/m 23 november.

Eelde

In De Buitenplaats, het museum voor figuratieve kunst, tot en met 7 september een overzichtstentoonstelling van Matthijs Röling.

Eindhoven

In het Van Abbemuseum loopt tot en met 14 september de tentoonstelling Mike Kelley (Een selectie van werken 1985-1996). 'Adolescentenkunst' noemt de Amerikaanse kunstenaar zijn werk.

In Museum Kempenland een overzicht van houtsneden van de Vlaamse graficus Frans Masereel (1889-1972). Tot en met 7 september.

Leiden

In de galerie van het Academisch Ziekenhuis Marcel van Eeden en Tom Heerema met de tentoonstelling 'Over het ophangen van tekeningen'. Van 14 augustus t/m 21 september.

In het kader van 'Leiden Cultuurstad 97' is aan zestien kunstenaars gevraagd hun jeugdherinneringen in realtie tot het gewijzigde landschap te verbeelden. De resultaten zijn te zien op een recreatieve route door de regio Leiden: Alkemade, Voorschoten, Oegstgeest, Leiderdorp, Zoeterwoude. Voor mijn moeder, heet het project, in Watertoren Noordhoek in Roelofarendsveen. Tot en met 31 augustus.

Rotterdam

In de Kunsthal t/m 5 oktober de tentoonstelling Monet, Van Gogh, Picasso en vele anderen. Hoogtepunten uit een Haagse collectie. Ongeveer 120 werken uit de periode 1820-1975 afkomstig van het Haags Gemeentemuseum, dat gesloten is wegens een verbouwing.

Ook in De Kunsthal de tentoonstelling De wereld van Charles Burki. Uitvindingen en ontwerpen uit de toekomst van gisteren. De expositie omvat vooral illustraties, ontwerptekeningen, redesigns, pin-ups en cartoons die hij in de jaren vijftig en zestig maakte. Tot en met 31 augustus.

Scheveningen

Brandend Zand in Museum Beelden aan Zee (t/m 5 oktober) heeft het mensbeeld in de monumentale keramiek als uitgangspunt. Werk van ruim twintig kunstenaars onder wie Robert Arneson, Cornelius Rogge, Jun Kaneko, Nick Renshaw en Elisabet Stienstra.

In Museum Scheveningen t/m 27 september De wonderlijke vissenwereld van Adriaen Coenen, een verslag van 'het Visboeck, 1578'. Over het leven en werk van de 16de-eeuwse Scheveninger schout, schepen, visgroothandelaar, schrijver en kunstenaar.

Schiphol

Framed Area is de titel van een expositie die het best als snelweg-tentoonstelling kan worden getypeerd. Twaalf kunstenaars uit binnen- en buitenland hebben tussen Haarlemmermeer en Schiphol op evenveel plaatsen een kunstwerk in de openlucht gerealiseerd. Vanaf de aankomsthal van Schiphol, langs de viaducten van de A4, via de Kruisweg tot in het winkelcentrum van Hoofddorp tonen onder anderen Jeff Wall, Beat Streuli, Rineke Dijkstra, Roy Villevoye, Luuk Wilmering en Sophie Calle fotowerk of afgeleiden daarvan. Tot en met 31 augustus.

Tilburg

De Pont, stichting voor hedendaagse kunst, toont microstructuren van Arnulf Rainer t/m 31 augustus, Wilhelminapark 1. Tot de zomer van 1998 ook de Tuin van John Körmeling.

Vlaardingen

In het Visserijmuseum tot en met 28 september de zomertentoonstelling 'Contrasten': werk van Ronald van Rikxoort.

Zeist

Slot Zeist heeft rond 70 werken in olieverf, tekeningen en aquarellen bijeengebracht van Jan Voerman voor de tentoonstelling De Wolkenbouwer Jan Voerman 1857-1941, t/m 31 augustus.

Meer over