BEELDENDE KUNST

In het Cobra Museum t/m 25 mei een overzichtstentoonstelling van Corneille, t/m 25 mei. Daarnaast t/m 8 juni de expositie Jean-Clarence Lambert, Ontmoetingen met Cobra....

Amstelveen

Amsterdam

Het Joods Historisch Museum bestaat 65 jaar en viert dit met foto's van de Amerikaanse fotografe Joan Roth, en met de expositie Joods van Stof, t/m 19 oktober.

De tentoonstelling Wenen 1900 geeft een chronologisch overzicht van de Oostenrijkse kunst tussen 1870 en 1918. Het Van Gogh Museum toont circa 120 schilderijen en toegepaste kunstvoorwerpen van figuren als Hans Makart, Egon Schiele, Oskar Kokoschka en Gustav Klimt, t/m 15 juni.

De Duitse beeldhouwer Ulrich Rückriem maakte een voor het Amsterdamse Stedelijk Museum een selectie uit zijn werk voor een overzichtstentoonstelling. Tot en met 25 mei.

Voor de tentoonstelling Maritieme Meesters, Scheepvaart op tekeningen 1600-1800 heeft het Scheepvaartmuseum een selectie gemaakt uit zijn collectie zeventiende-eeuwse tekeningen, t/m 30 juni.

Griekse griezels en wonderdieren in het Allard Pierson Museum omvat zo'n 120 afbeeldingen van fabeldieren en de bij hen horende mythen, t/m 21 september.

De tentoonstelling Nabeelden van de oude meesters in Arti et Amicitae toont werk van o.a. Ernst Voss, Rob Scholte, Mary Waters, Christina Linaris en Jan de Beus. Tot en met 18 mei.

Een kwartje voor je gedachten in dertien 'huiskamertjes' in Loods 6 op het KNSM-eiland onthult de drijfveren van kunstenaars als Teun Hocks, Robert Wevers, Berend Strik, Carel Blotkamp e.a. SBK Kunstuitleen, KNSM-laan 307-309, t/m 25 mei.

De Braziliaanse kunstenaar Beatriz Milhazes exposeert t/m 15 mei bij Galerie Barbara Farber, Keizersgracht 265.

In Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, de installatie 'Le Regard Noir' van het ontwerpersduo Viktor & Rolf. Tot en met 18 mei.

In De Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, werk van twaalf internationale kunstenaars, onder wie Adam Chodzko, Voebe de Gruyter, Henrietta Lehtonen en Laura Ruggeri. Tot en met 25 mei.

Galerie Fons Welters toont schilderijen van Gé-Karel van der Sterren. Bloemstraat 140, t/m 17 mei.

In galerie Artkitchen, Herengracht 160, t/m 14 juni The Faith in stencilism; cut & shoot. Pyrografieën van Hugo Kaagman, een techniek waarbij tekens in papier worden gebrand.

Arnhem

In het Museum voor Moderne Kunst naast het werk van de magisch-realistische schilder Carel Willink (t/m 31 mei) foto-installaties van Andrea Fisher, t/m 15 juni.

Yard is een presentatie van kunstenaars, modeontwerpers, architecten en een filmer met als leidraad de (stads-)tuin. Het Hooghuis (Weerdjesstraat 180) is tot en met 18 mei een 'stedelijk kunstreservaat'.

Breda

Museum De Beyerd presenteert werken van de Duitse beeldend kunstenaars Herbert Hamak en Norbert Prangenberg, t/m 19 mei.

Delft

Galerie De Zaal, Koornmarkt 4, toont vanaf vrijdag werk van Sarkis, t/m 15 juni.

Den Bosch

De expositie Kinderen van alle tijden in het Noordbrabants Museum gaat over de kindercultuur in de Nederlanden vanaf de Middeleeuwen tot heden, t/m 6 juli.

Den Haag

De expositie Kunst op vleugels. Rond een herenigd drieluik van Gerard David toont uit de late Middeleeuwen zowel complete drieluiken als losse zijluiken van Hollandse, Vlaamse en Duitse kunstenaars. In het Mauritshuis, tot en met 22 juni.

De Gouden Eeuw van Denemarken toont werk uit de periode 1800-1850, van onder anderen beeldhouwer Thorvaldsen en de schilders Christoffer Wilhelm Eckersberg en Constantin Hansen. In Museum Het Paleis, tot en met 19 mei.

De stad in mei.(Zelfbespiegelingen) is een 'theatersculptuur' van beeldend kunstenaar Johan Wagenaar die het publiek moet aanzetten tot reflectie over 'De Stad'. Op diverse locaties: de Mauritskade, de Kloosterkerk, Lange Voorhout 2-4, en theater Zeebelt, Willemstraat 7. Tot en met 23 mei.

Schilderijen en tekeningen van Nour-Eddine Jarram en Aline Thomassen in Galerie Maurits van de Laar (Herderstraat 6), tot en met 25 mei.

De tentoonstelling Observaties toont recente kunstaankopen van Koninklijke PTT Nederland (KPN). Foto's, film en video van onder anderen Karen Murphy, Rineke Dijkstra, Jeroen Eisinga en Georgina Starr. In het PTT Museum, Zeestraat 82. Tot en met 1 juni.

Eindhoven

Het Van Abbemuseum toont van hem twee zaalvullend geprojecteerde videofilms van de jonge Britse kunstenaar Steve McQueen: Five Easy Pieces en Just above my head. Verder werk van Ulay/Abramocië, Erzsébet Baerveldt en Matt Mullican & Lawrence Weiner, t/m 15 juni.

