BEELDENDE KUNST

Centrum voor Moderne Kunst De Zonnehof toont van twaalf hedendaagse Duitse kunstenaars 44 schilderijen op papier. Samen geven de werken, van onder anderen Markus Lüpertz, A.R....

Amersfoort

Amstelveen

Het Cobra Museum wijdt een overzichtstentoonstelling aan Corneille, een van de invloedrijkste leden van kunstenaarscollectief Cobra. Te zien zijn schilderijen, tekeningen, grafiek, beelden, keramiek en toegepaste kunst uit de periode 1947-1997. Tot en met 25 mei.

Amsterdam

De tentoonstelling Wenen 1900 geeft een chronologisch overzicht van de Oostenrijkse kunst tussen 1870 en 1918. In deze woelige periode gingen kunstenaars als Hans Makart, Egon Schiele, Oskar Kokoschka en Gustav Klimt op zoek naar nieuwe uitingsvormen. Van hen en andere kunstenaars heeft het Van Gogh Museum circa 120 schilderijen en toegepaste kunstvoorwerpen bijeengebracht. Samen tonen ze de ontwikkelingen in de kunst rond de eeuwwisseling, van het Historisme via de Wiener Werkstätte naar het Expressionisme. Tot en met 15 juni.

Het Rijksmuseum toont onder de titel Spiegel van alledag zo'n 140 prenten van Hollandse en Vlaamse meesterkunstenaars als Pieter Breugel, Rubens, Rembrandt en Van Ostade. Stadhouderskade 42, tot en met 4 mei.

De sculpturen van de Duitse beeldhouwer Ulrich Rückriem zijn zo zwaar dat ze maar zelden in musea of galerieën te zien zijn. Toch vroeg Rudi Fuchs de kunstenaar een selectie uit zijn werk te maken voor een overzichtstentoonstelling in het Amsterdamse Stedelijk Museum, dat zijn vloer op enkele plaatsen extra verstevigde. De vierentwintig beelden tonen alle thema's, vormen en werkprocessen die Rückriem hanteerde. Tot en met 25 mei.

Voor de tentoonstelling Maritieme Meesters, Scheepvaart op tekeningen 1600-1800 heeft het Scheepvaartmuseum een selectie uit zijn collectie zeventiende-eeuwse tekeningen gemaakt. Te zien zijn ruim honderd werken van zowel professionele kunstenaars als cartografen, scheepsbouwers en zeemannen. Tot en met 30 juni.

Griekse griezels en wonderdieren is een tentoonstelling die de bezoeker spelenderwijs laat kennismaken met het gedachtengoed van de oude Grieken. Zo'n 120 afbeeldingen van fabeldieren en de bij hen horende mythen, in het Allard Pierson Museum. Van 12 april tot en met 21 september.

Met de expositie Palimpsest brengen vier kunstenaars en twee schrijvers een ode aan het papier. Ze laten zien wat papier voor hen betekent: drager, medium, metafoor van de hedendaagse cultuur. In de Brakke Grond, tot en met 11 mei.

Het jonge ontwerpersduo Viktor & Rolf maken geen conventionele mode-ontwerpen, zij 'ensceneren' kleding die het midden houdt tussen mode en kunst. Van hen is in Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, de installatie 'Le Regard Noir' te zien. Tot en met 18 mei.

Galerie Fons Welters toont schilderijen van de kunstenaar Gé-Karel van der Sterren. Bloemstraat 140, van 12 april tot en met 17 mei.

Collages van Lidy Jacobs en Arnold Mosselman zijn te zien in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55. Van 13 april tot en met 11 mei.

Arnhem

In het Museum voor Moderne Kunst een overzicht van de magisch-realistische schilder Carel Willink, waarop ook zijn minder bekende werk uit de jaren twintig te zien is. Verlengd tot en met 31 mei.

Kansberekening (over plannen) is de tweede tentoonstelling in een reeks getiteld 'Toeval en ongeluk', in kunstcentrum De Gele Rijder. Beelden, tafelontwerpen, film, maquettes van futuristische hotelkamers en andere kunst van negen kunstenaars, tot en met 27 april.

Bergen op Zoom

Kunstkader Projecten toont beelden van Nicolas Dings en Peter Schouten en tekeningen en schilderijen van Y. Né. Verder een overzicht van vormgegeven boeken en jaarverslagen door Opera Ontwerpers. Antwerpsestraat 27, tot en met 22 juni.

Aan de hand van schilderijen, prenten en tekeningen brengt Het Markiezenhof de oorsprong en betekenis van de kermis in kaart. 'De wereld van kwakzalvers, acrobaten en zweefmolens', tot en met 29 juni.

Breda

Museum De Beyerd presenteert werken van de Duitse beeldend kunstenaars Herbert Hamak en Norbert Prangenberg. Tot en met 19 mei.

