BEELDENDE KUNST

In het CBK, Breestraat 1, 'landschapsschilderijen' van Paul van Zoelen, t/m 8 november...

Amersfoort

De Zonnehof presenteert een overzicht van Pieter Holstein, 18 oktober t/m 29 november.

Amsterdam

Arthur den Boer, Mattijs van den Bosch, Natasja Kensmil en Dieuwke Spaans zijn de kunstenaars die in aanmerking komen voor de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst 1998. In het Koninklijk Paleis op de Dam wordt t/m 1 november werk van hen getoond.

Nieuwe schilderijen van Pascale Ticheler bij de galerie voor actuele kunst Hof & Huyser, Bloemgracht 135, 17 oktober t/m 14 november.

'Art is fun lets party' luidt de vrolijkmakende titel van een tentoonstelling in Buro Empty, Willemsparkweg 17, met werk van Peter Seyen, 17 oktober t/m 1 november.

In W139, Warmoesstraat 139, werk van Devon Ress en Michiel Kluiters, 17 oktober t/m 8 november.

Bij Torch, Lauriergracht 94, fotowerk van Winfred Evers en Ruud van Empel, 17 oktober t/m 14 november.

Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, toont werk van Erik van Lieshout: een 'soundstudio', die eruit ziet als 'een oefenruimte van Fred Flintstone', nieuwe schilderijen en tekeningen. Van 17 oktober t/m 21 november.

De kunst- en antiekbeurs PAN Amsterdam organiseert zaterdag in de Rai een speciale dag (tussen 14 en 18 uur) met lezing en rondleiding voor beginnende verzamelaars.

In galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, Ruislip: werk van Jonathan Callan, Judith Dean, Paul Morrisson en David Thorpe, t/m 4 november.

Rembrandt aan de Amstel, landschapstekeningen van Rembrandt en tijdgenoten in in Het Gemeentearchief (Amsteldijk 67); Buiten tekenen in Rembrandts tijd in het Rembrandthuis over het ambacht van 17de-eeuwse landschapstekenaars. Beide tentoonstellingen t/m 29 november. Tussen Het Rembrandthuis en Het Gemeentearchief is een pendeldienst per boot vanaf 10.45 uur, elke drie kwartier.

Collages en sculpturen van Harald Vlugt in Galerie Metis, Keizersgracht 688, t/m 24 oktober.

In de onlangs heropende Oude Kerk de tentoonstelling Transparantie met werk van o.a. Adam Colton, Mathilde ter Heijne, Job Koelewijn en Dan Graham, t/m 23 november.

Negentig werken van Van Gogh zijn wegens de renovatie van het Van Gogh Museum ondergebracht in het Rijksmuseum. Ze worden getoond in samenhang met veertig werken van tijdgenoten, t/m 5 april. De tand des tijds in de Zuidvleugel toont een vijftigtal japonnen, hoeden, schoenen, en de mogelijkheden om deze voorwerpen te conserveren, tot en met 21 maart.

In het Stedelijk Museum een groot overzicht van de Amerikaanse videokunstenaar Bill Viola (t/m 29 november)

Arnhem

Het schilderij Natte Vingers van Co Westerik komt in het bezit van het Museum voor Moderne Kunst. Vanavond wordt het om 20 uur aan het museum overgedragen.

Vijftien installaties van in Nederland werkende kunstenaars als Peter Stel, Keiko Sato, Fiona Tan, Federico d'Orazio, in het Museum voor Moderne Kunst t/m 14 november.

Assen

In het Drents Museum zeventig schilderijen van de Drentse kunstenaar Kees Thijn, 18 oktober t/m 22 november.

Apeldoorn

Aan Banket 7 in Archipel, Vosselmanstraat 402, zijn aangeschoven Ivonne Zijp, Siree van der Velde en Jacco Olivier, 17 oktober t/m 15 november.

Bergen

In Bergen en Bergen aan Zee t/m 25 oktober de Kunst-10-daagse met concerten en tentoonstellingen (onder meer Henri ten Holt in Museum Kranenburgh), aangevuld met een programma van lezingen, veilingen en kunstroutes.

Den Bosch

Wonen in Arcadië in het Noordbrabants Museum biedt een inkijkje in het kasteelleven van particulier bewoonde kastelen en monumentale landhuizen in Nederland, t/m 10 januari.

Den Haag

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten presenteert twee samenwerkingsprojecten met de Masashino Bijyutsu Gakuen academie in Tokio. In Museum Panorama Mesdag is van 18 oktober t/m 15 november grafisch werk van docenten en studenten van de Japanse academie tentoongesteld; in ViaGalerie een twintigtal lithografieën van de Japanse kunstenaar Kenji Nagai, 16 oktober t/m 1 november.

Diepenheim

Beelden en tekeningen op groot formaat van Helen Frik, t/m 4 november in Kunstvereniging Diepenheim.

Eindhoven

Presentatieruimte De Overslag brengt twee tentoonstellingen van kunstenaarsdagboeken. Op de eerste tentoonstelling de dagboeken van o.a. Miriam Berloth, Bert Loerakker en Rineke Verhoeven. Van 17 oktober t/m 15 november.