Enschede

In het Rijksmuseum Twenthe een overzichtstentoonstelling van de Nederlandse expressionist Herman Kruyder (1881-1935). 'Gedoemde Scheppingen', met schilderijen, aquarellen en tekeningen, tot en met 19 mei.

Haarlem

Een van de meest waardevolle collecties zeventiende-eeuwse tekeningen in Nederland is nu te zien in het Teylers Museum. Met onder meer werk van Rembrandt, Jan van Goyen en Jacob van Ruysdael. Tot en met 25 mei. Tegelijk toont Teylers een selectie van eeuwenoude tekeningen van exotische planten.

In de Vleeshal van hetzelfde museum de tentoonstelling Visuele Verrukkingen, met fotowerken en videoinstallaties van zeven Haarlemse kunstenaars, t/m 19 mei.

Heerlen

In Stadsgalerij Heerlen ruim veertig werken van de Duitse dadaïstische kunstenaar Kurt Schwitters (1887-1948), t/m 8 juni.

Laren

Het Singer Museum wijdt een overzichtstentoonstelling aan de Franse schilder Henri Le Sidaner (1862-1939). Hij ontwikkelde zich eind vorige eeuw van symbolistisch schilder van geïdealiseerde vrouwenfiguren tot een neo-impressionist met een voorkeur voor natuurlijk licht. Tot en met 22 juni.

Leiden

De tentoonstelling Gewapend met goud toont gouden sieraden, wapens, geld, geschenken en andere kostbare voorwerpen uit de vroege Middeleeuwen gevonden in Nederlandse bodem. In het Koninklijk Prentenkabinet, tot en met 26 oktober.

In De Lakenhal ruim vijftig schilderijen, aquarellen, tekeningen en etsen van de Leidse beeldend kunstenaar Chris van der Windt (1877-1952), een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Leidse School. Tot en met 26 mei.

In het Rijksmuseum van Oudheden is de tentoonstelling Mummies! te zien. Aan de hand van 33 Egyptische mensen- en dierenmummies, 375 objecten, filmfragmenten en computerprogramma's wordt een beeld gegeven van de Egyptische beleving van leven en dood. De expositie is te zien tot eind 1998.

De expositie Sluiers Ontsluierd in het Rijksmuseum voor Volkenkunde loopt tot eind augustus.

Stichting Sporades nodigde zesentwintig kunstenaars uit om hun eigen kampeertent te maken. Tot en met 18 mei in de Hortus Botanicus.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum The Spiral Village: een door Francesco Bonami samengestelde expositie met werk van zestien kunstenaars uit tien landen. Tot en met 25 mei.

Middelburg

In De Vleeshal werk van Kendell Geers dat het midden houdt tussen schilder- en videokunst. Memento Mori, tot en met 18 mei.

Nijmegen

De tentoonstellingsdienst SBK-Gelderland heeft een reizende tentoonstelling getiteld Liber Amicorum / vrienden van de GBK. In de nieuwe tentoonstellingsruimte (Oude Haven 102) worden alle 132 tekeningen getoond die leden en niet-leden hebben inzonden vanwege het 25-jarig bestaan. De eerste presentatie is vanmiddag om 16 uur.

Rotterdam

Van de vroege werken van Piet Mondriaan heeft het Haags Gemeentemuseum er in De Kunsthal 150 bijeengebracht. Tot en met 8 juni.

Galerie Delta Rotterdam bestaat 35 jaar en daarom heeft De Kunsthal ruim honderd werken verzameld die de galerie ooit verkocht: Karel Appel, Willem de Kooning, Jean Michel Basquiat en Andy Warhol. Tot en met 15 juni.

In Witte de With de eerste Europese overzichtstentoonstelling van de Argentijnse kunstenaar David Lamelas (1946). 'A new Refutation of Time' omvat foto's, films en media-installaties, t/m 25 mei.

Voor de vijfde keer laat Museum Boijmans Van Beuningen een gastconservator op basis van de museumcollectie een tentoonstelling samenstellen - ditmaal de beurt aan de Franse kunsthistoricus en filosoof Hubert Damisch, t/m 18 augustus.

Scheveningen

Met kop en schouders is een tentoonstelling van portretten uit de collectie van Museum Beelden aan Zee, t/m 1 juni.

Tilburg

De Pont, stichting voor hedendaagse kunst, toont schilderijen die Hans Broek in Los Angeles maakte (t/m 11 mei) en microstructuren van Arnulf Reiner (t/m 31 augustus) Wilhelminapark 1.

Uden

De reizende tentoonstelling Op zoek naar een paradijs wordt afgesloten in Uden, met werk van Gery Bouw (installatie, objecten en grafiek) en Evelyn Jansen (schilderijen en grafiek). Pronkkamer Uden, van 10 mei t/m 22 juni. Tegelijk is daar de expositie Ik zie, ik zie wat jij niet ziet met fotowerk van Peter Martens, Marrie Bot, Joke Mulder e.a.

Utrecht

Ook in het Centraal Museum de tentoonstelling De Bruiloftsreportage, samengesteld uit de collectie hedendaagse tekeningen van de Provincie Utrecht. Tot en met 29 juni.

De overzichtstentoonstelling van Wim T. Schippers in het Centraal Museum is verlengd t/m 19 mei.

De tentoonstelling Vier eeuwen domineesland omvat portretten, foto's en geluidsfragmenten van 400 jaar domineesleven. In Museum Catharijneconvent, t/m 17 augustus.

Venlo

In Museum Van Bommel Van Dam een overzichtstentoonstelling van beeldhouwer Piet Killaars, t/m 8 juni.

Meer over