BEELDENDE KUNST

In een vervolg op Bits and Pieces in Arti et Amicitiae in Amsterdam opnieuw een tentoonstelling die is samengesteld door twee ontwerpers, Gielijn Escher en Marten Jongeman....

Het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam (Nieuwe Binnenweg 75) houdt zondag om 15 uur een nieuwjaarsreceptie in een 'kunstenaarsatelier', voor deze gelegenheid gebouwd door Hans Citroen. In dit atelier een keuze uit zijn eigen kunstverzameling, die te zien is tot en met 28 januari.

Maracaïbo van Pieter Baan Müller en Logic of Life van Bill Spinhoven tot en met 3 februari in Montevideo/TBA (Spuistraat 104) in Amsterdam. Opening vanavond om 17 uur.

In de serie New Dutch Sculptors heeft Job Koelewijn het Glazen Huis in het Amsterdamse Amstelpark getransformeerd tot een fundament van een nieuw huis. Van 6 januari tot en met 2 februari.

Hoe belangrijk is het om te weten wie het kunstwerk heeft gemaakt? Het Hooghuis in Arnhem nodigde zeventien kunstenaars uit om een werk in te leveren dat 'niet herkenbaar is als hun produkt en bovendien nog nooit vertoond'. Aan de tentoonstelling Unidentified objects werkten onder anderen Philip Akkerman, Merijn Bolink, Tom Claassen, Henk Peeters, Cornelius Rogge en Henk Visch mee.

Grafiekwinkel Inkt (Prinsegracht 20) in Den Haag presenteert Aboriginal Art, kunst van de oorspronkelijke bewoners van Australië. Tot en met 7 februari, vanaf vandaag.

In Galerie Oele (Lijnbaansgracht 314) in Amsterdam Body-work, werken van veertien kunstenaars die het menselijk lichaam of delen daarvan als beeldbepalend element gebruiken. Van 6 januari tot en met 7 februari.

Beeldplaatsen, recente tekeningen en bronzen beelden, van Arno Kramer in Galerie Rob de Vries (Koolsteeg 2a) in Haarlem. Van 6 tot en met 28 januari.

In Kunstcentrum De Twee Wezen in Enkhuizen A short vamp through recent work van Simon Ferdinando. Tot en met 4 februari, opening 6 januari om 15.30 uur.

Nieuwe beelden en tekeningen van David Nash in Art Affairs (Lijnbaansgracht 316) in Amsterdam. Van 6 januari tot en met 10 februari.

Era van den Top, Yolande van Bruggen, Yoka Voorbach, Rinné Mervel, Henk van de Berg en Ad Vroegindeweij exposeren bij de stichting VBK (Voorstraat 396) in Dordrecht. Van 6 tot en met 28 januari.

Tekeningen, schilderijen en objecten van Otto Egberts in MK Expositieruimte (Witte de Withstraat 53) in Rotterdam. Van 7 januari tot en met 4 februari.

Piet Dirkx, Hans Ebeling Koning, Moritz Ebinger, Roland Sips, Elizabeth de Vaal en een kleine zestig andere kunstenaars exposeren bij Jansen en Kooy (Kerkstraat 301) in Amsterdam. Van 7 januari tot en met 17 februari.

De tentoonstelling Lente in Twente in het Gemeentelijk Kunstcentrum M17 in Enschede toont de aankopen van de gemeente Enschede in 1995. Waaronder werk van Merijn Bolink, Manel Esparbé Gasca, Nour-Eddine Jarram, Henk Visch en anderen. Tot en met 20 januari, opening zondag om 16 uur.

Van 9 tot en met 31 januari in de Witte Villa in Park Sonsbeek in Arnhem een Art Happening. Met een overzicht van Geert van den Bos, wiens schilderij 'Selfmade Kids' volgende week als zeefdruk in 220 bushokjes in Arnhem te zien zal zijn. Moeders Wens treedt de komende drie zondagen op in de Witte Villa als 'verwerkelijking' van de Selfmade Kids.

In het Haags Centrum voor Aktuele Kunst (Stille Veerkade 19) in Den Haag van 7 januari tot en met 4 februari de tweede presentatie in de serie In eigen beheer. Met werk van Pim Voorneman, Thérèse de Groot, Sybilla Krosch en anderen.

Nieuw behang van Madeline Maus en Miniaturen & glazuren van C. Unverzagt in Galerie De Schone Kunsten (Zocherstraat 1-d) in Haarlem. Van 7 januari tot en met 17 februari.

Tekeningen van Marlies Appel, Lucebert en Helma Pantus bij Metis (Keizersgracht 688) in Amsterdam. Tot en met 27 januari.

Nog lopende exposities

De tentoonstelling Jan Toorop, sporen van een leven in Slot Zeist is wegens succes verlengd tot en met 28 januari.

De tentoonstelling Passage Brussel in de Rotterdamse Kunsthal, die eerder in Belgie was te zien, geeft een beeld van het Brusselse kunstleven rond 1850, dat veel jonge Hollandse schilders trok, zoals Jan Toorop, Willem Roelofs en Paul Gabriël. Tot en met 4 februari.

In Thailand overtreft het aantal Boeddha-beelden ruimschoots het aantal inwoners. Een aantal van de mooiste, sereenste of monumentaalste exemplaren uit Thaise musea is nu te zien in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. De Boeddha's van Siam, tot en met 15 april.

Ter gelegenheid van de tweehonderdste geboortedag van Ary Scheffer (1795-1858) in het Dordrechts Museum een overzicht van het werk van deze Dordtse romantische schilder, beeldhouwer en lithograaf. Ary Scheffer, Gevierd Romanticus, tot en met 10 maart.

In het Stedelijk Museum in Amsterdam Het Amerikaanse perspectief: hoogtepunten uit de collectie van het Whitney Museum of American Art, met onder meer twintig werken van Edward Hopper, aangevuld met werken van het Stedelijk Museum. Tot en met 28 januari.

Charley van Rest, Vinh Phuong en Bodo Stock hebben gezamenlijk een expositie ingericht in de Begane Grond (Lange Nieuwstraat 2) in Utrecht. Tot en met 28 januari.

Nieuw werk van jonge Nederlandse kunstenaar Merijn Bolink in kunstvereniging Diepenheim in Diepenheim. Tot en met 7 februari.

In het World Wide Video Centre in Den Haag een interactieve video-installatie van Luc Courchesne. Van buiten af is de installatie Portrait nr 1 te bedienen, wat kan uitlopen op een gesprek met een virtueel personage, de dertig-jarige Marie uit Montréal. Tot en met 31 januari, 24 uur per dag.

Job Koelewijn, Joep van Lieshout, Frank Mandersloot, Aernout Mik en Maria Roosen exposeren in Galerie Fons Welters (Bloemstraat 140) in Amsterdam. Tot en met 10 februari.

In Museum het Catharina Gasthuis in Gouda een tentoonstelling met litho's van Jan Toorop (tot en met 4 maart).

Meer over