Gorinchem

In Slot Loevestein en het Gorcums Museum Wat van waarde is..., 'sleutel'-werken van internationale kunstenaars als Jan Dibbets, Sigmar Polke, Frank Stella, Douglas Gordon en Gerhard Richter, t/m 16 november.

Groningen

In het Groninger Museum een overzicht van computerkunstenaar en veejay Micha Klein, t/m 29 november; oud en nieuw werk van Siep van den Berg, t/m 25 oktober. Van den Berg exposeert ook in het CBK, t/m 1 november.

Haarlem

In het Frans Halsmuseum een kleine presentatie van schilderijen, tekeningen en schetsboeken van Otto B. de Kat, t/m 6 december; twintig 'brieven' uit Arcadia, het paradijselijke land uit de Griekse mythologie van de Amsterdamse kunstenares Pink, t/m 25 oktober.

Naar het lijk, een tentoonstelling over het Nederlandse doodsportret in de afgelopen vijfhonderd jaar, in het Teylers Museum t/m 29 november.

Helmond

Gemeentemuseum Helmond putte uit twee eeuwen avond- en nachttaferelen voor de tentoonstelling Maanschemer, 18 oktober t/m 21 februari; gouaches en penseeltekeningen van de Helmondse kunstenaar Gérard Princée, t/m 8 november.

Hengelo

Werk van Avery Preesman, winnaar van de nieuwe beeldende kunstprijs de Theo Wolvecampprijs, t/m 8 november in Kunstcentrum Hengelo, Industriestraat 17a.

Maastricht

In het Bonnefanten Museum recente sculpturen van Han van Wetering, de indringende Rwanda-foto's van Chris Keulen en John Lambrichts' fotoserie Ouderen en kanker. Voorts presentaties van de Hortissculpturen van de Nederlandse kunstenares Ferdi (1927-1969), het 'Bronzen Schilderij' van Marien Schouten, een zaalvullend werk van de Haagse kunstenaar Ton Boelhouwer en een installatie van Tamara Dees, t/m 10 januari.

Rotterdam

Tot en met juli volgend jaar staat Rotterdam in het teken van de zesde Architecture International Rotterdam, een manifestatie met als thema de verstedelijking van de zuidflank van de Randstad. Gezocht wordt naar nieuwe concepten voor met name de Hoeksche Waard. Een zestal Rotterdamse galeries sluiten zich vanaf zondag bij de manifestatie aan. Zo toont galerie Delta, Oude Binnenweg 113, schilderijen van Piershil en 'een denkbeeldige stad' van Arjo Roozendaal; Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, presenteert projecten van Theo van Meerendonk en Eveline Visser; MK Expositieruimte, Witte de Withstraat 53, toont werk van Gerco de Ruijter en Annabel Howland. De Ruijter ontving onlangs in Zwitserland voor zijn serie landschapfoto's, gemaakt door een camera aan een vlieger op te hangen, de Grand Prix Concours Européen de la Photographie. Tot en met 15 november.

In Duende, Tamboerstraat 9, een driedaags programma van performances, lezingen en installaties rond auditieve kunst. The Eye and The Ear, 16 t/m 18 oktober.

In Centrum Beeldende Kunst, Westersingel 83, werk van Michael Fischer en Judith Witteman, t/m 1 november.

In Museum Boijmans Van Beuningen een samenwerkingsverband tussen de Australische ontwerper Marc Newson en de internationaal furore makende Belgische mode-ontwerper Walter van Beirendonck, t/m 15 november; Egyptomania, over de invloed van de Egyptische oudheid op de West-Europese kunst, t/m 1 november; De perfecte zinloosheid van de onmogelijke ruimte: werk van de Italiaanse architect en graficus Giovanni Battista Piranesi (1720-1778), t/m 25 oktober.

Onder de titel Aanschouwelijk voorgesteld in de Kunsthal een tentoonstelling van 'beweegbare platen', fraai uitgegeven boeken die, plaat voor plaat oplichtend bijvoorbeeld het menselijk lichaam inzichtelijk maken, t/m 28 februari; een overzicht van de honderd jaar geleden geboren kunstenaar M.C. Escher, t/m 6 december; The Best of '93/'98 biedt een keuze uit het werk van studenten van de Willem de Kooning Academie, t/m 31 oktober; foto's van de jong gestorven Amerikaanse Francesca Woodman, t/m 15 november.

Tilburg

Bij Stichting de Pont schilderijen van de Franse schilder Bernard Frize (t/m 3 januari) en twee installaties van de Britse Tacita Dean (t/m 17 januari).

Utrecht

Het zal een potpourri van beeld en geluid worden, dit en volgend weekeinde in de voormalige brandweerkazerne, als daar dertig kunstenaars 'hun kunstje doen' in de zeer beperkte ruimte. Brand; is een intiatief van Max.1. Geopend van 13 tot 22.30 uur.

Het Nationaal Museum van Speelklok en Pierement, dat het uurwerk door de eeuwen heen toont, is voor kunstenaar Richard Huysmans het ideale decor voor zijn installatie 'Dreamtime' waarvoor hij zich liet inspireren door het begrip onthaasting, 16 oktober t/m 14 november.

Meer over