Dalfsen

Kunstenaarsinitiatief Safe wijdt een dubbeltentoonstelling aan het werk van Loes Heebink en Shlomo Schwarzberg. In de expositieruimte van Safe (een oorspronkelijke atoomschuilkelder onder het gemeentehuis) staat de geluidsinstallatie 'Whispering of the walls' opgesteld. Boven, in de hal van het gemeentehuis, de video-installatie 'Meeting room'. Samen vormen de twee werken een parabel van macht en onmacht. Van 12 april tot en met 10 mei.

Den Bosch

De tentoonstelling Kinderen van alle tijden gaat over de kindercultuur in de Nederlanden vanaf de Middeleeuwen tot heden. Kunst en gebruiksvoorwerpen over thema's als kinderarbeid, weeskinderen en opvoeding. In het Noordbrabants Museum, tot en met 6 juli.

Den Haag

De expositie Kunst op vleugels. Rond een herenigd drieluik van Gerard David toont uit de late Middeleeuwen zowel complete drieluiken als losse zijluiken van Hollandse, Vlaamse en Duitse kunstenaars. Pronkstuk is het 'Drieluik met de geboorte van Christus' van de Vlaming Gerard David (1460-1523). Daarvan zijn de losse delen voor het eerst sinds de jaren dertig weer herenigd, in het Mauritshuis, tot en met 22 juni.

Voor de eerste keer is in Nederland een overzicht te zien van de Deense kunst uit de periode 1800-1850. Met werk van onder anderen beeldhouwer Thorvaldsen en de schilders Christoffer Wilhelm Eckersberg en Constantin Hansen. 'De Gouden Eeuw van Denemarken', in Museum Het Paleis, tot en met 19 mei.

Het Haags Historisch Museum brengt een expositie over de vroegere Nederlands-Russische vorstenbanden. Met de bruidsschat van Anna Pavlovna, voorwerpen uit de Russische kapel in Rustenburg, en vele andere, nooit eerder tentoongestelde voorwerpen. Tot en met 27 april.

Enschede

Kunstcentrum M17 wijdt een tentoonstelling aan de mediakunstenaars Sandra Johnston (Belfast, 1968) en Eric Letourneau (Montréal, 1967). De expositie vormt de afsluiting van hun verblijf van zeven maanden in Nederland in het kader van het project 'Europese Pépinières voor jonge kunstenaars', om beginnende kunstenaars te ondersteunen bij hun artistieke loopbaan. Noorderhagen 2a, tot en met 27 april.

Gouda

De verwerking van de Tweede Wereldoorlog is het thema van de tentoonstelling Blijvend in verbeelding, in het Verzetsmuseum Zuid-Holland. Met grafiek en schilderijen van kunstenaars die de oorlog zelf hebben meegemaakt, onder wie Armando, Eddy Posthuma de Boer, Frank Lodeizen en Chaja Polak. Vanaf vandaag tot en met 15 juni.

Haarlem

Een van de meest waardevolle collecties zeventiende-eeuwse tekeningen in Nederland is nu te zien in het Teylers Museum. Met onder meer werk van Rembrandt, Jan van Goyen en Jacob van Ruysdael. Tot en met 25 mei.

In de Vleeshal van het Frans Halsmuseum de tentoonstelling Visuele Verrukkingen, met fotowerken en videoinstallaties van zeven Haarlemse kunstenaars, onder wie Jacqueline Bieze, Margreet Bouman en Jan Willem Post. Van 13 april tot en met 19 mei.

Heerlen

De Duitse dadaïstische kunstenaar Kurt Schwitters (1887-1948) raakte begin jaren twintig sterk beïnvloed door de ideeën van Nederlandse architecten en kunstenaars van De Stijl. In zijn collages, reliëfs en schilderijen verwees hij regelmatig naar Nederland. Stadsgalerij Heerlen heeft nu ruim veertig, deels niet eerder tentoongestelde werken bijeengebracht die Schwitters tussen 1923 en 1936 in Nederland maakte. Tot en met 8 juni.

Heino

Kunst en vriendschap rond 1914 is een tentoonstelling van 48 miniatuurwerkjes van onder anderen Breitner, Toorop, en Israels die zijn samengebracht in één omlijsting. De aquarellen en tekeningen geven een beeld van de gevestigde smaak in Nederland aan het begin van deze eeuw. In kasteel Het Nijenhuis, tot en met 15 juni.

Laren

Het Singer Museum wijdt een overzichtstentoonstelling aan de Franse schilder Henri Le Sidaner (1862-1939). Hij ontwikkelde zich eind vorige eeuw van symbolistisch schilder van geïdealiseerde vrouwenfiguren tot een neo-impressionist met een voorkeur voor natuurlijk licht. Tot en met 22 juni.

