BEELDENDE KUNST

Voor één dag heeft het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem een beweegbare zaal. Op zondag wordt hier in de serie 'Room with a view' de performance Plaatsbepaling van Jeanne van Heeswijk uitgevoerd....

Het Rijksmuseum Twenthe verwierf onlangs de 'Huiskamertempel', een de 'nutteloze' bouwsels die Pjotr Müller de afgelopen jaren maakte. Vanaf zaterdag voor het eerst opgesteld in het kader van de presentatie Eenmansmusea, tot en met 29 september.

De gele stalen cilinder die sinds maart als mobiele tentoonstellingsruimte door Nederland en Vlaanderen reist, doet zaterdag als laatste stad Middelburg aan. Tot en met 22 september in De Cilinder werk van Ria Pacqée.

In museum De Tiendschuur in Weert hangen vanaf zondag tot en met 13 oktober een aantal topstukken uit de privé-collectie Weegels. Daaronder werken van Lucebert, Constant, Jaap Wagemaker en Kees van Bohemen.

Het Singer Museum in Laren viert zijn 40-jarig bestaan met een serie overzichtstentoonstellingen van kunstenaars uit de periode van het Modernisme. Vanaf zondag tot en met 3 november is een tentoonstelling aan Hart Nibbrig gewijd, van wie ruim honderd schilderijen te zien zijn. Ook verschijnt een monografie over de schilder.

Poëzie van Marc Kregting inspireerde beeldend kunstenares Anne Semler tot een serie panelen met kopstem-gedichten, die deel uitmaakt van een tentoonstelling over haar grafische werk. Vanaf 27 augustus tot en met 30 september in kunstwinkel Von Oberbach in de Arnhemse Beekstraat.

Het Nederlands Spoorwegmuseum in Utrecht maakte een keuze uit ruim honderd affiches voor de overzichtstentoonstelling 50 jaar stationsreclame, die op 28 augustus wordt geopend. Tot en met 20 oktober een halve eeuw reclame-posters.

Onder het pseudoniem Malfet exposeert Jeroen van Merwijk vanaf zaterdag zijn meest recente absurdistisch-realistische schilderijen. Tot en met 12 september in de Voorhoutgalerie van de Haagse Pulchri Studio. In de tuingalerie werk van Nico Emons over bomen, eveneens tot en met 12 september.

Nog lopende exposities

De Belgische kunstenaars Guy Rombouts en Monica Droste ontwierpen een geheel nieuw alfabet, 'het Azart', waarin elke letter vervangen is door een lijn. De rare kronkelfiguren vormen samen een gedicht dat tot en met 10 oktober te lezen is op de tentoonstelling Azart - een nieuw alfabet in het Scryption in Tilbrug.

Vlak voordat een pand in de Amsterdamse Da Costastraat werd gesloopt maakte kunstenaar en grafisch ontwerper Ton Martens een 'frottage', een afdruk van de vloer op ware grootte. Voor het Amsterdams Historisch Museum aanleiding voor de expositie Mensen over de vloer over wonen in de negentiende-eeuwse Da Costabuurt. Tot en met 27 oktober.

In Slot Zeist loopt tot en met 6 oktober de tentoonstelling Nieuwe aanwinsten uit de ING-collectie met werk van jonge en gerenommeerde kunstenaars.

Adriaan Nette nam drie leden van de Haagse kunstuitleen mee naar hun favoriete plek in Zuid-Holland. Zijn foto's en notities zijn het uitgangspunt van de tentoonstelling Reis naar een paradijs. Tot en met 28 september in de Artotheek Den Haag.

Meer over