Leiden

In De Lakenhal ruim vijftig schilderijen, aquarellen, tekeningen en etsen van de Leidse beeldend kunstenaar Chris van der Windt (1877-1952), vertegenwoordiger van de Leidse School. Tot en met 26 mei.

In het Rijksmuseum van Oudheden Mummies!: aan de hand van Egyptische mensen- en dierenmummies, 375 objecten, filmfragmenten en computerprogramma's wordt een beeld gegeven van de Egyptische beleving van leven en dood. Ook wordt getoond hoe het mummificeren in zijn werk ging. De expositie duurt tot eind '98.

Nijmegen

In het Museum Commanderie van Sint Jan twee tentoonstellingen: over de in 1597 overleden Nijmeegse heilige Petrus Canisius en over het werk van de magisch-realist Jan Toorop. Beide exposities lopen tot en met 5 mei.

Rotterdam

Piet Mondriaan schilderde tot ongeveer 1920 vooral landschappen, en experimenteerde veelvuldig met het impressionisme, luminisme en kubisme. Van die vroege werken heeft het Haags Gemeentemuseum er in De Kunsthal 150 bijeengebracht. Tot en met 8 juni.

Welk schilderij vinden Nederlanders 'most wanted' en welk soort 'most unwanted'? Op die vraag geeft het New Yorkse kunstenaarsduo Komar & Melamid antwoord met de tentoonstelling The People's Choice. Op basis van een enquête vervaardigden Komar & Melamid 'het meest gewenste' en 'het meest ongewenste' schilderij. Bovendien worden met een dertigtal kunstwerken de ideeën verbeeld van de cultuurwoordvoerders van de grote politieke partijen. In de Kunsthal, tot en met 18 mei.

Voor de Argentijnse kunstenaar David Lamelas (1946) is kunst communicatie. In Witte de With de eerste Europese overzichtstentoonstelling 'A new Refutation of Time'. Met foto's, films en media-installaties. Tot en met 25 mei.

In het Chabot Museum, Museumpark 11, de tentoonstelling Landschappen van Chabot II: schilderijen en beelden van de beeldend kunstenaar Henk Chabot (1894-1949). Tot en met 20 juli.

Scheveningen

Werk van Igor Mitoraj is onder de titel 'Raadselachtige Schoonheid' te zien in Museum Beelden aan Zee, Harteveltstraat 1. Tot en met 27 april.

Sittard

Van Bjarne Melgaard zijn onder de titel 'Joey in the new world' installaties te zien in Stedelijk Museum Het Domein, Kapittelstraat 6. Daar ook werken op papier van Dmitri Merkoulov. Beide exposities lopen tot en met 27 april.

Spanbroek

In het Frisia Museum voor magisch realisme, Spanbroekerweg 162, de tentoonstelling De school van het Magisch Realisme, met ongeveer vijftig werken van Carel Willink maar ook van Wim Schuhmacher, Raoul Hynckes, Pycke Koch en Dick Ket. Tot en met 30 juni.

Tilburg

In het Nederlands Textielmuseum 'borst'-beelden van Mitsy Groenendijk: combinaties van bh en slip met afbeeldingen van dieren of beroemdheden. Tot en met 15 juni.

In Faxx (Dunantstraat 1) vier projecten: een installatie van Hans Muller, schilderijen en objecten van Marjolein Landman, een presentatie van Nieuwe Media, werk van de Turkse 'nomadisch kunstenaar' Sarkis. Tot en met 11 mei.

Utrecht

Van het werk van kunstenaar-ontwerper-liedjesschrijver annex toneel-, tv- en radiomaker Wim T. Schippers is een overzichtstentoonstelling te zien in het Centraal Museum. Inclusief Hoepla, De Fred Haché Show, Ronflonflon en De Pindakaasvloer. Tot en met 27 april.

De tentoonstelling Vier eeuwen domineesland toont geschilderde en gegraveerde portretten, foto's en geluidsfragmenten van het domineesleven van de afgelopen vierhonderd jaar. In Museum Catharijneconvent, tot en met 17 augustus.

Uden

De Collectie Uden geeft een overzicht van de beeldende kunst in Brabant vanaf 1945. Met werken van onder anderen Jan van Eyk, Nico Molenkamp, Jan Dijker en Har Sanders. In Pronkkamer Uden Hedendaagse kunst, tot en met 4 mei.

Venlo

Museum Van Bommel Van Dam toont werk van de beeldend kunstenaar Piet Killaars. Van 13 april tot en met 8 juni.

Vlissingen

Zonder concessies te doen aan het artistieke gehalte van zijn werk probeert Kees Roovers stalen beelden te maken die ook praktisch te gebruiken zijn. Die zijn samen met ander werk te zien in de dependance Watertoren, Nieuwendijk 42. Tot en met 27 april. Daar ook de expositie 'L & M + Bricks' van de Londense beelden kunstenaar Torie Begg. Tot en met 4 mei.

Meer over